Dobrý večer mám 15 ročného chlapca.
Na narodeniny vo februári dostal nový telefón
Včera šiel do obchodu a keď prišiel domov telefón nemal povedal že ho stratil že ho nechal v košíku v obchode tak sme volali do obchodu keďže keď šiel späť už tam nebol vedúca pozerala záznamy videla že telefón z košíka vybral a odišiel aj s taškou s nákupom tak sme ho celý deň hľadali po dedine napísali na FB že sa stratil keď nájdu nech nás kontaktujú nakoniec chlapec povedal že on vie kde bude a zaviedol nás tam a telefón tam naozaj bol v takom opustenom dome v záhrade hodený nakoniec sme z neho dostali že ho tam hodil sám lebo mu spadol z rúk a rozbil sa celý displej (zabudol že je to iba ochranné sklo) a zo strachu ho hodil do tej záhrady a tváril sa že ho stratil povedal že to urobil lebo sa bál čisto nový telefón zahodil lebo sa bál pritom nikdy ho nebijeme ani nič podobné pritom sestre rozbil notebook nezbili sme ho kričali sme áno ale Bôrka nie tak nechápem prečo sa bál priznať že ho rozbil a radšej ho vyhodil mimochodom telefón je brány na splátky platím ho a on ho len tak vyhodi som z toho hotová čo by ste mi poradili akoby ste to riešili? Ďakujem
@oktoberka Ale z akého strachu? Keby sme ho bili tak pochopím ale nikdy sme ho nezbili len keď bol malý dostal občas na zadok ale to bolo veľmi dávno
Skús sa vžiť do jeho kože.
Neviem,aký trest,no jasné,že musí znášať následky.
No bože, vobec by som to nejak neriešila, urobil to zo strachu, čo je na tom také nepochopiteľné? Sama píšeš, že ste nanho kričali, keď rozbil notebook. Určite by ste nanho kričali, keby sa priznal, že rozbil mobil. Proste sa tomu chcel vyhnúť. Tak možeš mu dať za trest, že bude roznášať noviny a zarobí sa nejaké eurá na nový mobil. Ale nerobila by som z toho drámu. Ty si nikdy rodičom neklamala?
Podla mna ziadny trestvtu netreba. Rozbil displej, zlakol sa a zahodil ho. Nech zacne chodit na prigady ak uz ma na to vek a na novy si zarobi sam. Dovtedy mu zaobstarajte nejaky ten obycajny, v hrubom gumenom obale, co sa mu aspon dovolate.
Ak by sa zase nieco stalo nech povie... Telefon je v dnesnej dobe druha ruka, mohol sa naozaj len zlaknut co z toho bude... Notebook mohol rozbit ked mol mladsi a este si nemusel uvedomovat hodnotu penazi ale na ten krik si pamatal
S jeho úspor by som mu dala telefón opraviť. Ak by sa nedal, musel by si našetriť na nový. Mňa by to tiež nahnevalo.
tu nejde o to, ci ho bijete alebo nie, zjavne sa boji vasho hnevu, lebo vie, ze vam na tom zalezi...budovala by som doveru a vztah s dietatom...ked sa uz pytas co mas robit v takej situacii s dietatom, uz tam dovera chyba a je to na zamyslenie pre teba, preco sa ta vlastne dieta boji
Zvláštne....vždy som učila dieťa, že čokoľvek sa stane má povedať pravdu.Preco sa tak veľmi bál?vieš čo možno som slaboch, ale ja by som mu nedala trest už teraz musí byť dosť vystresovaný ale posadila ho a chcela vedieť prečo konal tak skratovo mňa by to veľmi mrzelo, že sa nás tak boji a radšej lezie do nejakej opustenej búdy a zahodí ho.Ako mohol zabudnúť, že má ochranné sklo?
Prízvukuj mu, že čokoľvek sa stane musí povedať pravdu.A trest, ked už asi by som mu dočasne ten mobil zobrala, keď ho len tak zahodil...veď mohol povedať pravdu a opraviť displej.Blbe...
Otazka je preco sa boji rodicom povedat pravdu. Zrejme treba popracovat (a to cimskor) na vztahu, lebo ak sa bude bat povedat nieco horsie, tak to moze dopadnut zle. Takze namiesto kriku radsej rozumny rozhovor, pri ktorom mu vysvetlite, ze je ovela lepsie, ked vzdy povie hned pravdu.
dietatu nemusi ublizit len bitkou ale aj slovne, napr. krikom alebo vyhrazanim sa - proste slova niekedy rania viac ako fyzicke ublizenie. tu je jasne vidiet ze nemate s dietatom vybudovany uprimny doverny vztah ale sa vas boji az tak ze dokazal do klamstva zatiahnut aj inych ludi (napr. tych v obchode...) urcite by som ho netrestala ale zacala pracovat na dovere popr. mu nekupte novy telefon ale musi si na neho zarobit upratovanim hoci aj domacnosti
Neviem... mna by netrapilo ze je novy telefon rozbity, ale trapilo by ma ze sa syn boji povedat pravdu.
Takze namiesto temy s nadpisom "Aky trest pre syna ktory klamal", by som zalozila temu "Co robime zle ze sa syn boji povedat pravdu aj napriek tomu ze ho nebijeme".
Stat sa mu mozu oooovela horsie veci v zivote a ked sa boji povedat pravdu o tomto... pochybujem ze sa zveri o tom horsom.
Vždy mi všetko povedal nech vyviedol čokoľvek a áno keď rozbil sestre notebook kričali sme na neho ale iba chvíľu potom sme si ho posadili a povedali mu že sme kričali zo zúfalstva keďže týždeň predtým rozbil sklo na skrini vždy mu hovoríme že nám môže všetko povedať a nemusí sa báť prvý mobil dostal pred 2 rokmi v 13tých tiež ho rozbil a nekričali sme stáva sa dali sme vymeniť displej a hotovo a povedali sme nech už dáva väčší pozor kvôli tomu sme mu na tento nový dali ochranné sklo zabudol nato a bál sa prísť domov mňa sklamalo to že sa bál tak veľmi že telefón ktorý ešte stále splácam odhodil keď mu vždy prizvukujem že sa nemusí báť nám čokoľvek povedať a nielen jemu ale aj staršej dcére...
Skuste si spomenut ako ste kricali ked rozbil notebook. Nechcel to absolvovat znova, tak si vymyslel toto. Ja viem, ze tieto veci su drahe a pokial to dieta nerozbije zo zlomyselnosti a naschval, netreba po nom hucat, ale treba ho nechat financne spolupodielat sa na kupeni noveho alebo oprave toho pokazeneho. Tak ho viac naucite ako krikom. Nic nie je stratene, popracujte na vztahu.
No podľa mna vedel aké peklo by ho čakalo, isto mal nejaké skúsenosti z minulosti už, inak by to nespravil
Tak prečo riešiš ako ho potrestať a nie ako mu vysvetliť že ho nepotrestáte?
@luci310 Prepáč ale peklo? To že sme na neho mierne kričali keď rozbil sestre notebook tak asi každý by kričal keď týždeň predtým rozbil sklo na skrini nie? Už sme mali toho dosť vždy niečo nové vyviedol a kričali sme len raz pri Tom notebooku lebo to už sa nedalo inak
No tak vidíš 🙂
A je uplne jasne, preco to teraz urobil takto-sice blby napad, ale skus sa vcitit do jeho koze. Takze naozaj treba popracovat na vztahu a naucit sa riesit problemy inak ako vrieskanim, deti mame vychovavat, nie po nich kricat.
Myslím,že až veľmi ideme po rodičoch a ich chybe vo výchove.
Ale nejako sme zabudli,že sme mali tiež niekedy 15r.
A zabúdame,že aj povaha dieťaťa v tomto zohráva úlohu.
A k tomu kriku,atď.
No rozhodne,každý rodič by povedal:nevadí,kúpim ti nový. Je to v poriadku. Pohladil po hlave,chytil za ruku a išiel by s ním kúpiť hneď nový.
Sa ukľudni a dýchaj...jemu povedz,že sa ti nepáči že klamal a že dúfaš,že je to naposledy.Potom tú tému nikdy nevyťahuj.Trest už dostal a to strach.
Žiadny trest, ale rodičia sa zamyslite nad sebou, prečo sa Vás vlastné dieťa bojí. V budúcnosti to potom budú horšie veci čo vám zatají. Nemá vo Vás oporu a dôveru. Je tam strach a to je zlé.
Nevidím tu nejak zmysel trestať ho. Urobil chybu a bál sa priznať. Mne ako rodičovi by to bolo akurát ľúto... Každopádne by mal vedieť, že nový mobil tak skoro nedostane. Nie trest, len následky. Tak čo, bude mať rozbitú obrazovku...
Ty si na neho nahnevana za to ze sa bal. Podla teba nema ziadny dovod sa bat a kedze sa napriek tomu bal, tak ta nahneval a sklamal ta.
V tvojich slovach citit len a len skamanie zo synovho konania. Mozno by si mala byt sklamana zo svojej vychovy.
Mozno trochu mimo temy. Len nechapem,preco pises anonymne?🤔
Mna len udivuje reakcia 15rocneho chalana. Takto reaguju male deti a nie uz zrely pubertak. Mam takeho doma. netusim ako rozmysla tento 15rocny chlapec. Ze sa bal , ok beriem. Myslim ze by ste ho asi nezabili aj keby sklo rozbil. Dala by som mu to opravit z vreckoveho a basta. Asi by som mu to vysvetlila a dohodli sa na spolocnom postupe- treste. Hlavne ake to mohlo mat nasledky, keby sa nenasiel, ze ty to musis dalej platit a novy by nedostal. Skus ho nechat tyzden bez mobilu ako trest aby si to uvedomil.
@benit Konečne niekto kto to chápe
Od mala mu opakujem ja aj manžel že sa nás báť nemusí že nám môže čokoľvek povedať myslela som že už je dosť veľký na takéto detinské konanie ako malé dieťa ktoré sa zľakne čo ak by pršalo a telefón by zmokol? Už by neišiel a ja ďalej musím platiť veľmi ma sklamalo takéto klamstvo lebo nato nemá vôbec nejaký dôvod a vôbec na neho nekričíme na dennom poriadku to už musí byt keď áno ani ruku na neho nezdvihne nikto a dostane všetko čo chce tak nechápem prečo s takou blbosťou neprišiel domov a nepovedal rozbil sa no čo stalo sa...vedúca hľadala dlho záznam ešte aj dcéra ho bola s ním hľadať...a on kľudne sa tvári že ho stratil...
Zahodil si telefón nový mat nebude a ten rozbitý by som mu už nevrátila.
No, ťažké. Mohol to ozaj zo strachu urobiť.