Bojím sa, že ma nepríjmu na gymnázium

hviezda01
24. mar 2017

Ahoj, som deviatačka no a samozrejme už o týždeň píšem MONITOR. Strašne sa bojím že to pokazím a neprijmú ma na gymnázium...
(Aj keď viem že by som robila ešte prijímačky ale tie budú ešte tahšie ako monitor... )
O gymnázia na ktoré chcem ísť sa hlási strašne veľa detí a nemôžem povedať že mám nejakú veľkú šancu...
( od 6 do 9 ročníka som mala 5 dvoják z matematiky a jednu z fyziky)
Takže ak pokazím monitor tak sa moja šanca ešte zmenšuje... mám z toho stres.
Už 2 týždne premýšľam len o tom =(
Samozrejme že sa pripravujem ale nejakú sebadôveru mi to nedodáva.
Mám doucčovanie z matematiky a zo slovenčinou som nemala nikdy žiaden problém. ( aj keď viem že na monitore je slovenčina oveľa horšia ako matematika)

Neviete mi prosím poradiť čo mám robiť?
Ďakujem.

17alexis
24. mar 2017

V prvom rade sa nauc pisat ciarky a ostatne uz pojde same. 😉

hviezda01
autor
24. mar 2017

Píšem to na rýchlo. 😀

hettinka
24. mar 2017

v prvom rade sa ukľudni, ver si, predsa si sa učila a si dobrá žiačka, a potom sa už len spoľahni na to, že to napíšeš čo najlepšie
Kúp si Magnézium (napr. Magne B6, alebo aj len šumivé tablety), pomáha zvládať stres a napomáha koncentrácii.
Deň pred Monitorom sa už neuč, nič už nedobehneš.

Dcéra písala Monitor minulý rok a napísala ho super, šla na gymnázium bez prijímačiek. Ale aj spolužiačky, ktoré ho napísali horšie, sa dostali na gymnáziá, aj keďmuseli potom ešte raz robiť prijímačkové testy. Na školy sa prijíma aj na základe priemeru a tiež dostávaš body za rôzne súťaže, aj za Monitor.
A ak sa aj na gymnázium nedostaneš, nie je to koniec sveta ... sú aj iné školy, ktoré majú úspešných absolventov.

liz_lemon
24. mar 2017

@17alexis že čiarky :D a tahšie, dvoják z matematiky, zo slovenčinou...to sú väčšie chyby

jeannna
24. mar 2017

@hviezda01 pochvala za diakritiku 🙂 v tomto som ja uz totalny lajdak.

ceresnovci
24. mar 2017

ako bolo spomoenute.. no stress a hlaven.. pred monitorom sa uz neuc.. len ti to zhorsi vedomosti a pomiesa informacie v hlave🙂

uhnakova
24. mar 2017

Treba sa ti trosku psychicky upokojit. Rozober si to aj z tej strany, ze ak by ta nezobrali, co by sa stalo. Na aku skolu by si isla, mas nejaku rezervnu v zalohe? Gymnazium je fajn skola, ale poznam viac ludi, co vystudovali priemyslovky a obchodne akademie a su v zivote uspesni a stastni. Takze urcite ina skola nie je koniec sveta, skus si to tak zrovnat v hlave, mozno ta to ukludni a v klude sa cloveku veci viac daria. Potom este priamo pred monitorom si daj nejaku vacsiu cokoladu, to ta nabudi a pojde to trosku lahsie. Drzim palce 🙂.

hviezda01
autor
24. mar 2017

Ok. Priznávam. Tie chyby sa niektoré nedajú prehliadnuť. Ale každý robí chyby... 😉

17alexis
24. mar 2017

@liz_lemon su, ale ciarky mi udreli najviac do oci. 😅

hviezda01
autor
24. mar 2017

Ale " dvoják z matematiky " je spisovne 🙂

terezka1947
24. mar 2017

@hviezda01 no...ciarky sa odpustit daju=resp.viem,ze mnohi mladi pisu bez nich
aaale...s,so=z,zo......?tahsie?
pozri....
stres chapem....nie je to sranda,hoci spatne-hmmm...o uz si aj o stastniciach iba srandy robim
ale ukludni sa,no a povedz si-mam casu malo....aaale,dam do toho vsetko.....a snaz sa zatat zuby a aspon co to este poriesit
a najma,zaber v tom,co ti ide.....na maximum

hettinka
24. mar 2017

dievčatá, myslím, že dievča nepotrebuje tu ešte viac deptať tým, že budeme teraz na 10 stranách rozoberať jej gramatiku
dcéra píše diktáty na 3-4 a Monitor zo slovenčiny dala na 96% ... takže tak ... tam je to o inom, hlavne o čítaní s porozumením

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ankare
24. mar 2017

Držím palce nech Ta prijmú!!!

kvetinka75
24. mar 2017

gymnáziá by mali byť podľa mňa pre tých ktorým sa chce učiť a ktorým to páli. Teraz ich je kopu a podostáva sa tam kopa detí ktoré iba prelez a nič im to nedá. Treba sa zamyslieť aj nad tým čo by si chcela robiť a či to gymnázium má pre teba význam. No slovenčina asi tvoja silná stránka nebude. Ale veď každý je na niečo iný. Preto treba zvážiť či je to gymnázium dobrá voľba alebo nie. Držím palce. Hlavne žiadny stres.

hettinka
24. mar 2017

@persica "Stale je viac miest v skolach ako ziakov. " ... no nie je to celkom pravda, učím an gymnáziu a veru sa minulý rok nedostali aj jednotkári, konkrétne v Žiline. Všetkým gymnáziám z VUC znížili počty pre 1. ročník, alebo aj zrušili celú triedu, my sme mávali 3 triedy, už máme len 2 a aj menej žiakov v triede.
Treba mať asi prihlášku na jedno dobré gymnázium, kam chce človek ísť, a potom si dať prihlášku ešte na nejaké v menšom susednom meste, kam nie je až taký nátresk.
Hoci, ja učím na takom menšom gymnáziu pri ZA a ani my sme minulý rok už nemohli prijať všetkých záujemcov. No predsa bola šanca väčšia.
V pohode sa dá dostať na súkromné gymnázium, ale tam treba platiť ... a nie málo.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
24. mar 2017

@persica máš pravdu ... deti si zvykli, že sa veľmi učiť netreba, že sa dostanú na "výberové" školy aj s dvojkami, pomaly s trojkami. No myslím si, že ruka v ruke so znižovaní počtu žiakov by sa mal zvyšovať normatív na žiaka, aby sa nemuseli prepúšťať učitelia.
U nás je situácia taká, že máme 60-ročnú tradíciu a bohužiaľ, vzhľadom k tomu, že po 1989 vznikli cirkevné, súkromné a bilingválne gymnáziá ako huby po daždi, tak ponuka zrazu prevyšovala dopyt.
Bolo obdobie, keď gymnáziá mali viac voľných miest, ako sa vôbec hlásilo detí ... a ten čas už skončil. Na jednej strane to vidím pozitívne, snáď bude na gymnáziách iba tá elita, najlepší žiaci (ach kiežby!). Ale na druhej strane to má aj svoje negatíva. Ale o už je na inú tému.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
24. mar 2017

@teegreen tá bola a bude ... ale ak si nejaký rodič myslí, že dieťaťu tým prospeje, že ho dostane na školu, na ktorú nemá predpoklady, tak sa veľmi mýli. Práve naopak, dosť mu tým ublíži...
Mimochodom, dnes už netreba ani korupciu, kto má peniaze, zaplatí súkromné školy, a potom súkromnú VŠ.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hviezda01
autor
24. mar 2017

Chcela by som ísť na medicínu. 🙂
Ďakujem za všetky rady. 🙂

ceresnovci
24. mar 2017

medicínu ?? Pozri si prijmacky do BRNA - chemia, fyzika, biologia. Fyzika taka, ze koniec !!! Fyzika = aj matematika.

ceresnovci
24. mar 2017

K teme - stres so skusok - ver, ze v zivote budes povazovat stres z monitora za to najmenej co sa kedy postihlo 🙂

uhnakova
24. mar 2017

@ceresnovci nechapem, naco ju teraz strasis nejakymi prijimackami na medicinu v Brne, ked sa este len snazi dostat na gympel a za styri roky moze v pohode zmenit nazor ohladne buduceho povolania. A keby aj nie, spominane predmety ju mozu aj bavit alebo pojde na medicinu inde, kde nie su poziadavky ako v Brne 🙄

ukulela
24. mar 2017

@hviezda01 ja ti drzim palce. ok, baby ta zvozili za gramatiku, ja som na to tiez vysadena, ale sama niekedy zabijem taku hrubku, ze by som sla domov od hanby kanalom ....
5 dvojok, to nie je ziadny problem, ci pruser. okrem toho chodis na doucko, takze ziadny stres. mas snahu, tak sa sustred na ucenie .... takze sa upokoj, dobre spavaj, vecer si daj medovkovy caj aj s medom 🙂 a mysli dopredu pozitivne. a aj s tou medicinou ti to prajem.

leteku
24. mar 2017

@hviezda01 - ja som sa nikdy nedostala na prvú školu, ktorú som si vybrala bolo to vždy to najlepšie čo sa mi mohlo stať. Zo zakladky som chcela ísť na obchodnú akadémiu, tu ešteže sa mi to nepodarilo, celý život sedieť v kancelárii, to by nebolo pre mňa. Dostala som sa na tretotriedny gympel. Nevadí, potom výška prvý pokus slovencina- dejepis. Našťastie sa to tiež nepodarilo. Skončila som na predškolskej pedagogike v kombinácii so špeciálnou pedagogikou. A ver tomu, ze to bolo to najlepšie čo sa mi mohlo stať.

hviezda01
autor
24. mar 2017

@ukulela ďakujem.🙂

hettinka
24. mar 2017

kto sa učí, dostane sa aj na medicínu ... a aj do Brna
ja mam z bývalej mojej triedy 7 žiakov na medicíne (z toho 5 v práve spomínanom Brne, 1 v Martine a 1 v Ostrave), 2 sa dostali na veterinu, další na ošetrovateľstvo do Martina, nanotechnológie v Ostrave, pár ludí na Karlovke v Prahe ... vlastne sa skoro všetci dostali na tú VŠ, kam chceli ísť a nie na nejakú "poistku". Už sú štvrtáci na VŠ a úspešne študujú. Nedostali sa tí, korí to flákali už na strednej, ak má niekto na gymnáziu trojky, je to problém.