Akú školu si vybrať?

4. nov 2023

Máme doma dve deviatačky, dcéru a neter. Čoskoro príde na rad výber strednej školy, obe čisté jednotkarky. Jedna je trosičku slabšia v matematike druhá v jazykoch. Navzájom si pomáhajú. Poradkyňa v škole aj deti preferujú gymnázium. Ja ani muž sme tým nie úplne stotožnení, obaja máme strednú odborná školu s maturitou. Keby to boli chlapci, muž by ich nasmeroval určite k remeslu, lebo vieme ako ťažko sa hľadajú odborníci na stavbu či rekonštrukciu. Čo keď nebubú chcieť študovať ďalej?
Aké sú vaše skúsenosti s gymnáziom a uplatnením po ňom?

lindous
4. nov 2023

Aký majú plán? Čo by raz chceli robiť? Ja som išla na gymnázium s tým, že moje vysnené povolanie sa bez VŠ robiť nedá a teda na ňu určite pôjdem... aj keď sa moje vysnené povolanie trošku zmenilo, lebo v 15 je podľa mňa dosť skoro sa rozhodovať čo budem robiť celý život a VŠ mám inú ako bol pôvodný plán, neľutujem, že som išla takuto cestou... viem, že stredná v mojom odbore by ma na VŠ až tak dobre nepripravila... nie všetci moji spolužiaci z gympla dokončili VŠ, väčšina z nich sa uchytila aj tak fajn, niekto odbornejšie, niekto menej, ale to už bolo o šikovnosti a priebojnosti tých šikovných ľudí, určite to nie je ideálny prípad... ale akú školu konkrétne to naozaj záleží na nich, čo ich baví, čo im ide...

januska12323
4. nov 2023

Jednotkarky určite na gymnázium, ak sú také šikovné pôjdu aj na vš.

barbora0308
4. nov 2023

Ja osobne som za odbor, kedze mas jednoznacne po strednej uz nieco vystudovane. Ja som sla na obchodnu akademiu a nikdy som neolutovala. Sestra isla na gymnazium a po strednej vystriedala dve vysky a aj napriek tomu, ze jednu vystudovala sa stale nestotoznuje so svojim odborom. Dodnes mi vravi, ze jej je luto rokov, ktore premarnila na vyske a ak by mala vystudovany odbor uz po strednej, tak by vysku zbytocne ani nesilila a radsej by to este vcas ukocila, aby sa zdokonalila uz v odbore ktory ma a este vcas zamerala na karieru. Sestra bola jednotkarka cely zivot, ucila sa vzdy o nieco lepsie ako ja...Tymto chcem iba poukazat na to, ze je velakrat lepsie ist na istotu a ono aj velmi dobry studenti mozu casom spochybnit studium na vyske, samozrejme je to velmi individualne.

lujza123
4. nov 2023

Ja som remeselníčka, na stavbe. Neobvykle na ženu ale o inom som chcela.
Za tie roky som stretla veľa rôznych majstrov po stavbách, najšikovnejší a najúspešnejší boli práve gymnazisti bez VS. Lebo remeslo sa naučíš, dokonca aj ovela lepšie ako v škole pretože si starší vieš co chceš, v škole to pubertaci flakaju a aj úroveň učiteľov často mizerná

Ale rozmýšľaniu sa už v dospelosti nenaučíš. Na gymnáziu decká trénujú hlavy a to je veľmi dôležité.
Dnes sa už stavia inak ako pred 50 rokmi ked boli len tehly, betón.
Dnes je toľko rôznych stavebných materiálov, toľko technológii že remeselník musí aj rozmýšľať, vzdelávať sa ináč skončil, môže ist robit pomocnika

ivangeline
4. nov 2023

Co chcu ony? Ved to je podstatne. Potom k comu inklinuju a dalej,co by ste radili vy a preco...

marcellka32
4. nov 2023

Dcéra chodí prvý rok na OA a je spokojná

autor
4. nov 2023

@lindous jedna len kývne plecami, že nevie. Pri čo je veľmi šikovná čo sa týka kuchyne, j dochucovanie jedla je lepšia ako ja. Baví ju výroba šperkov, štrikovanie, háčkovanie veľmi dobre si rozumie s malými deťmi. Ale hotelovú akadémiu a pedagógiu a podobne školy aj kde sú talentovaný úplne odmieta. Aj technické je zručná. Tá druhá je introvertka, plány ohľadom budúcnosti v kuse mení, ale všetko odbory kde treba vš, (psychológia, pedagógia, masmediálne komunikácie)je ztp od 2r, roky číta knihy originál v angličtine, ovláda ďalšie 2 cudzie jazyky, píše články do školského časopisu, scénky na školské vystúpenia, hrá v amatérskom divadle, miluje zvieratá.

@barbora0308 tiež mám obchodnú ale 95% mojich spolužiakov nepracuje v odbore, veľa mi tá škola nedala.

autor
4. nov 2023

@ivangeline k čomu to som už písala, čo by som chcela je žeby dcéra šla takým smerom aby raz mohla pokračovať v rodinnom podnikaní, čo rázne odmietla

leushka1574
4. nov 2023

Myslím že by ste mali dievčatá podporiť v štúdiu na gymnáziu…budú spolu, pomáhať si, dopĺňať sa, a keď teraz ešte nevedia že čo by chceli ďalej, tak získajú tým 4 roky na to rozšíriť si obzory a uchopiť čo by najradšej robili v živote ďalej…neprojektujte na nich to, že pre vás s mužom bola vhodnejšia odborná škola s maturitou….pre ne to nemusí byt najlepšia cesta. na vysokú môžu ísť aj len na 3 roky a s Bc. sa už zamestnať…nájdu si brigádu a pôjdu študovať do iného mesta….ešte nemusia vhupnúť hneď do systému v 19tich rokoch, ale získať čas a dovzdelať sa a mat krásnu mladosť na VŠ….odborov je toľko, že deviatak nemôže mat o všetkých ani prehľad ešte. Veľa úspechov prajem

barbora0308
4. nov 2023

Tak ja som pred materskou robila tiez v ramci marketingu 😁 i ked som zacala ako recepcna a robila som aj v obchode. Ono mojim prispevkom som ani nechcela povedat, ze sa clovek musi zamestnat v tom danom odbore, dava ti to ale pocit istoty, ze nieco ovladas a napr. ja som vedela, ze sa v administrative urcite zamestnam. Vysku som zacala, aj som ju nechala a aspon som mala poznatky z uctovnictva, obchodu a jazyky som tiez dobre ovladala, co mi stacilo k tomu, ze som si hned nasla aj pracu. Nebola to praca, v ktorej som chcela stale posobit, dalo mi to ale zaklady a potom som sa postupne podla toho, co ma bavilo a naplnalo posuvala karierne inym smerom vyssie. Mnoho mojich spoluziakov pracuje v odbore, ale vela z nich robi nieco uplne ine, medzi nimi je jeden lekar, psychologicka, policajtka, ci programatorka...Ono je tazke v 15tich presne vediet, co chces robit, ale podla mna je skvele mat uz v 18tich vystudovany odbor. Ak sa nasledne budes vidiet na vyske a mas zaujem studovat dalej, tak ti v tom rovnako nic nebrani 👍.

elizita
4. nov 2023

Ja by som čisté jednotkarky dala na gympel. Zjavne su šikovné a dokážu rozvíjať talent a záujmy aj mimo školu. A tá čo je na jazyky tak to by som ani minútu neváhala!

autor
4. nov 2023

@elizita áno pri neterka je aj u nás jednoznačnejšia voľba gymnázium, ale dcéra je často lenivá na učenie, nenávidí čítanie , na druhej strane jej na 1ky úplne stačí čo počuje v škole.

kaktusik007
4. nov 2023

autorka - stredne skoly z cias tvojho studia uz davno neexistuju... priemyslovky strasne upadli.... a na uciliste jednotkarku??? to je snad vtip.
tuez som nebola zastancom gymnazii, avsak nic normalnejsie, kde by som sa nebala aj ze di akeho kolektivu sa mi dieta dostane, nie je. Takze mladsi je na osemrocnom a starsi ide teraz skusit bilingval.

loliki
4. nov 2023

Deviatakom robí CPP test, na aké školy sa hodia. Vediaporadiť odbornejšie ako my tu na MK. Nepoznáme ich.

autor
4. nov 2023

@kaktusik007 áno viem, a vidím akých žiakov má v triede moja bývalá triedna, ledva tam naplnia triedu, v našich časoch sa tam na cca 70miest hlásilo 350-400žiakov. Trojkár nemal šancu, teraz tam vidia jednotkára raz za uhorský.rok. Len muž opakuje dokola že remeslo má zlaté dno a o gymnáziu nechce ani počuť

kaktusik007
4. nov 2023

tak si uprac muza - dolezite je to co chce dieta a ako ti tu jedna uz napisala - remeslo sa nauci aj v dospelosti, ale mysliet sa doucit neda.

apropo, ake remeslo dievcatu? krajcirka? kozmeticka? kadernicka? - na toto fakt skolu nepotrebuje a ak to bude chciet robit, dokaze sa to naucit neskor.

autor
4. nov 2023

@kaktusik007 presne s tým mu vždy argumentujem, nech povie aspoň jedno remeslo vhodné pre naše dievčatá . Ale o jeho návrhoch deti nechcú ani počuť

autor
4. nov 2023

Nie také učňovku ale napr obchodnú ,hotelovú , pedagógiu ,zdravotnú

kaktusik007
4. nov 2023

obchodna - co s nou potom? na normalne zamestnanie potrebujes uz VS, zaklady sa naucit vie sikovny gymnazista behom pol roka a je na tej istej urovni pomaly ako baba z OA... ano, uctovnictvo nie, ale tam sa tak meni legislativa -- ze aj ta stredoskolacka s maturitou na OA ak to nebude robit dva roky, uz to vediet nebude.
hotelova --- jedina hotelka co ma kredit je v piestanoch, patrocna... zvysok je blbost, casnicku vie robit aj bez hotelky. . pedagogicka, zdravotna -- na plne uplatnenie v tychto odboroch potrebuje clovek uz vysokoskolske vzdelanie... jedine zdravotka dajme tomu ma stredna zmysel, ALE --- to by si uz videla ak by k tomuto dcera inklikovala, takze zrejme k tomu neinklinuje..... a po gympli na osetrovatelstvo / zachranarstvo moze ist tiez.

luccija
4. nov 2023

Určite gymnázium obidve

luccija
4. nov 2023

Prečo by nechceli študovať ďalej?gymnázium je predpripava na VŠ sú šikovné, takže ďalej budú musieť ísť.Z obchodnej akadémie by tiež nie ľahko hľadali prácu a musia ísť na VŠ.Pockajte na testovanie psychologičkou.

mclissa
4. nov 2023

Mna keby to bavilo by som sla za kadernicku. Tie peniaze co beru uz, tak to je luxusne povolanie pre zenu 🤷‍♀️ ked si sikovna a dobra. Nepoznam ani jednu kadernicku v okoli co sa ma zle. A zobrat 20 za par minut podstrihnutia to nezaraba hoc kto.

barbora0308
4. nov 2023

@kaktusik007 Mam iba obchodnu s maturitou a mala som normalne zamestnanie bez vysky, i ked som zacala v 18-tich ako recepcna v 20-tich som uz robila ako obchodna asistentka, v 24-och som zacala pracovat na marketingu, kde som sa do roka posunula na manazerksu poziciu. Na normalne zamestanie nepotrebujes VS, VS potrebujes iba vtedy, ak chces byt naozaj expertom vo svojom odbore...toto je problem v tomto state, ludia si robia vysku mnohokrat iba preto, aby ju mali alebo preto lebo musia, kedze vystudovali gymnazium. Vysku koncia velakrat bez praxe, vyhoreni zo studia a zistuju, ze ani nevedia co dalej...

kaktusik007
4. nov 2023

@barbora0308 ja mam tiez strednu ekonomicku, a normalne som mala zamestnanie v odbore.. ale pocitila som vyrazne ztazenie hladanie si zamestnania a to, ze kedze nemam vs, tak to proste u zamestnavatela prax nevyvazila a pracu som nedostala....

barbora0308
4. nov 2023

@kaktusik007 ja som teda zazila presny opak.

elizita
4. nov 2023

@autorka pekne daj aj dcéru. Ja som prvé 2 mesiace na gympli prerevala že to nedám,nebavilo ma to celé 4 roky,až v 4.rocniku som sa začala učiť...a vôbec neľutujem.. išla som na VŠ a až tam som zistila čo ma baví a pracujem v odbore doteraz

simoli
4. nov 2023

Bilingvalne gymnazium. Tak budú spokojní všetci😊 aj jazyky sú vlastne "remeslo"

autor
5. nov 2023

@simoli to určite nie, dcéra vôbec nie je na jazyky, ako som písala . Neter si síce jazykovo nadaná ale také gymnázium u nás v meste nie je. Je od dvoch rokov ztp,
ale to som tiež písala, vážna dg, špeci diéta, k niektorým veciam potrebuje stále asistenciu.

januska12323
5. nov 2023

Pozri veď to neznamená, že keď pôjdu na gymnázium a nebude im vyhovovať musia tam ostať 4 roky. Poznám chalana, ktorý takto prešiel 3 školy a úspešne zmaturoval. Horšie by bolo prestúpiť zo strednej odbornej, museli by niektoré predmety dobehnúť sami.