Demotivované 12-ročné dieťa

salome123
23. dec 2022

Ahojte, mam 12rocnu dceru.
Od mala bola velmi sikovna, rychlo a dobre sa ucila, rada citala knizky, sportovala...avsak posledne roky ju nezaujima nic ine len mobil, youtuberi a to je vlastne vsetko. Skolske povinnosti odflakne (neurobi ich poriadne), ked maju mat pisomku tak sa uci asi 10minut, dostane z toho dvojku a je spokojna ☹
Je mi luto vidiet sikovne dieta takto stagnovat a stracat cas. S kamaratkami komunikuje len cez mobil... vonku nema ziadne rovesnicky. Cez vikendy by bola schopna byt cely cas na mobile/TV... ked jej poviem aby umyla riad, alebo sla do obchodu tak ide, ale potom sa vrati rovno k mobilu/TV.
Ako take dieta motivovat, aby robila vo volnom case nieco zmysluplne?

luccija
23. dec 2022

@salome123 podľa mňa každý tým v puberte prejde.To je ich svet odpútavajú sa od rodičov a chcú mať pokoj🙂nás spája to, že ideme na bicykel, plávať, do kina, na nákupy, so psom vytrhnúť ju z tej nudy.Ked číta kúpiť knižky, dnes je to aj s tými kamarátstva mi zle, že deti sedia doma.Ja, keď niečo navrhnem zduta tvár, ale nakoniec povie, že bolo dobre, tak ty to musíš smerovať aj, keď budeš za trápnu🙂občas sa premozem a pozeram s ňou tiktok recepty, videá a nekomentujem aj, keď si o tom myslím svoje

jaaty
23. dec 2022

@luccija tiež si v takýchto situáciách poviem: To je len puberta, to prejde 😁

zmrzlinka2021
23. dec 2022

@salome123 vypnúť tv a mobil dať, len keď je to nevyhnutné

marianarem
23. dec 2022

@salome123 Neda sa obmedzit kredit? Predpokladam, ze si ho neplati zo svojho.

martina1985ba
23. dec 2022

@marianarem ano, obmedzenie kreditu vsetko vyriesi a znova to bude stastne dieta plne aktivit

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salome123
autor
23. dec 2022

@bilberryday kde by som nasla tie citatelske diskusne skupiny ohladom detskych knih? FB nema (zatial, nastastie). Dakujem za tip na AJTYVIT

marianarem
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska53
23. dec 2022

@salome123 sme na tom podobne..nas syn rovnaky vek, podobne .

salome123
autor
23. dec 2022

@siska53 ako to riesis? ja jej davam kazdy den nejaku aspon 15minutovu ulohu... napr. precitat 8 stran z lubovolnej knihy, naucit sa naspamat hl. mesta statov z geografie (ktore by mala vediet tak ci tak), alebo jej dam nejake 2 cvicenia z matematiky navyse ... nieco co jej nezaberie vela casu a moze sa tomu venovat kedykolvek pocas dna. Len neviem, ci to nie je kontraproduktivne ☹

luccija
23. dec 2022

@salome123 áno, len dokedy chces toto robiť do 13, 14, 15 r?len, aby si ju odtrhla od mobilu?jedného dňa Ti povie, že citat nejde a príklady nespraví to nie je cesta.
Toto je také, že mama mi prikázala nech je pokoj spravím to a viem, že môžem ísť na mobil o rok, tri bude staršia a bude rebelovat..Ked rada čítala skus kúpiť knižky už pre väčšie dievčatá, alebo ju namotať na nejaký serial na Netflixe bude sa zároveň učiť jazyk.Moja má 15 r a tiež som nebola rada za takúto bezduchu zábavu a tiež mi každý radil daj jej povinnosti vybrať umývačku či vyvenčiť psa netrvá dlho a čo ďalej?
Je to taký hlúpy vek hrať sa uz nebude, možno nakoniec môžeš byť rada, že sa Ti netýka s babami po meste, po nákupných centrách, nenahana chalanov.
Nebavilo by ju to diamantove maľovanie?alebo spolu niečo uvariť, upiecť veď to nemusí byť organizovaná zábava.Bude jar, leto vyhnať ju s kamoškou na korčule, kolobežku ver či never každá mama okolo mňa toto rieši buď sú také, že im to je jedno a nechajú dieťa ako drevo v lese, alebo robia program pubertackam🙂horšie, keď sú dlho v práci a decko žije svoj online život.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
23. dec 2022

A ty sa jej ten mobil bojis zobrat,ci? Moj bude mat 12,ale neexistuje,aby bol cely den na mobile,alebo pred TV. To moze,len ak ma vsetko,co od neho vyzadujeme porobene,aj to len 1-1,5h denne. Ked nevie,co so sebou a ma volny cas,berie si knihy. Cita jednu za druhou,chodi do kniznice. Ale co myslis,ze by robil,keby mal mobil neobmedzeny? Myslis,ze by cital?!? Takze radikalne obmedzit mobil a nechat dieta sa nudit,aby aj pohlo hlavou a same si nieco vymyslelo.

sense
23. dec 2022

Ja mam o niečo mladšiu a tiež keby nemá prístup obmedzený tak je tam nonstop, co ma ale zarazilo bolo ze jej spolužiačka a kamarátka, keď sa pýta von jej rodičia nedovolia ale byť celý deň na whatsapp problém nie je... Mojej keď skončí čas síce prvých 10 minút chodí ešte drankat ci jej predĺžime čas a keď nepredlzim tak si aj sama nájde aktivítu... Bud sa hrá, kreslí číta alebo si robí niečo kreativne

dejka77
23. dec 2022

Moja je schopna vybit baterku na mobile tak do 3.hod. Obmedzujem ju tak, ze mobil moze byt nabity len raz denne.
Ked s bratom travia prilis vela casu aj pred telkou, skryjem ovladace. Potom cuduj sa svete, vedia si vybrat aj inu zabavku a nieco vymyslia.

simca06022011
23. dec 2022

@salome123 Mam to iste, wifi sme obmedzili ked je doma 10-20:00, samozrjme, nie je na tom vkuse, ma povinnosti, skusam ju veci do skoly (prestala som nad tym hadzat rukou, kedze sa to zhorsovalo a bola dobra uz nie len dvojka, ale aj trojka, prestala citat, problem bol aj von ju dostat, a pre nu vlastne vsetko bolo v pohodeeee a dobreee a hlavne, nie som spokojna, ked sa jej opytam nieco a nema o tom sajnu, ma vediet to co sa ucia). O 20tej telefon nechava na chodbe. Kludne nech sa zduje, ked nerobi povinnosti, vala si sunky doma vezmem jej ho hocikedy pocas dna...
Demotivacia je taka normlana, aj znudenost a nezaujem o ine veci, ked konkurent je mt/pc...

simca06022011
23. dec 2022

A taketo deti nevedia zmysluplne travit cas na PC, ani programovanim. proste nech si najdu inu aktivitu, kamaratov, zaluby. Moj chlap je IT a ten vyslovene nesuhlasi s tymto, nasedi sa na zadku pred PC v zivote dost. Ak ma niekto na pc vlohy, nauci sa to v pohode rychlo neskor a bez problemov, nepotrebuje to vediet v 12r

juditka8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbora628
14. jan 2023

@salome123 puberta 😊každý si tým prešiel nestresovať sa dostane 2 bola by som rada,dvojky sú dobre známky ktoré priemer určite nezhoršia hlavne jej nezakazovat potom budú scény a bude vás úplne ignorovať nechajte ju ona tým raz prejde ….

sionell
14. jan 2023

My máme doma 9 ročnú slečnu. Od korony má vlastný notebook, učila sa na ňom na diaľku od 6 rokov a keď sa doliečuje, stále sa so školou spoja na diaľku. Mimo výučby mala a má povolených 30 minút denne a je jedno, či na PC alebo mobile. Mimo to si sem tam pozrieme nejaký film alebo nám ukáže video, čo ju zaujalo. Má dovolené 2 hry na mojom mobile 2x po 15 minút, viac nie. Teraz cez prázdniny sme boli non stop chorí. Keď som zistila, že je zavretá v izbe a hrá sa hry bez povolenia, nb som zobrala preč. V škole v družine sa občas hrajú online hry. Pochopila, že to nebolo správne, lebo sme neboli an hrách dohodnutí (hry vyberáme vždy spolu).
A boli to super prázdniny. Začala viac čítať knihy (aj náučné), chodiť von ku mačkám, naháňať sa s mladším bratom, korčuľovať po dome a tancovať. Nič z toho predtým nerobila, ťažko konkurovať notebooku alebo mobilu. Ešte v novembri mala v izbe mp3 prehrávač, ale keď som zistila, že aj na ňom sa hrá hry, zobrala som aj ten. A odrazu sa pri jedle vieme aj rozprávať. Predtým bol pri jedle cirkus, lebo sme jej nechceli dovoliť si niečo pozrieť (áno počas korony sme začali pri jedle pozerať filmy, aby sme to nejako vydržali). Ale už sme sa toho našťastie zbavili a spoločné jedlo je najkrajší čas dňa.

prasiatko30
14. jan 2023

Myslim si, ze v tomto veku je dolezite aby dieta malo zaujmy/hobby. To nikde nechodi nerobinejaky sport/neuci sa nejaky cudzi jazyk/ naucit sa hrat na hudobny nastroj/chodit na tanec/skauting niekde kde by sa zaclenila do nejakeho kolektivu a mala aj nejake ine zaujmy ako len sediet doma a ucit sa a maximum vykonat na pokyn ukony,ktore si myslis, ze jej originalne vyplnia cas. Vo vasom okoli neexistuje nic co by ju mohlo bavit alebo zaujat??