Akú vysokú školu si mám vybrať?

15. jan 2024

Momentálne som v 4 ročníku na gympli a neviem sa rozhodnúť, na akú vysokú školu ísť.

Maturujem matika - informatika, z toho programovanie mi relatívne ide keď chcem, ale mam pocit, že ma to moc nebaví. Čo sa týka matiky tak viacmenej tiež, myslím si, že logické myslenie mám, ale zároveň má to vždy svojim spôsobom ťahalo (aj) k humanitných predmetom. Premýšľala som aj nad maturitou z OBN (ale potom keďže z nej išli skoro všetci maturovať a napríklad takú filozofiu moc nemusím a tej tam má byť naviac , som si povedala že si dám teda mat-inf). Dejepis som potom vylúčila, lebo sa mi nechcelo učiť milión rokov zbytočne naspamäť. No teraz neviem kde ísť na VŠ, keďže mám pocit, že ma to ťahá na viac smerov xd.

Čo sa týka práce, nemám 100% predstavu. Viem si predstaviť, že by to malo byť niečo s ľuďmi, keďže som celkom extrovert. Ide mi aj improvizácia. Dokážem celkom obkecat veci, keď treba xd a myslím, že som kreatívna. A celkom ma zaujíma dianie naokolo a politika (v porovnaní s rovesníkmi)

Zatiaľ premýšľam nad týmito školami:

- euba - medzinárodné vzťahy
-euba - narodnohospodarska fakulta (aplikovaná ekonómia, manažment verejných politík)
- UK - aplikovaná ekonómia
-Uk - právo
-mat fyz UK (ekonomická matematika, poistná matematika alebo učiteľstvo mat - inf)

Ak ste študovali niektorý z týchto odborov, aké máte skúsenosti, prípadne uplatnenie. Alebo, čo by ste mi odporučili podľa tohto popisu.

Vopred ďakujem za odpovede 🙂

autor
15. jan 2024

Samozrejme rozhodnem sa aj podľa toho, keď ma príjmu, ale nechcem si dávať zbytočne prihlášky na všetky školy, navyše na niektoré by ma mali zobrať podľa priemeru (učiteľstvo, poistná matematika, uk aplikovana ekonómia)

bibg
15. jan 2024

Ono to je podľa mna veľmi ťažko. Ja som napriklad maturovala matika informatika a občianska náuka. Popri tom som športovala a myslím že na celkom vysokej úrovni. Chcela som byt učiteľka matika, inf a telesná. Alebo robiť trénerku. Ale pracujem v logistike. Bavia ma autá, kamióny a celkovo ten systém ako to vsetko funguje keď niečo ide z bodu A do bodu B. Lebo bez toho by nefungovalo dalsich milión veci. Brigadujes niekde? Pripadne skus si nájsť nejakú brigádu v tom obore kde by si chcela byt alebo čo ta baví. U mna to bolo asi veľmi podobne. Matika a informatika mi išli ale nebavilo má to. Aj keď má ľudia naokolo presviedčali že napríklad programovanie je dobre platené. Ale nebola dom si tým istá. Popri tom som brigádovala v rôznych odvetviach (gastro rôzne pozície, personalistika) a nakoniec som zistila čo má baví 🙂 ono to že niečo vyštuduješ ešte neznamená že to budeš robiť cely život. Pozri si pripadne profesiu. Keď budeš mat vysokú školu aké budeš mat z toho uplatnenie a kde. Ešte som zabudla podotknúť ja som si nakoniec vysokú nespravila. Skončila som v 2 ročníku pretože má to absolútne nebavilo. A teraz pracujem v obore ktorý má baví. Dostala som sa sem len vďaka skúsenostiam a mám vyšší plat ako moji kolegovia ktorý majú vysokú. Ja tvrdím že vysoká škola ti dobrú pracu nezaručí. Najskôr skus zistiť čo by si chcela robiť alebo čo ta baví. Moc som ti možno nepomohla ale pozri sa nato aj z iného uhla a nie len z toho že na vysokú musíš ísť. Ale áno ak sa nevies rozhodnúť čím v budúcnosti chceš byt tak sa zamerať nato čo ti ide. Dáš vysokú ľavou zadnou a potom možno popri vysokej si niečo nájdeš alebo si ta niekto uloví z nejakých firiem 🙂 držím palce

martinmmartin
15. jan 2024

Ak vies extrovertne kecat a si technicky typ( a vies jazyky) tak sa snaz urobit karieru v sales pre nejake obrfirmy co predavaju technologie - bud zdravotnicke alebo aj hociake ine.

autor
15. jan 2024

@bibg brigádujem v gastre a robili som animatorku nejakú dobu, akože animatorka super, ale na škôlku sa moc nevidím - tam mi chýba nejaký talent na spev a pod, učiteľka zš/sš som rozmýšľala, ale neviem asi je iné sa "hrať" s deckami a učiť + plat a podobne, to som rozmýšľala že keď tak skôr by som si po inej škole urobila pedagogické minimum a išla učiť keby ma to ťahalo

A gastro to je také že brigáda veľmi fajn, ale tpp by som asi veľmi nechcela, ale akože práca s ľuďmi ma celkom baví.... A iné pozície brigadne si zatiaľ veľmi neviem predstaviť, keďže mám gympel a to je také "nič"

bibg
15. jan 2024

Tak ak vieš že ta baví praca s ľudmi a robila si animatorku. Tak čo manažment? Podnikový trebárs? Manažér reštaurácie, hotela. Atd. Je toho veľmi veľa. To ke veľmi ťažké ti radiť keďže 100 ľudí 100 názorov. Ja by som sa na tvojom mieste skúsila pozrieť na profesiu. Možno ta niečo zaujme. A to že si na gympli to neznamená že musíš mat brigadu v gastre. Ja mám tiež gympel a bola som ako pomoc na personálnom oddelení. Len musíš chcieť. Nikto tu z MK ti nepomôže. Lebo iba ty sama vieš čo chceš robiť. Skus si tu školu a prácu zúžiť na 2 možnosti. A hod si mincou. Keď bude vo vzduchu budeš vedieť odpoved. U mna to zaberá vždy.

anita6666
16. jan 2024

Baví ťa hocičo,ale nič poriadne,žiadna vízia. V tvojom prípade by som neriešila žiadnu školu,ale odišla do sveta na skusy.

evkamotka
16. jan 2024

S ekon matikou a poistnou matikou sa zamestnas lahko a za dobry peniaz. S prvymi dvoma sa budes po skole trapit. Ak maturujes inf, mat a vcelku ti to ide, nemusis hned riesit len it. Popozeraj este raz euba aj stu, prip dopravnu v ziline (maju vela uplatnitelnych odborov)

Ak sa pytas na aplikovanu ekonomiu na fsev uk, k nej ti viem dat aj blizsie info

Ja som studovala humanitny smer s bola to velka chyba, ak mozes chod na ekonomicky alebo technicky, na slovensku si s takym vzdelanim fajn zarobis a uvidis, kam ta to zaveje- to vzdelanie ti mozno len otvori dvere. len treba vybrat spravne. Humanitne smery ti otvoria na sk zial malo dveri