Dobrý deň,
Potrebujem poradiť, čo si myslíte o LEAF academy, máte nejaké skúsenosti? Nechcem aby tam išla lebo aj napriek tomu, že bývame blízko školy musí žit na internáte(príde mi to dosť divné) a pravdebodobne bude musieť skončiť nejaké jej krúžky. Škola není akreditovaná. Je to medzinárodná škola takže všetko je tam v angličtine a na konci dostanú americkú maturitu a AP diplom. Je tam kamarátska atmosféra z toho čo hovorili študenti a nedávajú často testy ako v normálnych školách, naozaj sa snažia aby danú látku študenti vedeli. Dajú nám aj štipendium podľa toho koľko potrebujeme a to je tiež divné, že budú veľa platiť za nás a kde na to berú peniaze?? Je to pekné, že nejaké veci zaplatia ale v dnešnom svete nič nieje zadarmo. Slovenskú maturitu si môžu popri škole tiež spraviť. Aj keď nemáte skúsenosti aspoň z týchto info, čo si myslíte?
@mc4806 ja by som nesuhlasila s tym, aby byvala na internate. Nevies ake tam budu dievcata a nemusia ju formovat podla vasich predstav. Cize by som sa snazila vybavit skolu bez internatu a ak by nedovolili, tak by som ja osobne svoje dieta do takej skoly nedala. Ale to je moj nazor.
je prijatá na školu, kde ty nechceš aby išla tak načo ste ju tam prihlasovali
@mc4806 nechapem, ako moze byt prijata, ked ty s tym nesuhlasis. Prihlasku jej kto podpisal?
tvoja dcéra získala prijatím na Leaf unikántu príležitosť. Po jej ukončení bude mať dvere otvorené na všetky kvalitné zahraničné univerzity.. tak jej to neskaz..
Aké sú jej plány po strednej škole ? Predpokladám, že sa chystá na univerzitu von (inak to podľa mňa nemá moc zmysel) a vtedy to môže byť fajn (aj keď na mňa to teda pôsobí hrozne snobsky so školným v plnej výške cez 21000€/rok a tak celkovo) pretože bude mať medzinárodný diplom, jazyk, bude naučená pracovať na projektoch a lepšie rozumieť systému zahraničných škôl + sa trošku osamostatní na intráku... ja by som bola na vážkach, treba mať na to určite aj povahu...
Mija suseda tam učí. Tu v BA majú skvele meno a každý rok majú viac a viac študentov.
Ten internát má veľký význam v tom, že sa decka musia starz samé o seba, nie že maminka urobí raňajky, desiatu, naloží madam do autá, .... nie všetko musia rovit dami, aby boli samostatní a vedeli sa spoľahnúť sami na seba
Určite je podpor, získa oveľa viac ako na obyčajnom gymly, tu sú rôzne väzby na zahraničné študijné programy
..a takto sa robi reklama na nabor novych deti skrz kes €...
a kedyže ju tam prijali...už sa robili prijímačky?🙊
@mc4806
@brrrrrciatko
Ja som bývala na internáte počas gympla, dokonca v inom štáte a všetko super. Neviem ako tu, ale u nás v piatok sa chodilo domov a v nedeľu naspäť.. čiže víkendy s rodinou, takže to bolo super, že som každý víkend mohla byť s našimi 🙂 Moja osobná skúsenosť - nikto tam nikoho neformoval zlým smerom, či už v našom ročníku alebo v nižších a vyšších.. skôr sme sa lepšie osamostatnili, naučili sa hospodáriť s vreckovým atď.. bola to stredná škola, čiže ešte deti - teda sme samozrejme boli pod dohľadom vychovávateľov, mali sme popoludní vyhradené hodiny na učenie na ďalší deň - podľa priemeru v škole sa niekto mohol učiť buď samostatne alebo musel v triede spoločne, boli vyhradené hodiny na vychádzky, vrátiť sa večer do určitej hodiny - pre mňa to bol určite prísnejší režim, než doma. drvivá väčšina ľudí išla na univerzity a dnes pracujú, majú svoje podnikanie, majú alebo si zakladajú rodiny.. neviem o nikom od nás, kto by kvôli bývaniu na intráku dopadol nejak zle, žiadny feťáci, nikto tam neotehotnel (menšia škola, dosť o sebe stále vieme navzájom aj naprieč ročníkmi).. skôr mám pocit, že sa tam medzi nami vytvorili silnejšie priateľstvá, lebo sme tam nemali nikoho len seba navzájom, boli sme vzájomne vnímavejší a všímavejší a pomohli sme napr. jednej z nás dostať sa k psychológovi a vyhrabať sa z psychologických problémov, ktoré si rodičia nezvyknú všimnúť ani keď dieťa býva priamo doma a spolužiaci by si to nevšimli určite, ak by sa videli len v škole. A teda najhoršie, čo sa stalo za moje 4 roky bolo ze niekto skákal na posteli a zlomil si ruku, niekto si vytkol nohu v sprche a jediný raz sa niekto opil tak, že ho bolo treba zobrať na vypumpovanie žalúdka, LENŽE toto všetko sa bohužiaľ môže stať na hociktorom školskom výlete, či narodeninovej oslave kamaráta, či hociktoré popoludnie, keď dieťa povie, že si ide kúpiť za našetrené peniaze z narodiek niečo na seba.. kto chce robiť blbosti a vystrájať, nepotrebuje byť na intráku.. viem o čom hovorím - najviac som s kamošmi vystrájala ešte doma v 9. ročníku a najhoršie v živote som dopadla s alkoholom na jednej oslave s kamarátmi v 17 rokoch, keď som nebola na intráku, ale cez víkend doma 🙈 aj keď ani vtedy sa našťastie nič strašné nestalo, len mi na to naši došli.
Takže také sú moje skúsenosti, samozrejme treba si o internáte zistiť veci, u nás sa konala pre rodičov aj exkurzia a vysvetlenie všetkého ako to tam chodí..
Sorry za dlhý príspevok 🙈 ale sa mi tie spomienky začali vynárať a nie a nie prestať, fakt jedny z naj čias v mojom živote.. a to som mala vždy super detstvo aj rodinnú pohodu doma.. čiže neutekala som pred ničím a nikým na ten intrák.. 😄
A nechces ju tam dat len kvoli tomu, ze by musela ist na internat? V tom ja nevidim problem, aspon sa nauci trochu samostatnosti.
Ja by som si urcite ako prve zistila ake su moznosti po skonceni, na ktore univerzity by mohla po skonceni ist a podla toho by som sa asi rozhodla..
A dcera tam chce ist? Co chce robit po skole?
@lucka_ke
@simsalabim
@lubica088
@janinka007
Je tam iný prijimací proces, online si vyplnila prihlášku na ich stránke (aj keby nebola karanténa by to tak bolo), cez email jej dali ďalšie informácie potom spravila všeobecný test a ak mala celkovo dobré výsledky tak ju pozvali na pohovor, čo mala. Je to úplne iné ako normálne, aj výsledok sme dostali oveľa skôr ako na normálnych školách s ktorých ešte ani príjimačky nerobila . Aj som s jedným zamestnancom dnes volala a nejaké veci mi vysvetlil a neskôr dostanem viac info a 1. Mája sa stretnem s rodičmi žiakov, ktorí tam chodia.
@sylvie
@lindous
Chce tam veľmi ísť. Je veľmi ambiciózna a chcela by určite študovať v zahraničí. Maturanti stadiaľ chodia na prestížne univerzity po celom svete, takže je to niečo čo presne chce Je samostatná takže žiť na intráku by pre ňu nebol problém. Len som nečakala, že už na strednú odíde, neviem si to predsaviť.
Nečítala som komentáre, z tvojej otázky mi nie je úplne jasné z čoho máš obavu? z toho že nebude spať doma? bude kúsok od Vás, deň by i tak trávila v škole a videli by ste sa pravdepodobne len večer, bude Ti chýbať no v dnešnej dobe nie je problém spojiť sa telefonicky, či online aj každý večer. Moja dcéra si vyberala školu sama, rozprávali sme sa, no rozhodnutie so nechala na nej, od začiatku chcela ísť na internát do Blavy, nebolo mi to jedno, tiež som mala obavy, ale vyrástla a chcela spoznať svet. Zostávalo mi len veriť, že som ju vychovala dobre 🙂 Samostatná bola už predtým, no intrák jej pomohol dospieť nielen vekom. Zo začiatku fungovala horúca linka každý večer, neskôr niekoľko x do týždňa, občas aj nemala čas 😀 no vždy keď sa niečo dôležité dialo, bola som prvá komu volala, či písala a tak to funguje doteraz.. Dva roky je v Prahe na VŠ, domov chodí ako to ide, naposledy na Vianoce, je z nej dospelá slečna, ktorej som pri odchode z domu na intrák povedala aby si nerobila hanbu a keď sa bude chcieť skúsiť marišku, alebo sa opiť, tak radšej nech tak urobí doma cez víkend, dá si niečo kvalitné, nech jej nie je týždeň zle a ak jej predsa bude, aspoň jej budem držať vlasy na záchode. Ak by som sa mala rozhodnúť znova, nič by som nemenila. Tvoja dcéra si vybrala dobrú školu, teda predpokadám, že ste jej ju nevyberali vy, keďže z tvojej otázky som pochopila že si s jej výberom nebola úplne stotožnená, dcére treba veriť a nechať ju ísť, ak sa tak sama rozhodla a verím že budeš na jej úspechy veľmi hrdá 🙂 Držím palce..
@mc4806 Poznám 3 mladých, ktorí relatívne čerstvo skoncili. Všetci tam prestúpili z iných gymnázií, mimochodom podľa hodnotenia 2 najlepších na SK, cca. na posledné 2-4 roky štúdia. Veľmi spokojní, teraz už všetci na zahraničných univerzitách.
Za mladých, tiež všetci traja ambiciózni, cieľavedomí, brali to ako uľahčenie ďalšieho smerovania. A v tejto pubertalnej fáze života sú pre nich vrstovníci prednejší ako rodina.
No známa, mamina jednej z nich, veľmi rozhladena žena na vysokom poste, mimochodom dosť slobodomyselna, povedala, že by dcéru tam už nikdy nedala. To nebolo kvôli organizovanému internátu a 1 letnému mesiacu, s minimálnym kontaktom počítala. Ale jej vadilo ovplyvnenie myslenia dcéry. To, že boli dehonestovane hodnoty, bolo zmenené myslenie v čase, keď je dieťa ešte veľmi ovplyvniteľné. Táto dievčina tam bola najdlhšie z týchto mladých.
Ďalší, ktorý skončil pred rokom, to bral ako možnosť naučiť sa plynule po anglicky. Chlapec, ktorý už dlhodobo sa venoval svojej záľube, patril medzi najlepších na SK, a chcel študovať na konkrétnej univerzite. No musel úplne vypustiť všetky záľuby a záujmy, lebo internatny čas bol organizovaný. Bol 1 z najlepších sachistov na SK, a musel temer celý rok pauzovať. Samozrejme, takýto výpadok sa už nenahradí, ale on to kvôli vytúženej univerzite pustil. No bol tam rok, to je už viac-menej vyformovaný človek.
Možno sa skús s dcérou porozprávať, nech tam prestúpi až vo vyššom ročníku, keď ty sa obavas.
ved leaf je top! poznam ich osobne. gratulacia k talej dcere ktora sa tam vedela dostat. vau. bud hrda na nu bud hrda na svoju vychovu. musi byt uzasna a inteligentna. chaoem ze si asi mala inu predstavu. ale ako leaf. klobuk dole. mam s nimi osobne vazby. fakt je to top. mam dojem ze skor teba to soklo ze si mala ine ocakavanie. existuje aj program uwc kde decka odidu v 15tich do singapuru ci norska ci kostariky na roky.. najlepsie co mozes urobit je priamo s ludmi z leafu komunikovat o svojich obavach. povedz im to priamo a vypocuj si ich.
@lucka_ke Ona sa tam sama prihlásila, nebránila som jej v tom lebo si chcela vyskúšať ten prijímací proces a potom ak by tam skúšala zase neskôr už by mala predstavu aké to bude. Ale to, že ju prijmú sme vôbec nečakali lebo ešte je ôsmačka. Je pravda, že je vyspelá a presne vie čo chce, vôbec si už nerozumie s jej spolužiakmi, je od nich úplne iná a inak myslí.
@mc4806
@ofzuza už si nevybavujem presne, čo hovorila, ja som neriešila túto školu, ale 8-r. gymnázium, kde jej dcéra chodila predtým. Ale došlo k odcudzeniu, k negatívnym zmenám v jej správaní, myslení podľa vnímania maminy. Predtým bola empatická, asertivna.
To odcudzenie spomínal aj starší brat vyššie spomínaného mladíka.
@mc4806 takto. LEAF nemam priame skusenosti,ale mam s UWC programom a oni uzko spolupracuju aj si vymienaju pobyty mam taky pocit. Su to inak narocne skoly. Co sa tyka platenia,co ta znepokojuje. Je to solidarny system a vela je hradene jednak od absolventov,bohatych priatelov. A okrem toho niektori studenti platia plne skolne,niektori zase nic. Vsetko podla siahodlheho dotaznika a vasho majetku a zarobku. Na LEAF nebude mat slovensku maturitu,takze jedine dorobit,alebo potom vyslovene smer zahranicie. Ale co poznam absolventov takychto skol,na slovensku nie je nik. Internat je dobea vec,ver mi. Naozaj sa uplne inak formuju aj tie vztahy medzi deckami,aj miera samostatnosti. Len naozaj treba zvazit tu obtiaznost. Neviem teda ako LEAF,ale ak je nastaveny ako myslim,tak to nie je nic pre babovky a nic zadarmo. Moj syn na vyske prvy rok presedel s prstom v nose od nudy a druhy by kludne tiez preskocil,ale neda sa.
@mc4806 môžem sa vás spýtať že ako ste to napokon vyriešili? z ktorej triedy išla vaša dcéra?
@hellothere123 dobrý deň, nakoniec išla z 8. Ričníka a ak bude chcieť môže si spraviť SK maturitu.
Citala si? https://www.forbes.sk/den-na-skole-pre-vyvoleny...