Čo jesť, keď mám akné?

yzomandias
1. aug 2024

Ahojte už nejakú dobu chodím ku kožnej s akné. Mám takmer 17. Teraz mi dala hormonálnu liečbu na niekoľko rokov. Musím zmeniť stravu. Nesmiem sladke, slane, mastne vyprazane, ani mliecne, cokolodu takmer ani syry ani klasické smotanové natierky a syrove by som nemala. Viem co mozem jest ako napríklad raňajky ake pecivo a podobné. Ale čo neviem sú nejaké vhodné nátierky. Alebo recepty na hlavné jedlá. Viete mi prosím poradiť kto máte s niečim podobným skúsenosti? Alebo nejakú stránku kde sú takéto recepty. Za všetky odporúčania budem vďačná.

suzy2508
1. aug 2024

Si mladučká, tie vyrážky sú vekom a hormónmi, to je normálne. Spúšťačom bývajú mliečne výrobky, orechy, čokolády. Skús si na sebe odsledovať, z čoho sa ti koža vysype a podľa toho sa zariaď. Akú hormonálnu liečbu ti dala?

vakatko
1. aug 2024

Odporúčam knihu s receptami "Ajurvéda na každý deň" od Kate O´Donnell

yzomandias
autor
1. aug 2024

@suzy2508 beloretin

suzy2508
1. aug 2024

@yzomandias to je izotretinoin, nemalo by to byť hormonálneho charakteru. Antiku by si mala hormonálnu. Hento sa ale dáva na takých 16 týždňov, neboj, to sa spraví, určite pomôže. Hlavne sa chráň.

yzomandias
autor
1. aug 2024

@suzy2508 toto je len zaciatocne. Davala mi podpisovat papiere, ze najblizsie 2-3 neotehotniem. A antiku mi dat chcela ale len z dovodu otehotnenia. Ale potom uz nie len.

suzy2508
1. aug 2024

@yzomandias neskúšala si sa poradiť s gynekológom, či by ti nepomohla len samotná antika? Áno, tam musíš dávať pozor s izotretinoinom, keďže je nebezpečný pre plod.

yzomandias
autor
1. aug 2024

@suzy2508 u gynekologa som zatial nebola radila som sa s detskou vraj to zatial nie je potrebne. A co sa tyka antiky tiez mi ju zatial nedoporucovali. Ale tak cakam co mi poviem kozna dalej.

mandzula
2. aug 2024

Ahoj, aj ja som kedysi brala izotretinoin a akne mi zmizlo bez akejkolvek specialnej stravy. Dcera (17) pouziva Belacne a popritom vysadila laktozu a plet sa jej krasne vycistila. Ked urobi dietnu chybu a da si laktozy viac, hned sa vyhadze. Byt tebou, odsledujem si, co ti robi zle a podla toho by som si nastavila stravu. Napriklad bez tej laktozy to ide pomerne lahko, uz je dost velky vyber delakto produktov.

yzomandias
autor
2. aug 2024

@mandzula dakujem. No mne robi zle cokolada, a vsimla som si, ze aj mastne ale napriklad aj chipsy a podobne. U mna je problém ten, ze to mam po otcovi teda v hormonoch a ten ma vredy a podobne zalezitosti dodnes. Dakujem za radu skusim.

mandzula
2. aug 2024

@yzomandias ano, viem, ze aj veci, ktore pises, vedia akne zhorsovat, nastastie je pomerne jednoduche vyhnut sa im. Jedz vela chudeho masa, ovocia, zeleniny, rob si napriklad strukovinove natierky, ked nemozes kupene mastne, vyskusaj napriklad tofu, s vajickom a delakto natierkou je z toho celkom fajn na pecivo. Pomerne vela novych delakto veci ma v stalej ponuke Lidl, nazri tam. Drzim ti palce, nech sa ti stav zlepsi,🙂 viem, aky je zivot s akne neprijemny.

yzomandias
autor
2. aug 2024

@mandzula dakujem.