Chcem ísť na právo, ale v škole mám aj štvorky

31. jan 2023

Dobrý deň,
má človek, nie veľmi študijný typ, ktorý má na gymnáziu štvorky na vysvedčeniach, prospech horší ako 2,00 šancu dostať sa na právo? Čo sa týka dejepisu a občianskej, horšie sa učia, nejdú tak ľahko do hlavy a pletú sa pojmy... ale je tam ten zápal byť právnikom... Má to zmysel alebo nie? Prijala by som rady tých, ktorí majú skúsenosti s týmto. Konkrétne právo na UK BA a UPJŠ KE...

sissy27
31. jan 2023

Aktuálne berú na právo (UK BA) bez prijímačiek, to by si aj podpriemerný študent SŠ mohol zvládnuť dohľadať, takže dostať sa dostaneš. Či zvládneš štúdium, to je druhá vec.

januska12323
31. jan 2023

Takúto skúsenosť nemám ale obdivujem tvoju odvahu. Mala som o stupeň - dva lepšie známky na gympli a mala som na výške co robiť. Pritom to bol nie ťažký odbor. Neviem ako chceš zvládnuť skúškové keď sa nevieš učiť.

osky
31. jan 2023

Ked ti nejde obcianska ako sa chces naucit tie dlhe a stale meniace Sa zakony????
Akym pravnikom budes?
Laka ta ozaj to pobolanie,ci len vidina velkych penazi.
Pravo je jedna z najtazsich profesii.
A nemalo by to byt odfaknute!!!!
To je ako ked chcem ist robit zubarku,ale estelen niekto otvori usta a mna zacne napinat...
No...ale ten zapal byt zubarkou tam je...🙃🤪🙈

zuzanka.zuzu
31. jan 2023

keby mas 4 z matiky, fyziky, chemie... ale z nauky a dejepisu? 🙈 vsak skus, obcan u ficovej ta hned vylieci z toho zapalu 😀

osky
31. jan 2023
iffushka
31. jan 2023

Mám za sebou UK BA. aj nás brali bez prijímacích skúšok ale to automaticky znamenalo že sme boli všetci jednotkari....a bolo nás 440....13 rokov dozadu.
A tam teda ten študijný typ musíš byť. Nad knihami sa nasedis desiatky hodín týždenne...
Vždy si spomeniem, že keď som nastúpila do prváku, staršia spolubývajúca sa ma opýtala, ako rýchlo viem čítať. A ja že neviem. A ona povedala : no.....príde čas, keď budeš musieť zvládnuť 100 strán za hodinu. A veru prišiel.

ivka225
1. feb 2023

Zapal nie vzdy staci.

moonlight1210
1. feb 2023

Zle sa ti uci, tazko si veci zapamatas, lahko si pleties pojmy… no vsak skus.
Bud sa stane zazracny obrat v studovani (preco nie), alebo po prvom semestri utecies vylieceny/a zo zapalu.

janetinka27
1. feb 2023

ak nie si ten typ, potom je to strata casu. musela by si zacat makat, premoct sa. ale ak nie, potom si radsej vyber nieco ine.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kitycat
1. feb 2023

Toto bude nejaka provokacia 🤔

loginexistuje
1. feb 2023

nema to zmysel urob si nejaku nadstavbu aby si mohla ist kvalifikovane pracovat

lenjaona
1. feb 2023

Si si istá že to zvládneš? Ono tých zákonov je naozaj veľmi veľa ..hentaky paragraf hentaky odsek atd
Bola by veľká škoda keby sa namakas na tom a potom nespravis skúšku, skus nejaku alternatívu kde je istota že to spravíš
Alebo si daj rok odklad a pripravuj sa, poprípade sa porad s tými študentmi aké to je a čo ta čaká
Veľa šťastia

alex49
1. feb 2023

Pletú sa ti pojmy v občianskej, ale na pravo kde je 300 krát viac pojmov máš "zápal". 🙄 Vyberaj si školu na akú máš schopnosti

negymama
1. feb 2023

na gymnaziu mas stvorky... no to je tak, ked sa na gymnazia tlacia decka, co by im bolo lepsie a uzitocnejsie na strednej odbornej skole.
Ja mam syna osmaka, ktory ma zatial jednotky a 4 dvojky na vysvedceni a planuje SOŠ, ze na vysoku moze ist aj potom.

ivangeline
1. feb 2023

Ak vies memorovat,co nevies....lebo to necvicis ucenim sa v skole...tak dostat sa mozes ale do roka max 2 si von.

kvetinka75
1. feb 2023

myslím, že ďalšia vymyslená téma. Nemôže byť predsa niekto tak ,,blbý,, že keď sa učí na gympli na 4 ky aby si myslel že to zvládne. To už fakt sa niekto tak nudí?

@sissy27 to vážne bez prijímačiek? Tam bol aj kamarátkin chlapec a robil prijímačky na všetky školy, kde sa hlásil.

micusa2222
1. feb 2023

veľká odvaha , čo píšeš..ako chceš zvládať náročné štúdium práva, keď na strednej máš štvorky ? Ale zrejme si robíš srandu, však ?

luliu
1. feb 2023

Nemáš šancu skončiť právo.....

simca06022011
1. feb 2023

Skus otvoriť niektory zákon a prečítať, naučiť sa, pochopiť a uvidíš. V podstate sa dá. Fakt ale je ze učiť sa treba. Áno mam spolužiačky ktoré vyštudovali právo aj 1tkarky aj 4karky. A napr aj lekárky. Nezdá sa mi ze právo by bolo najťažšie. Ale to.asi veľa ľudí povie na svoje profesie. Právo sa v mojich časoch často studovalo aj súbežne napr s ekonomikou (dve spolužiačky z gymnázia mam ktoré to v pohode dali).
Ide o to, nie chcem.byt právnik. Ale čo pre to urobím, čo sa naučím... ak nie je chuť učiť sa a človek to nemá proste "v sebe", tak nie je o čom. Tam je ale každá vš márna a gympel zbytočný.

lavinis
1. feb 2023

Vieš, že právo je biflofačka naspamäť?
Nesúvisí to so známkami. Ale keď to je jeho/jej sen, veď nech vyskúša!

babalenka
1. feb 2023

Že sa dereš na školu na ktoru nemáš .A potom tu máme takých vysokoškolských vyštudovaných ľudí čo pre vedia aj napriek titulu pred menom.Vyber si niečo iné

slovakboy
1. feb 2023

Mám kolegu, ktorý v druhom ročníku techniky nastúpil do prvého ročníka na právo. Robil dve vysoké školy denného štúdia súbežne. Techniku robil na samé jednotky právo len aby prešiel nechcel robiť právnika. Vravel, že to bolo ľahké učenie. Lenže on je taký nezmar že sa naučí všetko a rýchlo. Zvládol by aj jadrovú fyziku spolu s medicínou. Ono sa to nezdá ale určitá schopnosť mozgu musí byt na náročne štúdium buď veodená alebo naučená už v detstve. Zdravý mozog je schopný sa naučiť všetko ale ten systém vnímania porozumenia a zapamätania si nemá každý daný a nacvičený. Ja som mal vždy problém so všetkými troma fázami učenia, ale mal som vôľu a chcenie. A bavilo ma veci spoznavat. Som veľmi zvedavý a chcem vedieť čo je za tým a ako to funguje. Lenže to ešte samo o sebe nestačí. Treba mat naučený a nacvičený študijný režim. Znalosť je už len výsledok driny a cviku. Ale aj samotný cvik a drina sa dá nacvičiť. Mne napríklad šla veľmi dobre fyzika ale matika nie. No a od určitého stupňa sa fyzika bez matiky študovať nedá. Tak som musel zvládnuť učenie sa matiky. Šlo veľmi pomaly ale šlo to si tak že som si najprv prečítal vetu v knihe ktorej som nerozumel. Potom som ju prečítal pomaly a zastavil sa. Porozmyslal som nad tým čo som to prečítal a objasňovať som si kazde slovo a predstavoval jeho význam. Až keď som vete porozumel šiel som ďalej. Postupne to šlo ľahšie a rýchlejšie. A rovnako príklady. Pomaly a veľa. To je problém strednej školy, že bolo na písomne malo času. Na výške sme mali na skúškach času dosť a to už šlo ako po masle. S pravom skúsenosti nemám ale myslím si že je to podobne ako tá matika. Prečítaš pomaly a snažíš sa predstaviť si čo si prečítala. Pamäť potom sa trénuje opakovaním a samoskúšaním. Ako slovíčka v jazyku. Na technike a fyzike je toto ľahké, že si netreba veľa pamätať keď to už človek pochopi, vie veci vyskladať. Ale pochopenie je tam náročne na tých prírodných vedách. Na práve a medicíne je to o objeme a pamäti. Takže opakovanie a samoskúšanie. Trénovanie pamäte. Ja som po treťom semestri sa dokázal neuveriteľne rýchlo a efektívne učiť. Ale schudol som vždy pri tom bolo to vyčerpávajúce. Po pár rokoch som túto schopnosť stratil. Chcem tým povedať že to sa dá natrénovať. Učenie sa.

akvi
1. feb 2023

Známky na gympli absolútne nemusia nič hovoriť o tom, či človek "na to má". Poznám xy pripadov, že gympel štvorky a VŠ ľavá zadná, pretože sa človek učí už na 90% len to, čo ho aspoň trochu zaujíma a baví. A tak isto poznám pripady, že gympel 1 a 2ky a VŠ s problémami. Skôr mi ale príde, že ty netušíš, čo učenie sa na skúšku obnáša. Je to v podstate nárazové učenie kvanta faktov, ktoré na práve sú o bifleni, nie logike. Vezmi si ucebnicu dejepisu, čo máš na gympli a skús sa ju naučiť celú za tri, štyri dni. A máš predstavu takej ľahšej skúšky 😂😅

nanka3
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vladi4444
1. feb 2023

Manžel študuje právo externe popri práci, na strednej mal dosť zlé známky a teraz mu to ide veľmi dobre, nakoľko ho právo veľmi baví, zaujímal sa oň už pred tým, počúval podcasty a pod.. Na strednej sa moc neučil. Ide o to, či sa naozaj zaujímaš o dané odvetvie, potom by ťa učenie rozsiahlych textov, článkov mohlo aj baviť.

mima1608
1. feb 2023

No toto mi znie ako riadna odvaha. Ja som mala na strednej čisté jednotky, vždy vysvedčenie s vyznamenaním a na VŠ som sa teda riadne potila a niektoré predmety som s odretými ušami prešla na známku E. Takže by som ti odporučila trochu sebareflexie. Dostať sa dosť pravdepodobne dostaneš, ale otázne je či to zvládneš. My sme v ročníku začínali 30ti a končili 8mi. Takže asi tak.

negymama
1. feb 2023

tu ani tak nejde o znamky na gympli ...ale prave z coho su. lebo keby mal autor/autorka zle znamky priklad z biologie ci matiky a super z obcianky, dejepisu - tak pravo moze byt dobre zvladnute.
tu je to ale naopak, zaujem o pravo a pritom zle vysledky z obcianky a dejepisu, to je trochu protiklad. Ja mam dceru na gymnaziu , tretiacku, je vyznamenana, ale vedecke predmety a matika ju nebavia, z informatiky raz mala aj trojku na polroku, ked mali programovanie.. inak ma ich za dva ci jedna s vyraznejsim ucenim.
Dejepis, obciansku miluje, jazyky jej idu dobre. Planovala niekedy aj to pravo, nakoniec od toho upustila.

sissy27
1. feb 2023

@kvetinka75 v BA minulý rok a aj tento berú bez prijímačiek (tiež si pamätám, že kedysi boli prijímačky), ale asi majú nejaký filter (možno prospechový priemer). Každopádne prvý ročník je celkom slušné sito, len časť prejde aj ďalej. Dcéra teraz rieši vš, takže to máme zmapované. A aj na stránke školy píšu, že treba len zmaturovať a podať prihlášku, prijímačky sa nerobia.

kvetinka75
1. feb 2023

@akvi tak ale ak chce študovať právo, tak aspoň historia, občianska by mala človeka zaujímať a ak ťa to zaujíma, tak vieš aj niečo navyše a nie na 4ky. Dejepis , občianska - ,,horšie sa učia,,. Gro toho, čo by mal na prijímačky študent vedieť. A hlavne malo by ho to baviť. Inak by nemal problém s tým, že ťažko sa učia. S týmto chce ísť na právo?
A ešte napíše že nie som študijný typ. Môj ty bože,