Dobrý deň,
chcel by som sa Vás spýtať, že aký názor máte na 9. ročník? Oplatí sa? Ak niekto nepodá prihlášku z 8. ročníka do termínu podania musí počkať až do 9. ročníka?
Ďakujem
však máme 9.ročnníkov na ZŠ, z 8.ročníka sa dá ísť jedine na bilingválne školy vyžadujúce talentové prijímacioe skušky (čiže je tam predpokald talentu, čo nemajú všetci, však...)....a samozrejme, že ked nepodaš prihlášku do terminu vo 8.ročníku, ides normalne do 9.ročníka.....a moj nazor ako kar. poradkyne a mame deviataka, deviaty rocnik ma dosť vela výhod (aj ekd niektorí si myslia, že nie, kvoli susedom;)) - máš viac škol na výber, viac možností, doberieš učivo, zopakujes a hlavne tí žiaci fakt dozrejú....vidím to každoročne v priamom prenose......( u syna som ani neváhala nad 9.r., hoci je samy jednotkar, bilingval by dal, ale on nechcel....som rada, že dozrel, vie čo chce....)
Podľa mňa je 9 trieda ok, super, ze ju pridali. Deti nič nestratia, len vyzreju a niekomu ten rok možno pomôže v rozhodovaní kam na strednú školu. Kam sa maju ponáhľať, do práce? Budu robiť po skole už celý život. A kto nechce a ma na to, nech ide na 8 ročne gymnázium.
syn nechodil a o nič neprišiel...
@osz Moj nazor je taky, ze je to strasne zbytocny rocnik. Uplne zbytocne roztiahnute ucivo 2.stupna a potom nam tu maturuju pomaly 19-20rocni studenti, ktori uz mohli 2 roky v pohode pracovat resp. by zacali VS skor a tiez by sa skor zaradili do prac.zivota a mohli by nieco prispiet do statnej kasy. Ale tak, ktovie ake zas boli skutocne dovody zavedenia 9tky. Za mna fest zbytocnost. Ako aj poniektore umelo vytvorene predmety ako napr. " dopravna vychova" ktoru na skole kam chodi dcera, uci asistentka ucitela a obsahovo je to na urovni 1.stupna az skolky. Dcera sa sla unudit v 5.roc. na dopravnej. Teraz v 6.roc. ju nastastie uz nemaju.
@osz tak stále na ne môže ísť aj z 9.ročníka (ak by velmi túžil)
Podľa mňa je pre väčšinu žiakov zbytočný, a aj viacdetné rodiny to zaťaží,myslím finančne. Nechodila som do deviatky a nechýbalo mi to.
Pre vela deti je uz 9.roc zbytocny. Vela z nich konci az v 16.rokoch, kedze maju deti odklad. A to je na koniec zs uz vela, maju 20-21 rokov( ak su na nejakom 5.rocnom) ,ked skoncia strednu skolu. A to ucivo sme my zvladali skoncit v 8.rocniku, teraz sa aj vela vypustilo a koncia az v 9.roc.
@sorciera24 áno, ale mal by rok navyše hovorí. Jeden z jeho spolužiakov odchádza, a preto začal nad tým rozmýšľať a teraz stále si nad tým láme hlavu.
@osz to je pravda, mal by rok navyse...tak ale teraz uz s tym moc nenamuti...stlae su tu 4rocne kvlaitne gymnazia....doležite je, ci vie, co vobec chce, aky ma ciel, co chce robit, co ho bavi....(a tym ho treba smerovat)
@ka_ty2 ale ak yb siel z 9.rocnika na bilingvalne, tak by msuel mať tiež 5 rokov, tak ako tí, čo idu z 8.roč. ...asi toto myslela pani, že tam je ozaj rok navyše
Tak ja ked vidim mnohych dospelych, co tu nevedia citat s porozumenim, vypracovat ulohy prveho stupna, pisat a logicky uvazovat povedala by som ze aj 12 triedka by sa zisla.
@osz pozri o nic nepride. Ak pojde na klasicku 4 rocnu strednu budu maturovat vsetci rovnako a ak by siel z 9 na bilingual predlzi si o rok detstvo. No a co. Aj moj sa chysta z 9 na bilingual.
Myslim ze lutovat vyslovene nemusi. Na buduci rok bude mat viac moznosti si vybrat a poskusat. A predsa len stredna je uz vacsi tlak.
za mna je devina totalne zvytocny rocnik.
@silvike dostala sa mi do ruk zbierka uloh z matematiky, taky suhrn - vydana v 1987 a ucivo rozselene po rocnikoch.... To, co tam je v sedmicke, dnesne deti maju v 9 rocniku v osnovach a vacsina uciva vtedajsej osmej triedy je aktualne uz stredoskolska matematika.... kam ten svet speje???
@osz syn ide z osmicky na bilingval a jeho kamarat je ofucany a nahnevany sam na seba, ze si nedal prihlasku aj on.... neviem ako u vas, ale u nas to kamaratstvo prave tymto skoncilo - co mi je luto a syn dost trpi.... Z kamarata vypadlo ze on neveril ze sa syn na bilingval dostane a ked sa teda dostal, zo dna na den syna zacal ignorovat. Des toto.
@kaktusik007 neskončilo kamarátstvo, ešte si užívajú zvyšný čas, čo budú chodiť spolu do triedy.
@kaktusik007 nechcem byť sprostá, ale čím skôr sa syn zbaví takýchto "kamarátov" tým lepšie. Viem o čom hovorím 🙂 a ruku do ohňa dám, že na bil gym bude mať 100x lepších - a aj tu viem o čom hovorím 🙂
@simoli ano, mam na to rovnaky nazor a presne toto som mu aj povedala... teda jemnejsie 🙂 A vidi aj u mladsieho, ze na tom gymnaziu je ten kolektiv iny a tie decka su si take viac blizsie, aj co sa tyka hodnot.
@kaktusik007 dokonale vystihnuté...môj starší, nie že by doslova nemal žiadnych kamarátov na zš ale nemali si veľmi čo povedať, tu na gymn to je úplne maximálne totálne a neviem ešte ako iné.... proste sú všetci na jednej vlne, viac-menej majú všetci bez výnimky v hlave "upratané", vedia čo chcú a čo nechcú a kam chcú smerovať. Tie ozaj dobré gymnáziá majú to obrovské plus - kolektív žiakov, ktorí "chcú". Potvrdilo sa to aj u mladšieho, ktorý si pred rokom vybral na prijímačky jednu školu podľa najlepšieho kamaráta...on sa tam nedostal, tak ani môj tam samozrejme nešiel...snažila som sa ho od septembra povzbudzovať nech mu napíše, ako sa má atď... napíšu si naozaj veľmi zriedka...každý z nich už má svoj nový kolektív...
@osz ved deviata trieda je povinná, vynechať deciatu tiredu sa da len teda v prípade prihlásenia sa na bilingválne gymnázium, ktoré je 5 ročné...