Možno smiešny názov témy, no ide o to že dcéra 15 chce ísť navštíviť kamošku kt.sa odsťahovala z mesta, je to bývalá spolužiačka. Je to vyše 5h vlakom s prestupom na dosť veľkej stanici -vacsej ako Bratislava pre predstavu. Chcú ísť 2 ešte so spolužiakom ten ešte ani nemá 15. Nikdy takto sama necestovala, jedine asi 2x čo sme ju naložili do vlaku a niekto ju čakal pri výstupe. Ďalej tu kamošku čo chce navštíviť nepoznám ani jej otca. (Býva iba s otcom) Pustili by ste ju za týchto okolností?Mne sa to vôbec nepozdava. Viem že jej na Tom záleží a veľmi by chcela ísť ale podľa mňa je to moc náročná cesta a ani neviem ku komu vlastne...
Nie.
@blanblan čisto môj názor. Deti v 15r odchádzajú na stredné školy aj mimo Slovenska. Čiže cestujú a pochybujem že rodič ich chodí odprevadiť až tam, kde študujú. Ja by som zavolala otcovi, porozprávala sa s ním, či pôjde po nich na stanicu, čo majú v pláne a hlavne či s tým súhlasí aj on. Viem že strach tam je, ver tomu že bude aj keď bude mať 20 či 30. Navždy ostane tvoje malé dievčatko. A hlavne nepôjde sama, pôjde aj spolužiak. No musíš poznať svoje dieťa, ale myslím že v 15 zvládnu prestúpiť na stanici.
@blanblan chápem, že jej na tom záleží, hlavne ak majú dobrý vzťah, ja ti poviem opak ako zatiaľ mamičky ktoré ti odpovedali...pustila, AK by som o svojej dcére vedela, že vie sama vyhodnotit situácia a sama pozná okolnosti v rodine.Ale! Určite by som sa najskôr skontaktovala s jej otcom, jednak aby som mala kontakt, jednak aby som zistila čo budú robiť, či bude doma, alebo v práci, či na ne dozrie...z komunikácie hoc aj cez telefón sa dá zistiť naozaj veľa, myslím že vtedy ti vnútorný hlas povie najviac...ak by som z komunikácie mala len trochu zlý pocit nešla by dcéra samozrejme nikam.Už je veľká, treba jej veriť a dať pocit slobody...aj keď báť sa budeme vždy, ale deti musia napredovať, a učiť sa opatrnosti aj zodpovednosti.
Neviem si predstaviť, že by ma rodičia na také niečo v tom veku a aj v staršom pustili :D ... Ale ako hovoria vyššie. Študenti vlakmi cestujú hore dole aj na stredné školy, internáty... Takže každý podľa situácie... ak chodíš pravidelne, už ti to tak nepríde a vieš... ak nechodíš tak nevieš. ...
@blanblan pises tak tajuplne, ale asi je to na Slovensku (v Cechach), cize snad nebudu vyorani niekde v Madarsku alebo Rakusku, kde by nerozumeli ani slovo.. Vediet sa niekam dostat na Slovensku v 15 rokoch by mala byt samozrejmost. Ved pojdu dvaja pubertaci, nielen same dievca.
Pozrite im cestu, na ake spoje maju nasadnut, kolko ma cesta trvat, aku maju rezervu na prestup... aby sa vedeli zorientovat, ci to ide podla planu. Ak nestihnu nejaky spoj alebo zle nastupia, tak sa v najhorsom vratia domov. Skor by ma zaujimala bezpecnost pri pobyte na danom mieste.
samú nie...
@blanblan nie, nepustila by som ju, Nie je to zrejme až taká kamoška, keď ju ani nepoznáš, aby sa za ňou trepala päť hodín. A tvoja dcéra nie je zvyknutá cestovať, riešiť rôzne situácie, keby rok chodila každý týždeň hodinu, dve vlakom na internát, ty si tú rodinu poznala, ešte by som zvažovala, že áno, ale takto nie
V tomto veku chodia decká na výmenné pobyty na iné kontinenty úplne samé. Akurat mi spomínal jeden náš dodávateľ ze 16r dcéra išla na rok do Kanady. Tiež by som sa hrozne bála ale deti našim strachom netreba brzdiť! Majú svoj život..
Keď som mala 15, vydrankala som si u mamy cestu za frajerom s tým, že sa jednalo o vzdialenosť 550km a jedným prestupom v Prahe na Florenci. A takto ma nakoniec pustila viackrát, do Prahy som prišla vždy nadránom a potom čakala na ďalší spoj... Ja neviem, či mala nejaké zatmenie mozgu, ale s odstupom času, keď mám už aj ja vlastné dieťa, v živote by som to nepovolila... 😁
Nepustila. Mám taký pocit, že keby sa niečo stalo chlapcovi, ktorý ešte nemá 15 , tak by niekto mohol chcieť zvaliť zodpovednosť na ňu, keďže ona už 15 má a je pred zákonom už právne zodpovedná. Možno to tak nie je, ale nie som si istá
moja dcéra letela ako 15-ročná sama do USA, takže 5-hodinovú cestu vlakom nevidím ako veľký problém. Skôr by som sa informovala o pobyte tam
Nie, nepustila. Jeden neskusenejsi nez druhy. Kamos nema ani 15 a ty ani nevies kde idu.
@danica2711 prepac, ale mne lietadlo pride s ohladom samostatnej cesty pubertiaka vyrazne bezpecnejsie ako vlak 🤷🏼♀️
Ja by som nepustila - ale riesila by som to stylom dovozu a mojho vlastneho programu na mieste.
moj ex chce inak aby synovia sli za nim sami - tiez 5 hodinova cesta vlakom, akurat prestupy 2 - BA a Vieden. A ano, ja som ta zla matka ktora nedovoli.
@evamea ja keď som mala asi 19 išla som navštíviť do Francúzska dievča s kt.som si dopisovala pár rokov. Tiež nechápem ako mi to naši mohli schváliť, bola som síce dospelá ale mladá neskúsená a viem že ani neprotestovali. Prišla som tam a zistila že jej rodičia nechceli v dome nejakú cudzinku čo nepoznajú tak sme bývali u jej kamošky. No veru s vekom mi nejak rapídne stúpa nedôvera 😳
Keby to bolo len tak že odprevadiť a urobiť si vlastný program tak by som to spravila vramci 1dnoveho výletu, ale cesta draha+ hotel, to je dosť veľký výdavok na to že ja tam ist nechcem a nemám tam čo robiť. Tiež viem de deti cestujú na internáty a v pohode a nechcem ju ani brzit nech nikam nechodí, veď aj ja som chodila, ale príde mi to trocha moc na 1.krat. Dnes sú decká všade rozvážane autom a potom my rodičia sme ostrachani a deti nesamostatne🙄
@blanblan v tejto dobe urcite nie. Je to iné teraz ako predtým, ja som cestovavala skoro stále vlakmi autobusmi dlhe cesty už ako 14 ročná čo som nastúpila na bilingvalku, lebo som školu mala skoro 3 hodiny cesty od domu (na internát som nechcela ísť), aj za kamarátmi som tým pádom takto cestovala lebo skoro všetci zo školy boli z toho mesta a okolia. Ale to nebolo to,čo je teraz. Teraz by som sa ja v mojom veku bala cestovať sama vlakom hlavne nejak večer a dlhe cesty. Rozne indivídua, ale hlavne sa môže hocičo stať. Náhodou sa niečo stane s vlakom budú musieť niekde vystúpiť a bude sa tárať kade tade? A s jej kamarátom ktorého nepoznáš? Ešte ani tu kamaratku. Ja by som trvala na tom, keď chce ísť, nech ti dá číslo na kamoskineho otca a trvala by som na tom spoznať toho jej kamaráta čo s ním ide. Ak bude nejaký problém z jej strany, tak nepúšťať ju. Nech sa aj hodi o zem. Ak sa ti to bude pozdávať tak ju kľudne pusti. Veď zas nemá 10 rokov. A niektoré už v 15tich pôsobia vyspelsie, staršie. Ale ty si poznáš svoje dieťa musíš vedieť či mu dôverujes alebo nie
15 rocna ma byt uz dostatocne samostatna a mala by to zvladnut. V jej veku chodia same deti do zahranicia na vymenne pobyty. Tu mamicky utieraju zadky detom do 18 a vychovavaju nesamostatne, neschopne bytosti, ktorym neustale vtlkaju ake su vynimocne. 12 rocne deti nevedia ist na jednoduchy nakup, ani na postu, co ja nechapem. Hlavne, ze tu pride normalne mamickam, ze ich 15 rocne deti sulozia.
ANO vlakom, praveze zasnem co za tupelatka tu prispievaju 🙈🙈🙈
NIE k niekomu koho ani nepoznam, ani dieta, ani otca
@stanulienkat
@zuzanka.zuzu dievcata, kedy ste naposledy cestovali na jesen / v zime vlakom?
mozes ma hanlivo nazyvat tupelatkom, ked ti to spravi radost, avsak cestovanie vlakom teraz a 10 rokov dozadu je rozdiel. Aj 5 rokov dozadu to este nebolo takto vyhrotene.
v spolocnosti stupa agresia, covid akoby zmenil ludi - su viac arogantni, nevsimavi... a ozrani na staniciach, co boli vzdy, su vyrazne dotieravejsi. A nie, NIK z ludi okolo ti nepomoze. Takze pokial sa dieta nevie bezpecne spravat ked prechadza cez skupinu fetakov a alkoholikov - ktorym vadi ked sa na nich pozries, alebo naopak - vobec nepozries, tak dieta nema co same cestovat vlakom.
Proste musi byt uz na to zvyknute a naucene.
Ja rozhodne nepatrim medzi matky co detom ofukuju zadky - ale proste dieta treba na to pripravit. Postupne. Nie stylom ze sak ma 15 moze ist - a pritom dieta ani nevidelo vlakovu stanicu v krajskom meste, napriklad.
@kaktusik007 chyba rodičov je, že tie deti na to postupne nepripravujú až potom príde vek kedy už chcú ísť samé a proste to ani nedajú a matky majú prirodzenú obavu lenže je to práve ich chyba, že to deti nenaučili, vlastne ani im to nedovolili... v 15 je málo. ok. tak kedy začať? bude sa pýtať znova v 17. zase málo?
PS: PRIZNAVAM že mám minidieťa a od korony som vlakom nešla! takže ak je to ozaj iné môže byť môj pohľad skreslený... ALE nie je skreslený môj pohľad na takúto výchovu - dospelé deti nevedia ísť na úrad, na poštu, hocičo vybaviť, nemajú totiž kde tú prirodzenú sebaistotu nabrať lebo rodičia im to nedovolia
@kaktusik007 Súhlasím, že deti treba priprapovať postupne. Ale nie od pätnástich rokov!! Voľakedy sa v 18. chodilo na vojenčinu, boli to už dospelí ľudia a zakladali si rodiny. Teraz sa v sedemnástich tvárime, že dievča si nevie natrieť chlieb, že nevie ísť na nákup, že nevie nič vybaviť a chlapci sedia ako taki mumaci až do 20 doma, kde im matka vytiera riť a potom len príde frajerka, následne manželka, sú neschopní, nevedia sa postarať ani o seba, ani o rodinu a už vôbec o deti. Vychovávame generáciu nesamostatných a neschopných ľudí. Ja som chodila sama autobusom od siedmich rokov, vlakom som išla sama v 14 a sama od seba, lebo sa mi chcelo. Ako desaťročné deti sme brázdili bežne Bratislavu autobusom. Áno bola iná doba, ale vždy bude iná doba, práve preto treba vychovávať priebojnejšie a samostatnejšie a rozumnejšie deti. Teraz deti celé dni sedia len za počítačom, mama mu urobi desiatu, mama mu urobí obed, naložím mu to pod nos a decká si nevedia po sebe ani spratať, ani umyť riady. Nevedia tie deti nič, lebo všetko za nich vybavujú rodičia. Majú problém v škole?- šup rodičia do školy, majú problém s kamarátmi?- šup mama to za nich vybaví. Hrúza. A potom ti tu tie isté mamičky budú písať, že keď dieťa súloží v pätnástich, je to úplne normálne v dnešnej dobe. Takže deti vlastne nič nemôžu, iba súložiť.
Apropo, išla som pred pár mesiacmi vlakom a nevidela som tam jedného opitého, ani jedného feťáka- čo nevravím, že nemôže byť.
Cesta: jedine ak by išli viacerí a v počte, že by obsadili kupé sami. Ja som cestovala tento rok v lete. Bod 1, ľudia si nekúpia miestenky a potom v lepšom prípade zazerajú keď ju ty máš a poziadaš ich iba Ti miesto uvoľnili.
Bod 2 veľmi nepríjemná hádka v otvorenom vozni, bola som len svedok a samej mi nebolo všetko jedno. Áno agresivita stúpa.
Bod 3, nech sa dcéra popýta tých báb čo cestujú na internát a späť samé či po dvoch. Obťažovanie aj sexuálne aj v otvorenom vagóne vôbec nie je ojedinelý zážitok.
A ako už niekto písal, ľudia sa nezastanú
Bod 4 tlupa spoluobčanov do cca 13r, sa prehnala rýchlikom,že či nemáme zálohované flaše. Ak sme mali, ale nedali nasledovala sprska vulgarizmov.
Bod 5 vlaky na dlhých trasách meškajú takmer vždy. Majú plán čo ak nestihnú prestúpiť?
Moju asi v tom veku som samu vlakom pustila, ale išli skupina, väčšina boli chalani a mali samostatné kupé. S prestupom síce, ale keby nestihli v pohode. Cesta cca 2 h.
Samotná návšteva: bez toho, aby som poznala kamošku a jej otca: nie. To už by som radšej, aby celá skupinka bývala niekde v penzióne a pod.
@blanblan nie samu určite nie, buď by som si urobila aj ja výlet a išla s nimi a tam si urobila program sama, alebo išli celá rodina na výlet s tým, ze ona bude mať svoj program. Ale samú by som nepustila