Autizmus diagnostikovaný v puberte

janickacrazy
1. jún 2016

Ahojte, som tak trochu v šoku, práve som sa dozvedela, že jeden chlapec z našej rodiny má autizmus. Veľmi ma to prekvapilo, že mu to diagnostikovali až v 16 rokoch, pričom chodil normálne do školy, učil sa celkom dobre, normálne rozpráva a nikdy sa mi nezdalo, že by mal nejaký problém. Je pravda, že som ho už dávno nevidela, ale vždy mi pripadal normálny. Máte niektorá s týmto skúsenosť?

jolinka
1. jún 2016

mnohi aspergeri su diagnostikovani az v dospelosti, aspergerov syndrom je lahsia forma autizmu pri zachovani mentalnych schopnosti, niektori aspergeri maju aj nadpriemerny intelekt, casto sa uplatnia na vedeckych ci umeleckych smeroch. stretnes ich medzi studentami matfyzu. niektori az sami seba identifikuju ako aspergerov na zaklade studia svojich priznakov a spravania, okolie ich ma len za cudakov.

janickacrazy
autor
1. jún 2016

@jolinka dakujem za vysvetlenie 🙂

katulienkax
1. jún 2016

Inac moze to byt tak. Ja som chodila na matfyz a niektorí chalani boli fakt čudní teda komunikácia s nimi bola taká zvláštna ale dotiahli to ďaleko v podstate boli matematicky géniovia a tuším niektorí šli aj do zahraničia na univerzitu

svetluska82
2. jún 2016

@janickacrazy asi zamenena diagnoza, niektore diagnozy mozu mat stopy autizmu....Robim v tejto oblasti a pride mi to divne..... autizmus ako taky, je specificky a dokazatelny uz v rannom detstve....Takze zrejme omyl psychologa.. Podobne mame umelo vyprodukovane dysgrafie, aj ked dieta pise ukazkovo 🙂 Poradne su platene od poctu klientov, najma tie sukromne a potom to tak vyjde, že vzdy sa nieco najde

janickacrazy
autor
2. jún 2016

@svetluska82 no on začal mať výraznejšie problémy až v posledných 3 rokoch, bol niekde v tábore a nevedel sa vobec začleniť do kolektívu, museli prenho rodičia prísť hned na druhý den, potom sa opakovali problémy po zmene školy, opať nebol schopný sa vobec začleniť do nového kolektívu, plus začali problémy aj s učivom, tak možno má len určité autistické prejavy alebo čo

bibistec
3. jún 2016

no je to mozne aj ja poznam chlapca na ktorom nic nevidno a tiez ma vysokofunkcny autizmus. teraz sa zlepsuje diagnostika tak je to mozno aj pre to. takito ludia sa zaradia do spolocnosti len su mozno niekedy divni ale inac normalne funguju

moni73
3. jún 2016

@janickacrazy ľudia si zvyčajne pod autistom predstavia reinmana. Dcéra má tiež diagnózu asperger. Keď som prvýkrát počula (mala 6 rokov), že má autisticke črty, pozerala som ako vyorana myš. A to som pritom vedela, že niečo nesedí, ale v živote by ma nenapadol autizmus. Od malička ukecana, šikovná, kontaktná...

fuska
3. jún 2016

Ja si myslim, ze keby zdravi ludia isli psychologovi, kazdemu by nasli nejaku diagnozu. 😀

vilma7
3. jún 2016

@janickacrazy určite mu nedali len tak Dg, z brucha, alebo možno len niečo prežil, čo jeho správanie zmenilo..tiež mi to príde divné, hlavne ak bol predtým úplne v pohode, spoločenský a nemal žiadne sociálne problémy, hm..zaujímavé, ale dobou pribúdajú aj stále nové formy diagnóz, chorôb atď, za chvíľu budeme ozaj celá planéta jedna veľká diagnóza :-/

janickacrazy
autor
5. jún 2016

@vilma7 akože bol v pohode, ale nebol zase nejaký ukecaný alebo spoločenský, len bol na dedine a medzi svojimi sa nehanbil, poznali sa tam všetci, len ked prišiel do mesta, tak prišli problémy

vilma7
5. jún 2016

@janickacrazy no tak ak sa problémy začali len zmenou prostredia, tak si nemyslím že je diagnóza správna, fakt zvláštne.

magimary
5. jún 2016

@janickacrazy na 99% je to presne tak, ako píše @jolinka v prvom príspevku a práve v tomto veku je diagnóza takmer 100% jasná a istá, takže omyl psychológa takmer neprichádza do úvahy 😉
mnoho ľudí sa samo v dospelosti odhodlá na diagnostiku (pretože si nevedia sami odpovedať na otázku, prečo mali celý život problém v tamtom a onom, hoci inak sú múdri a profesne aj úspešní) a AŽ vtedy im zistia aspergera, čo je jeden stupeň z autistického spektra.
Ja poznám chlapca, ktorý sa celý život trápil svojou "inakosťou", ale keďže mal ťažkú zrakovú poruchu (veľmi ťažkú, takmer slepota, teraz po operáciách je to lepšie), tak sa to všetko pripísalo na jej vrub a on teraz ako dospelý sa odhodlal pátrať ďalej po svojich problémoch a na 1000% istoty mu vyšiel úplne jasný asperger (a keďže ho dobre poznám, nemôžem inak, len SILNE súhlasiť, ja som si to totiž myslela už veľmi dávno, že je asperger, aj som to hovorila jeho mamine a to bol vlastne spúšťač toho, že nad tým začal uvažovať aj sám a podstúpil diagnostiku)

cora_
28. okt 2024

@bibistec nefungujú, ale spoločnosť to od nich očakáva tak sa pretvarujú až pokym neskončia vyhorení. Autizmus nie je o tom že je niekto trosku “divný”