Mám chlapcov 12 a 13 rokov. Vždy sa dalo s nimi riešiť, keď niečo vyviedli, dostali trest. Niekedy si ho navrhli sami niekedy ho dostali odomna. Ale, vždy som im dôverovala. Momentálne na nich neplatí nic, iba zákaz Pc a mobil. Ale, aj keď zákaz dostanu, nedodržujú ho. Majú svoje povinnosti doma, ktoré si majú plniť. Nesplnia, prichádzajú o mobil. Lenže, s mobilom klamú, povinnosti nesplnené. Som unavená z toho, neustále dohliadať na dodržiavanie "pravidiel" v domácnosti. Kontrolovaní, čo robia, či nemajú mobily alebo tak. Mobily mavam pri sebe, tvrdia, že potrebuju niečo na edupage-ok, bum a už hraju. Chýba mi tá dôvera, ktorá bola, keď boli menší. Nechcem byť stále len "zlý policajt". Čo mám robiť? Je pravda, že im neustále chodia poznámky na predpisovanie-niektori učitelia proste nepíšu na hodine ale deti si to musia doma prepísať. Majú skupiny na mesengeri. Museli si vytvoriť FB nakoľko boli mimo týchto skupín. Pritom FB je od 12 rokov tuším. Museli klamať o veku pri jeho založení.
@kacena4 FB majú kvôli mesengeru. Majú tam skupiny s každým jedným učiteľom. Takže, ak niekto chýba, posielaju sa tam poznámky, prípomienky k písomkam atď. Edupage majú žiacke konto. Mne na rodičovské nechodia všetky učiva ako im. Sú 6 a 7 mak. Odmietam sa prihlasovať na ich edupage, sledovať ich úlohy a diktovať im, "ktoré strany si majú urobiť". Učivo lepiť nemôžu, musia prepisovať.
Mojej dcére pozerám ja úlohy, keď jej niečo príde, pípne mi mail. Ja jej to prepisem na papier, napr. Mat str 32/3
Dej naučiť sa to a to učivo...atď. Nechodí kvôli tomu na internet. Majú online hodiny lebo su momentálne v karanténe, čiže tak či tak je tých 7-8 hodín na kamere, a keď nemajú nejakú hodinu, tak volá s kamoškami.
No lenže keď poviem že koniec, odloží tablet a robí iné.
Nedávam tresty a nemá prečo klamať, v ničom
@tosomja a do ktorej triedy chodí?
no musis si to zariadit ako ty potrebujes ak to nechces sledovat tak sa necuduj ze mas deti stale na telefonoch... a FB by som nedovolila detom max ja a cezo mna si mozu pozriet ucivo (ale ani ja nemam 🙂 ) inak na to mozu mat aj wotshap nepotrebuju byt na FB
messenger mozes mat aj bez FB, ked chce nieco na edupage, pozri ty, ale telefon z ruky nedavaj.....nasi maju kontrolu, limit 2 hodiiny denne a koniec....ked si vybuchaju hned rano, do vecera nemaju nic....na apky musia mat povolenie, bez nas si nic nenainstaluju....
Nič len robiť toho policajta🙂mali by dostať svoj limit a nič viac.Neboj sa toto rieši 95% rodičov s teenegermi a bude aj horšie..
@katren mesenger nám bez FB nešlo. Kedysi tak bolo, už to tak nie je. Majú dve apky, family link, platenú parntal kontrol. Obidve mi obišli a neustále obchádzku.
Skupiny su vytvorené na mesengeri aj s učiteľmi takže wp nepomôže.
Do piatej
Klamu, skusaju, lebo su v puberte. viem, ze to nie je ospravedlnenie a urcite im to netreba tolerovat, ale zase budme realisti, tiez sme v puberte skusali vselico, toto patri k veku.
A co sa tyka mobilov a tabletov, ja som si vsimla, ze tam, kde rodicia obmedzuju napr na spomenute 2 hodiny, tam je vzdy najvacsia nespokojnost a vzdor. Ja mam dve pubertacky, tento mesiac budu mat 14 rokov a neobmedzovali sme nikdy, ked nieco vyviedli a mali trest, netykalo sa to nikdy mobilu a tabletu a nesedia pri tom od rana do vecera. Ked to nie je zakazane, nie je to take vzacne. A to aj chodia von, aj citaju knihy, aj doma pomozu, sice s gulanim oci, ale spravia 😀
@tosomja to je už dosť veľká. Ja nechcem brať na seba zodpovednosť za ich domáce úlohy tým, že im ich budem diktovat. Predpokladám, ze tie ulohy dostanu aj na konci hodiny. A na edupage chodí len pripomienka. U nas to funguje tak, že za školu si zodpovedajú sami. Keď nevedia, prídu a dovysvetlujem a poprípade urobíme spolu. Alebo prídu pred pismkou, toto ma vyskúšaj. Alebo nové slovíčka. Mám preklad čo berú, aké učivo ale dajak sa do toho nestarám. Pre mňa je spatna väzba známka. Ak dostanú z učiva zlú známku, zisťujem, kde bol problém. Či zle naučené alebo niečo domotane alebo nepochopené.
@kinderzwillinge u nás to začalo minulý rok počas on-line. Viem, že popri hodine sa aj hrali. Pre nich je momentálne jediný trest mobil alebo Pc. Nič iné neviem. Tiež pomáhajú, robia a tiež je to s gulanim oči. Len proste, vždy tam bola dovera s mojej strany. A teraz toto.
Zakazane ovocie najviac chuti. A to ze ta vedia okabatit, to je pre nich dobry pocit. Nekontroluj, nechaj ich , daj im mobil s tym ze veris ze sa pripravia. Povedz im ze im to vecer skontrolujes popripade ich vyskusas az sa mali nieco ucit take. Ja by som to vecer spravila a az by neboli ulohy hotove a ucivo nenaucene, tak bohuzial bude musieť sediet nad tym večer ked uz mal mat lážo plážo. Moj ma 13r , prestala som vsetko kontrolovat od 6 triedy , uci sa doma malo a ked tak len vecer ,dovtedy ma svoj priestor ktory urcite potrebuje, pochopila som postupne ako na neho. Jednotky vysoko prevazuju nad horsimi znamkami, takze u nas to funguje takto . Cim viac budes policajt tym horsie to bude ,pozname...
@20erika07 no, práveže. Oni sa skoro vôbec neučia. A ak aj si odflaknu, že sa nenaučia a maju napr.pisomku, tak vstanu ráno skorej a si to dorobia. Ja práveže vobec.nemam problém so školou. A takto to bolo doteraz, že mali mobil/pc neobmedzene. Len tam sa teda hrali celé poobedie. Druhý krok bolo zavedenie aplikácií do mobilov, nepomohlo, bo tie obišli.
Proste.som sa nad tým zamyslela, prečo začali klamať a podvádzať.
"Teraz toto", lebo teraz su v puberte 🙂 Ale neboj sa nic, vyrastu z nich normalni fajn muzi 🙂
Ja som mame klamala aby sa nehnevala a nemala som trest, samozrejme to zistila a bolo 100x horsie a aj tak som sa nikdy nepoucila a skusala to dalej. Ale ja som mala hnusne fyzicke tresty . Mobil a pc sme nemali .
Klamu proste pre vlastne "dobro"
@kinderzwillinge
@20erika07 som myslela, či som neurobila nikde chybu alebo či stratili vo mne dôveru. Presne viem, aké hry hrajú, pretože som pár hier hrala s nimi. Aby som vedela.o čom obsahovo su
Nespravila si nikde chybu, treba to brat tak, ze deti sa v tomto veku ucia na rodicoch, kam az mozu zajst, preto skusaju a utocia na dane hranice. Najhorsia puberta je vraj okolo tych 15-16 rokov, tak si chystam nervy 😀
Nuž nemám síce takto staré deti, ale nemám ani ďaleko od obdobia, ktoré tvoje deti majú. Ale viem ti určite povedať, že čím viac im budeš mobily brať a snažiť sa kontrolovať, koľko času na nich trávia a ako dlho a čo konkrétne tma robia, tka tým viac ti to budú zapierať a ty budeš strácať ich dôveru. Treba si uvedomiť, že ak sú deti veľa na mobile, tak často preto, že nemaju iné záujmy, ktoré by ich bavili. Mám na mysli nejaký šport, alebo krúžok, ZUŠ, pobyt vonku s kamarátmi ... Čokoľvek, čo by zaujalo ich pozornosť viac, ako len pobyt na mobile. Hovorím to z vlastnej skúsenosti - lebo ak som si vedela nájsť záujmy mimo internetu, tak času na mobile trávim omnoho menej.
Okrem toho, treba si uvedomiť, že FB, ani mobil a internet nezmiznú. Budú súčasťou bežného života tvojich detí a preto je dôležité, aby si ich učila k správnemu používaniu mobilu a internetu už teraz. Ale nie tým, že im to zakazes a tým im budeš korigovať ten čas TY, ale tým, že to skúsis nechať na nich. Avšak najskôr sa treba s nimi skúsis porozprávať o tom, že mobily a internet tu sú a sú to dobré veci, ale každá dobrá vec sa dá aj zle používať. A je dôležité, aby aj oni sa učili správne a s mierou používať mobil - vedieť sa obmedziť aj v tom, prípadne využiť ten internet na dobré veci. 🙂
V našej spoločnosti sa z mobilov a používania internetu u detí robí hrozný strašiak a rodičia iba blokujú veci na internete, prípadne berú mobily a pod.... Lenže tým sa tie deti nenaučia správne používať internet a mobil. Treba sa s nimi o tom rozprávať, prečo nie je správne dlho byť na mobile, čo hrozí na internete. Ak rodič vidí, že dieťa trávi veľa času na mobile, tak treba sa ho najprv opýtať, čo tam robí, skúsiť nadviazať ten kontakt a zaujímať sa o jeho aktivity. Na získanie lepšieho dôvery zaberá ponúknuť dieťaťu, že si s ním rada zahraš hru, ktorú hrá, aby ti o nej viac povedal. 🙂 Tým si u dieťaťa trochu získaš plusové body, že sa konečne zaujímavá, čo tam robí a zároveň ty zistíš, čo tam robí. Samozrejme ptom sa môžete dohodnúť, že ešte raz si zahrá a telefón odloží a pôjde ti s niečím pomôcť. Proste - učiť ho, že mobil je tu, aby ho on vedel ovládať, nie aby mobil, ovládal jeho.
Nuž ... Dalo by sa ešte veľa o Tom písať, ale možno skús sa o Tom porozprávať s nimi, trochu viac sa konkrétne zaujímať, viac im veriť a nájsť im záujmové aktivity mimo mobilu, ktoré ich budú baviť 🙂
@tinka_1807 ďakujem. Ja viem, čo oni na tých mobiloch /Pc robia. A tiež sa s nimi o Tom rozprávam. Ale porozrvame sa zas a skúsim nájsť nejaký kompromis. To, s tými krúžkami máš pravdu. Aj s vonkom. Len, teraz je to trošku ťažšie, plaváreň nám zavreli. Mám pocit, akoby deti skĺzli do depresie a nudy
Neboj, urcite to nie je doverou, su vo veku kedy im to hladka ego ze prekabatili rodica 🙂 cim viac to budes riesit tym to u nich pojde jednym uchom dnu a druhym von. Budu dalej skusat prekonavat tie limity. Skus sa vykecat pred nimi raz a poriadne úprimne do detailov, bez vycitiek, iba svoje zmiesane pocity a na zaver im povedz, ze si zelas aby ste znova boli super otvoreny tím , ze maju tvoju doveru a na tom si velmi zakladas, zalezi ti na ich vedomostiach a bola by si velmi rada keby k svojej vedomostnej buducnosti boli zodpovední . Ja zvyknem este povedat ze nech si predstavi keby som ja jeho dieta a on moj rodic, ci by mu bolo lahostajne moje vzdelanie . A ze vzdy je lepšie sa naucit ako si opravovať horsie znamky ked sa tomu clovek mohol vyhnut. A ze sa uci na to aby nieco vedel on, nie pre mna 🙂
Ja mam 12r dceru a fungujeme na dovere. Nemala tusim nikdy nic zakazane ako trest. Spravi chyby, ako kazdy, no tie mi povie hned. Rozpravame sa o tom. A potom mam 14r syna a tam som musela obcas pristupit k trestu, mal zakaz pc na par dni. Ak mam porovnat, tak mi viac vyhovuje stav bez trestov. Ale syn bol starsi, bala som sa, co z neho vyrastie a ked si malo veris, uchylis sa k trestu. Myslim si, ze aj ta dovera syna voci mne je nizsia. Ak zas nieco vyvedie (v 14r normalka), tak pochybujem, ze pride za mnou 🤔. Dcera mi vola hned, aj ked si zabudne ubor 😂😂.
@dadis ja som zistila, že ako hrajú hru on-line, zoznámili sa s kopom ľudí. Vytvorili si online skupinu a volavali si počas hry. Bolo ich asi 6 hráčov. Trošku sa mi otvorili oči, keďže za tou online indetitou mohol schovávať hocikto..jeden hráč bol dokonca 7 ročný chlapec z čiech
jooooj takto nejako začínal aj môj manžel a dnes je z neho špičkový ITčkar, ktorého plat zatiahne nadštandardnú hypotéku 😎
1. sú v puberte a ty si sa na to ešte nestihla pripraviť, tvoji malí chlapci 😉
2. za mňa ako nezúčastnenej osoby PALEC HORE že vedia obísť nejaké appky, vedia si veci naištalovať, spustiť... ozaj šikovní 👍
3. ako mama ťa ale chápem... sama sa toho desím.
To aj syn mal takto. Pytala som sa, kto su ti ludia a on mal v skupine deti, co som poznala. Ale teda je to tiez o dovere. Na nete ciha vela nebezpecenstiev. Ale priznam sa, v tomto mam medzery. Deti nekontrolujem, aj ked viem, ze by sa to malo.Len sa pytam a tak mi hadam povedia pravdu. Teraz napr. obaja si pozreli Squid game. Povedali mi to. Pozrela som si to teda vcera aj ja, prvu epizodu a keby som to videla pred nimi, tak mam asi nutkanie im to zakazat. Asi by mi to nepomohlo, mozno by si to pozreli aj bez mojho zvolenia i tak, teraz mi uz len ostava sa s nimi o tom porozpravat 🤷♀️.
Na mobiloch si nainštaluj aplikáciu family link...nastavis na všetky ich aplikácie limit, edupage majú neobmedzený, inak rozhodujem ja o ostatných aplikáciach, nemienim aby boli celé večery na mobiloch a Pc
@zuzanka.zuzu no, asi to 1 bude....
@dadis mňa to tiež dosť soklo. Hlavne potom, čo som videla ten dokument v sieti
@marcellka32 mame
@marcellka32 Moj syn takuto appku vedel "ošuškať" asi po tyzdni 😂😂😂
nechapem preco by museli mat FB a naco potrebuju ist na edupage? ved spravy chodia predpokladam aj tebe. a prepisovat ucivo si nemusia staci ho vytlacit a nalepit (osobne by som si to vydiskutovala s ucitelom ktory by doma nutil dieta prepisovat si poznamky ved na to maju skolu nie doma to robit) treba nastavit rodicovsky zamok na mobil a nedostanu sa tam len tolko a vtedy ked im to dovolis