Bojím sa o dcéru, aby ju nešikanovali

26. nov 2023

Idem si k vám pre radu...
Dcéra je šiestačka, má spolužiačku, ktorá je od 5. roč. zvláštna, začala vraj fajčiť, vulgárne nadáva, je drzá k učiteľom. Údajne majú rodičia doma problémy. Dovtedy boli všetky dievčatá v triede celkom kamošky. Akosi jej moja leží v žalúdku. Nechce, aby sa s ňou ostatné dievčatá zhovárali. Zatiaľ ju nenapáda ani nič také, ale už to opakujú aj ostatné. Keď sa niekoho niečo opýta začínajú ju ignorovať alebo povedia nechaj tak.
Je mi jej veľmi ľúto. Dcérka je nekonfliktná. Zatiaľ to celkom zvláda, ale čím ďalej, tým je z toho smutnejšia.
Mala by som to nejako riešiť? Sem tam sa vidím s ich triedou, tak som premýšľala, či niečo povedať. Ale čo by v tomto prípade urobila? Neide o priami útok. Nie som len hysterka? Ale po tom, čo sa stalo tomu chlapcovi mi to veľmi vŕta v hlave.

marsmykkok
26. nov 2023

A nevie si dcéra nájsť v triede nejakého spolužiaka/spolužiačku čo je tiež odstrčená a baviť sa s ním/s ňou? Nie každý je hviezda kolektívu a sú proste ľudia ako tvoja dcérka čo majú priateľstiev menej. Pokým iným nezakazuje sa s dcérou baviť a podobne ťažko riešiť. Ja si tiež pamätám že prvý stupeň sme sa každý bavili s každým s tým že mali sme nejakú "dvojičku" s ktorou sme si boli bližší. Ale 5-6 ročník vznikali skupinky už a skupinky pustili medzi seba len tých čo chceli. A tvoju dcéru asi v tej skupine nechcú. Nech sa skúsi baviť s niekým kto neinklinuje k tomu dievčaťu. Ale ak celá trieda je jedna skupina okrem tvojej dcéry, tak to by som brala už ako problém a riešila.

deti95060810
26. nov 2023

6 ročník je taký prelomový, siedmy ešte horší...
ja by som s triednou hodila reč - ako ostatné dievčatá ignorujú tvoju dcéru.
čím skôr to začneš riešiť, tým lepšie... nech sa to podchytí na začiatku.

kamatopo
26. nov 2023

Napíš mi ip. Zrovna riešime niečo podobné. Napíšem ti ako sme to riešili my😉

keralas
26. nov 2023

Urcite podchytit co najskor, ist za triednou a nech ta ziacky vidia. Necakajte ci sa to zhorsi... staci povedat ze mas obavy. Nech to sleduju.

mamina7070
26. nov 2023

vela s a s dcerou rozpravaj zasla by som aj za triednou a upozornila ju nech to sleduje
a skuste najst nejaku spoluziacku co by ju dcera mohla pozvat k vam alebo nejaky kruzok kde si najde priatelku

autor
26. nov 2023

@marsmykkok to som jej aj ja radila, ale v triede ich nie je veľa. Chlapci sa s dievčatami už nechcú kamošiť. Dievča sú : dve také spriaznené duše, jedna je chlapčenský typ a inkliminuje len ku chlapcom a potom tam je tá, čo jej robí zle. Mala jednu kamarátku, ukrajinské dievča, ale to nakoniec prešlo do inej triedy. Takže taká patová situácia.

messalina
26. nov 2023

Ja ako dievca ktore zacalo byt takto vymedzovane z kolektivu presne v 6tej triede ti radim robit s tym nieco.
U mna to neskor pretastlo do sikany, vsetky baby v triede proti mne, totalne ma deptali, kazdy den cestou domov som prerevala, po skole som nikde nechodila, stale sama.. Nikto to neriesil (a ja som nevedela co robit), nikto sa ma nezastal, nasich zaujimali len znamky..v 12tich som si chcela siahnut na zivot. Doteraz neviem ako som to dala ale bolo to hrozne obdobie a navzdy to uz vo mne ostane.
Pomoz svojej dcere 🙏

slavomira236
26. nov 2023

Tak ked sa s nou nechcu kamosit neprinutis ich. Pokial jej nerobia zle. Neviem . Myslis ze triedna kwd im povie aby sa s nou kamosili tak budu? Ine kamaratky nema? Na kruzku na ulici v bytovke?

letfenixa
26. nov 2023

Prosím ťa, povedz to triednej.

autor
26. nov 2023

@keralas @mamina7079 skočím za tou triedou a skúsime pozvať nejaké baby k nám. My sme z takých stredných pomerov, tak dúfam,že to ešte neprehĺby "priepasť" medzi nimi.

autor
26. nov 2023

@messalina je mi ľúto,že ste si tým aj vy prešla. Práve tomu chcem zabrániť...

autor
26. nov 2023

@slavomira236 chodí na krúžky, ale tam sú síce dobrá partia a nie kamoši, no má aj kamarátky. Tým ju utešujem, že ešte na tie.

kamatopo
26. nov 2023

@slavomira236 psychická šikana je niekedy horšia ako fizicka. Triedna ich neprinúti kamarátiť no donúti ich pri aktivitách spolu komunikovať a hlavne spolupracovať. Ak to nevie tak si myslí že je všetko ok. A časom to môže prerásť u malej do psychickej diagnózy.

marca12
26. nov 2023

Sikane sa asi nikto nevyhne,preto ju vychovavaj tak,ze to,ze sa jej niekto posmieva,nie je jej problem,jej vina,ale je to vizitka osoby,ktora ju sikanu. Treba deti vychovat,aby boli zdravo sebavedome. Pred zlom ju neochranis,ale das jej nastroj ako bojovat proti zlu. Nech vie,ze sa cely zivot bude stretavat s kadejakymi nepravostami,ale nesmie si z toho robit tazku hlavu. Potom sa nebude bat postavit nikomu a stat si za sebou,ohlasit sa,ked sa jej nieco nepaci. A v tomto pripade by si sa mala porozpravat s triednou. Ucitelia musia vidiet spravanie ziakov a zasiahnut.

mikadooo
26. nov 2023

Porozprávala by som sa s dcérou, vysvetlila by som jej možnosti. Aby vedela, že je riešenie, aby to mala v hlave. Nemusí riešiť okamžite nič, ale nech vie, že stojíš za ňou, ak by to chcela riešiť. Snažila by som sa byť neutrálna, len by som jej navrhla možnosti. Napr. Môžem ísť za triednou a počkáme si polroka, či sa niečo zlepší. Môžem požiadať o preradenie do tej triedy, kde je tá kamoška. Môžeme sa pobaviť s tými dievčatami priamo, čo im presne vadí 🤷. Môžeme skúsiť tú ukrajinku skontaktovať, že by ste sa spolu učili do školy poobede u nás (alebo 2x do týždňa alebo koľko, resp. spolu s ňou chodiť na nejaký krúžok...). Atď. Ja osobne si myslím, že tá triedna nič extra nezmôže, ak tam nie je priamo šikana, kamarátstvo sa nedá prikázať... A aj keď ju nešikanujú aj tak to dievča sa trápi, aj keď ju "len" odstrkujú. Následne by som sa snažila dcérino rozhodnutie o ďalšom riešení rešpektovať (aj riešenie "nerieš " by som rešpektovala). Len by som sa k tomu raz za čas vrátila a znovu jej pripomenula, že má možnosti.

kacena4
26. nov 2023

ahojko pracujem v skole za mna chod oficialne do skoly na pohovor s gychovnou poradkynou a triednou. rafsej predist niecomu co by mohlo prejst uz do šikany. potom sa to tazko riesi, skola môže teraz lahsie pracovat s detmi, rozne prednasky a pod. drzim palceky

lossless
26. nov 2023

Neviem ti velmi poradit co robit, no my sme mali na ZS dievca ktoru z jednej skupinky takto “vyhodili “, slovne na nu stale utocili, robili si srandu. Druha skupinka dievcat a chalani sa s nou normalne bavili, no nakoniec prestupila na inu skolu. Davala to takto rok a pol. Po prestupe jej neskutocne odhlahlo, zazivala s tych dievcat stale stres, triedna sa snazila dohovarat no nemalo to nejaky efekt. A tie dievcata ani nemali nejaky dovod, jednej sa nieco znepacilo a nahuckala ostatne.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. nov 2023

@lossless ja tomu nerozumiem,kde sa berie také zlo... Akosi som vždy mala šťastie na celkom dobrý kolektív. Ešte aj na strednej ,aj keď sme boli 2 skupiny, nikdy to nebolo takéto.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lossless
26. nov 2023

Tiez tomu nerozumiem 😏 skus dceru podporit nech vystupuje a je zdravo sebavedoma a nepripusta si to k telu hoci ti musi narocne, mozno s tym seknu ked uvidia ze na to nereaguje

marsmykkok
26. nov 2023

Anonym No ale nie sú v triede len tie 2 dievčatá plus tvoja či? Proste môže to byť aj ňou, že nikdy nebude v kolektíve žiariť. A je možné, že príde niekto nový, niekto sa odčleni a bude mať spriaznenú dušu. A kľudne by som naviazala aj kontakt s tou Ukrajinkou, veď cez malú prestávku sa žiak ledva stihne pripraviť na druhú hodinu a napiť, mohla by mať v nej niekoho s kým chodí do školy, zo školy, sú spolu cez veľkú prestávku a dosť jej to pomôže, nevadí, že nie je z jej triedy. Prípadne niekto iný z iného ročníka, nech proste nie je sama. Lebo pokým sa jej neposmievaju a tak je to ťažko riešiť. Zase z druhej strany nemôžeme ani tie druhé deti nútiť aby sa s ňou bavili rovnakú dobu. Aj dospelí ľudia máme v práci kolegov s ktorými sa len pozdravíme, prehodíme jednu vetu a máme možno aj spriaznené duše, kde máme spoločné témy, spoločné sympatie a rozprávame sa viac. A ak sa rozprávam o niečom osobnom a druhá kolegyňa čo nie je blízka sa zapojí čo riešime, tiež asi zahovorim že nič. Samozrejme učitelia vedia že v tomto veku sa deti skupinkuju a mali by hlavne triedny učitelia podporiť súdržnosť triedy, spájať pri spoločnej aktivity žiakov čo majú k sebe ďalej a tak. Neviem či tak robia alebo nie. Ale skupinky tým úplne nepotlačia.

simca06022011
26. nov 2023

ide na nich puberta, tieto veci sa medzi dievcatami objavuju velmi okolo 5-6-7triedy, v kuse sme riesili a riesime nejake natahovance (teda uz neriesime, uz to ignorujem), len u nas ich je viac a to fakt stale, ta sa nebavi s tou a potom s hentou a urazacky, a vrieskacky... ja by som postupovala ako @marca12 pise, s tym, ze by som napisala triednej co sa deje, nech zakroci ona v ramci svojich moznosti, v ramci aktivit a dokonca im vie rozne prehovorit do duse a vela deti sa proste uvedomi.. nasa triedna to s nimi vie :DD A neexistuje aby taketo nieco jedna dievcina robila ,ze hucka deti proti niekomu inemu, nemalo by sa teda prvotne tvoje deita riesit v skole, ale prave ta druha ziacka...
S dcerou sa ty velmi rozpravaj, nahrad jej ten maly o nicom kolektiv, ak sa da, inym kolektivom... znamymi, kamaratkami. Ja som dokonca jednou dobou organizovala sama aktivne prespavacky, zavolala si aj z triedy kamosku a pod. Dcera si cez prazdniny nasla inu kamosku, a tesi sa na kazde prazdniny, pisu si, volaju.. byvaju daleko od seba, ale maju aspon "dovod" sa tesit na nieco ak to v skole a inde skripe ;)
Vela urobi v kolektivoch aj to, ak sa niektore deti kamosia stretavaju aj mimo skoly a niektore nie.. to som si vsimla u nas, kedze nebyvami pobliz nikoho.. a kamosky vacsinou su take, ze byvaju na kope a moja sa len pridava k nejakej "partii".

owecka
26. nov 2023

Ahoj, ja by som to riesila pohovorom s ucitelkou aj s riaditelkou. Plus by som s dcerou prebrala zaklady komunikacie s takymito dievcatami a monitorovala situaciu . Ja som si to zazila na gympli. Chodila som na osemrocne. Nikdy v zivote to nechcem zazit. Som silny introvert a toto bolo velmi zle obdobie. Sice som nikdy nemala samovrazedne sklony ani podobne, ale vyustili to do toho, ze mam uzkostne stavy a panicke ataky. Neviem zvladat byt v kolektive, vyrastol zo mna samotar. Mne to nevadi, inak neviem fungovat, naucila som sa s tym ako-tak fungovat, no kebyze sa toto deje mojej dcere- ze je sikanovana-taky ramus by som spravila, ze by tie deti sa bali chodit do skoly, v tomto by som bola taka nekompromisna, ze viem, ze by ma muz brzdil, ale obavam sa, ze ani on by sa neudrzal a vletel by do skoly hned, lebo chudak vidi, co to na mne zanechalo

autor
26. nov 2023

Naša triedna je milá žienka,len mám pocit, že je už trochu vyštavená. Porozprávame sa a uvidím. Veľmi premýšľam aj nad tou prespávačkou alebo aspoň návštevou.
Ďakujem za rady a aj za podelenie sa s vašimi príbehmi❤️

nifnea
26. nov 2023

Je mi to luto.ja mam 7macku a toto prevazne riesime od prveho rocnika. Az na tretiu triedu kedy bol relativne klud a vtedy mala kamosku. Inak toto co pises je s prestavkami - viac menej fakt od zaciatku. Paradoxne tp robi ta ista osoba tiez tak nepriamo. Teraz nastastie uz nenahovara ine baby ale nebavi sa s mojou sama.moja trosicku dostava rozum aj ked je jej to cele luto a prestava sa vtierat. Tiez zial nema kamosky,lebo su tam presne na par a rozumeju si tak ako su a moja je zial to piate kolo na voze. Chodi aj na rkuzky ale ani tak nevznikli extra priatelstva. Bojim sa ze sa z nej stane samotarka☹️uz sa len modlim aby na strednej to bolo lepsie lebo v tomto kolektive to lepsie nebude.

ghoul_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ghoul_
26. nov 2023

Myslím že to nie je dobrý nápad pozvať ich k vám, aby sa jej potom nezačali vysmievať a šikanovať ju

kamatopo
26. nov 2023

@ghoul_ autorka asi myslela pozvať tie čo s dcérou vychádzajú. Či?

keralas
26. nov 2023

Len pre porovnanir, ja som si na ZS nerozumela s nikym. Nikto ma nesikanoval, ale nemala som ziadne kamaratky, s nikym som si nerozumela, vzdy som bola piate kolo u voza. A aj tak som skolu nemala rada a mala som depresie. Ked som sa dostala akosi zazrakom na dost dobru strednu skolu, konecne kopa kamaratiek a kamaratov. Vsetko sa zmenilo a ja som ozila. Uplne iny clovek. Takze plati ze dieta moze ozit ak najde tu svoju cestu, okruh ludi... Drzim palce