Aký odbor si vybrať?

ladygaga35
11. jan 2023

Dobrý deň, syn sa chystá na strednú školu pedagogickú, lenže nevieme sa rozhodnúť aký odbor uprednostniť...V budúcnosti by chcel byť psychológom, lenže je mladý a vždy to nie je isté,že čo presne chce robiť, ale niekde prihlášku musíme dať🙂)....určite nechce manuálne pracovať
Učiteľstvo pre MŠ alebo Pedagogický asistent

ivka225
11. jan 2023

Ak si este nie je isty, ale ma ambicie ist na VS, najlepsou volbou bude gymnazium.

thereisabear
11. jan 2023

Úprimne? Ani jedno z toho. Nad inou školou neuvažuje?

faustinocka
11. jan 2023

@ladygaga35 určite Mš..

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@ivka225 testy by asi neurobil na gymnáziu, učí sa na 2-3

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@faustinocka má väčšiu výhodu?

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@thereisabear no, on sa nevidí v konkrétnom odbore, on rád kreslí, spieva a zamýšľa sa nad psychikou ľudí a správaní ľudí...hovorí,že vie predpovedať správanie ľudí 😁😃

saskia_98
11. jan 2023

@ladygaga35 ako vieš ? 2-3 nie su zle znamky. A na gymple sa v dnešnej dobe beru už aj štvorkári.. Daj mu jednu prihlašku na gymnazium a keď ho zoberu aj tu aj tu, nech sa rozhodne sám.

thereisabear
11. jan 2023

Len porozmýšľaj nad uplatnením. Ako učiteľ v MŠ alebo asistent učiteľa bude mať aký plat? Ja som v tomto klasik, určite každý súhlasiť nebude, ale chlap by mal vedieť uživiť rodinu, raz bude možno mať ženu na rodičovskej, deti... Keď by chcel byť psychológ, tak by mal podľa mňa zvládnuť aj učivo gymnázia. Gymnázium nezvládne a VŠ áno?

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@saskia_98
@saskia_98 jeho učiteľka, mi povedala,že on nezvládne matematiku na gymnáziu,pretože oni neprebrala ťažšie príklady,lebo úroveň triedy je slabá...A bojím sa aby potom sa tam len netrápil

mpg
11. jan 2023

@ladygaga35 Môže byť empatický, vie sa vcítiť do problémov iných ľudí, to by mu mohlo byť nápomocné ak by bol napr. učiteľ, psychológ, zdravotník, ale musel by urobiť prijímačky na VŠ. Poznám jeden prípad, kde také dievča, čo vedelo dobre kresliť chodí teraz na SŠ úžitkové výtvarníctvo.

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@thereisabear
@thereisabear to je pravda, nezarabajú, ešte na nich útočia, ale učiteľov bude vždy treba...ja už neviem,on nevie ...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vamajka
11. jan 2023

@ladygaga35 Treba rozmyslat aj nad tym , ze ho nezoberu na VS. Co potom? Pojde ucit do MS? Laka ho to? Lebo ak nie je to zbytocna SS

janinah
11. jan 2023

Nech sa priprie,doučí a ide na gymnazium a potom psychologia.Neverím,že bude celý život robiť učiteľa v mš.nebude mať vždy 25r.nebude mu to stačiť ani finančne.

hylary
11. jan 2023

@ladygaga35 s tou matikou máš pravdu. Mám gymnázium a bol to tam masaker, mala som čo robiť aby som to aspoň ako tak zvládla. Na gymnázium by som už v živote nešla... Bez výšky z neho človek nemá absolútne nič. Ak má rád deti a je kreatívny tak učiteľstvo v ms by ho mohlo baviť. Určite ho s takými známkami nedávaj na gymnázium... Tam je aj chémia ťažká aj tá spomínaná matika... Bude sa tam len trápiť... Ja som tam šla so samými jednotkami zo ZŠ a ako píšem, mala som čo robiť...

rurutiax
11. jan 2023

@ladygaga35 Nech ide na zdravotnícku, tam matika nie je vôbec, učí sa tam tiež psychológia a po maturite sa môže odhupnuť k takýmto profesiam.😁

oli18
11. jan 2023

@ladygaga35 poznam absolventky PgŠ, aj OA, ktore ukoncili jednoodborove studium psychologie. Odbor pre MŠ je preto lepsi, lebo sa tam uci predskolska psychologia. Ak ho z gymka neprijmu na VS, co bude robit? Skladnika, ci predavaca? Po PgŠ moze robit v MŠ, alebo v ŠK. Deti chlapov miluju, maju iny pristup, ako zeny.

luccija
11. jan 2023

Zvláštna poznámka učiteľky to kvôli slabším žiakom sú ostatní znevýhodnení?prikláňam sa tiež ku gymnáziu tak ho daj na doučovanie aj tak si vyberá 2 školy a, keď by si dal nejakú s talentovkami tak 3 ,alebo 4 školy.2 normálne 2 s talentovkami.Umelecku nechce?keď ho baví kresliť, spievať?
Keď pedagogickú tak MS nie asistent
Aj tá zdravotná by ho možno inam nasmerovala fyzioterapeut a pod..

hankab
11. jan 2023

@ladygaga35 netreba z toho robit taku vedu, 99% z nas v 14-tich rokoch netusilo co budeme v zivote robit 🤷🏻‍♀️ Nie to este co nas bavi alebo v com sme dobri, to vie malokto v tom veku pokial nema nejaky extra talent a zalubu. Ja som ani po VS nevedela co budem robit a ani gympel a stratene 4 roky zivota biflovanim sa mi v tom nepomohli. Nech si skratka vyberie, co ho teraz viac bavi. Je jasne, ze ako rodic chces prenho to najlepsie, tomu rozumiem, ale netlacila by som ho niekam len kvoli tomu, ze niekde mozno o 10 rokov zarobi viac. Casy sa menia, zamestnania tiez a kym “vyrastie”, bude zase vsetko uplne inak.

faustinocka
11. jan 2023

@ladygaga35 jednoznačne ..

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@hylary no presne, taká by bola aj realita
@hankab

ladygaga35
autor
11. jan 2023

@hankab veď áno, nech má len tu maturitu
@mpg dobré,ale potom naozaj,keď mu ostane,že chce byť psychológ, z výtvarníckej školy, by sa ťažšie dostal na VŠ,nie...radšej bližší smer

ladygaga35
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
onedaynick
11. jan 2023

@saskia_98 nezovseobecnuj. Moji mali na ZS 1-2, na doucovanie, aby sa na gymnazium dostali chodili rok, mali body zo sportu a za olympiady, dostali sa len tak tak, take sikovne deti sa hlasili.

lavinis
11. jan 2023

@ladygaga35 potom radšej gympel

danka56
11. jan 2023

@ladygaga35 z pedagogickej tiež nie je ťažké ísť na vysokú školu. A určite lepšie ísť na strednú s odborom, kedy po absolvovaní môže hneď pracovať v odbore ako ukončiť gympel. Je veľa mladých, čo im gymnázium znechutilo učenie a vykaslali sa na výšku. Pretože na gympli je ťažké všetko. A je pravda, že učitelia nezarabaju nejak honosne, ale každým rokom je to lepšie a lepšie, sú tam aj iné benefity. A ak ma aspoň trochu organizačné schopnosti môže sa vypracovať aj na zástupcu, či riaditeľa.
Chlap v školstve je žiadaný.
Skúste si prečítať aj niečo o liečebnej pedagogike, možno Vás to zaujme.

luccija
11. jan 2023

@onedaynick tiež som prekvapená neviem ako v iných mestách, ale v Ba bol enormný záujem o gymnázia a deti s dobrými známkami, bodmi z olympiád veľa.

simsalabim
11. jan 2023

@ladygaga35 pedagogicky asistent. Chodi mi tam dcera a je velmi spokojna. Asi 70% studentov tohto odboru pokracuje na VS - psychologia, logopedia, pedagogika… alebo, ak sa dobre uci (fyzika, chemia…) aj gympel a potom odtial.

luccija
11. jan 2023

@ladygaga35 ak by išiel na zdravotnú nerobí prijímačky z matematiky, ale bio, sj
Podľa mňa tam má väčšie uplatnenie ako z pedadogickej môže byť masér využije aj tu psychológiu v kontakte s ľuďmi🙂výživový poradca rôzne nove odbory su na zdravotnej
Všetko záleží od neho či bude snaživý kamarátka ma pedagogickú robila roky v škôlke dnes robí pre škôlky doobeda krúžky kreslenia, tancu plus aj v súkromných a v detských centrách.Pracuje na živnosť a takto jej to vyhovuje.Ak ho láka práca s deťmi super.Ako spravil testy s psychologičkou ohľadne výberu školy či mu odporučila?

heln
11. jan 2023

@ladygaga35 ak si ma vybrat z tychto dvoch odborov, nech si vyberie ucitelstvo ms, keby to aj nechcel v buducnosti robit, tak ma vacsie moznosti na uplatnenie alebo prechod na ine zameranie.