Chcem, aby si 11-ročná dcéra vážila veci. Ako ju to naučiť?

19. nov 2023

Možno poviete že to je samozrejmost také banálne veci ako mať svoju izbu, mať pekné oblečenie, veci pomôcky do školy, dostávať vreckové atď atď. No nie každý to má..
Ja ako dieťa z tohto som nemala nič dokonca ani svoju izbu a rodičia sa mi vôbec nevenovali. Keď som od nich niečo chcela povedali nech neotravujem. Často som dostávala aj bitku keď som ich otravovala..
Ja som si povedala že taká nebudem ako ony. Že mojim deťom dám všetko čo bude v mojich silách a dám im hlavne lásku a môj čas.
No dcéra to berie nejak automaticky a neviem ako ju to naučiť aby si to vážila. Má 11 rokov pomaly ide do puberty a vôbec ma nepočúva. Predtým to bolo také zlaté dievčatko.

egonsk
19. nov 2023

Ked uz ide do puberty, tak sa v nej zacina kreovat osobnost. Zaklady do zivota sa davaju do 6 rokov, potom sa uz len zne, co je zasadene. Ak mas pocit, ze si jej teda v kritickom veku dala dobre zaklady, tak nemaj vycitky, ona si prejde obdobim a potom najde samu seba, chce to uz len trpezlivost. Kazdopadne ak si jej vzdy ustupovala a vsetko davala, lebo si pre nu vzdy chcela lepsie ako si sama mala, tak jej to mohlo pokryvit charakter a to uz sa v 11tich nepolepsi zial, iba vykrystalizuje. Dieta nikdy nema doma vladnut, od toho je tu rodic. Dieta treba byt usmernovane od malinka.

milanemila
19. nov 2023

Akurat sme sa s muzom minule bavili na tuto temu, my mame ale zatial ani nie 4 rocnu. Ono je to tak, ze to co vidia deti doma, spravanie, materialne zabezpecenie atd povazuju za normu. Maju proste pocit, ze vsetci tak ziju ci sa to tyka pozitivnych alebo aj negativnych veci.
Treba jej ukazat, ze to tak nie je, ze su rodicia kt kaslu na svoje deti, ze su deti kt su hladne, take kt nemaju svoju izbu ani pekne oblecenie ani hracky. Treba jej proste “ukazat svet”.
Nam k tomuto pomaha aj cestovanie, kde vidi aj chudobu ale aj uplny luxus, vela jej hovorime ako sa nevyhadzuje jedlo a preco. Triedime vzdy 1-2x do roka hracky s tym, ze ich podarujeme detickam co sa nemaju tak dobre ako my.
Je uplne pochopitelne, ze chces dcere dopriat krajsie detstvo ako si mala ty, na tom nie je nic zle, len treba jej ukazt a vysvetlovat ze to nie je samozrejmost.

anjelicek26
19. nov 2023

Tak to je dobre,ze to berie automaticky, netreba im stale nejakymi historkami z minulosti pripiminat,ake hrozne to bolo vtedy...pubertiak TI akurat tak pretoci oci. Venuj sa detom, lebo to chces Ty a nie,ze ocakavas neskutocnu vdacnost za svoje "obete" aby takto zila.... Sama v sebe zbytocne vyvolavas pocity,ze je dieta je nevdacne... Dieta je spokojne a stastne aj bez toho porovnavania co ma-nema....Navyse Ju Len vtlacas do materialismu a zlych hodnot a zivotnych cielov....Ono si tieto veci uvedomi a bude reflektovat ked sa jej narodia vlastne deti. Puberta je tazka pre vsetkych v kazdej jednej rodine,chce to filter a trpezlivost a naucit sa neist naplno do kazdeho konfliktu a dat dietatu aj priestor na vlastny (aj ked iny) - nazor,styl, zivot....

kacena4
19. nov 2023

no po pravde co si si vychovala mas, treba nastavit pravidla a ty ich musis dodrziavat aby ich dodrziavalo aj dieta, co povilis to buded mat, a dieta si vo svojom veku neuvedomuje co znamena vazit si ked ma co chce. vazit si niecoho sa najlepsie naucis ked to nemas... napr. mobil len na hodku denne, bude si tu hodku vazit. ked nieco chce nedat jej to hned ale ucit ju trpezlivosti ze to chce cas a nauci sa vazit si to co ma drzim palceky

majlo1234
19. nov 2023

Netreba sa podla mna hlavne obetovat a ist cez nejake svoje zasady a vnutorne pocity. Ja ked nieco dam, hocikomu, tak to proste dam. Neriesim, co s tym urobi, ci si to bude “vazit”. Zaroven to nie je automaticke, co znamena, ze ked dam synovi hracku, a on ju znici, tak ju vyhodim a novu nekupujem. Ziadne velke pocity. Rovnako ked pojde o vacsie veci, ja ked som ako decko znicila/stratila dolezitu a drahu vec(napriklad telefon) rodicia mi ju nahradili len najlacnejsiou moznou a bolo. Postupne som sa naucila veci si strazit. Inak sa to asi neda

autor
19. nov 2023

@milanemila To aj robím vysvetľujem a tiež nekúpime jej všetko na čo prstom ukáže. Myslím si že základy sme jej dali dobré, no zmenila sa teraz poslednú dobu

autor
19. nov 2023

@kacena4 Ja som ju vychovala myslím si že dobre, odmalička som ju do všetkeho zapájala aj do upratovania varenie. No po 10tich narodeninách ako keby nastal zlom odrazu nič sa jej nechce má po sebe neporiadok v izbe ani to už neuprace, nechce sa jej učiť, aj s posluchanim to ide dolu vodou.

sense
19. nov 2023

Nepíšeš nix konkrétne, aj moja dcéra (prakticky) vo veku tvojej berie automaticky ze na svoju izbu a urobí pre ňu veľmi veľa ale nie všetko. Ale vie aj to ze nič nie je zadarmo.
Keď si neuprace izbu a presiahne určitý stupeň bordelu "upracem" ja, po jednom raze pochopila.

marcellka32
19. nov 2023

Vek 10-15 izba bordel, nezajem, nedalo sa s ňou rozprávať, nechcela sa ucit....zavrela som dvere..
Vek 16..upratuje si, prezlieka periny, vari, vysáva bez prikazovania, dá sa s ňou už normálne komunikovať🙂 asi každý vek má niečo

katica06
19. nov 2023

@sense tiež som to robila tak, doniesla som veľké čierne vrece, že idem upratať po svojom. Na druhý krát stačilo iba vrece spomenúť a už sa kmitalo ..

sissy27
19. nov 2023

Tak vlastnu izbu v pripade dietata bez surodencov povazujem za bezny standard, pomocky do skoly za absolutnu povinnost zo strany rodicov, oblecenie takisto - nemusi byt drahe znackove, ale pekne a slusne, rovnako ako rodicia. Ci ty pojdes za panicku a dieta ako bezdomovec? Toto by som rozhodne dietatu nepodavala ako nieco extra, nemoze za to, ze tvoji rodicia boli problemovi. Ak niekto nechce dietatu zabezpecit slusny komfort, tak sa pytam, naco to dieta mal 🤷‍♀️
Vreckove je jeden zo sposobov ako dieta naucit financnej gramotnosti v praxi.
A vazit si veci - no nedat vsetko na co prstom ukaze, drahsie veci si musi zasluzit alebo si cast nasetrit z vreckoveho, ak nieco znici, tak nahradu nedostane automaticky atd. Ak si odmieta upratat, tak upracem ja a bude to lutovat, lebo na dlhu dobu jej ostanu len uplne zakladne potreby, zvyskom nakrmim kontajner alebo bazar.
Ale musis sa aj ty trosku prebrat - kedysi boli ine standardy ako dnes. Moja mama dostala na vianoce pomaranc, lebo vtedy sa nedal len tak lahko zohnat, dnes ich kupi kedy chce a este aj rozne odrody, takze davat to dnes ako darcek by bolo odveci. Takisto nepovazujem za darcek zimne topanky ci aktovku do skoly, to su veci, ktore ako rodic jednoducho musim dietatu zabezpecit.

januska12323
19. nov 2023

Už je v puberte má vlastný názor a nálady, nebude niečo robiť len preto, že si povedala. Musí pocítiť následky zlých rozhodnutí.

syslik81
19. nov 2023

popremyslat nad vreckovim a nech sa nauci aka je hodnota penazi? najvyssi cas

milanemila
19. nov 2023

Tak to uz moze zacinat aj puberta, to niekedy rodicia musia iba pretrpiet 🙈

tykat
19. nov 2023

Je to dieta, bud rada ze ma ine detstvo ako ty. Hlavne neporovnavaj nezaujem a bitky tvojich rodicov s tym co ma dcera a ci si to vazi.

annm81
19. nov 2023

My sme rodičia, čo deťom doprajú v podstate všetko - od nášho času doma, cez výlety a dovolenky až po materiálne veci. Ale pritom deťom od začiatku vštepujeme, že majú šťastie a že nie každý má také možnosti. Jednak ale nemajú všetko, čo si zažiadajú - ak niečo považujeme za blbosť a je jedno, či to stojí 200 eur alebo len 2 eurá, tak to nedostanú. Potom pravidelne prispievame na nejakú charitu - teraz napr. má starší v škole akciu, kde sa kupujú vianočné darčeky pre deti z chudobnejších rodín, ktoré si to inak nemôžu dovoliť. A veľmi veľa podnetov nám dali knihy, kde boli deti, čo mali v živote menej šťastia - pri tých knihách sme veľa diskutovali na tému, že mnohé veci nie sú tak samozrejmé, ako sa nám zdajú.

birika
19. nov 2023

za mna si zmeskala v tomto smere vychovy minimalne 10 rokov - teraz v puberte to uz bude tazke...drzim palce 🙂

ivangeline
19. nov 2023

Vies....ona nie je ty a nezazila co ty...takze si nebude vazit nieco..co je pre nu samozrejme a mozno ani nevidi,kolko driny to stoji teba...