Ahojte! Mám taký drobný problém. Možno sa to niekomu bude zdať divné...neviem, každopádne...mám 15 rokov, bývam na dedine, je tu dosť ľudí v mojom veku(starší aj mladší) proste tínedžeri aj malé decká. Mám doma kolieskové korčule, síce už trochu staré(po sesternici) ale to nevadí. Korčuľovať viem dobre, ale nikdy som nekorčuľovala nejak vo veľkom. Väčšinou som išla s kamarátkou tak raz do roka. No a teraz by som chcela začať chodiť korčuľovať normálne tuto po dedine, alebo smerom do susedného mesta, len je mi to trápne... Keby som bola s nejakou kamoškou tak by mi to trápne nebolo ale samej😕...veľmi by som chcela tento pocit vymazať z mojej hlavy, pretože toto sa mi deje pri viacerých situáciách, že jednoducho keď niečo takéto mám robiť sama tak ani neviem prečo, je mi to trápne. Chcem to prekonať, lebo aj tak nemám na tie korčule s kým ísť(tá jedna kamoška stále nemá čas) a môj milý pán mozog to vzal ako výzvu: Naučiť sa korčuľovať sama...a robiť aj iné veci sama(napr. Korčuľovať sa sama na zimnom štadióne-bez kamošky, voziť sa na skateboarde sama(ale to mi skoro vôbec nejde, len ma to baví sa na tom voziť). Máte niekto podobnú skúsenosť, alebo viete mi poradiť ako sa mám toho strachu/pocitu trápnosti zbaviť?
Vďaka za odpoveď
@kika923 ja som taka ista, proste zacni sama, postupne si zvyknes... trapne netrapne :DD ja som napr. bojovala dlho, kym som bola schopna ist sama vyvencit psa (to z tych poslednych veci).. v mladom veku som bojovala s bicyklovanim ze nejdem sama, sama som v podstate nic nerobila, postupne to je lepsie, lebo vekom robi podla mna clovek viac veci sam, predsta hladat na vsetko partaka popri praci a rodine je este horsie asi.. (ak neratam ze na korcule pojdes o 15rokov s detmi, napriklad.. ale to je ine :D)
Ja som tiež za radu, proste ísť a vyskúšať to, časom so zvykneš a prestane ti to byť trápne a začneš si to viac užívať si myslím 🙂 mne sa aj zvýšilo sebavedomie, keď som začala množstvo veci robiť aj sama, keď som nemala s kým a teraz sa na to vyslovene teším, na ten čas sama so sebou 🙂 držím palce
@kika923 chodievala som sa v lete pravidelne korčuľovať u nás na vyasfaltovaný okraj vodného diela, je to taká cestička pre cyklistov, korčuliarov a chodcov, takže žiadne autá. A chodievala som vždy radšej sama ako s kamarátkou, keďže kamoška chcela skôr kecať a ja tam chodím makať, športovať, takže také pomalé tempo lážo plážo mi nevyhovovalo. Keď idem, tak len sama a je to čas len pre mňa s mojimi myšlienkami. Ak vyslovene nepotrebuješ pri každej činnosti spoločnosť a si rada sama so sebou, časom si to isto zamiluješ. Skrátka na korčule, do fitka len sama, s niekým iným len ak sa prispôsobí môjmu tempu a pokecať si môžeme aj inde.
Z tvojho príspevku mi ale nie je jasné čo ti vadí na tom robiť tieto činnosti sama, hanbíš sa ísť sama bez inej osoby, máš pocit, že ťa všetci sledujú alebo si extrovert čo bez inej osoby nevydrží alebo prečo?
@kika923 Myslim ze ak sa prekonas a budes robievat veci sama, tak sa to zlepsi, ale to chce cas.
Zmier sa s tym ze na nejaky cas bude vela veci trapnych ked ich budes robit sama. Nesnaz sa toho pocitu trapnosti zbavit, ale prijmi ho a zi s nim.
Povedz si ze sa ides citit trapne na hodinku, ale stoji ti to za to lebo po tej hodine budes vediet lepsie korculovat.
Inac tvoj prispevok mi je velmi symapticky. Hned by som s tebou isla von.
Korčuľujem denne 20km u nás v meste, nemáme nejak rozvinuté cyklotrasy, takže mám tu svoju. A keď ti mám úprimne povedať, samej sa mi korčuluje najlepšie. Vydám zo seba maximum, nerozptyľujem sa cudzími myšlienkami, jednoducho len ja a korčule. V 15tke asi nepotrebuješ “čas sama pre seba”, no pre mňa to je úplne vypnutie po celom dni 🙂
Tiez sa mi najlepsie sportuje samej... korcule, bicykel, beh, nerada sa prisposobujem tempu niekoho ineho, ale ja nemam problem ist dama aj na celodennu turu. Len som uz ovela starsia 🙂 odhodlaj sa a chod na to! Budes mat potom dobry pocit, uvidis 🙂
@lilope no trafila si sa v jednom zo svojich tipov: je mi trápne, lebo sa cítim akoby na mňa všetci pozerali...(inak ja som trochu paranoidný človek a ten pocit, že na mňa každý pozerá/niekto ma sleduje, mám aj pri iných činnostiach. Samozrejme sa na tom snažím pracovať a v takých situáciách si vždy dookola opakujem, že to tak nie je atď. Ale je pravda že v mojom veku si toto myslí asi každý...🤷
Ale každopádne, v tomto momente mám na sebe obuté korčule a idem na to! Sama! Uf...no, koniec rečí, idem...ak by niekoho zaujímalo ako tato dráma skončí, napíšem tu. Aj aby ostatní s podobným problémom videli potencionálny záver. Zatiaľ veľmi ďakujem všetkým ktorí odpovedali na moju správu.
@kika923 šikulka.. utekaaaj 🙂)
@kika923 Strach by ti nemal brániť v tvojich ambíciach, ak sa toto stane je to veľký problém, ktorý treba nejakým spôsobom riešiť. Osobne ten pocit poznám, mám s ním osobnú skúsenosť, a poviem ti to asi tak, že ono najlepšie pomôže, keď skúsiš byť aspoň trochu racionálna a povieš si že za nemáš za čo hanbiť. A to pred nikým. Pred cudzími ľuďmi? A čo ti môžu?😃 Úplne náhodní ľudia ťa aj tak nebudú až tak vnímať. Môžeš byť v kľude a nenechaj sa zneistiť iracionálnym a zbytočným strachom.
Chapem ta, a nepomoze na to nic, len sa prekonavat a odhodlavat a neprestavat to skusat 🙂
@kika923 ahojte znovu;) len som chcela podať hlásenie: no nakoniec som teda išla. Po 5-minútovom odhodlávaní sa pred dverami som vykrocila...a zrazu som sa zarazila a vravim zi ze akosi sa mi ide divne v tych korculiach...no, silnejsie som utiahla tie remienky ci ako sa to vola a isla som. A pred domom si hovorim, ze toto bude zabava lebo ja som to korculovanie asi trochu zabudla!😦😂(za tento rok som bola prvykrat a ako som uz spominala vyssie, ja skoro nekorculujem). No ale to uz som si povedala ze nie nie, uz ked som sa odhodlala tak pojdem. A po asi desiatich metroch uz zo mna ten stres(trapnost/divny pocit/...)opadol, lebo som sa v duchu neskuticne smiala sama na sebe(naozaj uprimna veselost🙂 no a tiez som zistila ze ked na tom clovek moc nejazdi tak akoze ono je to riadna posilka. Takze moj plan ist az na koniec dediny nevydal a v polovici som sa musela otacat naspat lebo som nevládala, a este k tomu som sa neskutocne smiala(uz aj nahlas) a kedze mi ti neslo tak som mala trochu strach, lebo som bola na ceste. Domov som prisla v strasne dobrej nalade a so svalovicou🤩 nabuduce ale asi radsej uprednostnim chodnik, kym sa to trochu nedoucim. Je mi jasne, ze nabuduce sa bydem musiet odhodlavat zase, ale aspon vidim, ze to ide. Dakujem!
@kika923 neber to tak, nieco robis sama, ako keby si isla sama do kina… proste si ides zasportovat, je normalne ist si zabehat sama, napr.ja chodim radsej sama, lebo mozem ist svojim tempom a idem trasu, ktora mi vyhovuje, nemusim sa nikomu prisposobovat. Osobne vacsina ludi u nas sportuje sama, korcule, beh aj vela ludi na bicykloch (tych je sice dost aj v dvojiciach, ale aj samych cyklistov vidiet dost casto).
@kika923 ja som sa vždy korčuľovala sama, hlavne keď už sa to naučíš a fičíš ako vietor, svojou rýchlosťou, nič som si nevšímala, aj na bicykli sama len tak nahodiť tempo a previezť sa. Keď ti nevadí, že sa korčuľuješ sama, a trápi ťa to len kvôli okoliu, tak ak si zamiluješ korčule, a budeš cítiť tú radosť, už ťa to nebude trápiť. 🤗
Mam cez 50 a nazor ze kazdy sport je zaujimavy len kym sa ho ucis. Ked si v tom dobry tak je to uz nuda. Vyzerat trapne, ako zaciatocnik a amater k tomu nutne patri. Keby sne cely zivot robili len to v com sme dobri tak sa nic nove nenaucis.
Kedysi som cital ze najspolahlivejsi sposob ako budovat zdrave sevavedomie je 3x denne sa poriadne strapnit. Prides velmi rychlo na to ze ostatni ludia maju kopec inych problemov nez ze by riesili teba.
@kika923 no vieš, tak ono závisí aj od toho aké máš okolie domu, u nás je hore na dedine napríklad hrádza kde by si sa absolútne nemala šancu cítiť trápne pretože by si ťa ani nikto nevšimol akoby si splynula s kvantom cyklistov a korčuliarov ktorí úplne bežne korčuľujú sami. Inak toto je zaujímavá téma tieto pocity trápnosti, som si spomenula ako som raz išla sama na diskotéku lebo obe kamošky pre čosi nakoniec nemohli a ja som hrozne chcela ísť lebo tam mala vystupovať nejaká skupina a vieš ako mi bolo trápne keď som aj tancovala sama? Strašne, ale predstav si že nakoniec som sa zoznámila s takým chalanom a jeho partiou a potom sme sa ešte asi pol roka stretávali aj s mojimi kamarátkami som ich zoznámila. Takže nehanbi sa za nič a keď už tak vedz že aj iní sa hanbia 🙂
je to len v hlave daj si to v hlave dokopy a budes stastna
@kika923 sluchatka dobrá hudba a korčuľuje ale pozor na dopravu určite vyhľadaj miesto kde nechodia autá a ak napíšeš mesto určite sa niekto pridá 🙂 si mlada holka je super pre telo korčuľovať 🙂
nema ti na com byt trapne, ja tiez najradsej chodievam sama na korcule a ved mnoho ludi tak chodi. nie je to o tom, ze musis zakazdym s niekym ist, takto sama je to niekedy veru fajn
@kika923 len skúšaj, po čase si aj mozog zvykne, že sa nemá čím trápiť a môže v kľude korčuľovať, prechádzať sa, byciklovat... aj sám so sebou. V tvojom veku mi bolo všetko trápne, to prejde 😁