Mám dvoch mladších súrodencov a mama mi dneska oznámila, že by som jej s nimi mala cez leto dosť pomahat, t.j. strážiť ich skoro do večera každý deň kým neprídu rodičia do 5. Minulé leto boli u babky, ale toto leto tam nejdu. Uprimne som to nečakala, nechcem na to mamine nic povedať a jasne, že jej chcem pomáhať, ale toto mi príde moc. Chcela som stráviť leto aj s kamarátmi a na brigáde :( očakávali by ste vy od svojej dcéry niečo podobné?
A prosím nepíšte mi že som zlá dcéra a že by som mala mamine viac pomáhať, mne to je jasné, len som si chcela aj troška užiť leto
A prosím nepíšte
No a povedala si že máš dohodnutú brigádu? Ako stari sú súrodenci?
Ja som mamine takto cez leto pomáhala ale ona mi za to platila. Síce menej ako na brigáde, ale byt doma a strážiť deti bolo aj ľahšie ako brigádovať 🙂 myslím ze mi dávala tak polovicu, koľko by dávala au pairke a tak mi to príde aj celkom spravodlivé
Nuz niektori rodicia si mylia starsieho surodenca s nahradnym rodicov. Volakedy to tak bolo,z starsi,dohliadali a starali sa o mladsich,ale dnes to by som to od deti nevyzadovala. Pomoct ano,ale odtial potial. Mala som doma nieco podobne,mama ocakavala,ze ju zastupim v domacnosti naplno,nehladela na to,ci sa ja potrebujem rozvijat a venovat svojmu zivotu. Ja som sa jej postavila. Keby som to neurobila,sedim doma,nenaberiem pracovne skusenosti,zakrpatela by som. Pohor si o tom s mamou.
@pribinak Tu brigádu ešte len dohaduje a chcela som teda aby mi podpísala nejaké veci atď. a ona mi teraz povedala že kvôli tomuto nechce aby som ju mala...
A súrodenci majú 7 a 10 rokov
Ahoj, ono na jednej strane by sa rodicia mali starat k deti a nenechavat to na ich starsich surodencov, na druhej, je to dost narocne, ked sami musia chodit do prace, vsetko je drahe, takze kazda pomoc je vzacna a zide sa.
Mozno skus sa o tom s mamkou porozpravat - ake ma ocakavania ona, ake Ty a ako by ste to vedeli zladit. Niekedy staci, ked si rozplanujete, ktory den ma kto co na starosti a kto volno a podla toho si vies tiez planovat kamosky. A zas surodenci nemusia byt vzdy prekazkou pri stretavani sa s kamaratkami. A mozno i niektora kamoska ma mladsich surodencov a veedeli by sa spolu zahrat? Za par rokov mozno budes mat vlastne deti, mt budes kombinivat s pracou a uvidis, ze pomoc od mamky i surodencov sa Ti velmi hodi 🙂
Tak tu by si tvoja matka mohla uvedomit, ze nie si povinna jej v tomto vyhoviet. Si vo veku, kedy je prirodzene, ze chces cez leto brigadovat a nasetrit si peniaze na nieco, po com tuzis a stravit leto s kamoskami, mat zazitky. Urcite by ta v tomto nemala obmedzovat.
Súrodenci nie sú až takí mali 🙂 vždy som strazila moju sestru celé leto keď naši pracovali a to som mala 14-15 a sestra 4
Ale určite by som im povedala, nech si to nejako rozvrhnu , je pravda že naši prišli z práce o 15:00 A ja som mohla ísť preč
Ale rozumiem ti , mňa to tie, veľmi hnevalo keď moje kamarátky išli kdesi a ja som nemohla lebo som mala Male dieťa na krku
Otec co na to hovori?
@sasesoe asi sa skúsim s ňou porozprávať, ale neviem či to pomôžem lebo rodičia si chcú zobrať dovolenku cez celé prázdniny naraz na 2 týždne obaja... A to kvôli tomu, že ideme prepravy kupelkuz takže to asi budem musieť tiež byť doma
@ivaa_ No neviem, či sú malí, ale sú dosť nesamostatní, hlavne mladšia sestra 7 ročná a neviem si ich predstaviť nechať samých doma a ešte spolu
@namornicka neviem, teraz není doma, ale asi sa tak dohodli spolu
A co budes ty cele dni s kamoskami robit?
Skus nájsť kompromis, že ich postrážiš 1-2 týždne z prázdnin a zvyšok nech si poriešia rodičia dovolenkami, dennými tábormi. A zvyšok prázdnin môžeš stráviť na brigáde a s kamošmi.
Alebo nech ti za to stráženie zaplatia toľko, koľko by si zarobila na brigáde.
Súrodenci sami doma byť nemôžu. Nemali by. To je pravda... skúsila by som to nejakou dohodou - že by ti platili za stráženie namiesto tvojej brigády a časť prázdnin nech si vezmi dovolenku, alebo vybavia iné stráženie.
Mať 16 a neísť ani na kupko s kamarátkami, to čo sú za prázdniny...
Ja som brata taktiez strazievala. Nasi to brali ako pomoc, a ja tiez. Na brigady som logicky nechodila, mala som peniaze od nich. V podstate za "strazenie" brata, nakolko by niekoho potom museli zhanat a platit. Nepises aki su velki. To ako s nimi nemozes von aj s kamosmi?
Urcite sa treba s mamou porozpravat a najst nejaky rozumny kompromis. Rozhodne by som to ale tak nepredostrela, ze kvoli nim budes teraz ty mat nejako pokazene leto lebo nemozes ci uz s kamoskami alebo na nejaku brigadu.
A ak aj pridu o 5. domov, ty mozes s kludom anglicana vyrazit za kamoskami, predpokladam, ze aj tak budete vyspavat do 11.cize nic nezmeskas 👌
@lienka.7 praveze vyspavat nebude, lebo malí surodenci budu rano hore a rodicia prec. Clovek v jej veku chce ist k vode, na bicykel, na cely den. Zazit bezstaostnost. Ja mam dceru v podobnom veku a vidim ako po tazkom skolskom roku potrebuje oddych. Ved to je psychohygiena. A mame aj mladsieho a pojde do tabora, babke, my sa prestriedame. A tiez by sa mi hodilo usetrit tie prachy, ale nie za takuto cenu.
Mamine povec, ze samozrejme ratas ze pomozes so surodencami, no chcela si mat aj svoje volno a brigadu. Brigadu predpokladam tiez beries aj ako formu zazitkov, ja som chodievala brigadovat na Pohodu a bola to zotalna sranda 🙂. Ak by ste dali nejaky kompromis, bolo by to fajn (bud bez brigady a nech ti vasi trocha zaplatia) alebo bez volna ale pojdes na brigadu ved co nedaju sutodencov na letny tabor na 2t? Ja som chodila od prvej triedy a tu som. Rodicia proste nemali tolko volna
Keď som mala 16, tak som 1 mes brigadivala a jeden sa zabávala s tým ze kým neprišla mama z prace mala som na starosť mladšieho brata, keď som mala 17 som brigadivala celé leto ale kto bol s bratom si už nepamätám...
Skúste nájsť nejaký kompromis mesiac brigáda, mesiac pomoc si súrodencami... Niečo si zarobíš a aj pomôžeš...
Chápem ta ja som sa takto starala o sestru od narodenia a nie len cez prázdniny ale stale, von som mohla chodiť len s nou znášať ju do skolky potom do skoly a moje detstvo bolo v prdeli.. medzi mnou a sestrou je 12rocny rozdiel. Teraz keď sestru poprosím chod mi po maleho do skolky a dones mi ho domov toľko frflania ze az ma 14 rokov a ja som v 9 mesiaci cize pomoc mi dobre padne a vždy jej pripomeniem ze ja som sa o ňu starala nepretržite a ona mi nato povie to je tvoj problém takže vďaka priveľká co uz taky je život
Spravte kompromis aj pomôcť aj mať svoj čas, brigádu...nezda sa mi fér kvôli tomu, že idú prerábať kúpeľňu mať 2 t spolu voľno.A kedy chcú stráviť nejaký voľný čas s Vami?...ja viem, že doba je zlá, ale prázdniny by mali patriť aj deťom.preco nemôžu ísť k babke?alebo stráž, ale tiež by som čakala, že Ti za to niečo dajú ináč by ich tábor vyšiel 120 eur
Ved práve že o pomoc žiadam fakt len keď treba a nie z toho dôvodu ze sa mi nechce alebo chcem ísť dakam na kávu a mat pokoj
To druhe a prosím nepíšte mi tam nemalo byť