moja ratolesť chce už byť na toľko veľká a dospelá, že by chcela ísť do zahraničia si trošku privyrobiť, naučiť sa jazyk, spoznať svet bez rodičov. Ale ja mám dosť obavy, takto samú ju pustiť, čo vy na to? Veď má ešte len 16. ☹ Zbláznim sa z toho, vkuse to omieľa. ☹
ako hovori henikav - podla toho kam a ako bude mat vybavenu pracu. ak sa bojis- poukni jej alternativu- nech ide cez skolsky rok na daky erazmus, to je super skusenost!
@funilieta , moja dcera (v auguste bude mat 16) ide o 2 tyzdne na jazykovy pobyt do Anglicka. Spolieham sa, ze sa o nu dobre postaraju. Jasne, ze mam obavy,ale vieme, do coho ide a uvedomujem si, ze deti nam dospievaju, chcu byt samostatnejsie a bat sa o ne budeme, aj ked budu mat 50 🙂 .
@funilieta 16rocne decko by som pustila do zahranicia iba k rodine,a lebo do skolskeho programu
si privyrobit sa naucit jazyk...... mamaaaaaaa vstavaj, lebo budes platit mesacnu zurku dakde na Malorke!!!
myslim ze spoznat svet bez rodicov.... hehe keby mi toto zadrela dcera, tak ( som z KE) by som ju vysadila v dakej dedine pri svidniku, bez penazi a mobilu a ze vrat sa domov ako chces. By sa videlo, nakolko je decko schopne samostatnosti v krizovej situacii.
Podľa mňa v pohode. Niesme za komačov. To je len dobré, keď si trúfa. Akurát že nevieme aká tvoja dcéra je. Či je zodpovedná a proste všetko či boli nejaké problémy do teraz? By som sa riadne uistila ale pustila ju.
moje obe šli do sveta,ale až po maturite ...v 16tich by som nepustila,len k rodine alebo dobrým známym,ktorí by ju postrážili,pomohli ak by niečo....ono môže byť dievča rozumné,zodpovedné,ale nie je ešte zrelé reagovať na príp. nebezpečenstvo,chlapov,situácie...jasné,že každá sa musí kdesi oťukať,no ale nie sama v cudzom svete,najprv nech "zmúdrie " doma a potom ide do veľkého sveta...môj názor
@funilieta
To vie co sa v mladosti nenauci v starobe nenajde.Kazdy nema na to ,aby pobudol alebo dokonca zil v zahranici.Musis mat stastie.Ale ak ju to tam taha a ma dobry pocit,tak je to dobre znamenie..
Ja som odišla do zahraničia ako 27 ročná,prešla som toho dost,moja sestra take štastie nemala isla do Anglicka a ledva ledva sme ju odtiaľ dostali nazad :( otec vravel,ze vzdy si myslel,ze ja doletim s plačom nazad a segra tam prerazí 🙂 teraz ked mam sama dcerku som pochopila strach otca,ked som mu písala,ze nevolaj mi na adresu kde byvam,lebo neviem či tam budem aj zajtra priznám sa,ze otec ked ma viezol na autobus do Švajčiarska aj pustil od strachu do gatí a ja vravím ,ze moju dceru ak bude po mne priviažem železnou guľou ku mne a minimálne do 18 rokov ju nikam nepustím !
@funilieta Ak ma este 16, tak je to v pohodke, neboj do 18 tky bude vediet ci to naozaj chce alebo nie,,,,a co sa tyka zahranicia,- ano aj nasi mali strach 🙂 ozvi sa mi potom ked to bude aktualne, dam ju do nemeckej rodinky, kde sa o nu bat nemusis,,,, 🙂))))))
@funilieta tvoj strach je opodstatneny. to, kam ide tak mladucke dievca si treba riadne overit. vela dievcat z vychodnej europy ale aj inych kontinentov skonci kdesi zavretych a nutenych poskytovat sexualne sluzby. prave taketo mlade a naivne dievcata su lahkou koristou. ty si za nu do 18 rokov zodpovedna, ty musim preverit, kam ide. Vela agentur ponuka pracu, no nie vsetky su legalne. precitaj si nieco o tom, ako mafie s bielym mäsom funguju. inzeraty nalakaju na pracu ludi zoberu im doklady a drzia ich v zajati, dokonca aj muzov, musia robit ako otroci a nemaju sancu sa odtial dostat. mlade dievca lahko naleti, lebo nema zivotne skusenosti. darmo ti sem budu pisat zeny, ze mne sa nic nestalo...tie, co sa im stalo, ti napisat nemozu.
zatial by som ju pustila len na oficialny pobyt, jazykovy kurz a pod, najlepsie poriadany skolou. aj neskor su studentske pobyty, brigady, ktore organizuju overene agentury.
chce ist do zahranicia len teraz cez prazdniny, alebo chce nechat skolu?
16 rocna a pracovat do zahranicia??? to uz dnes zijeme v nejakej moc odlisnej dobe alebo este stale plati, ze nanajvys tak zo skoly na prax, studovat alebo na jazykovy pobyt?
na vlastnu past by som ju nikam nepustila...cez jazykovy pobyt, studijny pobyt alebo nieco podobne, organizovane, kde na nu este niekto dohliadne by to bolo ine. Je velmi mlada na to, aby sla sama...
@funilieta len tak na blink ju nikde nepusti. riadne cez registrovanú agentúru na brigádu alebo na jazykový pobyt, to áno.
ja som odišla v 21 ako au-pair do Anglicka. A tiež sama. a dokonca cez nejakú paniu iba, čo si hovorila agentúra. síce to klaplo. A potom, keď som mala 28 r. som znova odišla cez agentúru za prácou do Anglicka a tiež sama. Ale mala som tú agentúru overenú.
teraz by som už šla sama bez agentúry. ale poznám to tam veľmi dobre... viem, kde si hladať job a tak.
Ju by som však na poprvé samu absolutne nepustila na blink. Len cez registrovanú a inými zákazníkmi overenú agentúru!!!
naša dcéra mala 14 a pol, keď išla na celé prázdniny do VB. Ale bývala, aj pracovala u rodiny, takže bola pod dohľadom. 16-ročnú by som si asi netrúfla pustiť len tak, bez dozoru a prípadnej pomoci, keď by bolo treba zasiahnuť...
@funilieta tak ako tu pisali baby, 16 rocnu jedine cez nejaky studijny, jazykovy pobyt, ci vymenny pobyt cez nejaku mladeznicku organizaciu. Moja dcera ma o par mesiacov tiez 16 a prvorada je skola, ked za dva roky skonci strednu moze si robit co chce a ist kde chce, aj do zahranicia, ale teraz urcite nie. Dcera si tiez chcela privirobit, nastastie tu ma kopec pracovnych prilezitosti, takze nepotrebuje chodit niekde do zahranicia na zarobky. Pracuje popri skole na ciastocny uvazok a to jej musi stacit, kym neskonci strednu skolu, v ziadnom pripade zarabanie nebude na ukor skoly a na spoznavanie sveta bude mat dost casu aj po 18tke.
dík za názory, som rada že nie som jediná čo sa bojí. Manžel samozrejme že ju mám pustiť, nech si skúsi svet, tiež je asi viac akčná po ňom než po mne. Dobre, tak som sa rozhodla že ju pustím cez agentúru keď pôjde cez overenú a s nejakými kamoškami, tak už obvoláva. Neviete o spoľahlivej agentúre?
@funilieta som za to, aby sa decká takýmto spôsobom učili jazyky, aj troche samostatnosti, ale určite by som ju 16-ročnú nepustila len tak. Po prvé ju nikto v EU v tomto veku nezamestná a po druhé, 16-ročná tínedžerka ešte potrebuje kontrolu, aby sa neutrhla z reťaze a tiež, aby vo svojej ešte detskej naivite nenaletela nejakým ziskuchtivcom. Čiže ak do zahraničia, tak k dobre preverenej rodine. A skôr by som ju poslala na nejaký výmenný jazykový pobyt počas školského roka. Také sa normálne organizujú a je to fajn vec. Tiež takto dcéry vyšlem, keď budú mať na to vek a budú peniažky.
16 rokov je dosť málo.ak by to išla na nejaký pobyt k rodine alebo za dobré výsledky v škole z dozorom,prečo nie 🙂 ale na vlastnú päsť určite nie,keď tak v 18-stke nech ide 🙂 toto je málo.ved na VŠ bude mať tolko možností 🙂
Určite to rieš ako jazykový pobyt cez nejakú agentúru. Keby si mala záujem, tak synovec šiel, mohla by som ti zistiť cez akú agentúru. Bol maximálne spokojní
16 rocnu nepusti! Mozno ak zaplat jazykovy tabor a pod.
Zrejme maju v tomto prsty kamosky. Prejdi jej PC.
@funilieta coolagent.cz.. maju pobocky v ke , bb, a su fakt spolahlivííí, ja som cez nich chodila,,, mala som ich na telefone v akom kolvek probleme,,,🙂
ja som isla do zahranicia ako 20 rocna. a bolo to cez skolu na leto. Takze ten majitel restauracie mal zmluvu s pani co robila pre nasu skolu. takze to bolo overene, ona tam bola si 2x cez leto a bolo nas tam asi 8 slovakov. v takom pripade by som asi pustila. ale samu na vlastnu past urcite nie.
@funilieta no, ako pisali vyzsie, asi si to tvoje dievca predstavuje ako hurvinek valku a ze vsetci len na nu cakaju. Pokial nema 18, kto ju zamestna? Narobila by si iba peklo zo zivota, alebo by sa ti nevratila... Nedovol to... Ona to casom pochopi. Podla mna by to bola nekonecna nezodpovednost dovolit nieco take... Zahranicne tabory sa take robia ako jazykovy kurz, tak to snad ano, ak mate na to peniaze...
@funilieta ako 16 rocnu by som veru velmi rozmyslala ci ju pustim, pracovat a uplne samu na volnu nohu urcite nie, jedine ak do nejakej rodiny a tak moze byvat u nich a chodit do skoly popritom....Ani agentury nemusia byt prave take co ponukaju, davaj pozor lebo vela agentur ponuka nieco a su uplne o niecom inom....
Ja som odchadzala do zahranicia po maturite (cerstvo po 18-ke) a isla som do rodiny a nasi sa strasne bali,ale nastastie som mala skvelu rodinu a na sk som sa uz nevratila, nejako som si zvykla a moc sa my tu zapacilo 🙂 alebo pozri jej nejaky kurz co ponukaju aj ubytovanie a im aj organizuju program dna a tak 😉 Inac ako 16 rocna si pracu v zahranici len tak lahko nenajde podla mna a bez jazyka to bude tazke a jedine ak by nejaku pracu zohnala v tovarni kde sa poriadne narobi a nebude mat ani cas sa ucit jazyk kedze tam bude medzi SK, CZ a PL ludmi...
@monikac ale aj au-pair agentury pozaduju prinajmensom 18r a aspon ukoncene strediskolske vzdelanie s maturitou
@funilieta -poznam vela deti ktore chodia na pobyty do zahranicia ale su to bud jazykove pobyty alebo vymenne pobyty - cize rodic zacvaka za pobyt u nejakej rodiny + zaplati kurz jazyka a dieta je kontrolovane agenturou alebo akademiou anglictiny, ktora jazykovy pobyt poriada. Pripadne su to pobyty v internatnych skolach v anglicku kde su cely cas mladeznici pod dohladom ucitelov alebo vychovavatelov. Potom su pbcas moznosti vymennych pobytov - vy prichylite nejakeho domorodca z cielovej krajiny a oni na oplatku prichylia vasu dceru a budu sa o nu starat akokeby bola z rodiny - tomu ale obycajne predchadza nejake spoznanie rodin bud prostrednictvom skoly/jazykovej akademie/znamosti a vtedy sa to zorganizuje - urcite najlacnejsi sposob ako poslat tvoje 16r dieta do zahranicia na jazykovy pobyt.
Ja si tiez neviem dost dobre predstavit ako by niekto zamestnal 16r dieta, ktore nema ziadnu alebo minimalnu znalost jazyka naozaj neviem kto by si to zobral na triko😱
Skús neskôr, keď už bude staršia aspoň budeš mať trochu dušu na pokoji. A ak chce silou mocou niekam ísť, nebolo by lepšie, keby išla s nejakou kamoškou? A radšej s agentúrou, je to istejšie, ako ísť len tak naslepo 😖
Moja švagrinka bola pre rokom na Malte, išla so spolužiačkou zo strednej a agentúru si našli na nete http://www.limimalta.com/sk/jazykove-pobyty-na-... - boli tam dva mesiace a doteraz na to spomínajú v dobrom
@funilieta zalezi od toho kam chce ist, co robit a na ako dlho 😉