Bilingválne verzus klasické gymnázium

sona978
7. sep 2021

Dobry den, mala by som otazku. znama chce dat svoju dceru na bilgym Bilikova , ale ona chce ist potom na medicinu. Je to potom narocne sa dostat do rakuska/nemecka na medicinu, alebo by zvladla aj slovensku medicinu s nemeckymi alebo anglickymi zakladmi? dakujem za vsetky odpovede =)

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
atydbrave
7. sep 2021

@sona978 moja sesternica chodi na bilingvalne. ale podla toho co mi hovorila, je ta skola dost narocna. pravdepodobne trochu viac ako normalne gymnazium. ale zase do buducnosti, podla mna by sa dostala aj s klasickym gymnaziom, ale kedze na bilingvalnom byva aj chemia a dalsie predmety po anglicky, tak by jej mohlo v zahranici pomoct vediet rozne odborne vyrazy po anglicky a pod. ale podla mna je to vsetko iba na volbe tej dcery, pre ktoru skolu sa rozhodne.

eva112014
7. sep 2021

Ženy, ak sa rozhodnete dať dieťa na bilingválne gymnázium, prečo? Aké výhody má to dieťa potom na Slovensku? Keď to dieťa chce zostať na Slovensku, čiže nemá plány v zahraničí študovať .... Oplatí sa tým deckám toľko študovať na tom bilingvárnom potom?
Sestra chce dať krstnú dcéru a tá teda do zahraničia nechce ísť.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
felycity
8. sep 2021

môj názor je, že pokiaľ dieťa je študijný typ a má feeling na jazyky je to dobré riešenie, či ostane na Sk alebo nie, ovládať perfektne cudzí jazyk je dnes alfa omega vo väčšine zamestnaní. na bilingválnom dieťa získaka úroveň C1, čo je štátna skúška ( je viac ako maturita z cudzieho jazyka na bežnom gym). Cudzí jazyk dnes potrebuje aj lekár, ktorý musí sledovať a vzdelávať sa po celý život, zúčastňuje sa kongresov, stáži, sleduje odborné časopisy aj v cudzom jazyku, takže za mňa určite áno + je tu tá možnosť, že dieťa s C1 môže ísť študovať do zahraničia na univerzity. napríklad ja mám na nemeckom billig dcéru, bývame tu hneď pri hraniciach a je to pre ňu možnosť aj štúdia v Rakúsko, Nemecku, či vo Švajčiarsku...ja mám štátnicu z anglického jazyka, vo svojom profesnom živote využívam minimum vedomostí zo školy, ale cudzí jazyk je pre mňa hlavný pracovný nástroj - ostatné ma naučil život a pax. Človek nikdy nevie kam ho život zaveje a ovládanie cudzieho jazyka je len bonus.

eeffka
8. sep 2021

dcera chodi do sexty na angl bilingval a ja ako absolventka klasickeho vseobecneho gymnazia, nevidim zeby mali mensi rozsah uciva. ma 16r a je na urovni C2 zo skoly

elementissa
8. sep 2021

Ja som študovala na bilingválnom, my sme boli bilingvál zameraný na prírodné vedy, takže sme všetci aj maturovali z prírodných vied v jazyku a tí ktorí chceli, mohli aj v slovenčine. Inak sme mali normálne slovenskú maturitu podľa nariadení SR a španielsku maturitu podľa nariadení Španielska. A jasné, ze sa dá ísť na hocijaku školu s bilingválom. Veď je to gymnázium. Náročnejšie a elitnejsie ako nejaké obyčajné gymko, ale stále gymko. Len samozrejme závisí aj od kvality školy. V ponuke je veľa bilingvalov čo nestoja za nič. Ak ide na angličtinu, tak určite Sučany. Nejde len o tú možnosť študovať v zahraničí, to sa dá aj bez bilingválu, ide o štátnicu z jazyka, ktorá sa nedá len tak nájsť na ceste. A to je veľmi veľké plus.

evkamotka
10. sep 2021

@eva112014 oplati, pozri si trh prace, ponuky. Popri tej-ktorej odbornosti pozaduju cudzi jazyk. Pravnika s nemcinou, doktora s rustinou, strojara so spanielcinou. Je to perfektna konkurencna vyhoda, nech pojde na akukolvek vs a zostane na sk. Mna tiez zamestnali vdaka anglictine na c1, okrem beznej prace ma sef braval so sebou tlmocit obchodne rokovania (ostatni vo firme anglicky nevedeli, tak ma kvoli tomu potrebovali). A ak by slo o nj/fr/spj, este lepsie lebo tie jazyky vie dobre malokto. Ak by aj nenasla pracu v odbore, moze ist do hociakej korporatky a zamestna sa za pekny plat

katym77
13. sep 2021

Syna to do zahraničia ťahá a je jazykovo zdatný. Má svoju šancu musí ju využiť sám.

sona978
autor
20. sep 2021

Dakujem vam vsetkym za odpovede🥰🥰 poradim.

walentina7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
carcarla
1. aug 2024

@elementissa keď ste na bilingválnom gymnaziu tak je klasická maturita ako na Slovensku čiže 4 predmety plus 1 predmet navyše v anglickom ( ak je anglické) jazyku alebo slovenčina v predposlednom ročníku a potom už len 3 predmety a z toho 1 predmet v Anglickom.

eeffka
1. aug 2024

@carcarla zavisi od gymnazia,susedina v ke na 1gymnaziu mala maturitu v 2rocnikoch moja na inom bilingvale vsetko vratane statnice v poslednom