Ahojte maminky. Na tému Hraň som tu čo to prečítala,ale nič aktuálne. Je tu niekto, kto by sa podelil s aktuálnou situáciou v DLP Hraň 2019/20. Skúsenosti z posledných mesiacoch, možno rok, dva dozadu, nie 10 rokov staré info, o tom som už čítala. Režim, prístup, pomohlo, nepomohlo?
Nikol,prepáč že až teraz píšem. Vidím, že sa tu nič nepíše , čo má ako matku mrzí a veľmi sa bojím tam svoje dieťa dať , i keď už sme vyskúšali všetko.
@neurodiverzita ahoj,ja som tam bola tiež 2 krát a Nikol napísala detailne pravdu..
Je to veľmi smutne :(
@bassoon
@nikola09876 baby ďakujem. Zatiaľ bojujeme , nechcem aby sa tam moje dieťa dostalo, to by nedalo.
@neurodiverzita Ahoj 🙂 ja som tam bola od januára 2020 do júla 🙂 môžem ti to tak len neodporučiť... Sprchuje sa tam 2x do týždňa utorok a sobotu ... Vždy po večeri si deti môžu zobrať zo sladkostí ktoré im rodičia pošlú balíkom alebo donesú na návšteve! Ale pozor! Môžu si zobrať Max 2 kusy... A niekedy ani nemajú... Von sa chodí na veľké ihrisko na nejakých 20 minút... Stredná škola sa tam neučí ale chodí do klubu (niečo ako školská družina) Čo sa týka veľkej vizity tak je 1x do týždňa.... Na veľkej vizite sú primárka vrchná sestra a sestrička ako píše Nikol tak sa len spýtajú že ako sa máš a to je všetko ... Človek je smutný má zápisi a nadopuju ho liekmi..
Človek len trošku zvýši hlas ihneď pichaju inekcie...
Keď človek má bližšiu kamarátku - oporu tak si hneď myslia že spolu chodia a niečo medzi sebou majú... Môžem povedať len toľko že mi dali tak silnú liečbu ich oblbovakov že som nevedela jesť ani len polievku ako mi to stekalo po perách na zem... Tak silné lieky mi dali že som nevedela poriadne ani len otvoriť ústa bola som unavená stále ... Všade by som len spala... Deti tam chodia ako zombíci... Pani primárka rada rozdáva injekcie 🙂 a s pani doktorkami rada dáva silné tabletky 🙂
Predstavte si že máte dcéru alebo syna 14 ročných... A nemôže si za celých 6 mesiacov oholiť intímne partie 🙂 ako des a hrôza byť tam 🙂
@neurodiverzita Ahoj, ja si sem tam prečítam čo tu ľudia píšu ja som bol v hraní prvý krát ako 12 ročný a posledný krát ako 15 bol som taký mali parchant no ocko si už nevedel pomôcť a tak ma tam dal nie kazde dieta je proste také ze počúva ze rešpektuje svojich rodičov ja som robil veľké somariny a keď tu ľudia píšu a osočujú tento rekondičny pobyt pre deti lebo toto sa ústavu vôbec nepodobá keď počujem ústav je mi z toho zle keď tu píšu ľudia ze sa sprchovat mohli 2x za týždeň nieje to pravda ked som sa spýtal ošetrovateľov môžem ísť do sprchy normálne ich poprosil stále mne aj ostatným vyhoveli nikdy nebol nikto uprednostňovaný každý si bol rovnocenný čo sa týka stravy bola 6x do dňa pozri sa ja nevravim ze to bolo stále ružové ale ked si sa dobre choval počúval tak Vianoce a aj iné sviatky si bol doma aj ma 3-6 dni návštevi boli neobmedzene ked si počúval a rešpektoval režim ktorí bol nastáveny dobre ráno o 7 raňajky ranná hygiena bola povýnna potom škola normálne vyučovanie potom bol obed po obede bola školská družina kde si v kontakte s rovesníkmi pozerala sa telka hrali sa spoločenské hry alebo sa šlo vonku hrať futbal prechádzať sa basketbal , tenis ked bolo teplo tak bazén ale bazén bol za dobre správanie samozrejme ľudia ktorý píšu ze to je ústav tak asi si mýlia dojmi s pojmami mám 21 som vojak s povolania a nemyslím si ze keby som zavretý v ústave tak ze by ma zobrali do armády nehovorím boli tam aj ťažšie prípady ale boli v jednej skupine možno 2ja aj ked boli tak im bolo pomáhame nebola tam šikana ani žiadne také veci medzi deťmi a vôbec nie medzi personálom a deťmi ked príde nasvteva donesie ti čo chceš bola tam kuchynka a aj chladnička všade čisto skvelí prístup ja a môj ocko môžme povedať ze ma dali do kopy ale vieš to musí chcieť aj tá osoba ktorá tam je ked tá niečo trápi je tam psychologička stále máš možnosť sa ísť vyrozprávať a ked niekto povie ze to je ústav tak od kedy v ústave je bazén vonkajší vnútorný veľké ihrisko a iné aktivity z ústavu nemas možnosť odísť domov na sviatky nemas možnosť telefonovať s rodinou 4x do tyzdna
Ústava je veľmi škaredý výraz pre túto liečebnu ktorá pomohla ut veľa ľudom a liečebná a ústav je veľké rozdiel 🙏
@robom12 bola som diagnostaku aj redukacke a ešte aj hraní... Diagnostaku aj redukacke si mohol hocikedy volať a mohol si za deň prijmut 2-3x telefón ďalšia vec keď boli sviatky a letné prázdniny tak si mohol z ústavu ísť na celé sviatky alebo na cele letné prázdniny domov.... Z hygienov je to tak že mi baby hore na Céčku sme sa nemohli umývať každý deň xxx krát... Keď si mal svoje dni tak raz do dňa a ďalšia vec si tam mohol byť Max 3 min... A hlavu sme si umývali 2x za týždeň ....
@robom12 to.ze ste boli na chlapcenskom oddelení.to.preto ..... na dievčenskom je to.inak
ja som sa z tade teraz vratila a je fakt, ze na chlapcenskych oddeleniach je to inak ako na dievcenskych a to mi tvrdili aj chalani tam. teraz priepustky vobec nefunguju a ked sa spravas dobre tak len cakaju kym urobis nejaku chybu aby ti mohli zapísat že si nestablina a nezvladas stresove situacie. naozaj neodporucam poslat tam svoje dieta a ak sa nahodou zle sprava tak urcite nie na psychiatriu ale do reedukačky. je to tam velmi zle a "pletky" ktore o hrani koluju su viacej pravda ako lož.
@neurodiverzita prišla som z hrane 31.7.2020 začnem asi tým že som tam bola už dvakrát 👌🏽Sprchovanie 2 krát do týždňa keď má dievča menses tak môže každé ráno ale to maximálne 1-2 min .Menenie veci 2 krát do týždňa cez leto sme mohli mať v skrinke ešte jedno tričko kebyže sme sa spotili ......Terapie napr. Šitie alebo kreslenie dosť často ale terapia so psychologičkou 1 za 2 mesiace alebo vôbec ....v škole sa neurčíme skoro vôbec
Ak vás nastavia na liečbu že budete brať tie a tie tabletky a už si na nich zvyknete tak Vám liečbu vymenia ...! Ja som tam bola 192 dni moja mama stále volala pani primárke ale tá opakovane nebrala telefón ........S rodičmi sme mohli volať 2x do týždňa a veľakrát sa stalo že zvonil telefón a sestrička to ignorovala a keď sme ju upozornili že zvoní telefón tak začala zjapať ako najatá
Na veľkej vizite sú doktorky ,primárka ,hlavná sestra
A ešte sestrička z oddelenia aby povedala ako sa správate 🙂 Väčšinou sa opýtaju ( Ako sa máš?) a to je tak všetko potom tam už iba stojíte a oni sa rozprávajú medzi sebou pýtajú sa sestričky ako ste sa spravili a atď keď ste dobrý možno Vám zvýšia tričko alebo dajú iba hviezdu
No keď ste zlý môžu znížiť dať výkričník alebo pri najhoršom injekciu !!!! Veľká vizita je každý utorok
Ak si tam nájdete nejakú kamarátku tak to berú v pohode ale keď už ste spolu cely čas rozprávate sa tak to berú akokeby ste k sebe niečo cítili viac ako kamarátstvo mne to prišlo smiešne 😅a keď ste sám tak Vám dávajú zápisi že ste uzavretý
Keď plačete tak Vám hovoria že prečo teraz plačeš už je neskoro ako myslím kebyže je tam väčšia opora tak by to bolo lepšie
Neviem ak by som už mala nejaké tie problémy s dieťaťom tak tam ho určite nedám z vlastných skúsenosti ☺️