Čo všetko dávate robiť 15-ročným chalanom?

ladybird81
28. jan 2023

Čo všetko dávate robiť 15 ročným chalanom? Môj si upratuje niekoľko rokov izbu sám, občas povysáva celý dom, umývačka a smeti sú len v jeho réžii. Učím ho variť pár krát do mesiaca, nech nie je v živote stratený. Chodí do obchodu na nákupy. Čo je podľa vás ešte potrebné? Kúpeľňu nikdy neumyval, dávate aj takéto veci robiť chalanom? Môj muž ani môj otec nerobili žiadne domáce práce, preto nemá vzor, ale ja nechcem aby takto dopadol.

babovka2321
28. jan 2023

@ladybird81 nevesta ti raz v buducnosti bude vdacna 😁

anjelicek26
28. jan 2023

Podla mna robi trochu moc no...ako ano domace prace vediet je jasne, varit tiez, ale robime to spolu no... maju len kazdy tie 2-3 veci vo svojej rezii a to je vlastna izby plus to dole napisane...

7 rocna - vybrat umyvacku riadu, vypratat auto (ked jej poviem, ze je tam bordel a veci)
9 rocny - macaci zachod a chodi so mnou na nakup a nosit dole pradlo ked je plny kos
12 rocny - povysavat horne poschodie, vypratat nakup, odnasat smeti
16 rocna - dat prat, vyvesit, raz v tyzdni umyt kupelnu kompletne

ivett1
28. jan 2023

V pohode, aj náš toto robí a ešte o čas vynesie kôš...😊

benit
28. jan 2023

Moj zije na intraku v cechach sam. Teraz ma cerstvych 16. Doma nebol aj 8 tyzdnov. Tak sa musi postarat o vsetko. Prave dnes mi volal a ze sklada ponozky a chysta si jest. Musi si oprat, ozehlit, nakupit, navarit. Maju ranajky, obed, veceru, ale trojfazovo trening, to znamena, ze si musi chystat jest aj sam. Aj o periny sa staraju sami, poriadok, dlazky a kupelnu umyt. Aj kolac upecie.

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ladygaga35
28. jan 2023

Myslím si,že je to úplne v poriadku, keď vediete syna k poriadku...nebude musieť byť závislý od ženy v budúcnosti...môjmu zase zo srandy hovorím,že keď bude mať ženu, nemusí hneď ukazovať čo vie okolo domácnosti urobiť, aby to jeho žena nevyuživala😁

rubik1234
28. jan 2023

@ladybird81 znie to fajn. Ja som nevaril ale momentálne by som bol rád, kebyže ma k tomu učia skôr.

Nákupy znejú príliš ale ak ho posielaš len pre nejaké maličkosti tak to je ok.

Ak máte dom tak strihanie trávnika. A tiež práce okolo domu alebo záhrada. Ak máte naučil by som ho aj k týmto veciam. Ako ja som sadil/oberal/polieval/postrekoval hocičo a hej bola to práca vtedy ale momentálne sa na to pozerám úplne inak. Veľakrát mi to aj chýba 😃

marianarem
28. jan 2023

@ladybird81 Podla mna vobec nerobi moc, su to vsetko uzitocne veci, ktore sa mu len zidu. Kupelku a zachod by som ho naucila tiez, vsak nemusi ju robit stale on, ale tak mozno raz do mesiaca. Aj prat by sa mohol naucit, zide sa mu.
Ja som v tomto veku doma upratovala detsku (raz za tyzden komplet), vynasala smeti, umyvala dlazky a velmi casto chodila pomahat k vareniu. Pomerne casto som aj vesala pradlo, vysavala ine miestnosti. Sestra podobne, len miesto smeti a dlazok mala umyvanie riadu. My dve sme tiez robili umyvanie a zametanie spolocnych priestorov v panelaku, ked na nas vysla sluzba.
Chalana by som ja osobne zapojila rovnako ako dievca.

andrea78
28. jan 2023

@ladybird81 komplet vysava, vyklada umyvacku, uprace v dome co treba, pradlo zvesi a pozvina, rozkopkuje podla majitela, navarit dokaze ak treba ( jednoduchsie jedlo, kysnute knedle a svieckovu od neho nechcem😄), nosi mi z auta nakupy bez toho, aby som ho poziadala. V zahrade pomoze s cim je treba a o co ho poziadam. Upratovat si svoju izbu povazujem za samozrejmost, nie cinnost ,,navyse,, , vypisala som, cim sa podiela na chode domacnosti.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
28. jan 2023

@anjelicek26 no tak teraz som sa trochu zasmiala. Trochu moc?! To myslíš vážne?? Má 15. Čo je na tom zozname moc preboha?! Upratať si izbu a povysávať dom je veľa?! A naučiť sa variť jednoduché jedlá?!
Skôr by som sa pozrela na tvoj zoznam, ten je teda veľmi stručný.

andrea78
28. jan 2023

@ladybird81 este pridam - zvesiava zaclony a zavesy, vyprane ich zavesi na okna. Kedze je uz vyssi ako ja, dociahne bezproblemovo a este aj s velkou rezervou v porovnani so mnou, ja trpim a stojim pritom na stolicke na spickach, tak tuto cinnost som uz delegovala na neho 🙂

anjelicek26
28. jan 2023

@martul ved pise, ze umyvacku riesi len syn, smeti riesi len syn, izbu si upratuje len syn (co je samozrejmost, ale robi to..), chodi na nakup, priebezne povysava, navari... mne to prijde moc no - v zmysle nech pre pana nespekuluje, co by mu este mohla "prilozit"... potrebne je, aby mal aj volny cas a priestor na seba, kruzky, kamaratov, skolu... raz bude dospely, ani zmenu nepociti medzi tym, ked bol dietatom, co je aj trosku smutne no... povinnosti ano - ale nema doma robit zas vsetko. Co robi otec? Co robi mama? Skolu a pracu stavam casovo na jednu uroven, nema lietat len dieta zas...

zuzahajdulka
28. jan 2023

@ladybird81 nemam este tak velkeho syna, ale mam manzela, co od 15r zil sam, robil si vsetko sam a je to paradna deviza do zivota. Pri detoch sme plne zastupitelni, varit vie lepsie ako ja. Mas vyborny a malo vidany pristup, na rozdiel od vacsinovej vychovy chlapcov v nasich koncinach, ktorej vysledkom su nemozni trulkovia. Podla mna synovi bude len na osoh naucit sa kompletnej starostlivosti o domacnost. Urcite sa mu pri osamostatneni zide obsluha pracky, vediet triedit pradlo, ozehlit si kosele. Cistenie kachlickovych priestorov je uz len jednoducha drobnost. Tlieskam ti.

martul
28. jan 2023

@anjelicek26 nevšimla by som si že by mu chcela pridať, ani som si nevšimla, že by písala, že okrem neho druhí, napr. otec nič nerobia. To čo napísala sú úplne jednoduché, bežné, samozrejmé veci.
Nebavíme sa o pílení dreva motorovou pílou, ani o dennodennom varení obeda pre celú rodinu.

malacibulka
28. jan 2023

To je super, ze ma niektore veci vo vlastnej rezii. Celkovo by mal chalan ovladat vsetko, co by si cakala od dcery. Nespominala si pranie, takze by som ho naucila triedit pradlo a pouzivat programy na pracke, takisto vysvetlila ako casto sa umyva toaleta, vana, umyvadlo, zrkadla, utiera prach a podobne. Zastavam nazor ze kazdy clen domacnosti musi zastavat adekvatnu cast domacich povinnosti, ale zaroven mat realisticke ocakavania - ako napr netrvat na tom ze sa bude denne zmyvat dlazka len preto lebo mam par ruk navyse. V 12 tich sa kedysi chodilo do bane robit, 15-30 minut domacich prac denne nezabije nikoho a pomoze to udrzat domacnost pod kontrolou.

martul
28. jan 2023

@anjelicek26 naložiť myčku q vyniesť smeti zvládajú oveľa menšie deti, to nie je dlhá ani ťažká práca.
Mne naopak príde nepredstaviteľné aby 16 ročné dievča malo na starosti umyť kúpeľňu raz do týždňa, dať prať šaty a vyvešať. Toť vsjo?

anjelicek26
28. jan 2023

@martul pyta sa - co je podla vas este potrebne? Je potrebne, aby mal chalan cas aj sam na seba... aby mal kruzky, kamaratov a cas na ucenie, nielen riesil stale, co mamu zas "napadne" co by mohol spravit miesto nej... moji si povinnosti rotuju (kazde 3 mesiace), takze to nie je, ze by bolo nieco, co nevedia... ked vezmem, ze maju kazdy 5-6 dni v tyzdni sport/kruzky, ucia sa hodne do skoly, potrebuju aj kamaratov, priestor na nerobenie NIC, tak je to povinnosti az az...

martul
28. jan 2023

@anjelicek26 píše že nema čas na kamarátov a kruzky? Že maká od rana do večera?! Nie. Konečne jeden normálny príspevok od matky čo učí svojho syna samostatnosti nech sa vie o seba postarať.

babulkomale
28. jan 2023

@ladybird81 moj starsi je mladsi od tvojho, robi to co tvoj okrem umyvacky, ta nie je len v jeho réžii, ale obcas vylozi. Vysava aj 2x tyzdenne plus este ja. Chcem obidvoch naucit vsetko, aj okna umyvat, upratat efektivne, aby boli samostatni a nemuseli si hladat zenu len ako upratovacku a kuchárku.
Manzel ho zas uci opravovat, majstrovat, vsetko okolo domu.
Kazda ludska bytost by sa mala vediet o seba postarat.

tarvika
28. jan 2023

V tomto veku už by mal zvládať urobiť všetky domáce práce. Samozrejme nemusí robiť všetko stále, rovnomerne rozdeliť medzi členov domácnosti.

karollka21
28. jan 2023

@anjelicek26 moc? 😳 môj ma 12, vynáša separovaný odpad, uprataná izba je samozrejmosť, raz do týždňa umýva celý suterén (práčovna, schodisko, chodby, kotolňa), upratuje si po sebe po celom dome, nielen v izbe. Okrem toho v zime odpratáva sneh a v lete kosi s malou kosačkou okolo domu. A nemám pocit, že by som to s povinnosťami preháňala, ma čas na krúžky, svoj vlastný kľud, školu, TV atd.

anjelicek26
28. jan 2023

@martul ja to vidim inak, nie je dospely, nie je to jeho domacnost, ano ma mat domace prace (a ma ich dost), ale da sa to aj prehanat 🙄 To nie je o tom to vediet/nevediet, ale citit sa ako lacna pracovna sila v domacnosti...presne toto si pamatam s detstva ja - nasi od rana do vecera v praci a my varenie upratovanie ulohy proste vsetko len a len v nasej rezii, oni doneisli tak nakup, aj ten sme my vykladali a zjedli navarene, co som spravila ja zo sestrou... ked sa odstahovali, ziadnu zmenu som nepocitila. Taketo destvo pre svojich nechcem. Treba tam najst rovnovahu... ja som rada, ze mam cisto a spravim si to sama, je to MOJA domacnost... nie ich...oni raz budu mat svoju.

elenita
28. jan 2023

Moj takmer 15r je moj najlepsi pomocnik v kuchyni, vari velmi rad 😊 (lepsie ako jeho sestra dvojicka 🙈) dnes sme spolu robili parene buchty a domacu pizzu. Inak vylozi riad, vie vytriedit pradlo a dat prat, ale to ovlada uz peknych par rokov...

anjelicek26
28. jan 2023

@karollka21 - vynasa smeti, vyklada umyvacku, chodi na nakup, upratuje si izbu, obcas vari a vysava cely dom...rozhodne to nie je malo, aby mama musela spekulovat, co este pridat.

lindous
28. jan 2023

Mne to tiež príde dosť v zmysle, že smeti a umývačku má na starosti len on a to sú práve také tie každodenné činnosti... podľa mňa by aj v tomto mali byť zapojení všetci v domácnosti a namiesto toho ho zapojiť priebežne do iných činností ako napr. pranie a vešanie atď. vlastne do všetkého, nerozdeľovala by som to striktne na to čo robí on a čo ostatní... ale teda, keď vám to takto funguje, tak fajn 🙂

sandra163
28. jan 2023

@ladybird81 môj bude mať tento rok 14,okrem varenia, to ho absolútne nebaví, robí všetko to, čo aj tvoj syn. Bývame v poschodovom rodinnom dome s veľkým dvorom a záhradou, takže musí pomáhať, hoci sa mu nie vždy chce. Vysáva, pozmýva, vynáša koše, naloží a vyloží umývačku, vie zapnúť práčku a vyvesiť bielizeň, umyť wc aj vaňu, šaty si sám uloží do skrine, o poriadok v izbe sa stará sám, hoci občas mu asistujem, aby to urobil dôkladne. Vie nakúpiť a ako som spomínala, variť nechce, teda aspoň zatiaľ, no suchú stravu bez problémov si nachystá sám. Pomáha aj po vonku, práca ako oberanie ovocia, polievanie záhrady, hrabanie lístia... Na 1 mieste je samozrejme škola a učenie, má aj čas na záľuby, no pomáhať musia. Aj dcéra a mladšiu to čaká tiež. Ubudnúť z nich neubudne a čo sa za mladi naučia.... 🙂

karollka21
28. jan 2023

@anjelicek26 zabudla som ešte spomenúť, že rád a sám od seba pečie mufiny, palacinky a majstruje s otcom v dielni, pri traktore atd. Rozmýšľam nad svojim detstvom, keď sme ešte (žijem na dedine) letá trávili hrabanim sena pre statok, výrobou masla, zbieraním vajíčok, upratovaním každú sobotu, pomazaním v záhrade…, v zime sme odhrabavali sneh atd.Mama pracovala na smeny, od 12 rokov som varila a nikdy som s tým nemala problém. Mám na detstvo úplne najlepšie spomienky. A verim, že i moje deti budú mať. Nemajú technické vymoženosti typu tablet, Play station a pod. Majú povinnosti, ktoré vedia, že si musia plniť, ako si ja plním tie svoje. Nemám doma sluhov, mám deti, ktoré učím životu. Majú balans medzi školou, povinnosťami, krúžkami a zábavou. A nemyslím si, že domáce povinnosti robia z detií sluhov, práve naopak, podľa mňa deti si robia sluhov z rodičov, pokiaľ im rodič funguje ako full servis, v dospelosti potom časti ako tzv. mama hotel.

jajanka31
28. jan 2023

@ladybird81 ja by som mu kázala robiť všetko.jednak si to vyskúša, mozno by som mu to aj vysvetlila..nikdy nevieš možno ho niektoré činnosti budú aj baviť a bude ich potom aj bez kazania robiť. Ja som doma robila všetko a keď som nemusela tak varenia som sa nedotkla ani dom som neumyvala radšej som išla kosiť trávu a maľovať plot.. ono keď sa osamostatni tak partnerka bude šťastná ze sa bude podieľať..

zuzana76
28. jan 2023

@ladybird81 smeti, povysava cely dom a upratuje si svoju izbu, posklada si svoju bielizen