Denné dochádzanie na vzdialenejšiu strednú školu

1. sep 2022

Ahojte. Chyta ma panika. Syn ide na strednu skolu, 45 km od nasho mesta, bude dochadzat. Da sa zvladnut denne dochadzanie a narocna skola? A kde sa vybavuju preukazky, aby mohol mat študentsky listok.

malena
1. sep 2022

Moja dcéra bude na internáte, a veľmi sa teší, ...je to podľa mňa lepšie, ako byť každý deň " na cestách " ... možno by ste mohli zvážiť aj túto možnosť 🙂

autor
1. sep 2022

@malena nechcel internát.

ibrunova
1. sep 2022

Na stanici, vlakovej, autobusovej. Už ste to mohli mať aj vybavené, keďže v pondelok začína škola.

lilke
1. sep 2022

Závisí aj od času, ktorý strávi v spojoch. Ale predpokladám dlhší čas, spoje možno nebudú dostupné v čase začiatku a konca vyučovania, takže navyše dlhšie čakanie. Bude mať kde čakať? Bude to určite únavné. Navyše v zime ešte náročnejšie.
Chodila som na výberový gympel, spolužiakov som mala z viacerých okolitých okresov. Cestovanie im dalo zabrať.
Nechaj syna otestovať si cestovanie, ale vyzisti hneď možnosti dodatočného ubytovania na intraku. Aspoň na zimu urobte so synom dohodu.

wheel
1. sep 2022

45km denne tam aj spat je vela. To je 2 hodiny denne na cestach minimalne. Z dlhodobeho hladiska to nikto neda.

u2jana
1. sep 2022

V piatok vybavte preukazku rovno na stanici. A chodte si v piatok nacvicit cestu, chodte spojom do toho mesta a naspat, aby sa vedel zorientovat. Ak ma priamy spoj, tak sa to da zvladnut.
Ja som na strednu dochadzala s jednym prestupom, to bolo horsie, lebo som stresovala, ci mi neujde autobus.
Inak hodinku rano v buse sa da v pohode zopakovat ucivo.

bibina32
1. sep 2022

Na vybavenie dopravnej karty potrebuješ tlačivo, ktoré si buď stiahneš a vytlacíš, alebo si pôjdeš na autobusovú stanicu zobrať. To tlačivo si dá v škole potvrdiť a s tým pôjdete zase na stanicu. Je potrebné mať aj rodný list dieťaťa. V prvý deň by si mala ísť s ním ak ešte nebol sám v škole autobusom. Ukázať mu kde má vystúpiť a aké spoje mu idú naspäť. Ja som bola zo synom ešte cez prázdniny autobusom, aby vedel kde má zastávky. Takto som bola pokojnejšia, keď už vedel kde čo je.

neznamaznama
1. sep 2022

Fuha, no bude to dosť náročné. Záleží od školy a aký bude mať rozvrh. Syn už má rozvrh a priznám sa, že neviem si predstaviť, aby dochádzal. Okrem piatku by prichádzal domov o cca 17-tej (každý deň, okrem toho piatku má 8 hodín), skôr nie, ráno by musel vyrážať z bytu o 6-tej a to nehovorím o tom, že má aj nultú hodinu, kedy by musel vyraziť už pred šiestou a prichádzal by školy tesne pred začiatkom hodiny.

0silvia0
1. sep 2022

Moje obe deti denne dochadzali/dochadzaju z TT do BA, cize priblizne rovnaka dialka. Dcera ma spoluziacky, ktore denne dochadzaju este z vacsej dialky. Dokonca maju brigady.
Upokoj sa, nie je sam, dochadzaju takto stovky stredoskolakov. A studenske listky na vlak a bus aj tak skor nevybavis, potrebujes k tomu potvrdenie o navsteve skoly a to skor ako pri nastupe do skoly nedostanes.

h2
1. sep 2022

Môj muž pred desiatkami rokov denne dochádzal z Cífera na koniec Dúbravky v BA, čiže najprv vlakom a potom ešte dlho autobusom. No a na VŠ som mala spolužiakov, ktorí denne dochádzali z Trnavy, z Hlohovca, zo Šale, z Piešťan... A dochádzali, pretože nedostali internát z dôvodu, že bývajú príliš "blízko". Takže zvládnuť sa to určite dá.

katica06
1. sep 2022

@wheel dá sa, občas zo zaťatými zubami a šlo to. Treba rátať s tým že občas nebude mať čas a sily na ostatné...
Dochádzala som tak na strednú. Nebolo to ľahké ale je to o zvyku. Denne 3-4hodiny v autobuse,1-2x prestup ak bus nemeškal bolo v poho...Vstávala som o piatej,v buse som bus spala alebo sa učila či prepisovala dú. Bežné sme mali 9vyučovacích hodín, spoje katastrofálne, domov som došla pred ôsmou večer, najedla som sa a zaspala. Cez víkendy som doháňala čo som cez týždeň nestihla. Neskôr to bolo oveľa lepšie. Maturity som zvládla na 1-1-2.

patus_2
1. sep 2022

Ja som dochádzala cca 35km aj s 1 prestupom. Dá sa to v pohode zvládnuť, možno prvé mesiace budú náročnejšie, ale potom si zvykne. Prípadne si rozmysli ten internát. Čo sa týka preukazov, tak v škole bude mať pravdepodobne ISIC kartu, ktorá sa dá online aktivovať (za poplatok) na autobusovú dopravu a MHD. Ak bude cestovať vlakmi, tak tlačivo potvrdiť v škole a na vlakovej stanici vybaviť preukaz.

julish
1. sep 2022

@wheel ja som to dala, cestovanie 50 km na ťažký gympel. Plny autobus decká nás tak cestoval po rôznych školách, kto sedel, spal. Ved skúste, keď to nepojde, budete riešiť.

majamat
1. sep 2022

mala som kedysi spoluziacky, co takto dochadzali. v 1rocniku byvali na intraku a atusim od 2.rocnika dochadzali. bolo to okolo 40km. zvladli to v pohode.

mirka438
1. sep 2022

Ja som kvoli frajerovi (dnes sme uz manzelia) dochadzala 42km kazdy den tam aj spat. Nebolo to take strasne. Rano mi siel autobus o 6:40 a domov potom hned po skole. Nas dochadzajucich zavse pustili aj o 5 minut skor z vyucovania ked nam isiel skorsi autobus.

elementissa
1. sep 2022

Škoda, že nechce internát. Ja som bývala na stredoškolskom intráku, mala som čas na koníčky a šport aj na učenie. Cestovala som domov na víkend. 2h domov, 2h späť. To by absolútne nešlo počas týždňa, každý deň 4h cestovať. A načo, dôjdeš domov, najes sa a ideš spat. Žiadne väzby so spolužiakmi, žiadna zábava.... Len roky života pecestovane v buse/vlaku. Ak aj teraz nechce intrák, tak v druhaku ho už chcieť bude. Tiež som mala takých spolužiakov. Na intrák ani za nič. Potom došli na to, že "čo je toto za život, cestovať xy hodín denne a nič si neuzit", tak v druhaku už žiadali o internáty. Stredoškolské intráky nemajú také kritériá ako VŠ intráky (že 50km je "príliš málo"). Zväčša stačí, že je to susedný okres. Stredoškoláci majú celodennú výučbu+ prax a každodennú prípravu na vyučovanie. To sa nedá porovnať s vyskami (kým to nie je medicína)- 3-4-5h denne, niektorým to vyjde na 2 dni, skúšky 2x ročne, dovtedy leháro alebo projekty, seminarky. Ale tiež závisí od toho, ako často tie seminárne práce a projekty sú. Určite nie na každú hodinu. Možno raz mesačne? A tiež nie zo všetkých predmetov. Takže to je úplne iné. Vysokoškoláci pracujú, platia si nájmy, stredoškoláci ešte pracovať nemôžu (až od 16r brigádne) a nejaká brigáda na max 10h týždenne im nájom nezaplatí.

bimbambom
1. sep 2022

No ja som dochádzala 17 km , denne ma to stālo cca 4h času - MHD , čakanie na autobus , cesta . Nikdy viac . Schudla som 10kg a zostarla o 20. Každý deň 12h na nohách .

Pritom počas VŠ som cestovala Ke - Po a to bolo v pohode . Autobusy , vlaky chodili často.

Ani nejde o cestu, ale o spoje . Napr v jednej dedine som musela čakať 45min lebo prestup 🤷

ddaassuullaa
1. sep 2022

Nuz, dieta odmieta byvat na internate a ty sa za neho pytas, ci sa to da zvladnut? Uvidis po prvom polroku, ak to nebude zvladat, dohodni sa s nim, ze ten internat bude nutny.
Osobne som na strednu mala 50 km a nik by ma nedonutil dochadzat. Studentsky zivot najkrajsi zivot. Urcite by som netrcala vo vlaku/buse namiesto vegetu mimo domov

larazivago
1. sep 2022

@wheel v 90 tych rokoch to nebolo nič nezvyčajné. Plný autobus stredoškolákov.

1ivanka1
1. sep 2022

Ja som dochadzala 32km a vtedy som si vravela ze je to strop.bolo to velmi unavne,hlavne v zime. A v lete tiez lebo bolo v buse nedychatelne. Mala som spoluziacku,ktora dochadzala 42km a bolo to narocne.ale bola s tych co sa nemusela velmi ucit.domov prichadzala po 17h co je uz dost neskoro,ked rano treba zasa skoro vstavat.

kaktusik007
1. sep 2022

zobudila si sa trosku neskoro, si myslim.... Kedze je uz len zajtra posledny pracovny den prazdnin... My sme este v juni absolvovali trasu autobusom, potom niekolkokrat v juli - aby sa vyznal v krajskom meste, aby spoznal zastavku, kde ma vystupit, potom cestu do skoly... Dochadzat bude 30 km, tiez mam z toho bobky, ale tak... chcel tu skolu, tak OK, nejak to dame... Ale teda moj syn ide iba do primy, cize ma 11. S 15 rocnym asi tolko krat ist netreba 🙂 Nasa skola vydava potvrdenia o navsteve skoly uz od 15 augusta, cize sme tam boli, potvrdili mi vsetky tlaciva (jedno pre SAD, jedno pre vlaky, jedno pre ISIC - u nas nemame skolu co isic vydava..) a este v ten den som synovi vybavila obe preukazky - na autobusovu si ho odfotili sami, na vlakovu bolo treba mat fotku 2x3 cm plus musis mat bud rodny list, alebo jeho pas. To, ci bude mat ISIC s cipom, kde vies aktivovat autobus ci vlak si vies zistit podla zoznamu vydavajucich skol -- https://isic.sk/zoznam-skol-ss-a-zs/ dolezite je, ako su spoje --- toto som zistovala este kym si vobec podal prihlasku na to gymnazium, ze ci bude aj realne dochadzat - lebo osobne som dochadzala do prace (a este aj dochadzam, ale uz nie denne) cez 130 km a teda najhorsia nie je ta samotna cesta vo vlaku, ale ten presun na a z vlakovu stanicu -- tu mam od domu cez 20 minut pesi a teda vlakom by som dietatu do skoly dochadzat nedovolila... Nastastie rano ma moj zastavku na autobus asi 4 minuty peso, takze OK....

janka1011
1. sep 2022

Určite to zvládne, neboj nič. Môj ide dochádzať 50 km a nemám z toho obavy, zvládli to tisíce detí tak prečo by nie on? Síce ráno si bude treba privstať, ale je to len o zvyku, autobusy chodia plné takýchto študentov. Preukážku ste už mali mať vybavenú, choď na SAD tam ti s tým poradia. Inač ak má ISIC kartu dá sa cestovať aj na ňu za polovičné cestovné.

autor
1. sep 2022

Dakujem za odpovede. Mozno mam zbytocne obavy. Trasu busom absolvoval v juli 2x, a mesto ako tak pozna. Dostanu kartu ISIC v skole, s tou mu dajú polovičny listok automaticky?

mandzula
1. sep 2022

Dcera zacina druhy rocnik na bilingvalnom gympli, 3/4 hodina cesta tam, to iste spat. ISIC dostali v skole, sluzi aj ako karta na bus. Ja som chodila presne tak isto ako ona a tu som.🙂

kaktusik007
1. sep 2022

nedostane polovicny automaticky, ono polovicny listok uz ani nie je, je tam zlava asi 30%?? odhadom.... ak dostane isic v skole, tak pozri tu https://isic.sk/mam-novy-preukaz-isic-euro/ tam je pekne postup ako tento isic aktivovat.

ibrunova
1. sep 2022

S isicom treba ísť na stanicu do dopravnej kancelárie, ak si to zaktivuje, bude mu slúžiť ako dopravná karta.

missviolet
1. sep 2022

Bolo nas cca 30, z toho 24 dochadzalo dialky 20-70 km denne, 5 r - spanielske bilingvalne. Vsetci to zvladli, nebolo vidiet rozdiely v priprave

kacena4
1. sep 2022

neboj da to. moja tak cestovala 4r a zvladka to a to ma telesne postihnutie a epi. zdrave dieta to da v pohode. vo vlaku sa ucila sluchadka na usoch a pohodka. vo vlaku si vzdy oddychla ked sa jej nechcelo ucit. otazka je ci mu ide priamy spoj my sme 2x prestupovali a sj tak to dala. neboj deti su sikovne a nauci sa samostatnosti. hlavne nech ma v zasobe rezervu - peniaze keby stratil kartucku na autobus, penazenku ci sa nieco prihodilo.

autor
1. sep 2022

Ďakujem. Už sa bojim menej. Ide mu priamy spoj. A v tom meste bývacaj moja sesternica, s rodinou, ktora mi v pripade max.núdze prislubila pomoc

chrobacik41
1. sep 2022

Ahoj, no 45km je dosť ale dá sa to zvládnuť. Môj syn ide tiež každý deň cestovať, 35km, ráno na 5:45 bus lebo začínajú o 7 ráno už. Každý deň. Ešte že tento ranný bus mu stojí pri skole. Trosku komplikovanejšie to bude zo školy ale to sa uvidí podľa rozvrhu. Neboj zvyknete si , bude to zo začiatku trosku ťažšie ale potom už bude ôk. Ja som už si tým prešla s dcérou tiež cestovala 35 km do iného mesta kazdy deň ale oni začínali o 8. Toto bude trosku iné takže uvidíme.