Čas hrania na Playstatione

macenka26
30. jan 2022

Mamicky, prosim, ako sa vam dari usmernovat cas hrania na Playstatione, alebo inych zariadeniach? Ja uz som unavena z toho vecneho boja a kontrolovania, ci vypli presne v stanoveny cas. Nevedia ho sami dodrziavat a mna uz nebavi robit policajta. Ako to mate vy?

marseillefan
30. jan 2022

Veľmi podobne... tiež nás nebaví robiť stále policajtov :( My sme si zapaltili takú appku, v ktorej vieme niektoré veci regulovať, ale tá napríklad nefunguje na Playstation, takže dokonalé to ani zďaleka nie je.

ladycat2021
30. jan 2022

Ja som nikdy obmedzovana zo strany rodicov nebola. Mohla som hrat na PC dokedy som chcela... a to, ze som bola na druhy den unavena v skole, tak to bola len a len moja vina, pretoze som nesla skor spat. Skor ci neskor som sa odnaucila hrat hry dlho. Playstation sme nemali. Ten som si kupila az v dospelosti.

horalka1986
30. jan 2022

Rovnako, ale ja sa s neserkam. Pridem a bez slova vezmem kabel. Na co sa rozculovat? Teraz maju coronu tak som dost ulavila, ale ako pojdu do skoly, tak znova nastane stary rezim.

luccija
30. jan 2022

@macenka26 nedá sa, keď to necháš na deti.Hrali by sa cely deň.Treba limit a nech idú robiť niečo iné, ale v niektorom veku sa už hrať nebudú, čítať sa im nechce, von nejdú, tak kamoška s nimi potom hra spoločenské hry, idú niečo navariť....a vekom ešte horšie v puberte

domak2
30. jan 2022

Nie práve playstation, ale normálne jej zapnem budík a keď zazvoní tak končí.

cyberk
30. jan 2022

mas pre nich iny program, ktory by ich zabavil? vylet s rodinou alebo spolocenske hry s rodinou? Ak nie tak preco obmedzovat ich volny cas najma, ak je vonku skaredo..?
cim viac budete obmedzovat.. tym viac budu chciet hrat, takze asi treba zhodnotit ako velmi "zavisli" su na PSku a podla toho zhodnotit situaciu... pokial si do skoly spravia ulohy, porobia domace prace a sami vidite, ze je vonku skaredo a vy nechcete vymyslat spolocny program s nimi.. tak aspon pri tom PS sa vedia zabavit 🙂 vsak si tam zlepsuju anglictinu, to by mohol brat rodic ako velke plus

mata1001
30. jan 2022

Ja poviem...o 10minut vypnes....o 5 minut vypnes....uz vypínaj... vypne...ked nie...skríkne muž...a vypne určite...

elizabet173
30. jan 2022

@cyberk prečo by mal rodič robiť pubertiakom animátora? Áno, občas, ale čo tak stanoviť im čas, koľko budú hrať? No ak sa nudia, môžu siahnuť po knihách, dnešné deti čítajú žalostne málo, ale k tomu treba deti viesť od útleho veku

elizabet173
30. jan 2022

@macenka26 skontroluješ zajtra, ak nedodržia čas, na druhý deň nehrajú. Jednoduché a jasné pravidlo. Majú školu, úlohy, treba im aj doma dať na starosť nejaké povinnosti, ak majú úlohy, sú naučení, je urobené to, čo mali urobiť, nech hrajú stanovený čas, nestála by som nad nimi so stopkami, nepozerala na nejakých päť minút, ale nie že si budú robiť, čo chcú.
Inak, bola si nádherná nevesta 👍

cyberk
30. jan 2022

@elizabet173 tak, ked ma za potrebu obmedzovat volny cas, ktory deti si vybrali hranim hier tak musia mat nejaku alternativu pre nich, aby nesedeli doma, v com je citanie knih lepsie od hrania hier? tak isto by sedeli a namahali si oci citanim. Myslim si, ze kazda aktivita ma pre a proti a je na dietati robit, co ho bavi a nie, co rodica bavi. Ak dieta nema vztah ku kniham, nepomoze ani nutenie rodica robit taku cinnost.

macenka26
autor
30. jan 2022

@marseillefan ano, taku appku mat na Playko by som potrebovala👍

macenka26
autor
30. jan 2022

@ladycat2021 ja ich ale obmedzovat musim, velmi sa o nich bojim, lebo ak by som to nechala na nich su na tom aj 8 hodin😞

macenka26
autor
30. jan 2022

@horalka1986 super napad, tusim to takto skusim praktizovat😀

ladycat2021
30. jan 2022

@macenka26 rozumiem ...ja som tiez tak dlho travila pri PC .. potom ma to preslo .. a teraz znovu .. ale to uz som dospela, takze je to trosku ine.. Ja som mala celkovo volnu vychovu ... Nikdy a nikde som nebola obmedzovana. 🙂

macenka26
autor
30. jan 2022

@mata1001 ano ano, aj ja poviem o 10 min.vypinas a potom sa stane to, ze sa v kuchyni zabudnem a prejde dalsich 30 min. a toto je to, co mi vlastne vadi, ze musim za nich mysliet a strazit im ten cas.

macenka26
autor
30. jan 2022

@cyberk no, v tyzdni moc casu neni na spol.hry, ale vies co je zaujimave, ze akonahle im to vypnem, vedia si najst aj inu zabavu. A praveze ma mrzi, ze sa k niecomu inemu neutiekaju sami od seba, ale az na moj pokyn. Vtedy starsi (13)nieco pekne nakresli alebo sa s bratom zacnu este venovat legu. Ale toto je az ked im zoberem tu najvacsiu hracku. Cize zase to musim byt ja - ten policajt. Inak akokeby ich nic ine nezaujimalo.

horalka1986
30. jan 2022

@macenka26 no budes sa rozculovat? 😂

macenka26
autor
30. jan 2022

@elizabet173 jeej dakujem, to uz je tak davno😀. A co sa tyka toho jednoducheho a jasneho pravidla, nejako to u nas neplati. Ja, aj ked im dam trest na par dni, tak sme aj tak na tom istom. Oni, akoby sami si nevedeli povedat, ze musim to vypnut. Ked hraju, tak asi vobec nemyslia na to, ze budu mat dalsi trest.

elizabet173
30. jan 2022

@cyberk nútenie je samozrejme kontraproduktívne, ale ak je dieťa od útleho veku vedené k čítaniu, chodí s rodičmi do knižnice, vidí, že rodičia prečítajú množstvo kníh, tak nútiť netreba. Z kníh sa pubertiak aj niečo podozvedá, čo sa dozvie až také úžasné z hier? A najmä ak si dieťa zvykne tráviť voľný čas pri hrách, o pár rokov tu možno opäť pribudne téma - môj partner stále stále hrá, nezaujíma sa ani o mňa, ani o dieťa, keď niekam chceme ísť, on nechce, keď ho vytiahnem, je nervózny....Autorka témy im predsa neberie z voľného času, iba im chce skrátiť čas ktorý trávia hrami na PC. To je dosť podstatný rozdiel.
@macenka26 asi iné nezostáva, len aby si si ty nastavila upozornenie v mobile, išla im povedať, že o desať minút koniec a nastavila ešte jedno po tých desiatich minútach. Alebo to skús dať jeden týždeň na starosť jednému, druhý týždeň druhému, nech vypnú do desiatich minút po skončení stanovenej doby na hranie, ak prešvihnú, trest bude mať ten, ktorý bol za to zodpovedný. Sama si prišla na to, že keď nehrajú, nájdu si zmysluplnejšiu činnosť aj sami. O pár týždňov sa oteplí, bude sa dať viac byť vonku, možno aj krúžky už budú normálne fungovať, budeš to mať ľahšie.

zuzikak
30. jan 2022

ziaden trest a podobne sprostosti. Moze sa hrat len ak ma ulohy hotove a je nachysteny/ a do skoly na dalsi den. Dieta potrebuje mat aj alternativu, takze ked je celkom dobre pocasie, treba ist s nim von aspon na prechadzku ak sa teraz vela sportov neda robit. Nastavit casovac a povedat - ok mas hodinu. Ked zapipa casovac vypinas. Ak nevypnes ty, vypnem ja. Bodka. Zbytocne sa budes jedovat. Stacia jednoduche a presne vopred stanovene pravidla.

cyberk
30. jan 2022

@elizabet173 tieto konspiracky su zbytocne.. to je ako povedat - ak bude citat knihy o vrazdach... o par rokov tu pribudne tema moj partner zabil suseda.. 😅
toto su zastarale pohlady, hry prinasaju kopu pozitivneho, nauci sa po anglicky, vylusti rozne hlavolamy (ulohy), dozvie sa historiu, trenuje zmyslanie a rychle reagovanie na danu situaciu... kopu kamaratov (a aj ja istu dobu) zacalo vdaka hram sa ucit programovat... mrzi ma, ze ten potencial vidi len malo ludi, lebo ako vidim stale tu panuje prave to "hry su zbytocne travenie volneho casu" a potom si rodic sadne pred TV a pozera ju pokym nejde spat (v 99% pripadoch) .... 😖
Knihy su skvele, ale ako si spominala - ak dieta nie je vedene od mala, nebude mat k tomu vztah.
Ja mozem len hovorit z vlastnej skusenosti - mna rodicia dost obmedzovali, co sa tyka hrania hier (denne povolene 1,5h) , a cim viac obmedzovali, tym viac som chcela hrat, ked som sla na VS mohla som hrat kolko som chcela lebo mi nikto neklepkal po pleci, ze skonci... ale ako to byva - ked je niecoho vela, tak to cloveku uz lezie krkom a hlada ine sposoby ako travit volny cas...

cosmic_origin
30. jan 2022

@macenka26 Podľa mňa by bolo lepšie obmedziť to, nie časovým limitom, ale stanoviť limit 10 levelov (alebo súbojov, záleží na tom ako je hra štrukturalizovaná). Nie vždy vojde nejaká celistvá časť hry do daného časového limitu. Akokeby ti niekto vypol film tesne pred koncom, áno môžeš ho dopozerať zajtra, ale ostáva už iba pár minút tak vypnutie nie je nutné. Navyše, koľko levelov človek prešiel dokáže lepšie odsledovať než koľko času prešlo. Z vlastnej skúsenosti viem, že pri hrách sa dosť často môže 30 minút zdať ako 10.

elizabet173
30. jan 2022

@cyberk ja píšem zo skúseností detských psychológov, závislých detí pribúda. Nedávno som písala v inej téme, že deti v letnom tábore mali absťáky, pre jedného museli prísť rodičia a zobrať ho domov, lebo to nedával absolútne.

macenka26
autor
30. jan 2022

@cosmic_origin vau, ano, asi je to presne, tak, lebo vzdy este prosikaju a ja ich akoze nechapem. Musim sa na to pozriet blizsie. Skusim sa ich opytat a snad sa nam podari nejaky kompromis, lebo je to u nas stale o tom istom a urcite to ani im nie je prijemne.

domak2
30. jan 2022

@cosmic_origin tak moja to ma síce na čas, ale presne ak má ešte pár minút do konca videa a pod, tak dokukat môže. Par minút, nie ďalšiu hodinu.