Dobrý deň všetkým čo čítajú tuto diskusiu. Aký mobil majú vaše deti resp. tínedžeri?
Moja dcéra bude máť v júni 13 rokov a chceli by sme jej kúpiť nový mobi. Aktuálne má iPhone 5s, ktorý má asi 6 rokov. Pôvodne som ho ja kúpila pre seba ale nevyhovovala mi veľkosť preto som si o rok neskôr kúpila iPhone 6s. Teda dcéra ho už má 5 rokov. Mobil je v relatívne dobrom stave. Nosila na ňom púzdro atd. Keďže bude mať narodeniny s mužom sme uvažovali jej kúpiť nový mobil. Rozmýšľali sme nad iPhone XR alebo iPhone 11 alebo SE 2020. Keďže 11 je dosť drahá tu sme hneď vyškrtli z našeho zoznamu. Ale uvažovali sme nad xr alebo SE. Tie sú v prijateľnej cene pre nás a okrem toho dcéra túžila po novom mobile dlho a má aj našetrené nejaké peniaze pre tento účel. Tvrdí, že ostatní spolužiaci majú iPhone XS MAX alebo 11. Bohužiaľ dcéra neklame lebo keď som išla z obchodu vydela som jej 2 spolužiačky a naozaj ich mali. Ja nevidím zmysel kupovať deťom take drahé telefóny. Dcérin názor je taký istý ako môj. iPhone XR chcela už v roku keď ho vydali ale s manželom sme jej to okamžite zatrhli. Že možno neskôr. Od vtedy si šetrila a dnes by nás to stalo spolu 150€ (mna a manžela) zvyšok dcérine úspory. Rada by som vedela aj vás názor a aké majú vaši tínedžeri telefóny.
My moc tým android telefón nedôverujeme. Manžel vyskúšal v roku 2019 prechod z Apple na android ale nefungoval podľa jeho predstáv tak ho posunul dcére a tej na nom behom 4 mesiacov prestalo fungovať všetko. Telefón išiel do opravy a nebol už neopraviteľný. Preto jej radšej kúpime drahší. Máte pravdu ten starší jej dlho vydržal. Preto keďže je staršia tak by sme jej chceli niečo lepšie. Keď sa rozprávame o jej spolužiakoch.... oni majú tiež drahšie mobily ako som spomínala. Zas, ako ktorý. Dcéra hovorila,že niektorí si robia cez prestávky súťaže, že koho mobil vydrží najdlhšie (pri trieskaní na zem bez rozbitia) 🤦♀️ dcéra sa nikdy nezúčastňovala preto bola aj terčom posmechov ale nedala si povedať, čo si cením. Odvtedy učitelia zakázali na jej škole telefóny.
Zdravim ,niesom matka ani nič ale samotná tínedžerka ,ktorá si na takéto vedľajšie veci platí sama , mama by ma zabila keby jej poviem že chcem mobil v 13 XD ,, ale však jasné iná výchova zrejme ina doba keď ma od 7 rokov mobil ,, a určite aj za tých 150€ kúpiš dobrý výkonný mobil ,, ak sa jedná o značku iphone ,nech si šetrí a keď bude staršia si kúpi ((; aj keď no nechápem načo dieťaťu kupovať drahé telefóny :// môj názor
@hellothere123 IPhone 5 je pre dieťa okej. Moja sestra ho ma. Ma 18 rokov a je s ním spokojná.
Keď sa tvojej dcére nekazi, nemá vady, tak načo meniť a zaťažovať tak aj peňaženku aj životné prostredie? Kvôli prestíži?
Ak seka, resetnut nanovo.
Ak chýba pamäť, dokúpiť pamäťovku.
A keby už chcela rozmerovo väčší, tak prejsť na ďalší model. 6,7.
No dcéra dostala prvý mobil celkom skoro ale iba na účely volania a WhatsApp a kontrolovala som jej ho. Na väčšinu vecí si šetrila sama. Napríklad iPad (8 generácia)... Telefón XR mame možnosti bez DPH a keďže ona má našetrených okolo 300€ (dlhoročné úspory) a zvyšok jej doplatíme takze to bude okolo 140€ čo by bola primeraná cena na mobil pre dieťa.
@aniee_aniee
@hellothere123 440€ za mobil pre tínedžerku je podľa mňa strašne veľa.
Ja neviem, ale keď už silou mocou chcete ísť do toho IPhone najnovšieho, tak aspoň repasovane pozrite (sú ako nové, a za polovicu ceny).
@lenkakravcova mobil má už svoj vek a kazí sa dosť. Nikdy ho nemala rozbitý a jediná prasklina, ktorý má je z doby keď som ho mala ja. Dcére chceme kúpiť nový telefón a už je dosť stará a rozumná na ti aby vedela čo sú to peniaze. Kebyže ten jej starý funguje dobre tak nepoviem.
@lenkakravcova do takého by som moc nešla. Nemusí to byt dobre... manžel kúpil android za 500 a pokazil sa. Repasovaný môže mat horšiu kvalitu a nechceme jej kúpiť taký mobil na 2 roky. Chceme inej kúpiť poriadnejší aspoň na 5-6 rokov. Posledný od nás dostane za maturitu 😆
Naši majú lepšie mobily a sú spokojní...mame aj na drahšie, ale neinvestujeme do drahých mobilov (tie čo majú plnia ucel )
@hellothere123
Manžel si kupoval repasovany notebook. Je informatik, robil na ňom denne. Vydržal 7r a stále funguje (používam ho už ja teraz). Repasovane neznamená pokazené.
Okrem toho to ma aj záruku 1 rok a dá sa záruka aj predĺžiť.
Cenovo sa to dosť oplatí v pomerne cena výkon.
Keď chceš iPhone tak sú napr https://swappie.com/sk/iphone/iphone-8/iphone-8...
Reklama na iphone 🙂
To mate pravdu. Dcérin mobil má už pokazenú batériu, nabíja sa aj 3 hodiny a vybije za 30 minút. Kebyže jej ho chceme dať opraviť tak nás to stojí o 100 EUR menej ako nový
@marcellka32
Ja mam SE už od 15 ctich a mam 21..😃 a podla mna ho budem mať ešte do 30 tky 😄🤷🏽♀️ Naši maju dosť penazi a v 13 ctich som chcela tiez iPhone no kupili mi ho az na 15... ono tie deti maju teraz take mobily že neviem za kolko € budu mat mobil ked budu mat 18
Pokiaľ si veci váži, správa sa k mobilu dobre a neplánujete kupovať nový každý rok, kúpte taký, ako uznáte za vhodné a je pre vás finančne zvládnuteľný. Radšej mobil za 500€ na 5 rokov, ako každý rok nový za 200€.
CAT S61
Naša ma 10r a ma Huawei P30. Dostala ho od nás na Vianoce. Predtým mala nejaký starý Xiaomi od svokry, správala sa k nemu ukážkovo a na nový si šetrila peniažky. Další mobil tiež nebude nejaký extra drahý ale ani úplne lacný... IPhone 11 by som kúpila max sebe, keďže si na neho zarobím 😄. Ale jej by som kľudne kúpila minuloročné SE, keďže si na neho doloží a vie sa správať šetrne k veciam. Je to dobrý mobil čo sa týka ceny a výkonu. A keďže chcete Apple, tak by som pre dieťa volila ten.
@hellothere123 k tým pokazený bateriam: to sa stane vždy keď necha/té vybijat mobil pod 30%. Za pár mesiacov, rokov batéria úplne odíde. Ja som si takto "zabila" batériu na notebooku (tom po manželovi - jemu vydržal keď mi ho dával 6-7h bez batérie 😀 Ja som ho nechával a vybijat až tak ze vydrží len pár minút - takže som na kábli väčšinou).
Mobily aj notebooky by sa nemali nechávať klesať batériu pod 50-60%, pod 30% sa už kazí životnosť batérie naisto.
Možno táto informácia niekomu pomôže predĺžiť životnosť jeho elektroniky. 🙂
@lenkakravcova my moc nemáme potrebu investovať do repasovyných. Pred 4 rokmi som si kúpila MacBook Air a je ešte v dobrom stave. Kebyže chceme môžeme dcére kúpiť aj iPhone 12 PRO MAX ale nemáme tú potrebu..
@ninusa221 dcéra dochádza vlakom pravidelne neskoro večer, keďže ju nemá kto voziť. Chceme mať istotu, že bude na telefóne a bude mať niečo spoľahlivé..
@thoughtfulweirdo ďakujem za názor 🙂
@marpel ďakujem. medzi se a xr nie je nejaký veľký cenový rozdiel preto ešte stále rozhodujeme lebo xr je predsa len väčší.
@lenkakravcova dcéra odchádza ráno o 7 na vlak a príde večer o 6. Celý deň mobil nevydrží bez batérie pod 30 percent a nemá ho kde dobiť.
@hellothere123 nepozerala by som veľkosť telefónu ale parametre. Je taká stránka na porovnanie mobilov https://www.cena-vykon.sk/porovnani/ a podľa toho by som sa rozhodla.
@marpel myslím že viem ktorú myslíte
@marpel každopádne nejdeme po najlepšom a najnovšom. Každý novši iphone je lepší ako ten 5s takže...
@hellothere123 rozhodne 🙂 podľa mna či už vyberiete XR alebo SE(2020) bude to dobrá kúpa a dcéra bude spokojná
@hellothere123 Vo vlakoch sú zásuvky. V škole je elektrina tiež. Keby chcela, dobije si. Zase tvrdiť ze v škole nemajú kde je blbosť. 😂 Sama som si v škole i vo vlaku dobíjala. Rovnako tak spolužiaci.
Inak to musí byť na tom mobile asi permanentne na internete, keď jej nevydrží jeden deň. Ja som si raz zabudla Huawei u manželovej babky. 4 dní a stále bol nabitý nad polovicu keď som si pre neho prišla.
A čo sa týka ceny mne príde pre ňu adekvátna. Keďže si jednak šetrila na mobil peniaze a zároveň si na neho dá pozor. Taktiež to nevyzerá, že by ste si museli kvôli tomu brat pôžičku alebo predať obličku. 😅
@lenkakravcova ako som spomenula, v škole majú zakázané mobily a v rýchliku nie je toľko aby si tam stihla dobiť mobil. A tie 3 percentá nepomôžu. Ak máte s tým problém neodpovedajte na toto fórum 🙄
@hellothere123 ja vam neviem.. nie ze by som synovi nedopriala, ma všetko čo potrebuje a telefon tlačitkovy a keď potrebuje soc. siete a internet, mame notebook.Bude mať 14 rokov. A ani si nešetrí na niečo take... nema potrebu.
No neviem. Ako váži si veci a dosť , keďže ten predtým jej dlho vydržal !!! Ak ma nasporené už len koli novšiemu procesoru a systému novsiemu určite IphoneSE. Myslím si však , že by jej vzhľadom na vek stačil aj za 200€ mobil, ale to je vaša vec už.