Mamičky starších detí, čo vnímate s odstupom času, ako najlepšiu imvestíciu do detí?
Sice nemam starsie deti, ale som z viacerych deti a za mna je to jednoznacne vzdelanie.
Venovať im cas.
Ešte to nedokážem úplne zhodnotiť, syn má len 12, ale myslím si, že spoločne strávený čas, aktívne tráveny čas a vzdelanie
To ho bude v budúcnosti najviac ovplyvňovať a viest
Čas, láska, trpezlivosť. Z materiálnych vecí je to cestovanie a kvalitné vzdelanie.
este su krpati, 11 a 12, ale nikdy som neolutovala peniaze minute za knihy, kurzy, lego. A aj ked potom sa rozhodli trebars v nemcine nepokracovat - ten zaklad tam uz je.
a k tym kniham - minule som len tak z hecu ratala.... pri 500 eurach som uz radsej nepokracovala, a to teda samozrejme neratam v tom beletriu
Urcite nelutujem peniaze za jazykovu skolu...anj vie perfektne a teraz sa zacinaju od 7.roc.ucit nemcinu a uz pokukujem po doučovatelovi...
Vzdelanie a svoj čas. Od 2 rokov sme platili synovi súkromnú jazykovú škôlku, teraz biligválnu montessori školu. Syn má 10 rokov, plynule rozpráva, číta aj píše anglicky, rád sa učí, hlavne matematiku si obľúbil. A rovnako neľutujem čas ktorý spolu strávime hrami, spoločnými aktivitami, výletmi a podobne. Vzdelanie mu otvára možnosti a zážitky a spoločne strávené chvíle chcem aby si pamätal. Naopak, šetrím na ,,hmotných statkoch", dieťa nepotrebuje najmodernejšie hračky, elektroniku a značkové oblečenie 😎
Čas a vzdelanie
Prekvapuje ma, ze nikto nespomenul zdravie. Zubar-strojcek na zuby, ortoped-ploche nohy, spravna obuv, kvalitna (=drahsia) strava na predchadzanie civilizacnym ochoreniam ako obezita, cukrovka. Zakroky, terapie, cvicenia, ktore sa daju absolvovat v detstve (a rodicia sa vyhovaraju, ze ved ked bude chciet, da si to spravit v dospelosti 🤦) a ovplyvni to potom cely zivot cloveka. Mozno aj investicia do sportu, trenera, ako zaklad pohybovej aktivity. Kolki z nas toto vsetko nedostali...
Zo vzdelania za mna anglictina, ktora je v dnesnej dobe uz samozrejmostou. Mrzi ma, ze ja som ju nemala ako prvy cudzi jazyk (doucila som sa ale sama).
A tiez spolocne straveny cas-zazitky.
No,ešte sú deti malé. Ale chceme investovať do spoločných zážitkov a vzdelania.
@maranta_leuconeura neviem, ale pre mna toto nie je investicia - zubar, ortoped , zdrave jedlo.. To je proste nutnost, nad ktorou sa nerozmysla ci to robit, ale ako to robit..
@maranta_leuconeura súhlasím s prevenciou ochorení a budovaním dobrého zdravia. Ešte to nie je samozrejmosť vo všetkých rodinách.
@beronsche pre mnohe rodiny to nie je samozrejmost a ani si to nemozu financne dovolit. Zacina to stravou a konci tym, co som povedala. Zdravotna starostlivost za tieto ukony zdaleka nie je zadarmo, su to vsetko priplatkove veci nad ramec poistenia.
1. Investicia do jazykov 2. Do sportu (od 3.rokov), 3. Do ZUS (od 7.r.) 4. Do programovania (od 7.r.) 5. Do mojho casu (som poziadala o skrateny uvazok)... Pokial dieta nieco robi rado, tak to vzdy v dospelosti oceni ...Nesmie to byt ale lamanie cez koleno. U nas plati pravidlo dobrovolnosti, ale tak, ze ked dcerka nechcela ist na trening, tak som jej rovno doniesla tasku na zabalenie vsetkeho oblecenia. Robi krasokorculovanie, kde kazdy trening je drahy...tak bud chce, alebo nechce. Nic medzi tym. Taktiez klavir- ked sa nepripravovala - som si ju posadila Ku sebe, ci chce skoncit, Lebo na jej miesto caka 10/15 dalsich deti a zabera im miesto. Ale zaroven som jej jasne povedala- skoncit moze zo dna na den, ale navrat uz proste mozny nie je. Rozhodla sa pokracovat, Lebo vedela, ze fakt nemam problem ju okamzite odhlasit. Nemam rada, ked dieta robi nieco, co ho nenaplna.
@maranta_leuconeura to ano, suhlasim, ze nie kazdy si moze veci nad ramec poistenia dovolit a je to hrozne.. mam skusenost napr. s fyzio.. to su ine palky, co tam nechavame...
Ale aj tak to nepovazujem za investovanie.. pre mna je to, ako pisem, nutnost.. Investovanie je pre mna nieco, bez coho to dieta bude ok, ale ak to ma, obohati ho to.. Ako napr. jazykovka, poznavacie pobyty, zaujmove kruzky a pod.
Ale chapem, ze kazdy to ma nastavene inak...🙂
este mi napadla zdrava strava.. ono velmi casto je to viac o povedomi, ako o nedostatku financii..
Aj ked teda chapem, ze ked niet z coho, tak jednoducho niet z coho... ☹️ len take rodiny viac riesia prezitie, ako investicie do deti..
@beronsche napríklad fyzio je dobry základ len nie každý, to tak vníma. Veľa ľudí totíž nerado cvičí, ale je to výborná investícia do vzdelania vzťahu človeka k vlastnému telu a vnímania kde robí chybu v pohybe napríklad. Výhodná investícia, lebo dieťa sa môže naučiť že pohybom vie veľa napraviť ale aj pokaziť a môže si tiež osvojiť prevenciu a správne pohybové vzorce.
U nas vzdelanie, spolocny cas, to proste si myslim, ze je to to najviac. Hlavne je ale podla mna netlacit deti do nejakych veci, ale nechat ich nech si mozu vybrat.
neviem, ci spravne rozumiem otazke, ale u nas napr. jazykova skola, to povazujem za dobru investiciu