Dobrý deň,
ako riešite s Vašimi deťmi situácie, keď ich nechcete pustiť niekde s kamarátmi? Dcéra má 16 rokov a celé prázdniny by najradšej chodila po vonku, čo jej samozrejme nedovolím. Na dedine má večierku do 21:30, občas jej dovolím do 22:00. Keď chce ísť niekde s kamoškami zo strednej povoliť jej čas podľa aktivity, nie ale viac ako do 8 doma a väčšinou max. na 5 hodín. Už dlhšie sa sťažuje na príchody domov avšak nevie mi vysvetliť, čo by chcela robiť v meste do 10 s kamarátmi alebo na dedine do 11. Teraz chcela ísť so spoluziackami na výlety vlakom, samozrejme som ju nepustila na druhý koniec republiky "samu " vlakom. Môže sa stať hocičo, budú skúšať alkohol a čo potom?!
Pred tyzdnom chcela ísť ževraj s celou triedou opekať, mali sa stretnúť o 2, pustila som ju, ale len do 7 doma. Ona chcela do 10, že niektorí môžu aj do polnoci. Nepoľavili dom v čase a dcéra nešla, že radšej bude sedieť doma ako by mala odtiaľ ísť o 6. V ten deň som išla s práce o 2 a stretla som jej spolužiakov s fľašami v parku... Takže nabudúce ju s celou triedou nepustíme vôbec, už som jej to aj oznámila.
Ďalej by chcela chodiť vonku každý deň, čo ja samozrejme odmietam. Nepoviem, keby mala aspoň dobre vysvedcenie, ale tento rok sa hrozne zhoršila v známkach.
Ďalší problém je, že chce chodiť na akcie, kde treba väčšie vreckové, chcela ísť s kamoškami do lunaparku, dala som hej 20€ (inak jej nedávam, ale bolo to na konci mesiaca a vedela som, že už nemá vreckové) a nešla nakoniec, že by to bolo trápne pred kamoškami. Normálne vreckové má 30€ a minie ho. Je pravda, že chcela ísť na brigádu, ale nepustila som ju kvôli Covidu a navyše ta brigáda mala byť do 10 večera niekedy... Ale odmietam jej dávať viac peňazí, navyše všetko svoje vreckové minie.
Najväčší problém je, že má pravdepodobne frajera. Zistila som to tak, že mala byť v meste s kamoškami, ale známa ju stretla a nejakým chalaniskom na zastávke. Keď som sa jej spýtala, že či s nimi boli aj chalani, tak že nie. Vie o tom, že si neprajem, aby na strednej mala priateľa, nakoľko chce ísť aj na VŠ.
Inak v domácnosti nepomaha, ako by som očakávala, keď jej niečo prikzem to urobí, ale sama od seba, že by napr. Povysavala to nie, iba svoju izbu
No poviem ti to takto ĽUTUJEM JU. Že má taku mamu ako si ty. Akože sorry ale má 16 rokov a ? Však nieže by si bola rada že chce chodit von v dnešnej dobe.. keď deti su len na mobiloch a majú psychické problemy.. ja som sa v tom veku aj vyspala s chlapcom aj som si zapalila a aj som chodila na diskoteky a predstav si prišla som aj opitá domov.. a tu som chodím na VŠ a mám dobré známky.. myslíš si že prečo ti nepovedala že má priatela? Lebo ma fúriu za riťou✌🏼
Uf! Má 16! Nie 6!
Pekne zadelit povinnosti doma a potom jej dať dýchať! Čo chceš takýmto prístupom docieliť? Aby ti klamala? Utekala z domu?
Chuuuuďa dcéra. A čo má 16ročné dievča robit cele dni doma?? Od 16 do asi 22 bol moj najlepsi vek, neber jej to prosim ta.
Sa mi zda, ze jej neveris.
Ked doma nepomaha, spravte dohodu. Urobi co treba, moze ist von.
Ide von? Stale mobil pri sebe, ozvat sa, zdbihnut, ked budes volat.
Mozno je 16 skoro na frajera, ale prveho musi niekedy mat. Take prve lasky su najkrajsie. Co ak stretne niekoho s kym bude do konca zivota? Ja som od 17ich s mojim, uz manzelom, uz to je 13 rokov co sme spolu.
Trosku uber a trosku jej ver.
@janba ja od 16 s terajším partnerom a dokonca sme sa spolu aj vyspali v tej 16tke a žijem dycham mame všetko čo chceme . Neviem si predstaviť že by mi to mama zakázala a prišla by som o najlepšieho chlapa v živote 🙂
Chápem obavu o dcéru, ale akoze aj na Vs pojde do mesta, kde by mohla dochadzat nech nie je na intraku? Lebo tam sa deju este horsie veci... Treba komunikovat o nastrahach a nie vsetko zakazovat, nic moc pristup teda voci dcere....... Aj to, ze brigadu som jej zakazala, ale vreckove vacsie nedam.... Uff
Dobrý večer, prajem.
U nás bude mať 16 zachvíľu, nechodí nikde s nikým. Nie, že by to mala zakázané, len nenašla ľudí, ktorí by ju posúvali a boli pre ňu ozajstní kamaráti. Pomáha doma, snaží sa. I keď jej to nejde všetko hneď od ruky. Vreckové má 10€ na začiatku mesiaca. Väčšinou to použije na autobus alebo si peniaze odkladá, ževraj na svoju svadbu😂 (samozrejme dobudúcna).
Frajera ešte nemá.
Neviem pomôcť, keďže sme v úplne inej situácií.
Skús jej veriť, raz ju pustiť aj na dlhšie. Ak by samozrejme niečo vyviedla tak sprav krátky proces. Ale ináč v tom nič zlé nevidím.
Cim viac ju budes obmedzovat, tym viac ti bud bude klamat alebo vystrajat neskor a horsie. V 15tich som vyskusala alkohol, fajcenie, mala som chlapca. Dostudovala som dobru VS, mam muza, dieta, dobru pracu.
Prepáč, ale si horšia ako stíhačka...a pochybujem, že pri takom tvojom správaní pôjde na VŠ....budeš rada, ak dokončí strednú :(
Ma 16 r, zakazujes jej frajera na strednej a cudujes sa,ze ti ho zatajuje a klame? Bude ho mat aj ked s tym suhlasit nebudes, zbytocne si to komplikujete..treba sa rozpravat, dat jej doveru aj zodpovednost do ruk...prosto jej povedat, ze chapes cim prechadza tiez si mala 16 ale jednoducho subtu urcite pravidla, kt.potrebujes aby boli dodrziavane...napr to vreckove, ok nemoze brigadivst tak sa dohodnut na 40/50tich eurach (prip.si moze privyrobit pomocou v rodine alebo mozno niekomu strazit decka koho blizko poznate to uz neviem..) predsalen su prazdniny to sa fakt rychlo minie..alebo napr.jej cez leto pozicat na ukor dalsich zimnych mesiacov, ze potom bude skronnejsie...to uz fakt je na veci dohody..chalana by som chcela spoznat, bola by som radsej kebyze viem s kym travi moje dieťa cas, co je to za chlapca.kludne by mohli byt aj u nas...ja som tak bola 2 kamosky sme boli (zo sš spoluziacka) sused a jeho spoluziak.boli sme partia.chodili spolu von,stretavali sa u nas.ten spoluziak je teraz moj muz 🙈 netreba si ju stvat proti sebe. Ja by som jej povolila napr to vyssie vreckove s tym,ze ocakavam pomoc v domacnosti....nieco chce,musi aj nieco preto urobit..to ze si pohorsila znamky no ja som mala dve dvojky na zš a na strednej som mala zrazu 2 stvrorky ..a tu som.mam ukonceny 2.stupen vš..puberta je tazka, niekto ma horsiu, niekto lepsiu ale je to citlivy vek.uz sa citia dospelymi, ze im patri svet, mladost pochabost ale nic nie je nevyriesitelne..uber plyn trosku lebo bude mat 18 a ujde z domu
Ja sa vyjadrím len k tej poslednej časti, že TY si nepraješ, aby ona mala na SŠ priateľa.. uvedom si, že SŠ končia ľudia v 18-19. Teraz si predstav, ako trápne by si sa cítila jedného dňa, keby ideš niečo také povedať svojej dospelej dcére... preboha. Mať priateľa sa nevylučuje s ďalším štúdiom na VŠ.
Ja si myslím , že jedina kto ma problem si ty . Prepac ale je to tebou nie tvojou dcérou ..
Pri takomto prístupe ti začne robiť velkeee naprieky ... Má 16 nechaj jej trocha slobody .. skoro každý sme v puberte túžili po trochu slobody. To že si ju nenechala brigádovať veľká ale že veľká chýba . Dievča si chceli sama na seba zarobiť mohla získať skúsenosti do života. A priateľ ? Čo čakáš že bude do 30 sama a panna ? Prehodnotila by som na tvojom mieste prístup k dcére a odopla ju z vodítka . Musíš jej veriť to je prvý krok k tomu aby ste si dobre vychádzali. O dva roky má osemnásť a ver mi budeš to robiť aj o tie dva roky ale dievča už bude mať viac rozumu a nenechá si kakať na hlavu ..
Aj ja mám 16 ročnú dcéru. Večierku nemá striktne danú. Poznám ju a dôverujem jej. Vždy viem s kým a kde ide, toľko mi stačí. Keď aj idú ešte niekde inde, vždy mi to oznámi, napr pred 2 týždňami šla po práci (pracuje cez víkendy do polnoci v pizerke) na koncert s kolegyňami, ktorý mal byt max do pol 2. Prišla po tretej, vedela, že už budem spať, tak mi dodatočne prišla povedať, že prišla neskoro, pretože šla ešte s partiou do baru, nechcela ísť v noci sama domov, tak ich počkala a šli spolu. Porozprávala s kým všetkým bola, koho stretla, s kým tancovala, čo pila....
Kebyže ju držím na krátko a nič jej nedovolím, tak by mohla klamať a robiť všetko bez toho, aby som o tom vedela. Takto na to nemá dôvod. Aj keď ochutnala prvý krát alkohol, ihneď mi to priznala, aj to, že jej to vôbec nechutilo a nechápe, čo podaktorí na tom vidia. Je veľmi múdra a zodpovedná, sama sa vyhýba "parkovym partiam" keď aj idú von, idú bud na terasu sadnúť na kávu, či nealko mohito, alebo večer do baru, či bistra, na kúpalisko, do welnes.... kde si dajú väčšinou ovocné ci zmrzlinové poháre, cheescake, limonádu.... Na brigáde zarobí dosť, od nás na takéto účely peniaze nikdy nepýta.
Určite by som sa snažila popracovať na vzťahu s dcérou a viac jej dôverovala. Tiež sa aktívne zaujímala, kde bola, aký mala deň, či večer, či sa dobre cítila... Nesudit, nekricat, nekritizovat, len vypočuť...
Zo dňa na deň to nepôjde, ale dá sa to. Aj keď by nedodrzala pravidlá, v pokoji vysvetliť a dohodnúť sa, za akých podmienok dostane ďalšiu šancu.
A dat možnosť brigády, v 16tke to dá deťom veľa, nie len tie peniaze, čo na zábavu potrebujú.
Ešte dodám.. pokiaľ ona chce brigádovať a ty jej to chceš zakazovať, tak jej aspoň riadne pridaj na vreckovom. Má 16, určite kopec vecí čo sa jej páčia, čo by si chcela kúpiť. Ty jej dáš almužnu, a zároveň zakážeš si privyrobiť 😂 ako sa má naučiť hospodáriť s peniazmi?
Bože ja som taka vďačná, že moja mama neurobila nikdy to co ty....vzdy som sa slušne vypytala, predtym som vedela, ze musim porobiť co treba. Vsetko som stihla...od 16tich som mala frajera, v 17tich prvy sex, v 19tich svadba bohuzial v 21 aj rozvod. Ale bez tychto skúsenosti by som nevedela, co je vo vztahu a v zivote dôležité....verim, ze ak by mama neverila v 18tich by som bola zdrhla z domu
Haha (cez slzy), veľa šťastia s touto stratégiou. V podstate ju nutis klamat ti, ak chce mať normálny život ako ľudia v 16tich. Bola som presne v tej situácii. Keďže som s frajerom nemohla byť v normálnom čase po škole, tak sme radšej zmizli počas školy. Neviem, či toto chces...
Trochu empatie by nezaškodilo
jednoduhsie by bolo napisat co jej dovolis ako co jej nedovolis.. v 16 frajera? co je na tom? co ma drzat nohy spolu do 40tky? o 7 doma ako nehnevaj sa to ne naozaj malo aspon do tej 10 ok ... nedovolujes jej nist a na ten truc sa ti ozere a spravi daku blbost ...raz to skusit musi ..
v podstate tu baby zhrnuli všetko, ešte len by som doplnila jednu vec - keď na tú výšku odíde na intrák, aby sa nespustila tak, že sa bude kurviť s kdekým a chľastať prvú ligu 🙄 a ísť na výšku neznamená ju aj skončiť, aby si sa potom nečudovala čo sa s tvojou dcéruškou porobilo a prečo preboha toto robí, veď si nikde neurobila chybu 😉
Myslim, ze nerobis dobre... moja spoluziacka mala rovnako prisnu mamu. Pocas gymnazia rovnake pravidla. Hned ako sa dievca dostalo z domu na vysoku skolu, randila od prveho dna a prve prazdniny uz prisla tehotna so spoluziakom, z rovnako konzervativnej rodiny ako ona. Vystudovala s babatkom a bez penazi. Takze mila pani matka, ked chcela mat studovanu dceru a zata, musela sa starat aj o vnuca a cele to este aj financovat. Vela stastia.
Tusim idem zavolat mame a podakovat jej za to aka bola. Mali sme aj my spoluziacku, co takto nikam nemohla, smutne to bolo, teraz mi je este smutnejsie za nu.
Veď 16 rokov je najkrajší vek, nedus ju tak. Ja som nemala danú striktnú večierku, ale nikdy som to nezneužívala. Naši vždy vedeli s kým idem a kam idem. Inak s manželom sme sa spoznali keď som mala 16. Vyspala som sa s ním až o 2 roky neskôr, aj som to mamine povedala keď sa to stalo, lebo som vedela že sa jej môžem so všetkým zdôveriť. Trošku ver svojej výchove 😉
Treba kúsok zvoľniť tempo. Má 16 rokov, už to nie je 10 🙂 Chápem, že sa o ňu bojíš, a chceš jej len dobre. Ale treba kúsok povoliť. Neni dobre, ju neustále držať pod zámkom. Ono sa ti to môže celkom vypomstiť. Odíde na VŠ a nebude vedieť čo od dobroty. Nemôže mať chlapca na strednej? A prečo akože? Fajn - pravidlá odtiaľ potiaľ, ale netreba to preháňať a ty to veru preháňaš.
Sú prázdniny, dievča nech chodí von - ale nech aj pomôže doma. Nech si zlepší známky a povoľ jej potom za to niečo navyše. Veď hádam nejde za mníšku.
Na brigádu si ju nepustila, ale viac vreckového jej nedáš? Veď keď chce míňať, nech ide na brigádu. A že covid? A keď ide von s kamarátkami a do mesta, tam covid nie je? Len na brigáde?
Ideš si sama proti sebe.
Ja som mala prisnu mamu, ale Ty si trafena. Nie velmi, ale uplne presne.
chuda dievca
necuduj sa o dva-tri roky ked sa spakuje pri prvej moznej prilezitosti a ani telefon ti nezdvihne...
netusim, co ti dava pocit, ze to co robis robis spravne, ale je to presne naopak
@zuzanka.zuzu presne ako pises, taketo deti sa potom odtrhnu z retaze a moze to skoncit velmi zle.
@simona1998 to jej ani nepís, že niektoré sme v 16 uz mali sexuálny styk, sak ju zamkne aj do kláštora 🤣🤣🤣😄 ale inak presne som na tom rovnako, v 15 prvý frajer, od 16 som už chodila s mojim terajším manželom a sme spolu už 13 rokov. Ozaj ju dusí riadne ta jej matka
dcéra má pravdu... ak má z akcie odísť o 6 h večer tak to tam nemusí vôbec ani ísť.... tiež som to tak mala podobne a potom som klamala rodičov kde sa dalo....
hádam si nemyslíš že na pitie, fajčenie a sexovanie bude čakať tvoja dcéra kým jej dáš nato požehnanie...😉 😀
@simona1998 úplne do bodky s tebou súhlasím
Prepáč ale teba by som ako mamu nechcela . Toto som tiež nemávala rada keď som chodila s partou von mama uvidela kamosa z party piť a hneď som nemohla ísť nikde s nimi . To že pije on neznamená že pije aj ona . Voči svojej dcére máš veľmi veľkú nedôveru a keď budeš takto pokračovať tak akurát tak bude chcieť ísť čo najskôr bývať prec od vás . Odmietaš jej dávať peniaze ale zakazujes jej brigádu 😀 v jej veku sú úplne normálne prvé lásky podľa mna . V comsi pravdu máš v comsi nie . Mala by si aj ty poľaviť pretože to nedopadne dobre . Treba mat voči nej dôveru .