Dobrý deň chcela by som radu.
Mám 15 ročného brata ktorý je teraz deviatak. Musí sa teda tento rok rozhodnúť kam ďalej. Problém je ale v tom že môj brat je na 80% postihnutý na horne aj dolné končatiny. Mentálne je na tom dobre, ako priemerny žiak. Neučí sa však sám, učivo mu doma predčítame lebo sa mu zle číta a na čítanie v škole musí používať lupu.
V škole cvičenia píše na počítači, ale poznámky a tak mu píšem ja kedže on ma motoriku ruk veľmi zlú a teda sa mu aj tažko píše. Ja mu robím asistentku.
Momentálne chodí do normálnej základnej školy. Psychologička nám povedala že na strednú školu musí ísť. Lenže ktorá škola by bola pre neho vhodná nám už odporučiť nevedela a nevie nám vhodnú školu odporučiť ani výchovná poradkyňa na základnej škole kam chodí. Keď sme hľadali školu na internete tak sme našli len školy kde by sa musel učiť nejakej zručnosti, lenže to je pre neho nemysliteľné kedže nemá dobrú motoriku. Na druhej strane gymnázium alebo obchodnu akademiu alebo niečo podobné by nezvládol....
Taktiež by bol problém keby šiel bývať na nejaký obyčajný internát, kedže aj pri osobnej hygiene potrebuje pomoc.
Neviete mi niekto poradiť nejakú školu ktorá by mu mohla vyhovovať???
Za radu vam velmi pekne dakujem :D
@denka88 zalezi hlavne ake ma schopnosti, co by mohol pripadne v dospelosti robit vzhladom k svojmu postihnutiu. Ak je mentalne OK a zvlada so svojou motorikou pracu na PC, tak ma v dnesnej dobe celkom slusne moznosti, ale chcelo by to maturitu. Ja mam kamosa co skoncil gympel na mokrohajskej, bol tam na internate, siel potom aj na VS. Tam maju internat kde sa rata s tym, ze deti sa same neobsluzia, potrebuju pomoc s hygienou a pod., takze to by nebol problem. A je tam viacej skol, gymnazium, obchodna 2rocna, obchodna 4rocna s maturitou a este nejake uciliste.
@wendy62 ved toto ze on nieje mentalne postihnuty ale aj tak sa mu niektore veci tazsie ucie... on vie robit s pocitacmi ale v tom velmi pomaly kedze kym si zaostri pohlada na klavesnici pismeno a tak... on je tak postihnuty ze on po skole urcite nebude pracovat a bude na invalidnom dochodku... ale na skolu ist musi ... no tazko to je s takymito detmi... dakujem za radu 🙂
Ja som si vsimla ked nam na ortopedii robili vlozky tak tam pracoval chlapec mierne hendicapovany, studovalo sa to volakedy v Protetike
@denka88 urcite sa skontaktujte s mokrohajskou v Bratislave. Chodia tam aj naozaj tazko fyzicke postihnute deti, a pokial viem, je to naozaj skola a prostredie na urovni. Poznam par ludi, ktori nou presli a su fakt spokojni, aj ich rodicia.
@wkreativka normalne si mu robila asistentku na strednej skole??? Oni ta tam aj zamestnavali ako asistentku??? Ked moj brat by obchodnu nezvladol on by nechapal ekonomiku a taketo predmety...
@hradnapani no tak sa tam skusime s nimi skontaktovat 🙂 ja sa ale obavam aj toho ze co tam bude chudak sam na internate ... on bez mami este nikde nebol ...
@denka88 s pomalsim tempom sa na skolach pre telesne postihnutych rata. Bezne tam deti robia jeden rocnik 2 roky a niektore aj dlhsie. Skola moze vyzerat pre taketo pripady zbytocne, ale realne tam sa clovek aspon dostane medzi ludi a citi sa uzitocny, ze nieco robi. Ked uz dostuduje, tak je to horsie, nie kazdy ma stastie na nejaky stacionar alebo chranenu dielnu a z uplnej necinnosti, izolovanosti doma clovek velmi lahko ziska poriadnu depku.
Asi nemate takto specializovanu skolu v okoli, potom si treba zvazit ci radsej internat a skolu ktora bude lepsie prisposobena jeho potrebam, alebo radsej skolu niekde v okoli, hocijaku kde by boli ochotni ho zobrat a zvladali by ste tam denne dochadzanie. Ak by mal na internate trpiet, tak to nema vyznam. No mozno chalanisko prekvapi, ved uz nie je najmladsi. Ak by ste chceli vyberat v okoli, tak najprv prejdite jednotlive skoly ktore pripadaju do uvahy z hladiska vzdialenosti, zistite si tam u riaditelov ci by boli ochotni, ci maju na jeho postihnutie vobec podmienky, mozno vam nakoniec ani nezostane prilis na vyber.
@denka88 tak ja ti podam info z prvej ruky, ucila som na Mokrohajskej 8 rokov...
Nemyslim si, ze by brat nezvladol studium na tejto skole, uroven sla za posledne roky dost dole, bojuju o kazdeho ziaka, normativy nepustia. Nie zas, ze by to bola zla skola, len proste drzia si kazdeho ziaka zubami nechtami ☹
A co sa tyka internatu...
Tam to vidim ako vacsi problem. Z intraku sa stava viac DSS pre starych ludi, prijimaju coraz menej ziakov, dokonca aj ziaci, co uz studovali, o intrak prisli. Takze na tvojom mieste by som najprv zisitila, ci by brata vobec zobrali na intrak (tam by uz bolo o neho dobre postarane, to sa neboj) a az potom ries skolu, lebo s tym urcite problem nebude, prijmu ho na 100%.
Ale pozeram,ze si z LM, tam aj v okoli je podla mna dost skol, z ktorych by si mohol brat vybrat, nemusi maturovat, ak nechce po skole pracovat, moze skoncit normalne skolu bez maturity, len skoncenim 4 rocnika.
Ak budes mat otazky, kludne sa pytaj, ja som vystudovana spec.pedagogicka pre TP, takze co budem vediet, ti poradim
@denka88 ale ved tam nebude sam ;) a mozno aj nacase naucit sa trochu samostatnosti. Ked ho budete "chranit" do osemnastky a potom aj dlhsie, tiez to nemusi byt uplne najlepsie. Decka su tam dobra partia, myslim, ze sa vedia podrzat. Nechcem to malovat nejako naruzovo, ale snad by mu to tam mohlo prospiet.
@denka88 nie nebolo to oficialne. Najprv mal vojaka civilkara, ktory ho mal na starosti, no kedze mojho brata udrel a nie raz nasi ho uz nechceli. Brat ma velmi tazky postih je leziaci ovlada pohliblivost len na troch prstoch,nepise , necita, koli ocnej vade spojenej s postihom. Trebalo ho prenasat, polohovat, krmit, obsluhovat okolo toalety, tak sa so mnou otcim dohodol. Kedze nikomu mimo rodiny po predchadzajucej skusenosti nedoveroval.... No ja som sa tam nestretla s nikym kto by zle zaobchadzel s detmi bola som tam s nim 6 rokov od ZS az po skoncenie obchodnej skoly, dokonca mam odtial aj par kamaratstiev so studentami. Aj velmi postihnute decka tam zazivali kopec srandy a aj prve lasky 😉
Isto by som tomuto dala sancu. V triedach je menej ziakov, ucitelia boli uzasni s citlivym pristupom. Neviem ako je to teraz brat ma uz 30 rokov teda je to ozaj davno co som tam bola, ale isto by som sa aspon popytala...
@denka88 ja som chodila na vysku aj na gymnazium a mali sme tam aj tam studentov a nie jedneho ktori si vyzadovali specialnejsiu starostlivost, jednemu robil asistenta otec, on s nim chodil na prednasky, dalsiemu tiez mamina, ti ktory napr, nemali az take problemy boli na prednaske sami a mali len asistenta, ktory im pomohol prepravit sa medzi miestnostami...da sa to dnes rozne vyriesit si myslim...zalezi len on pristupu ludi, da sa vystudovat aj stredna aj vyska ked sa chce....ak ma na to a rozumovo je na to schopny sa naucit preco to nevyuzit a ked uz sme pritom, existuju rozne externe studia a samostatne studijne plany uz na strednej...
@hradnapani vies co u nas v LM je skola ale psychologicka povedala ze skoly co su v okoli su pre mentalne poatihnutych a tam Stevko nespada tak preto hladame inde... no ak ho na ten internat nevezmu tak tam na tu skolu do Ba nebude moct ist... joj hrozne to je ze taketo dolezite veci rusia a menia... aj ked bol malicky chodil do rehabilitacnyxh jasiel a ked mal tri roky tak ich zrusili a spravili z nich sukromne prezdrave deticky.... na tychto chorych sa volako zabuda...
@denka88 nezabuda, ale vsetko je o peniazoch, bohuzial... Aj na Mokrohajskej sa zmeny deju kvoli tomu 😢
Ja by som ale na vasom mieste nehladala v okoli skoly pre postihnutych, ale beznu skolu, kde by ho prijali.
Alebo este skus pozriet Mokrohajsku, ale nie gymnazium a OA (to je Mokro 3), ale Mokrohajsku 1, to su odborne skoly https://iprskola.edupage.org
@senselinka bezna skolu by uz nezvladol lebo na beznej skole by nanho boli moc vysoke naroky a mnozstvo uciva a rychlost ucenia by on nezvladol... on teraz sice chodi do normalnej skoly ale ma iba 20 hodinove vyucovanie a aj to uz je niekedy nanho vela a pride domov uplne unavenu ked ma tazsie hodiny... nieje sice mentalne postihnuty ale nevie sa ani naucit tak rychlo ako normalne zdrave dieta ... takze jemu aj psychologicka odporucila specialnu strednu skolu...
@denka88 drzim palce, aby ten intrak na mokrohajskej vysiel - teda ak o to budete mat zaujem.
@denka88 ja som robila jeden cas dobrovolnicku - asistentku na tej mokrohajskej a tam boli stredoskolaci, co za celu hodinu strojopisu ledva stihli napisat svoje meno na tych specialnych strojoch. A potom si potrebovali na 1/2h lahnut... Niektori aj robili poleziacky. Nikoho to netrapilo, proste sa s tym rata.
Ale pozeram ze si z LM, to by pre vas bolo asi aj dost daleko do BA, predsa len v tom veku by bolo lepsie, keby mohol ist z intraku kazdy vikend domov a take dlhe a caste presuny by mohli byt narocne. Mozno by sa naslo nieco blizsie, napr. viem ze v Poprade je specka aj so strednou skolou, je primarne zamerana na mentalne postihnutych, ale su tam aj telesne postihnute deti, len neviem ci ma intrak. Aj v Ziline, BB a Kysuckom novom meste je internatna stredna skola pre telesne postihnutych, a urcite sa ich najde viac. Tam by vam uz mohli poradit podla jeho stupna postihnutia, ktory odbor by sa dal studovat, treba kontaktovat vychovnu poradkynu.
Mozno vzhladom na stupen postihnutia by prenho bola vhodna prakticka skola - ta je sice urcena pre deti s MP, ale tiez sa to rata, ak musi byt na nejakej skole. Lenze tam by bol medzi mentalne postihnutymi, taky pubertak by sa asi lepsie citil medzi detmi co su mentalne na rovnakej urovni.
@wkreativka ja tiez robim adistentku bratovi tak neofiicialne, ale na strednu uz s nim nebudem moct ist... teraz som este na materskej ale v decembri mi konci a budem si musiet hladat pracu lebo inak asi dieta nebudem mat z coho zivit kedze som nanho sama... ako nasi mi daco prispievaju ale zasa nemozu nas zivit... tak brat by si tam musel na skole sam poradit...
1,Špeciálnopedagogická poradňa je v každom krajskom meste.
2, Poradňa odporučí postup vzdelávania rozsah uľav .Napríklad : Zdravy má na splnenie úlohy 60 minÚt postihnutý 120.
3, Podať príhlášku na strednú školu.
4, Požiadať školu o individuálny študijny plán.
Určite športovú ;)
Tiez mam telesne postihnuteho brata. Strednu studoval na Mokrohajskej v BA. Na zakladnej bol tak trojkar siel na obchodnu skolu, bola tam moznost internatu a kedze to bola skola pre telesne postihnutych vedeli taketo deti zaopatrit . Mojmu bratovi som v tom case robila osobnu asistenciu , je to uz vela rokov dozadu ,no pacilo sa mu tam. Rozpravala som sa aj s internatnymi detmi a tie boli spokojne lebo si nasli vela priatelstiev medzi "seberovnymi "