Brigáda pre 13-ročnú

borderkoliajessie
24. jún 2024

Ahojte, prosím, ešte predtým, ako začnete písať, že brigáda nie je pre 13-ročné, tak Vás chcem uviesť do obrazu. Šetrím si na vlastného koňa. Rodičia ma podporujú v jazdectve, jazdím už 6 rokov a mám okolo seba ľudí s väčšími jazdeckými skúsenosťami, takže sa kôň bude mať dobre. Už som si svojho vyvoleného našla, ale rodičia o vlastnom koni nechcú ani počuť. Ja viem, že kone sú finančne aj časovo náročné, o tom mi rozprávať naozaj nikto nemusí. Ale práve preto, chcem pre toho koňa spraviť prvé-posledné. Mám všetko premyslené, aj fungovanie popri škole, atď. Videla som nápady na kokurz, ale už som to raz skúšala, ja skrátka neviem hrať emócie, musím ju naozaj cítiť, viac by mi vyhovovala reklama, no musela by som ich absolvovať najmenej tisíc, aby som si naňho našetrila. Moja kamarátka venčí psov, teda, aspoň to ponúka, šetrí si na druhého psa a ako jej pravá kamarátka jej nechcem brať job. Prosím o akútnu pomoc.

mabenn
24. jún 2024

jedna vec je kona za niekolko stoviek az tisicok eur kupit, druha je ustajnit ho niekde a zivit, co stoji mesacne dalsie stovky eur...ako to teda mas domyslene...?

domkakvet
24. jún 2024

@borderkoliajessie ano brigada je od 15 rokov, ale pises, ze tvoja kamaratka venci psov, tak ty by si mohla nieco podobne robit s konom, nejaku starostlivost v pritomnosti dospelej osoby, lebo kon a pes je tiez rozdiel.

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@mabenn to by rodičia utiahli, ide o prvotný nákup a hkavne to, že rodičia vidia, že sa snažím

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@domkakvet tak v podstate máš dobrý nápad, be-rider je fajn práca, ale je tam háčik v tom, že ten kôň môže byť agresívny a môže bývať ďaleko a nemám v rámci mojich možností za ním cestovať.

domkakvet
24. jún 2024

@borderkoliajessie ano moze byt, preto som aj napisala, ze v pritomnosti dospelej osoby a ze je to ine ako pes.

kristinka92
24. jún 2024

prepáč ale taký kon stojí tisíce ak nie aj desaťtisíce, a to je len začiatok. treba platit ustajnenie, krmivo, cistenie a veterinar je pekná pálka. to sú stovky mesacne. neviem či sa oňho netreba starať kazdy deň, dochádzanie chceš ako riešiť?

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@kristinka92 obvykle sa doma nudím, ak sa bavíme o čase, z hľadiska financií ide o nákup a to, že rodičia vidia, že toho koňa naozaj chcem, ostatné by nemal byť podľa nich nejaký problém. Dochádzať viem aj na bicykli, za 20-30 minút som v stajni, je to pomerne blízko.

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
micicka
24. jún 2024

@borderkoliajessie mam dceru presne ako ty, teda ma 12 rokov. Chce vlastneho kona, strasne po nom tuzi. Ale bohuzial my ako rodicia nemame tolko financii. Pretoze ako sa uz hore pisalo, je to extremne financne narocne. To nie je o tom, ze by sme jej toho konika nedopriali. Realne nie sme ako rodina schopny ho zabezpecit. Tiez ma vsetko premyslene 🙂
Ver tomu, ze raz vlastneho kona mat budes. Vydrz este. Este mas vela casu. Vacsina vlastnikov koni, mala vlastneho kona az vo vyssom veku, nie ako 13rocne dieta.
Ked aj najdes konika, ktory sa da kupit za dobry peniaz, ta mesacna starotlivost je riadne nakladna. Ustajnenie tak 300-400,-€ mesacne. Vybava na kona. Zradlo, vitaminy, preventivne prehliadky, kovac. A nebodaj bude mat konik zdravotne problemy - aj keby boli kratkodobe, su to stovky eur. Ved len so psikom ked ides k veterinarovi, kolko to stoji.
Pripadne si zacni setrit, uvidis ako rychlo / pomaly budu peniaze pribudat.
Co sa brigady tyka, tak len nejaka pomoc rodicom, susedom prichadza do uvahy.
Musis byt trpezliva, raz sa ti sen urcite splni ❤

micicka
24. jún 2024

@borderkoliajessie budes chodit na bicykli aj ked bude mrznut, prsat, fukat, hrmiet? Aj ked budes chora?

prasiatko30
24. jún 2024

Kupit kona nie je az taky problem, problem je ho kazdy mesiac zivit a ak sa mu este nedaj boh nieco stane tak zbohom

30katrusa40
24. jún 2024

@borderkoliajessie a budú rodičia ochotný financovať ďalšiu starostlivosť? Lebo keď ochorie tak to budú riadne sumy za veterinu.

beahaydee
24. jún 2024

@micicka ja ked som mala ako tinedzerka kone, presne takto som fungovala. Kydala hnoj s horuckou, premokla neraz do nitky, raz som cistila stajne a popritom chodila za ne grcat, co som mala virozu. Myslim ze autorka vie, co obnasa starostlivost, ked pri konoch funguje tolko rokov

syslik81
24. jún 2024

popytaj sa tam ke jazdis ci by sa nedala neaka koruna usetrit - ty sa postaras o kone rodicia dostanu zlavu na jazdenie a ten rozdiel ti daju ... mozes roznasat letaky -nie oficialne-ale na rodicov - teda oni to vezmu na seba a ty budes roznasat .. ja som vencila a cesala psov.. kosila travnik ... ale z toho by som na kona nenasetrila 😀

prasiatko30
24. jún 2024

@beahaydee no ale tu je otazka ci rodicia tych 600-700€/mesacne by vedeli vyuzit aj lepsie - dovolenky/nove auto/nasetrit detom na vysku/investovat do niecoho z coho budu mat prijem ked su na dochodku - alebo tych 600-700€/mesiac je pre nich ako 5-6€ a v tom pripade snaha mladej sa oceni a kona nakoniec kupia

micicka
24. jún 2024

@beahaydee klobuk dolu. Si super, ked si bola taka zanietena.
Ale nemusi to tak vzdy byt. Mozno si to do vsetkych detailov neuvedomuje.
Myslim, ze to by tu napisala, uviedla ze vie co to vsetko obnasa.
Ale mozno sa mylim a autorka je rovnako wau ako si bola ty.
A podarilo sa ti dosiahnut ciel? Mas vlastneho kona? Asi ano, kedy sa ti to podarilo?

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@prasiatko30 som koniar a s touto témou sa stretávam bežne 😉

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@vsadeviem od 15...

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@beahaydee aj nad touto možnosťou som rozmýšľala, ale tie zákony mi hádžu polená do cesty. A ďakujem ❤

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@prasiatko30 pevne v to verím

borderkoliajessie
autor
24. jún 2024

@syslik81 rozumiem, samozrejme aj na tomto mi padla úvaha, ale je to odborná škola, ktorú navšetvujem len na tréningy, nechodím tam a riaditeľka by v tom nevidela snahu mi vyhovieť a poľaviť na cene. Navyše tú školu vlastní štát a zľavy majú maximálne žiaci, ak si tam ustajnia svojho koňa.

lalu_sk111
24. jún 2024

no ako bolo vyssie napisane, roznos letakov, vencenie psov..ale to bude asi malicko peniazkov. Mozno sa ponuknut v susedstve na kosenie alebo podobne veci - daj echo do eteru, ze hladas privyrobok roznymi pomocnymi pracami. Neovladas dobre nejaky predmet? Doucovanie anglictiny deti na prvom stupni napriklad. Strazenie deti. Ked som mala 14 zacala som brigadovat ale to bolo v tej dobe po znamosti, cize nebolo to uplne oficialne..

missviolet
24. jún 2024

Asi najschodnejsie je doucovanie, ak mas na to vlohy

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rozculena
24. jún 2024

@vsadeviem čo môže v dedine

borderkoliajessie
autor
25. jún 2024

@micicka veď to, ide o to, že samotného koňa živiť nie je pre nich vraj problém, len tá počiatočná kúpa, je skrátka vysoká, pretože mám vysoké nároky na koňa, musi byť bezproblémový, parkurový a na vychádxkach dobrý, samozrejme nie pony...ide mi o to, získať peniaze nielen od rodiny, ale aj od iných ľudí, len na takého koňa bez brigády nenašetrím, skrátka keby stál povedzme 3000€, tak ja neviem, možno, ale za takú cenu takého koňa človek nenájde, takže stojí viac no...

borderkoliajessie
autor
25. jún 2024

@borderkoliajessie *vychádzkách

borderkoliajessie
autor
25. jún 2024

@lalu_sk111 ďakujem, pozvažujem 😊

borderkoliajessie
autor
25. jún 2024

@rozculena bývam v meste