Žienky, idem si po radu. Akú výšku vreckového by ste dávali svojej 13-ročnej dcére? Koľko cca. dávate vy? Tento vek = teeneger level 3000, nároky a predstavy sú vysoké - tlak z okolia/spolužiakov/zo sociálnych sietí tiež.. AVŠAK si myslím že nejaké hranice musia byť. Nemôžem sa porovnávať s tým ako som to mávala ja, lebo vtedy mi otec dal 20-30 korún na mesiac a bola som frajerka (na všetko mi vyšlo). Teraz ide dcéra s kamoškami von, zastavia sa v mekáči a boom, cez 10-15eur je fuč. Do vreckového nerátam žiadne cestovné náklady (napr. cesta autobusom z/do školy) alebo že by si musela kupovať obedy po škole.. zaujíma ma čisto taký odhad Váš že koľko by sa malo dávať 13-ročným babám aby samozrejme tie peniaze nebrala ako samozrejmosť alebo aby sa naučila šetriť (junior kreditku už sme vybavili).. A z vreckového si nemá kupovať primárne potreby ako sú školské pomôcky, alebo oblečenie/obuv.. (aj keď teda keby brutálne šetrila, tak aj to by sa asi dalo). Ďakujem za typy. Pekný deň.
.
.
#vreckove #setrenie #dcera #peniaze #financnagramotnost
@andrea_82 No šak toto. To isté: môj syn by si ušetril pomaly aj na nové auto, ona nie. A bývame v meste, čiže tých možností je tu viacej. Samozrejme, že to neznamená že teraz bude chodiť každý týždeň do mekáča, ale naozaj to čo platilo pred rokom-dvoma, to je už pasé a tie ceny - to je extrém. Veď to vidíme my pri bežnom nákupe v obchode bežných potravín.
cca 20 e na týždeň
Tak ja neviem, mne príde 20 eur/týždeň veľa, veď to je 80/mesiac a pri viacerých deťoch ? Naši majú 5/týždeň
20 e na tyzden je asi vela, ale zase na mesiac mi to pride malo. Ja by som dala mozno 50 € mesacne a nech s nimi hospodari.
Vies, kolko dostavaju jej spoluziacky? Zaujima ma to cisto informativne, ze kolko dnes davaju rodicia tak starym detom v meste.
@vikusjk 20 je málo, ak všetko kupujem ja ako rodič? Z tej 20, idú buď len na zmrzlinu alebo si kúpia nejaku somarinku, ale v podstate aj to im ja kúpim, takže si môžu šetriť 🙂
Nepoviem ti sumu, no mna tu dost oslovilo ako robi jedna mamicka. Vysku vreckoveho stanovila podla znamok, kazdy pol rok sa upravovalo podla toho. Tabulku vieš zostavit vopred, kolko za same 1, kolko za 1-3 dvojky atd.
A ak jej vsetko hradis, 5-8e tyzdenne musi na zakladke stacit. Pri vysokom vreckovom sa ti bude stravovat na mekaci a inych hlupostiach
Dcera, druhacka na gympli, dostava 15 € na mesiac, desiatu si berie z domu, kdezto jej spoluziaci si ju kupuju v bufete. Este z toho aj usetri na cestu za frajerom. Vie, kde su nase a jej limity, takze vie, ze ak minie, viac proste nedostane. Tesi sa, ked bude mat 16 a bude moct ist niekam brigadovat.
Ma aj nejake peniaze, co podostavala na sviatky, no viem, ze ich nejako bezhlavo nemina, nie je typ, ktory musi mat vsetko podla najnovsej mody.
@marcellka32 ved ok, ja ti tvoj nazor neberiem 🙂 Moj nazor je, ze 20 na mesiac sa mi zda malo. Ak si idu obcas sadnut do mekaca, inokedy do cukrarne, na zmrzku ci na pizzu, popritom ak si chce nieco kupit sama - napriklad nejaku kozmetiku, alebo sa jej zapaci nejake tricko, co ja viem, hocico... 13 rocna uz nemusi uplne vsetko nakupovat s mamou.
Moja ma 10 a ked ide von, ma vzdy so sebou dakych 10 € cash plus svoju kartu. Ak si pojde dat do cukrarne milk shake (stoji 4,50) tak jej zas doplnim do 10. Minule isli do tesca, lebo si idu robit s babami farebny piknik (kazda kupila jedlo v nejakej farbe), tam platila kartou. Neratam to, lebo na ine zatial nemina a zas dokopy nemina vela, ale o tri roky, ked bude vo veku autorkinej dcery to asi bude uz ine, tak ked si to tak predstavim, dala by som jej vzdy po vyplate padika a gazduj do dalsej mojej vyplaty.
Ja by som dala 5-7 tyzdenne. 20 mi pride vela, ak ma vsetko zabezpecene. Ono take ze do mekaca a 15 eur fuc by podla mna nemalo byt pravidelne. My sme pracujuci, nezarobime zle a tiez sa nejdeme kazdy tyzden najest vonku.
@vikusjk vidíš, ja zas mojej tu kozmetiku kúpim, aj tričko čo chce, čiže tych 5 eur ani nemá kde minúť, McDonald's ide len raz za polrok
Moji vedia rozumne hospodáriť, ale si aj dopriať, učím ich, aby nekúpili bezhlavo všetko čo majú ostatní ;)
dcéra (15), má 30€ mesačne na svoje míňanie.. či ide do kina, či na mekáč, či kúpi kamoške darček alebo si ich odloží, je iba na nej.
ja som zvykla s detmi ist do mekaca ked sme isli z nejakeho vysetrenia s detmi. Poliklinika je blizko mcdonaldu. Vzdy ma zarazilo, kolko tam bolo skolopovinnych deti a davali si bezne menu. Cize na toto by deti nemali byt zvyknute chodit denne bezne mekac, cukraren, kolacik, v tomto veku na zakladke urcite nie. To im nebude stacit ani vreckove 300 € mesacne. Na taketo vysedavacky maju cas ked si to budu financovat z brigad....
@handbag nemam doma este teenegera ale pomaly sa to blíži k puberte dcera 9r a vysoke naroky, vsetko by chcela je schopná chodiť do nákupného centra aj 2x týždenne ale to ju zas krotim lebi uz kopu peňazí si minula na blbosti, tak sme sa s mužom dohodli ze 5€/týždeň dostane viac nie nech si uvedomí hodnotu peňazí
20€ mesačne/ 13 ročný
@handbag uz je tu za posledne tyzdne x tem s touto tematikou. Ty ale nemozes pozerat len na to ze, mekac a booom 10-15eur... proste dostane vreckove (moja 20eur mesacne) a ked si to minie na somarinu v mekaci, tak je zvysok mesiaca bez penazi. Ak dostava obedy, ma desiatu, nie je ten mekac nutny, ze? cize s tymto ty nemusis pocitat. Ak pre nu je, pojde tam 2x do mesiaca a zvysok mesiaca bude bez penazi... JA riesim, ci si cestou medzi kruzkami ma napr. za co kupit pit, ak jej dojde v skole, ked treba kupi si nejaku somarinu v papierku atd, alebo zmrzlinu v lete.. atd. Nie stravu, nie cestovanie, nie bzene veci - to jej kupim ja, teraz napr. chce lesk na pery, kupi si za svoje... nie je to nutne aby to mala. Ak idu raz za cas na zaelt s kamoskami do kina atd, kludne jej na to dam peniaze extra. Zvycajne jej ostavaju peniaze navyse a kupila si uz aj mikinu a pod.
Rovnako ako dospely - kupis to co ti treba, na co mas, ... ciez to kolko jej bude dost, urci ty sama, na zaklade vasich zvykov doma a rozpoctu.
My sme to mali s bratom tak ze ked sme potrebovali mama nam nedala žiadnych 5€ na tyžden.. proste isli sme do mesta tak mi dala 10€, povedala som ze idem s kamoskami na nakupy tak mi dala 100€ a bola cela rada že nemusi ist snami na nakupy. Takze sumu ti nepoviem…
@ninusa221 my sme to tak mali tiež. Nikdy sme nejak priamo nedostávali peniaze pravidelne ako vreckové, ale keď sme na niečo potrebovali a bolo všetko v pohode, tak sme peniaze dostali
ja som na základnej nemala nič a na strednej 10 eur týždenne ale platila som si z toho aj bus. čiže tam šli v tej dobe nejaké 4 eur...6 mi zostalo na týžden na somariny. je to individuálne, hlavne sa nedá nechať sa pritlačiť okolím....tiež som mala spolužiaka ktorý nosil na výlety 200 eur a ja som bola rada ked som mala 20 zo sebou. aj dieťa si musí uvedomiť hodnotu peňazí , ako ťažko sa na ne robí, za akú prácu kolko dostane a atd....ked bude od mala dostávať kolko si zapýta tak v dospelosti ked sa bude mať starať sám o seba pradne prudko na papulu.
@handbag za 30r je inflácia 30 - nasobná. Čiže ak tebe stačilo 20-30 sk (0,7-1€)/mesiac, malo by jej stačiť 20-30€/mesiac. To si myslím, že je aj primerané.
Obe dcery maju 50 na mesiac,ale s tym, ze si kupia aj desiatu ak nehcu z domu, listok mna autobus ak nemaju, aj veci na seba a podobne a castokrat si aj usetria neminaju bezhlavo, jedna si kupuje postavicky co zbiera a druha zase knihy co cita
@marcellka32 nie som si ista, ci si pochopila, ako som to kupovanie kozmetiky ci tricka myslela, ale nevadi 🙈
na ma v tom veku 10eur na mesiac, bratislava
@handbag moja ma takmer 14 a dostava 30€/mesiac. minie asi tak 8- 10€, zvysok si odklada do pokladnicky. u nej take, ze mekac nehrozi. sem-tam zmrzka po skole.
Záleží od toho, čo z toho vreckového má platiť - či aj nejaké jedlo popoludní na krúžkoch, kupovanie si kozmetiky,...
Mám 13r. syna, vreckové má, aby mal pri sebe nejakú hotovosť, ak náhodou sa zastaví niekde cestou zo školy,... Ostatné platíme my. Dostáva 10€, mesačne rozprávame sa, na čo minul a pokiaľ to je dôvodné a potrebné, dám. Je to o vzájomnej dôvere.
náš syn mal minulý rok ako 13-ročný vreckové 10€. Jasné, že chalani a dievčatá majú iné predstavy o míňaní, on si väčšinu odložil. A tiež dosť zaváži, že bývame v malej dedine, kde tých možností na míňanie nie je toľko (napr. obľúbený mekáč máme až v meste 35 km ďaleko). 😀
Tento rok mu plánujem zdvihnúť na 15€, tiež všetko ostatné platíme my (cestovné, školu, oblečenie), takže to má len na svoje míňanie (zmrzlina, chipsy, somarinky...)