Chcela by som pracovať v labáku

24. jún 2023

....robiť rozbory z krvi, čo treba študovať, aby som mohla vykonávať túto prácu ? Je na to aj nejaká stredná škola alebo len vysoká? Môžete poradiť aj konkrétne školy, ďakujem

deti95060810
24. jún 2023

neviem odkiaľ si, ale v Za je zdravotná a je tam odbor zdr. laborant...
niekedy v decembri mávajú deň otvor. dverí pre budúcich prvákov....
dokonca majú aj internát - pre prípad

lindous
24. jún 2023

Spolužiaci z Prírodovedeckej UK, ktorí skončili biochémiu prípadne medicínsku biológiu sú takto zamestnaní v diagnostických labákoch 😊

zuzana76
24. jún 2023

@autor bud stredna odbor laborant, alebo VS biochemia, aplikovana biologia a rozne chemicke a biologicke odbory

andrejka1974
24. jún 2023

Študovať odbor zdravotnícky laborant

oriesocek
24. jún 2023

Stredná je zdravotnícky laborant, napr aj v Košiciach. Vysoká je priamo na to laboratórne vysetrovacie techniky. Alebo z vš aj už vyššie spomínaná biochemia..

evkamotka
24. jún 2023

Manzel siel na gymnazium nasledne farmaciu, pracuje v labaku

nevenka
24. jún 2023

@zuzana76 no s aplikovanou biologiou velmi nechcu brat do medicinskych labakov...aspon co ja som mala skusenost.

autor
24. jún 2023

Ďakujem vám veľmi pekne, už si to aj pozerám a začína mi to byť jasnejšie. A aký je rozdiel medzi pracovníkom v labáku so strednou školou (zdravotnícky laborant) a s nejakou VŠ ? Okrem teda asi platu, je aj tá práca s VŠ o niečom inom ?
Pýtam sa kvôli tomu, či je lepšie gymnázium a z neho potom VŠ alebo tá stredná a po nej sa hneď zzmestnať. A s tou strednou potom je šanca dokončiť aj VŠ keby náhodou ? Tá VŠ je asi dosť ťažká však ?

autor
24. jún 2023

@nevenka a aké sú ešte možnosti práce v labáku okrem medicínskeho ? Potravinárstvo alebo aké iné? Tam potom je možnosť aj nejakej inej strednej chemickej školy ?

oriesocek
24. jún 2023

So strednou robíš laborantku a s VŠ vieš robiť aj analytickú (zložitejšiu pozíciu). Na bežnú prácu stačí SŠ. Ak máš vystudovane laboranta na zdravotnej, tak to je do nemocničného labaku - krv, moč. Ak na chemickej - tak skôr do iných typov laboratórií, napr potravinárske, chemická výroba, farmaceutická výroba, atď.

evkamotka
24. jún 2023

Kamaratka sla na gymnazium a potom na vs technologiu potravín

Nezabudni, ak mas na vysoku, chod najprv na gymnazium a nehladaj strednu odbornu. Ak neplanujes vysoku, tak v tom prípade uz strednu odbornu

lindous
24. jún 2023

Najzaujímavejšia práca v labáku je podľa mňa priamo výskum, ktorý môže byť naozaj rôznorodý, záleží od odboru 😊 robiť laboranta v diagnostickom či inom analytickom labáku by mňa osobne dlho nebavilo, je to pre mňa príliš rutinné a netvorivé, ale niekomu to zase môže vyhovovať... VŠ ti rozhodne otvorí viac dverí v tomto svete, ak by ťa to fakt bavilo, vieš pokračovať na PhD., ale hovorím kamošky s Mgr. si tiež v pohode našli hneď po škole robotu v odbore.. So SŠ je určite šanca dokončiť školu, mám aj takých spolužiakov dokonca na treťom stupni, ale odmakali si to o niečo viac, veľmi veľa ľudí z nášho ročníka, ktorí šli z odbornej vyleteli na matike a fyzike...

zuzanaam
24. jún 2023

@nevenka potvrdzujem, mám vyštudovanú Aplikovanú biológiu a vždy ma odbili s tým, že podmienkou je zdravotnícka škola. Čiže stačí stredná odbor Zdravotnícky laborant.

zuzana76
24. jún 2023

@zuzanaam ale v nejakom inom labaku, nie medicinskom by to islo, nie,

zuzanaam
24. jún 2023

@zuzana76 v jedinom laboratóriu v ktorom som robila bolo počas doktorantúry. Do žiadneho iného ma s týmto odborom nechceli. Dnes robím úplne niečo iné. Ani spolužiacii sa neuplatnili v laboratóriách.

nina255
24. jún 2023

Ked chces ist do laboratoria kde sa vysetruju vzorky od pacientov cize medicinskeho, treba mat strednu zdravotnu skolu odbor zdravotnicky laborant… to ti na vykon takej prace staci.. mozes ist aj na gymnazium a potom na VS - najlepsie odbor Laboratorne vysetrovacie metody v zdravotnictve, ktory je priamo na toto urceny… pripadne na tu VS mozes ist aj zo strednej zdravotky na som nezalezi.. ak chces cely zivot robit klasickeho laboranta staci ti aj stredna.. v pripadne ak mas vyssie ambicie a chcela by si robit poziciu nad laborantom tzv laboratorneho diagnostika, tam uz musis mat 2.stupen VS.. co sa tyka inych odborov na VS co ti tu pisu, rozna biologia biochemia potravinarske odbory atd kde nemas velmi nic so zdravotnictvom to nezarucuje ze ta do klinickeho laboratoria zoberu.. to uz potom skor do nejakych inych odvetvi vyskum potravinarske labaky atd atd…

nina255
24. jún 2023

@zuzanaam ano presne z takychto odborov do zdravotnictva neberu, museli by ste mat nejake zdravotnicke minimum… ten odbor je skor do vyskumu atd ak sa nemylim ci ?

slava76
24. jún 2023

Moja dcéra ide Twraz študovať zdravotný laborant. Ide na strednú, robia v labakoch. .. A potom záleží, ktirym smerom sa chceš uberať, rak už treba dostudovat vysokú školu.

nevenka
25. jún 2023

@autorka neviem, asi su nejake chemicke, polnohospodarske odbory. Ja mam aplik.biologiu na SPU v Nitre a ani na RUVZ ma nevzali, robila som vzdy mimo odboru. Po rodicaku asi skusim mliekarne este.
Este poznam babu, co mala nejaku strednu chemicku, nahodou ju vzali do lekarne na volny predaj, ale casom si musela dorobit Bc. z farmacie, ale chodila niekam do Brna externe, uz ako dospela s velkymi detmi, uz ma cez 50 rokov, takze toto nie je nejaka cerstva skusenost. Ak si presvedcena, ze chces robit v zdravot. labaku, tak urcite treba tu strednu, toho laboranta a potom VS, ak by sa chcela niekam posunut.

bluka2
25. jún 2023

Chémia, biochémia, molekulárna biológia

autor
25. jún 2023

Presne krv, moč by ma bavilo vyšetrovať, takže ten zdravotný laborant by bol presne pre mňa. Ďakujem vám !

Problém je,že v mojom okolí ten odbor na str. zdrav. školách nie je. Len farmaceutický laborant , čo by ma štúdium myslím bavilo, ale práca v lekárni už by bola nuda pre mňa.Takže toto neviem, či by ma pustili bývať niekde na internát.

Aj mi viete prosím povedať, ako to na takom stredoškolskom intráku funguje ? Neviem si seba ani veľmi predstaviť ísť študovať niekde ďaleko, ale na druhej strane, neviem si teraz ani predstaviť nič iné v budúcnosti robiť, tá práca v labáku ma láka najviac. A zas gymnázium,tam by som mala aj zbytočné predmety pre mňa, a potom mi VŠ náhodou nevyjde a došla som úplne. Najradšej by som išla už na takú strednú. Viem, žeby ma to bavilo, ale ten internát neviem do čoho by som išla. A či automaticky každý ho aj dostane alebo ako to tam celkovo funguje ?

slava76
25. jún 2023

Záleží odkiaľ si, koľko km máš od domu.. Ak budeš stredoškolák, lebo nepíšeš koľko máš rokov, či si vyberáš odbor na budici školský rok, na internat ma nárok každý, záleží od km a ci nebude internát preplnený.
Zdravotný laborant je ináč dosť náročná škola, je sa tam ťažko dostať, tohto roku bolo 120 uchádzačov a 30 prijali a na farmaciu tsk isto. Treba poriadne vedieť chémiu atď...

sickynickyobsadene
15. feb 2024

Aký plat ma taky laborant po strednej a aký po VS?

nina255
16. feb 2024

@sickynickyobsadene to sa nerozlisuje, su narovnako plateni…ak chces ist za trochu lepsim platom potom len robit diagnostika s VS, ale takych miest velmi vela nieje…bud sa ich kazdy drzi alebo robis zatial laboranta a cakas ze sa na teba usmeje stastie

sickynickyobsadene
17. feb 2024

@nina255 tak aký plat očakávať iba s SŠ? Ci sa oplatí ísť na tento odbor.

nina255
17. feb 2024

@sickynickyobsadene pozri si profesiu, lisi sa od regionu a typu laboratoria