Alkohol u 17-ročného a platba za RZP

zara_7
16. júl 2024

Dobrý deň. Pred nedávnom sa môj syn opil tak že mu museli kamaráti volať záchranku. O 2 mesiace má mať 18. Nerobili mu ani výplach žalúdku len ho dali na pár hodín ležať do nemocnice na detské oddelenie. Mal vyše 2 promile. Bol tam asi od 4:00 do 16:00. Chcela by som sa spýtať koľko asi bude platiť za sanitku a za nemocnicu? Máme čakať sociálku alebo to už riešiť nebudú keďže má ochvilku osemnásť? Za každú odpoveď a skúsenosť ďakujem.

lucky_girl
16. júl 2024

Ahoj. Dúfam, že sa vám takáto situácia doma viac opakovať nebude a nebudeš mať tieto starosti. Čo sa týka platenia za RZP kvôli danej situácii, tak mám skúsenosť a to, že dotyčnému prišla domov faktúra cca 1 100€, bolo to asi 5 rokov dozadu. Či sa to odvtedy nejako zmenilo netuším.

janinah
16. júl 2024

Neviem...ale celú pokutu by si mal mladý pán odrobit na brigáde.
Sociálnu by som nečakala,to by sa nedovolili riešiť každého opitého teenagera...tých opitých do 15 r.riesit zrejme musia.

gubcikova
16. júl 2024

Za neter keď mala 16tnast prišlo okolo 980€

majamat
16. júl 2024

trosku sa mi nozik vo vacku z tohoto otvara.
poznam vela alkoholiko, ktori pod vplyvom alkoholu nieco urobili alebo si ublizili a nic neplatia za osetrenie prostrednictvom RZP.

ako chapem, ez tam je uz zaroven aj uraz, ale nemusel byt.

patka06
16. júl 2024

@majamat si si istá, že neplatia? Platbu vymáha zdravotná poisťovňa, neskôr.

majamat
16. júl 2024

@patka06 pracujem v DSS, mame tam vela alkoholikov a neplatia.

patka06
16. júl 2024

@majamat Neviem, teda podľa čoho hodnotia, kedy dajú zaplatiť a kedy nie. Poznám v okolí pár prípadov, kedy si platili komplet všetko,vrátane hospitalizácie.

majamat
16. júl 2024

@patka06 ja poznam jeden. mlady muz, otec rodinym, opil sa a na elektr. kolobezke sa vysypil. bol v bezvedomi. a musi platit. no ti nasi alkoholici nepatia. toto by som vedela.

maminkadeticiek
16. júl 2024

Dufam ze si pojde tie peniaze vlastnorucne zarobit klidne aj na nocnych sichtach,nech mlady muz vie o com je zivot, ked nema mieru.

deti95060810
16. júl 2024

ja k tej sociálke... dcérin spolužiak sa opil v 4 tr. zš
musela ho brať RZP do nemocnice.
sociálka možno rodinu riešila, len mladý pán riadne po prázdninách nastúpil do ďalšieho ročníka...
v tvojom prípade si myslím že už soc. len mávne rukou.

simona20201309
16. júl 2024

Človek si platí sám keď je pod vplyvom??? Každý úraz, všetko?

patka06
16. júl 2024

@simona20201309
ZP má právo vymáhať náhradu od pacienta pod vplyvom, je len na nej či to právo využije.
Rovnako môže vymáhať náhradu aj od vinníka dopravnej nehody pod vplyvom, ktorý spôsobí ujmu jej klientovi

kapanek1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lonely66
16. júl 2024

mňa by zaujímalo, ako to vymáhajú od bezdomovcov. nie raz som sa na pohotovosti "stretla" pri príjme s tým, že pre sťatého bezdomovca bola RZP. pritom šlo o takého, čo nemal domov, prácu, ani OP, ťažko z neho niečo vytiahnu. tiež sa mi nožík otvára... akože, mladý nemal piť, to je jasné, alebo teda, nech si to odmaká, aby si do budúcna zapamätal, ale platiť vyše 1000 eur? to sa mi zdá prehnané. nepoviem, keby preňho šli 100 km ďaleko....

majamat
16. júl 2024

@lonely66 ved toto, zas na druhej strane mladi obcas pit skusaju a stane sa toto. zial chcu byt dospeli a prepisknu to.
aj ten otec rodiy o ktorom som pisala. no vypil si, nechlasta stale, pracuje,s tara sa o rodinu. a mal stastie v nestasti, mal vaznejsi uraz, ale este to nebolo az take najhorsie.
v tej rodine mali smolu.jeho sestra mala nehodu na motorke - zlomena ruka. do plotu jeho sestry naburalo auto, asi rok predtym mali niektore z deti tychto surodencov uraz na v tom skakacom hrade, ktory sa odtrhol a vzlietol. bolo to v mediach. videla som ich fotky, chudence boli dost dobite.

simona20201309
16. júl 2024

@patka06 aha, takže nemusia to dat tomu chalanovi preplatiť? Záleží len od toho, ako sa lekar vyspi?
Pretože tiež mám skúsenosti s opilcami ktorým na 120% nedali nič preplatiť.

simona20201309
16. júl 2024

@patka06 teda nie osobnú, ale viem o nich

enmery
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
macekovam
17. júl 2024

@zara_7 podľa mňa mu len pohrozila ..nikdy sme to nedali uhrádzať..veď rodič má aj tak dosť starosti...

heln
17. júl 2024

@zara_7 plati sa okolo 1200. plus minus.

rude_baby
17. júl 2024

@lonely66 mne sa zdá, že to lekár musí nahlásiť, že to bolo pod vplyvom...a keď vidí, že ide o bazdaka, asociala, z kt poisťovňa nemá šancu dostať €, tak to nenahlási poisťovni

tamitamitami
17. júl 2024

Určite mu to dajú zaplatiť, nemusí to prísť hneď (v prípade ktorý poznám ja to prišlo po 2 rokoch a trebalo zaplatiť 500€).

luccija
17. júl 2024

@zara_7 sociálka to už nebude riešiť.Kamaratkin syn 16 r.chlapec čo bol stále doma, dobre sa učí atď...išiel do spolužiakmi na futbal opil sa, až skončil v nemocnici.Riesila ich sociálka v škole, platili do 1000 eur, ale bolo to už pred 2 r dostal takú príučku, že alkoholu sa ani nedotkne.Ale on chudák naozaj prvý x v život pil alkohol a takto to dopadlo

krtko1313
17. júl 2024

@majamat škoda že tí nemusia platiť.

krtko1313
17. júl 2024

@luccija veru neviem či sociálna poisťovňa teraz neberie na pár mesiacov aj rodinné prídavky.

matullienka
17. júl 2024

@krtko1313 sociálna poisťovňa rodinné prídavky nevypláca tie vypláca upsvar
S týmto sociálna poisťovňa ani nič nemá

klimkaa
17. júl 2024

Poviem to takto Suseda pije ako dúha kade chodí padá celá dobita stále záchranka a nič síce nejde do cpz ale záchranka ju vozí ako taxisluzba a nič neplatí .ŠKODA..niekto vážne potrebuje záchranku musí čakať lebo pani je opitá...smutné

klimkaa
17. júl 2024

@klimkaa vozia hu do nemocnici 30 km a potom ju prepustia po vyplachu žalúdka

hiro
17. júl 2024

@majamat No, pit do 18r je nelegalne. Pit a ist na elektrickej je nelegalne. Takze to mi vychadza preco im dali platit. Ale pit a niekde sa strepat nelegalne nie je. Googlim ale zatial to nenachadzam - ked sa niekto strepe na vylete alebo z rebrika alebo sa pritopi ked plava v jazierku tak tiez neplati - napriek tomu ze vykonaval rizikovu cinnost.
https://www.cas.sk/clanok/2912983/zachranari-po...
"Počas Veľkej noci vyslalo Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR celkovo 211 ambulancií rýchlej zdravotnej pomoci a rýchlej lekárskej pomoci pre problémy súvisiace s požitím alkoholu ... s tým, že na tiesňovú linku pre tráviace problémy zavolalo celkovo 454 pacientov."
- tu napriklad mozeme vidiet ze 2x viac ludi si sposobilo problem jedenim oproti tym ktori sa opili.