Dobrý deň milé maminky a ockovia -násť ročných (: . Robím si maličký miniprieskum pre školu, kde pracujem.
Čo najviac ovplyvňuje výber strednej školy? /je to netradičný odbor, žiadané zameranie, dobrá povesť školy ...... ? viaceré faktory? / Podľa čoho "radíte" deťom, akú školu si vybrať - kam ísť študovať?
Za vaše odpovede veľmi pekne ďakujem (:
naše deti vyzerali,že zvládnu vš /už tam chodia/,čiže stredná bolo gymnázium 8r.,konkrétne gymko sme vybrali podľa povesti školy,podľa toho,že veľké % ich žiakov sa dostalo na vš
Tak samozrejme musí človek prihliadať na vysvedčenie a schopnosti dieťaťa, moj syn nie je žiadny bifloš a jednotkár, bohužiaľ má aj nejaké tie trojky, takže gympel u nás nepripadal vobec do úvahy. Okrem toho je ZŤP, čiže nepripadal do úvahy ani učnák, lebo on fyzicky pracovať nemože. Takže nakoniec sme vybrali obchodnú akadémiu a elektrotechnickú priemyslovku po dlhých rozhovoroch so synom, čo by ho asi tak bavilo. Nakoniec si vybral tú priemyslovku, tak uvidíme, či to zvládne.
určite rodič, záujmy, schopnosti a zdravotný stav....dieťa formuje prostredie, výchova a gény/nadanie na určité veci....
ak bude syn s otcom od malička opravovať PC, alebo ak bude mať matku prekladateľku a nadanie pre jazyky, asi sa vyberie tou istou cestou....
ak bude trénovať hokej, vyberie si športovú školu, ak bude hrať na klavír a chodiť do ľudovky, asi konzervatórium....
aj prospech vychádza z toho čo dieťaťu ide a čo ho baví, resp. nebaví
dnes sú v móde gymnáziá, no ja im neviem prísť na chuť a žiaľ odborné školy pomaly ale isto zanikajú...
ja som za strednu skolu s maturitou, odkial sa da hned zamestnat alebo plynule prejst na VS. gymnazium vobec neodporucam, ked ho dokonci a nevezmu ho na VS tak potom co? nemyslim tym VS kde beru bez primaciek nejaku socialnu pracu alebo masmedialnu komunikaciu... urad prace je plny takych absolventov,... a gymnazistov bez postupu tak isto
Urcite podla nadania a zaujmov...nezaradenych vsevedkov na gympel..
Kedysi chceli vsetci rodicia mat decka na gympli...podla mna strasna blbost..decka treba rozvijat v tom co im prirodzene ide a co ich tesi...neurobim tu istu chybu co nasi pri mne....bola som mudra, gympel som dokoncila so super prospechom ale desne ma to nebavilo, na VS som uz vobec nevydrzala a teraz muklujem...sice na dobre zaplatenej pozicii no bez motivacie...
Syn má už 20 r. a on si strednú vybral podľa prospechu. dali sme prihlášku na 8 roč. gymn. aj keď bol nátresk zobrali ho. aj som moc nechcela - dochádzal z dediny, ale na druhej strane on bol v škole veľmi šikovný, obyč. Zš bola pre neho málo. Už chodí na VŠ ale doteraz hovorí, že to bol super dobrý krok že som ho tam dala. Aj keď ma musel prehovárať spolu s mojim otcom. V tom čase bol jedináčik a ja som sa nesmierne bála dochádzania.
Dcéry chodia ešte na ZŠ prvý stupeň. Nie sú také šikovné ako syn, ani zďaleka, nechce sa im. Bude závisieť k čomu budú inklinovať, aké koníčky - ak vôbec niečo nájdeme, lebo len by zháńali. No a samozrejme rozhodovať budú aj známky. Mladšia je tvršia povaha, tam by som aj zdravotnú školu. ale zasa vie dobre matiku. ale nič iné. so zdravotnou si myslím by mohla ísť do zahraničia....