Ahojte,
zaujimalo by ma, akymi skolami ci kruzkami od ZS az po pripadne VS si presli vase deti az do dospelosti a kde zakotvili. Ake maju povolanie, comu sa venuju. Ci by urobili nieco inak ak by mohli vratit cas (napriklad by sa viac venovali jazykom, ci nejakemu sportu, hudbe atd).
Dakujem.
@strelicia ja mám gymnázium, ekonomickú VS vrátane PhD, plynule ovládam angličtinu, ktorú som sa učila už na ZS. Do škôlky som nikdy nechodila..Venujrm sa medzinárodnej oblasti, paradoxne aj napriek tomu, že plynule ovládam iba 1 jazyk mi aj v tejto sfére stačil, pri komunikácii s akoukoľvek národnosťou používame v práci vždy len angličtinu. Využívam aj PhD vzdelanie, prednášam na VS. Môj syn ma necelé dva roky, možno by som ho viac podporovala v učení viacerych jazykov, aj keď na mojom prípade vidno, že to nie je nevyhnutnosť, určite ho budem podporovať aj v študijných pobytoch v zahraničí..Škôlku tiež vyberieme takú, kde sa bude môcť učiť jazyky. Môj tajný sen je, aby raz zakotvil v medicíne, ale je to jeho život a raz sa rozhodne sam..Plus mame v pláne ho dat na šport- nejaké bojové umenia alebo sebaobrana- v dnešnej dobe si myslím, že veľmi praktická vec☺️
@arcticcode pekne si brata odpísal😉
@strelicia ja mam obchodnu a VS verejnu spravu, no nepracovala alm v oblasti co som vystudovala ale ako medicinsky reprezentant. Tera sme v zahranici kde sa ucim dalsi jazyk nemcinu. A pre svoje dieta chceme vytvorit lepsie podmienky pre zivot, urcite vyhodi vidim v tom ze bude vediet nemcinu ako rodiny nemec. Tak isto anglictinu sa zacne ucit a francuzstinu. Tym ze zijeme v zahranici vidime aka je nevyhnutna znalost jazykov pre zivot. Cim viac jazykov tym lepsie. K tomu dobre vzdelanie pevne zdravie a zivot bude krasny😊
Jediné čo ľutujem,že som nešla na medicínu,za socíku ako dcéru triedneho nepriateľa ma nemal kto popostrčiť a nechcela som našim robiť problémy.Mám už dospelé dve z troch detí a jednoznačne učiť sa jazyky kolko sa len dá a najlepšie ako sa dá,ALE k tým jazykom by som pridala "normálnu" vš školu napr. ekonomickú. To s tou normálnou školou je môj názor ,obe dcéry jazyky aj študovali na vš a živia sa tým,jedna mimo SK.Asi sa pýtaš kvôli svojmu dospievajúcemu dieťaťu-syn má 14r. momentálne sa učí 3 jazyky,do min. roka športoval aktívne od 5.rokov,teraz uprednostnuje učenie/neznamená,že nešportuje,ale nie každý den s trenerom v kluboch/.Okrem vzdelania sme deťom "ukazovali" svet,najneskôr po maturite ich do toho sveta na skusy treba aj poslať,učenie nie je všetko,životná skúsenosť je nemenej dôležitá.
@janinah no mam praveze este maleho syna a vsetko ma pred sebou. Pytam sa skor, ze ci ho podporovat viac v sporte, ci v jazykoch. Je skor na tie sporty ale na SK tu podla mna nie su dobre podmienky na nejaku sportovu karieru (a ani nie sme sportova rodina). Takze mi zatial z toho asi vychadzaju tie jazyky, co tiez rovnako pocitujem vo svojom okoli. Tiez lutujem ze som neinvestovala viac casu a penazi do zahranicneho pobytu a neucila sa viac jazykov.
@janinah v dnesnej dobe mi to pride ako dost velky tlak na male deti, ked vidim tie rozne umelecke kruzky, hudobna, vytvarna, sportove treningy a zo 2 jazyky k tomu....tak som len chcela vediet ze ci to je nieco comu sa v dospelosti aj clovek venuje a co ho zivi, alebo je to skor len ako konicek.
@strelicia v predškolskom veku by som nezadávala dieťaťu nič navyše,žiadne tanečne,kreslenie,už vôbec by som neplatila jazyk v tomto veku/jedine,ak rozprávate aj doma cudzím jazykom/.v škole v prvom stupni naše deti prešli čo same chceli,ten syn napr. hral na husle,karate robil,chcel z luku strieľať,šli sme....jedine pri hokeji vydržal 7 rokov,potom hádzaná.Na 2. st. je to už viac o učení,dieťa nebude mať čas a energiu na všetko a všetko na vysokej úrovni už vôbec nie,treba s arozprávať a ono si vyberie,rozum už na to bude mať.Myslím si ale jednu vec,že chlapci potrebujú v tom veku 5.-10.rokov športovať,nielen kvôli pohybu,ale aj pre budovaie takých vlastností ako pravidelnosť,dochvíľnosť,tímový duch,vzťah ku kamošom-kolegom,autorita šéfa-trenera,nevzdávať sa,ctižiadostivosť,toto doma až tak nerozviniete...nepredbiehaj čas,všetko sa vyvinie a ukáže.
@strelicia mam dve deti, obe aj sportuju, aj hraju na hudobny nastroj, venuju sa vytvarnemu umeniu, samozrejme sa venuju aj skole, ale v zivote som neriesila, ci ich dat/nedat na sport, pripadne iny kruzok s tym, ze by sa tym raz v zivote mohli zivit. Deti treba nechat nech si kruzok/sport vyberu. Co raz v zivote budu potrebovat nevie nik a rodic nema az taku sancu nalinkovat im zivot, pokial nie su totalne submisivne. Takze nechaj syna, nech si vyberie sam.
@janinah dakujem si zlata. dala si mi presne odpovede na vsetky moje (v duchu) nezodpovedane otazky ktore ma matali. syn je na prvom stupni, a ja som zacala trosku vahat ze co ak ho na nieco nedam a on ani nezisti ze mozno by v tom mohol byt dobry. Moji rodicia ma tiez takto nepodporovali v speve aj ked v skole ma do toho ucitel dost tlacil, ja som mala na haku a celu mladost som im to zazlievala, lebo som myslela ze som mohla nieco dokazat a niekam sa posunut, robit nieco co ma bavi. Ale teraz uz viem ze to je blbost, ak by ma to bavilo az tak, tak by som to dnes robila. Robim sice nieco uuuuplne ine, nie je to vysnivane povolanie ale vyhovuje mi, som spokojna a viem sa uplatnit. Vdaka ti.
@dskjhfdlkdjhl ide o to, ze by som musela asi nechat pracu a zit z muzovho platu aby som stihala riesit nejake kruzky (okrem tych onicom co maju v skole). ci do toho ist, ci mu to da tak vela do zivota, alebo mu budu stacit aj tie kde sa len proste vybeha...
@strelicia neviem, byvame v naozaj velkom meste a deti dost skoro zacali na kruzky chodit same, takze ani ja, ani manzel im nerobime taxikarov, ani sme nemuseli nechat pracu. A teda ani kruzky v skole by som nepodcenovala, nie vsetky su o nicom.
@strelicia kde maju prvaci dva cudzie jazyky? Asi iba v premotivovanych rodinach.
Z jazykov je angličtina základ,ale druhý a ďalší cudzí jazyk sa dieťa začne seriozne učiť,až samo zistí,že to ozaj treba ,a to je tak najskôr v 12-13r.Samozrejme niektoré dieťa si aj tú jednu anglinu vydrie,netlačila by som,ak na to nemá,aj kaderníčky nám treba ,aj murárov a nie sú to menejcenní ľudia predsa.
Ja som skoro dva roky vozila syna na husle cez celé mesto 3x týždenne,zaberačka pre mňa riadna,po náročnej mojej práci na oper. sále taká šichta,tam som ho hodinu čakala v škole a zaspávala som na lavičke...úprimne? chcela som,aby robil ,lebo aj on to chcel,ale mať dnešný rozum,už by som sa tak neobetovala.Manžel zas roky vstával s ním sobota,nedela o 6tej,lebo treningy a zápasy,vozil ho tam a mrzol na zimnom štadione,keby nechcel.tak to nerobí...deti niečo aj stoja,našu energiu,pohodlie,robíme to radi,ale zas som rada,že sú tie roky už za nami,nik nemladne....môj záver- robte pre deti čo sa dá,ale odtiaľ-potiaľ,nie všetko,len kolko normálne zvládate😉
@strelicia zbytočne plánovať a pripravovať deti na kariéru podľa našich predstáv. Angličtina je podľa mňa už nutnosť, najlepšie si ju zdokonalia neskor na zahraničnom pobyte.
Čo sa tyka krúžkov, počúvaj svoje dieťa. Hudobna, vytvarna, tanecna, pokial ma dieta talent, je fajn. Pohybové krúžky len kvôli pohybu a radosti zo športu.
Ja osobne nie som zastanca vrcholového športu u deti. Len minimum tých deti sa tým potom aj živí a naopak poznám viacero deti, ktorí to aj mali v pláne. .....alebo žeby rodičia. .... a skončili kvôli úrazu. Darček na celý život. Okrem toho pokiaľ nie sú sami do toho športu zabrani, že ich to vyslovene baví a nikto ich do toho netlačí, tak popri treningoch a víkendových zápasoch a sutaziach ešte stíhať školu, to je pre tie deti obrovská záťaž a vidno na nich únavu.
Takze zbytočne ti tu budeme radiť, každy máme talent na niečo iné, rôzne záujmy. Treba sa opýtať deti, čo by oni chceli, ako si predstavujú vyplnenie svojho voľného času tak, aby z toho mali hlavne radosť a pokiaľ z toho budú mat aj nejaký osoh do buducnosti, to je už len ako bonus. Povinnosti majú dosť v skole a doma.
Moja dcera ma 6r a na ziadny kruzok nechodi... prv chodula asi rok na tanecnu lebo chcela... zijeme mimo svk takze vyrasta dvojjazycne neskor jej pridudne este francuzstina... zatisl tvrdi ze chce byt kozmetickou ...tak uvidime co z nej bude...
Co sa tyka sportov...lyzuje,bicykluje,plava ,korculuje ale rekreacne...
Som za to ze sice deti treba podporit ale nenutit ich aby plnili nase nesplnene sny a ciele...
A co sa mna tyka, skoncila som OA, ucila sa dva jazyky, aktivne tancovala do 15kym neprisiel uraz kolena... za skolu som hravala vokejbal a basketbal... nic specialne
Vysku nemam a ovladam 3 jazyky slovom aj pismom... a tym ze nemam vysku som bola dlho sklamanim rodiny lebo namiesto studovania prav al aspon ekonomie som chcela byt vojackou a ked to nevyslo som odisla zo svk
Mam pracu kt ma bavi a uzivi... aj ked nie v obore co som sa vyucila...
@strelicia deti v puberte a po puberte rodičom stále niečo zazlievajú, že ich príliš do niečoho tlačili, alebo že ich vôbec neriešili a nechali rásť ako drevo v lese, že im nútili veľa krúžkov, alebo nedali ich na žiadny krúžok atď. Deti sú v istom čase voči rodičom kritické.
Moje deti chodili na krúžky len keď oni sami chceli a na to, čo si oni vybrali. Rozhodne nie v škôlkárskom veku. Syn bol veľký experimentátor a chcel chodiť tam, kam jeho kamoši, ako píše @janinah , niečo vyskúšal, pri ničom až tak dlho nevydržal, ale tiež som vyžadovala, nech dokončí školský rok, ak už si niečo vybral. Ale umožnili sme mu skúšať.
@janinah u nás je to rovnako. Pár krát som naletela a potom zrazu po mesiaci že už tam nechce chodiť, lebo ho to nebaví. Teraz si už davame na to pozor, viem to odhaliť. Ale tak aspoň skúsil a už vie, že má robiť to, čo baví jeho a nie to čo baví kamoša. Od začiatku leta chodi aj so sestrou na kone. Aj syna to baví, konečne niečo čo ho baví a už začal s rečami, že tam chodia iba baby. Tak som mu povedala, aby sa vykasli na to, čo robia ostatní, on nech robí to, čo robí šťastného jeho, na nikom inom nezáleží 🙂
@strelicia Moja ma 5 rokov, keď nastupila do škôlky,dala som ju na tanečný,veď rada hopsala a blaznila sa,tak reku sa vyskace,nemilé prekvapenie bolo,keď som raz prišla po nu skôr a oni pozerali rozpravku! Druhý rok nechodila nikam,nechcela! Teraz som ju dala na angličtinu,ale sukromne,viem,že aj keď zaplatím viac,bude sa jej aj viac venovat!
Keď bude staršia chcem ju dat na nejaký bojovy sport,áno sebaobrana sa jej myslím zide 😉! A v budúcnosti už bude na nej ako sa rozhodne,ktorým smerom ísť 😊 to už ako rodic neovplyvnim a asi ani nechcem
@strelicia dieťa sa narodí onedlho, ale môžem ti napísať o sebe 🙂
V skôlke som sa začala učiť angličtinu - výsledok, dnes plynule hovorím a čítam knihy, sledujem seriály, filmy... som schopná prekladať manuály k slúchadlám, ktoré manžel predáva v obchode...
Od prvého ročníka som chodila 3 roky do ZUŠ na tančenú - neskôr lekárka pre opakované infekcie dýchacích ciest zakázala (asi mi nerobilo dobre, že keď som rozhorúčená šla s mamou v zime pešo na druhý koniec mesta :-P)
Od desiatich rokov spoločenské tance - súťažne... pár skupinových titulov majstrov a vicemajstrov SR a ČR s choreografiami, pár sólových úspechov na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni - naučilo ma to nevzdávať sa pri neúspechoch, vytrvalosti, trpezlivosti, posilnilo pevnú vôľu, dodalo sebavedomie, zistila som, že platí "bez práce nie sú koláče"... keď som chcela mať zaplatené hodiny navyše, musela som sa poriadne pripravovať do školy - trojky na vysvečku nehrozili... dostala som na výber medzi strednou školou mimo mesta s dochádzaním - to by som sa musela vzdať tancovania, alebo Obchodnou akadémiou v našom meste a tancovať ďalej - síce ma tá stredná smrteľne nebavila, ale vychodila som ju s veľmi dobrými výsledkami a tancovala som ďalej... dnes by som nemenila...
dostala som kvalitné všeobecné vzdelanie a aj "remeslo v ruke" - nastúpila som do zamestnania na administratívnu pozíciu, neskôr v rámci tej istej firmy účtovníctvo a finančný manažment...
popri práci externe prvý stupeň manažmentu kultúry a cest. ruchu... druhý stupeň som síce začala, no nedokončila, lebo sa predo mnou otvorila podnikateľská príležitosť, pri ktorej som vedela, že ani titul, ani tento konkrétny smer vzdelania mi teoreticky na nič nebudú - a ten magisterský titul chcela viac mama ako ja... (plus tam bolo ešte plánovanie svadby a ďalšie okolnosti a časovo som to proste v poslednom ročníku nedala)
od dnes som na materskej, mám veľmi dobre naštartovanú kariéru a chcela by som sa k práci vrátiť čo najskôr, ako to naša malá dovolí - určite postupne a určite len v takej miere, aby tým netrpeli ani klienti, ani rodina...
@strelicia akurát sme sa včera s polovičkou smiali aké je krátkozraké plánovať krúžky a záujmy a školu deťom... A rozmýšľať čo z nich bude a s kým a kde budú atď... Veľmi rýchlo tie deti, ten tvoj plán zmenia 😁 jazyku su dôležité a aj budú. Ale keď nebude mať na ne bunky, tak nevadí, aj s jedným si vystačí (ja napr. Ovládam dva a že by mi nejak extrémne bolo potrebné nemôžem povedat)... Moja skúsenosť so sportami, väčšinu deti prestanú robiť hneď ako si začnú presadzovať svoj názor. Po prvom stupni, tie čo sa dajú dotlačiť ešte tak dokončia základnú a koniec športu... Jazyk keď vedia tak ho nezahodia len tak... Čiže napr ja som prestala malej plánovať život.. krúžky si vybrala, ja som iba povedala že jeden bude mať pohybový v týždni a ďalšie nech si pozrie. Ak tak napr výtvarná ju po pol roku prestala baviť, športy sú tiež také kadejaké... Hlavne je nech sa učí do školy a mimoškolské aktivity nech si užíva 😁 Určite ju, keď bude väčšia prihlasim do riadnej jazykovej školy.
Moje dieťa má síce rok, ale môžem napísať o sebe.
Mám 8 ročné gymnázium, študoval som bio-fyz-che na výške, ale som nedoštudoval (musel som prestúpiť a už mi to nevychádzalo). Vyprdol som sa na to a teraz som programátor už niekoľko rokov.
Čo by som urobil inač? Určite by som nešiel na gymnázium a nepokazil si tým celý život. Mal som radšej ísť normálne sa vyučiť za niečo (inštalatera, alebo elektrikára) a mal som už teraz robiť oficialne po stavbach, bol by som šťastnejší (skúsil som si to rok, takže môžem porovnávať).
Mám ešte dospelú sestru, ona robí zachranarku v sanitke a dospelý brat študuje dačo s hudbou na všmu, dajakú hudobnú kritiku, takže z neho nič nebude :D