Maminy prázdniny končia,chystáte stredoškolákom na internát jedlo so sebou?Alebo dávate peniažky.Koľko asi na týždeň ? Podľa mňa stačí 20cka,však strava je zaplatená,intrák tiež.Čo si o tom myslíte?
@evaveva1 zalezi, ci maju na intraku v dispo chladnicku alebo nie, podla toho treba balit jedlo.. ma napr. zaplatene aj vecere? u nas (teda pred 22rokmi) nikto zo stredoskolakov nechodil na vecere, bol to hnus alpinsky, radsej sme si varili na intraku na dvojplatnicke.. takze treba brat do uvahy vsetko 😀 ak idete do prvaku, po prvom mesiaci sa to vykrystalizuje, co treba a co nie..
Daky sirup a keksiky a potom po tyzdni nech zreferuje, ci maju chladnicku a ako varia 😀 bratranec mal nabalene aj pastety, a kupoval si rohliky, chladnicku nemali .
@evaveva1 jezin, take rozvarene vajcia na vode, potom sme mavali ze volske oko v mikrovlnke, ked ti dala kucharka tanier, tak zltko explodovalo a vystrelilo z taniera, inak klasika vysokoskolska menza tesne po pade komunizmu, vsetko mastne, rozvarene a zahustene.. na obedy sme chodili do gympla, tam to bolo fajn, ale tie vecere boli hrozne, tiez som ich mala zaplatene prvy mesiac a potom uz nikdy..
závisí od toho, aký je to internát, napr. vysokoškoláci v BA sa majú teraz podľa mňa kráľovsky. Teplé jedlo im hradí štát na čipové karty, na intrákoch viacero bufetov s tromi alebo štyrmi jedlami na výber, vravia, že sa výborne normálne najedia 😉
@bezaz okej, nemajú jedlo celé zadara, ale využívajú príspevok od štátu, plus jednotlivé fakulty prispievajú, niektorá viac, niektorá menej. Je regula, ktorá prepočítava, do koľko percent sumy jedla dopláca študent. Plus napríklad viem, že keď si za deň ide dať na intráku napr len polievku za 0,60 eur, tak neplatí nič, lebo v ten daný deň už nevyužil stravovanie v šk. zariadení - všetko je na čipe 😉
a logicky pochopiteľne čip treba nabiť, ale odbúda z neho pomalšie ako keby platili všetko 100%.
hádam by mi študenti netrepali somariny, učím na FMFI
tak ja som z internatu 9 rokov, mne mama vzdy nabalila jedlo na nedelu a to mi potom este zostalo na pondelok, plus vzdy kolac, no a samozrejme sme mali nedelu a pondelok na izbe hody 😀
plus ked ma viezli, tak som tiez vyfasovala pasteky, kekse, instantne polievky a take trvanlive veci. my sme mali k dispozicii aj chladnicku, ale strasne sa kradlo, skoncilo to tak, ze sme mali mega retaz okolo chladnicky a kluc mala iba vychovavatelka, no a ked sme si zabudli nieco vytiahnut a vychovavatelka isla domov, tak smola 😀
zalezi aj od toho co internat poskytuje - my sme mali ranajky, desiatu, obed a veceru. ked som prisla, tak bola desiata super- 2 krajce chleba s nejakou natierkou, ovocie (keks) a nejaky dzus, no ale ku koncu rozok a trojuholnik syrokremu 😀 a samozrejme vydrz, ked ides na ranajky o pol siedmej a skola konci o pol tretej, vzdy sme si museli nieco v skole dokupit.
mne mama davala 500korun na mesiac 😀 takze 20 eur tyzdenne mu musi bohate stacit, lebo ho budes este aj balit.
ja som zostavala dost casto aj cez vikendy, lebo som sa venovala sportu a domov som sa dostala tak raz za dva mesiace. vyhodu som mala, ze chodil vlak od nas z mesta cez mesto kde som byvala. mama nabalila jedlo a poslala vlakom a ja som si ho o dve hodky na stanici vyzdvihla- super komfort. a napr. ked bolo chladnejsie cez zimu, tak mi aj maso posielala- nalozila do oleja a dala do zavaracieho pohara a ja som si to potom len oprazila.
Mne odišla dcéra po maturite s kamoškou na zárobky a podučenie jazyka do UK. Robia v hoteli chyžné, jedlo si musia zabezpečiť samé, nákupy tiež a ostatné tiež. Aj pranie, aj plánovanie aj všetko. Ani by ste neverili, aké tie baby vedia byť samostatné. Len keď ich prinúti situácia. Nákupy plánujú, väčšinou vyberajú akciové potraviny. Do obchodu majú 40 min. pešo, lebo taxíkom by sa im to predražilo. Takže keď majú voľno, idú s batohmi a taškami na nákup. 2-3 x si urobili veľký nákup /ryža, cestoviny, tr. potraviny, prášky, toaleťák, hyg. potreba/ a zložili sa na taxík viaceré z ubytka. Proste život ich naučil.
Od septembra začínajú na vysokej v Brne. Budú bývať v podnájme a už to pre ne bude malina.
@mojaniku ja pracujem na FSEV 😀 a ceny obedov su napr tu https://druzba.uniba.sk/stravovanie/cennik-stra... teda obed stoji 2,20 pre studenta.. lebo z polievky za den neviem kto by vyzil 😉 ale to sme uz mimo temu
@bezaz nechápem o čo ti ide s tými chechtavými smajlami.
Kto by vyžil? Bežne si študenti nosia jedlo z domu. Čiže napr. v pondelok som jedla prinesené zásoby z domu. Kým som prišla na intrák, tak som si dala v bufete napr. len tú polievku, lebo som vedela, že na intraku ma čaká druhé + koláče + atď...
mne mama na stredoskolsky jedlo nebalila ale dala mi vreckove vzdy na jedlo. A macocha mi zas balila aj plnu tasku jedla 🙂 chlednicka nebola ale vsetko sme zpraskali ako nic do pondelka. Ale da sa vyzit s vreckovym ak nestaci internatne stravovanie. Horsie uz je ked si za to kupis cigy, pivo a zaprazku ale prezit sa to da. Jaj to boli bozske roky. Vela stastia a nech sa mu tam paci. Neboj uvidis po par tyzdnoch ci ma dost peniazkov a ci nehladuje
@marca12 presne to som mala na mysli,prvák-ako nováčik na vojne daj čo ti maminka nabalila,zrejme to tak funguje doteraz.No chalan sa bráni /teda nič mi nedávaj,nič brať nebudem..blabla.../ chlapská hrdosť začína fungovať,aby sa mu nesmiali,čo má od maminky v taške,ale ako tak čítam vaše príspevky časom sa to ustáli.
jedlo stačí v nedeľu na večeru, predpokladám, že večere bude v týždni budú mať v jedálni. U nás boli večere v pohode, ale aj tak sa niečo vždy zišlo, čo mal človek na izbe, resp. v kuchynke v chladničke... hlavne vo štvrtok podvečer zavládol "celointernátny hlad", zásoby boli zjedené, peniaze minuté, kto mal Horalku, bol kráľ 🙂 A myslím, že 20 bohato stačí...
@evaveva1 s vreckovym neporadim, 20 by malo ale stacit.. ale jedlo by som nebalila, max na nedelu veceru, lebo to este stravu nemaju... teda aspon ja som takto chodila vybavena na internat. 😉 Ak bude treba, nech si kupi z vreckoveho.. mozno nejake keksiky, alebo nieco podobne.. ale tie netreba nejak vela...