Ahojte 🙂 Moja dcéra má čerstvo 16 rokov miluje mačky a už niekoľko rokov si mačku pýta. Diskutovala som o tom s manželom a aj by sme súhlasili ale ja sa bojím že dcéru to omrzí, a starostlivosť o mačku pripadne mne. Z tohto dôvodu sme jej povedali nie. Ale teraz poslednú dobu o tom stále rozpráva že by mačku veľmi chcela, aj si ju pýtala na Vianoce ale zase sme jej povedali nie a kúpili sme jej niečo iné. Potom s tým bol asi mesiac pokoj, a mačku celý mesiac ani nespomenula. No dnes prišla za nami s tým, že už si našla brigádu na leto a za peniaze ktoré zarobí by pre mačku kúpila všetky potreby (pelech, záchod, hračky, prepravku..) a my by sme jej potom už len prispeli na adopčný poplatok a veterinára. Tiež sa ponúkla že ak jej zostanú nejaké peniaze po kúpe všetkých potrebných vecí, tak ich tiež prispeje na adopčný poplatok/veterinára. S manželom sme sa jej pýtali že či to myslí vážne a ona že áno. Povedala nám, že by sa o mačku starala sama a my s manželom by sme s ňou nemali žiadne starosti. Presviedčala nás aj tak, že keď jej to dovolíme tak nebude chcieť žiadny vianočný ani narodeninový darček. S manželom som sa o tom zase rozprávala a aj by sme boli ochotní zaplatiť adopčný poplatok, veterinára, jedlo aj podstielku do záchoda ale ja sa obávam že nakoniec tá mačka zostane mne a ja sa o ňu budem musieť starať.. Dcéra je veľmi zodpovedná, dobre sa v škole učí, pomáha nám.. Možno len hysterčím a obávam sa bezdôvodne ale neviem. 😕 No, prosím vás, čo by ste robili vy? Dovolili by ste jej to ak by ste boli na našom mieste? Vopred ďakujem za všetky rady 😅
Áno, dcéra je už dosť veľká..
Mačka bude záväzok na 10-15 rokov. Je slečna pripravená na to že keď sa bude sťahovať z domu mačka ide s ňou? A keď pôjde na týždeň na dovolenku bude riešiť kto sa jej príde o ňu postarať? Či ona ju chce len teraz na 2-3 roky ako kamošku a keď pôjde na internát tak od toho momentu je mačka tvoj problém?
Aj ja som tuzila po macke, asi veru od tych 6tich rokov. Musela som si pockat az do dospelosti, a veru ma to nikdy nepreslo.
@autorka mačka si sama vyberie koho má najradšej. Mačky sú úžasné no svojske
Pamätám si takú tému keď tu slečna riešila že má veľkého psa a chceli žiť s frajerom ktorý bol úplne proti psovi v byte. A ona bola ako medzi mlynskými kameňmi lebo sa nechcela vzdať chlapa ani psa. Dcéra môže mať podobnú situáciu s mačkou, čo ak jej budúca polovička nebude môcť/chcieť žiť s mačkou? Dokáže sa vzdať mačky alebo chlapa?
Je to proste veľký, veľký záväzok
No nakoniec si ju tak obľúbis aj ty, ze sa kludne postaras. To sa nebojim. Len treba mysliet na to, ze proste macka su vsade chlpy. Mam par znamych co maju a su fakt uzasne ale proste vyzliekame sa komplet na chodbe doma, lebo tolko chlpov co si od nich odnášame je armagedon. A Ano ked ich deti isli na intrak, tak mačky ostali na krku rodicom ale zase oni si ich obľúbili. Treba preto premysliet aj aku macku a dceru pripravit na to, ze sa proste bude musiet upratovat násobne viac cela domacnost.
Mna tiež dcéry ukecali, ale samozrejme som vedela, že starať sa budem ja a muž, lebo majú len 5 a 7 rokov😂. V tvojom prípade by som povolila- 1. Dcéra je už fakt veľká a je si podľa mna vedomá toho záväzku + 2. to nie je take náročné ako sa starať o psa, ani neviem, že nášho máme, vyčistiť záchod + 2x denne strava. Väčšinu dňa preleži a prespí. Len sme ho dali vykastrovat, aby doma neznačkoval. Máme ho 2,5 roka.
Ja som celý život vyrastala s mačkami, niektorí boli menej kamarátsky, niektoré veľkí parťáci. A keď som sa osamostatnila veľmi mi chýbal nejaký chlpáč v byte. A už už som bola nalomená že si nejakú adoptujem a vtedy mi kamarát povedal nech to radšej nerobím že to bude guľa na nohe. Tak som to nechala tak. A keď sa na to spätne pozerám som rada že som sa tak rozhodla. Rada si zjednodušujem život, aj čo sa týka každodenného fungovania aj upratovania a všetkého. A proste žiaľ ten mačiačik nám ovplyvní to ako bude vyzerať naše bývanie alebo koľko energie musíme venovať aby bolo všetko pekné a čisté. A to sú veci ktoré ja osobne nie som ochotná obetovať. A ona sa musí zamyslieť ako to bude v jej prípade. A nie len teraz keď žije s vami ale aj o 10 rokov keď už bude dospelá možno bude mať deti a do toho možno aj postaršiu mačku, o ktorú sa tiež bude treba starať. Ja viem že s mojím prístupom by nikto nemal domáce zvieratá, ale takto to vidím. Možno vám niečo z toho pomôže sa rozhodnúť alebo hlbšie zamyslieť 🙂
Dcéra má 16. Možno onedlho pôjde na internat (vš), alebo si najde frajera, s ktorým po skončení školy pôjde bývať. A mačka zostane na starosti tebe. Nepíšeš či ide o byt či dom. No do bytu by som takéto zviera nepovolila dupľom .
A keby vám aj mačka ostala tak čo? Ja keby mi to nevadilo a mám milú zlatu zodpovednú dcéru a chce mačku tak jej to určite dovolím a mačku aj dochovam aj chlpy pretrpím 😀. Staršia by asi bola lepšia nie bláznivé mačiatko. Aj my máme mačku a áno je s ňou trochu prace 😉
Môžte si vziať nejakú staršiu útulkáčku, ktorá už len potrebuje v kľude niekde prežiť starobu ak sa bojíš, že dcéra odíde a mačka ti zostane na krku. To nebude 10 ročný záväzok. Ja by som to dovolila... Prípadne môžte ponúknuť nejakej len dočasku ...
ma 16-nechysta sa na vysku? bude mat na nu cas aj vtedy? macku mas na takych 15+ rokov.. nieje to zalezitost na rok .. starost o nu ak si vyeries vhodnu do bytu nieje velka.. ale macka je svojska a povaha je vzdy od jedinca- moja je svina vychcana nemojkacia svojska .. ale aj tak ju mam rada .. ak sa uz rozhodnete pre macku iste neplznucu lebo tioe chlpy su vsade ... moja znicila nabytok a riadne - skrabatka jej nevyhovuju-gauc a postel su lepsie.. ked sme sa prestahovali na dom a zacala chodit aj von sa ukludnila ,,,kazdopadne zvaz vsetky moznosti aj starosti a pocitaj na niekolko x rokov ..
Zavisi od toho, ake ma dcera plany do buducnosti - planuje ist na vysku niekam na internat napriklad? Ma predstavu, co s mackou v takom pripade?
Aky je vas zivotny styl - chodite casto na niekolkodnove pobyty, dovolenky? Ak ano, kde macka bude?
Ste schopni utiahnut pripadnu veterinarnu starostlivost?
Mna zarazilo, ako malo veris svojej dcere, ak este vezmeme do uvahy, ze je dobra ziacka a sama si ju nazvala zodpovednou. Ak by ti aj mavka ostala, tak co? Ved ked pojdes na dovolenku, moze sa starat dcera, alebo naopak. Macky su uzasne, ja by som tiez bez macky zit nechcela.
Za mňa neskoro. Moje netere tak ukecali na kocúra sestru. Postupne poodchádzali na školy a ostalo to na nej. Na intráku zviera mať nemohli, neskôr v prenájme tiež nie. Sestra koľkokrát ani nikde nešla, lebo nemal kto byť s kocúrom. Nakoniec sa sestra rozhodla predať dom, išla do nájmu, kde tiež kocúr nemohol. Skončil v byte u mojej mamy. Nakoniec išiel do domu, niekde k známym. Netere boli nešťastné, ale oni sa už starať nemohli, kocúr si zle zvykal, že je v byte. Ja som k mame nemohla, lebo som strašný alergik na mačky. No celé zle. Má 16, 4 roky stredná a potom čo? Ale je to na tebe, ak by si to zvládla potom s mačkou sama a nevadilo by ti to, tak jej ju dopraj.
U nas to bolo tiez tak.Ako sme sa prestahovali do domceka tak dcerky chceli macku.Ja a manzel o macke ani pocut.Nakoniec sme dovolili a mame brita Elvisa.Ako sme ho s manzelom nechceli tak sme si ho oblubili.Je neskutocne cistotny,poslusny, nabytok nam zatial neznicil / ma 5 rokov/cely den prespi☺️ no proste je to nasa laska😊 Dievcata sa o neho samozrejme staraju ,zatial stihaju/ jedna je na VS a druha 3.rocnik na gymmaziu /.
@cucoriedka2004 ja mám síce radšej psov,ale vás kocúr je parádny.
Píšeš, že je zodpovedná. Očividne po nej veľmi túži. Tu túžbu dôverne poznám, hoci ja som chcela psa. Mám úžasných rodičov, no psa mi do bytu nikdy nedovolili. Teraz bývam v dome a mám dvoch psov aj mačku. Ja by som jej ju dopriala. ❤️
Na druhej strane, moja dcéra chce koňa, a ja som tam, kde boli moji rodičia. 😅 musí si pockat do dospelosti. Držím palce, nech sa dobre rozhodnete ✊
@lenkasarka Dakujeme ☺️ aj ja mam radsej psikov,ale tento maly " smradik" si nas uplne ziskal😊
Ale ved macka potrebuje len papat a cisty zachod a raz za par mesiacov/rok veterinara. To nie je ako pes, ze ju ta starostlivost “omrzi”, nic narocne, co by vas nejako zatazilo ak by aj nahodou.. akurat trochu viac budete vysavat a upratovat 🤭 v tomto veku verim tomu, ze uz chape zodpovednost a bude schopna sa o vytuzenu macku starat
Necitam komentare, len jedna otazka na Teba @autorka - nepochybujem ze sa dcera teraz dobre postara. Ale ste si vedomi toho za za cca 3 roky dcera pojde na intrak a macka vam uz doma ostane, ano? Dcera bude riesit (prevdepodobne?) VS, tiez vztahy atd, a macku si pride pomojkat jeden vikend v mesiaci.
V inom by som problem nevidela, len v tom, aby ste sa s touto velmi pravdepodobnou moznostou s manzelom stotoznili pred tym, nez macku doma privitate.
Nuz macka, nie kazda je dobra poslusna a kludna…my sme mali kocura, na nabytku si brusil pazure i ked mal skrabadla, samozrejme chlpy vsade, labzoval po linke i napriek milion zakazom atd atd nehovoriac kolko skrabancov som si odniesla, lebo nemal naladicku..macka je osobnost a moc snou nepohnete….uz by som macku domov nechcela ani za nic, uz mame 8 rokov psa to je proste uplne inde vo vsetkom…nuz ale ma 16 to uz by som neriesila ci sa postara alebo nie kludne jej ju dovolte, ale ratajte aj s tymto co som popisala 🙈
Tymto sme si tiez presli, dcera silou mocou chcela macku ( to sme boli este v prenajme). Povedala som ok ked pojdeme do svojho. A tak sa aj stalo kupili sme si byt a ja som dcere kupila krasnu bielu britsku macicku. Dlho ju ta starostlivost nedrzala, vsetko vycesavanie, upratovanie cistenie ostalo na mne. Potom bohuzial macicka isla do lepsieho domova, ja som nestihala riesit psa, macku novorodenca, domacnost, starsie dve deti ( manzel pracoval v zahranici). Ale u vas to mozno bude inak. 🤷🏻♀️
co pises, ze si dokonca chce zarobit, ozaj ju asi velmi chce. ja by som jej verila, ale treba pocitat s tym, ze nakoniec mozno naozaj zostane u vas, ak pojde na intrak, tak toto si zvazte. okolo macky nie je az taka robota, ale ozaj chlpy su 🙂
Ja som mačku dovolila, vedela som že gro starostlivosti ostane na mne ale bola som s tým zmierená. Mačku mám rada, obľúbila som si ju, ale s čím sa doteraz neviem zmieriť je to, že prišla do krásneho prerobeného bytu a celý nám ho zničila. Gauč oškrabaný, záclony som musela zvesiť lebo boli dotrhané ako po nich lozila, dvere doškrabané, tapety doškrabané, televízor zhodila na zem keď naňho vyskočila a nenapraviteľne dolámala už dva vianočné stromčeky. Ona je väčšinou zlatíčko ale čas od času ju chytí rapeľ a vtedy začne lietať ako zmyslov zbavená. Takže kým tu je vydržíme, ale keď nadíde jej čas, už nebudem viac chcieť.
ja mám mačky od 9 rokov. Prvú mi dali naši aby som nebola sama lebo som jedináčik takže môj nápad to nebol ale odvtedy som velká mačkárka 🙂 ale ani túto druhú som si nepýtala našla si ma sama.Ale zase starali sme sa všetci.Aj keby to náhodou ostane aj trochu na tebe veď to je nič vyčistiť záchod ten mám za pár minutiek alebo dať jesť tam nemusíš chodiť von ako so psom.Mačka je na starostlivosť ozaj nula bodov oproti iným zvieratám
dcera ma 16, nie 6...nepises podstatnu info, ci bude macka v byte alebo dome...a moj nazor teda: uz by som sa prestala s manzelom tolko o tom rozpravat a proste jej tu macku dala, s tym, ze macka sa da dat casom aj prec, ak by to nebolo uspesne...dcera aspon bude mat zivotnu skusenost