Ahojte! Ako sa dá ísť študovať na SŠ kdekoľvek do zahraničia na celé 4/5 roky? Máte nejaké skúsenosti? Ďakujem každému kto poradí.
Možností, ako študovať v zahraničí je niekoľko. Môžu ti rodičia platiť školné, alebo budeš študovať v krajine, kde nebudeš musieť ako občan EÚ školné platiť, ďalej sú tu výmenné programy, štipendium,...
V prvom rade musíš vedieť, v akej krajine a akú strednú školu chceš študovať. A následne podľa podmienok danej krajiny a školy budeš postupovať.
@abbey1 Ďakujem Vám pekne. Zaujalo ma najviac Fínsko,Dánsko. Ale mne to je nejako jedno. Hlavne kde sa nebude platiť astronomické výšky. A rodičia v ramci EU by ma pustili.
Skús to Dánsko. Má výborné programy pre zahraničných študentov stredných i vysokých škôl. A úroveň ich školstva sa mne osobne veľmi pozdáva. Dcéra tam bola rok na strednej a niekoľko vysokoškolákov od nás tam je. Nesťažuje si nikto.
Jasné, ja len aby sa nezabudlo.
@abbey1 Ďakujem. A vedeli by ste mi poradit cez čo to mám hladat,vybavovat s rodicmi? A to Dánsko je bez toho školného? Aké su tam podmienky
Podívej se na stránky scandinavianstudy.sk, primárně pomáhají s přihláškami a zařizováním vysokých škol, ale možná by měli i nějaké info o středních školách. Jsou tam velmi milí, když jsem kdysi zvažovala studium v Dánsku, dost mi pomohli. Akorát je třeba si uvědomit, že i když je školné zdarma, náklady na život v Dánsku (a severských zemích) se mohou vyšplhat na 700-800€ měsíčně 🙂
Myslím, že aj cez týchto sa dá:
https://www.interstudy.sk/
Také, že študovať 4/5 rokov v zahraničí s nulovými nákladmi ako cudzinec určite neexistuje. Ak to bude za teba zariaďovať agentúra (čo na 99% bude), tak to zadarmo nespraví. Niekde musíš bývať, jesť, platiť poistenie, školské pomôcky, dopravu - u neplnoletých sa o toto starajú rodiny - to sú opäť platené služby. A takisto za tie roky určite pôjdeš aj domov, takže náklady na cestu.
Takže pokiaľ tvoji rodičia nedostali pracovnú ponuku, v rámci ktorej by ste sa niekam sťahovali a mala by si zabezpečené základné potreby, tak zadarmo to nebude.
A už keby ti rodičia boli ochotní platiť všetko okolo, tak prachy na školné už by sa ľahko našli.
A ešte mysli na to, že na celé sš štúdium budeš potrebovať najprv ovládať jazyk tej ktorej krajiny. Úprimne si neviem predstaviť 14-15 ročné dieťa sam
samé poslať do krajiny, kde nevie jazyk, nevie ako funguje sociálny systém, zdravotníctvo, nič…
@sissy27 ani ja si neviem predstavit tak mlade dievca same vo svete, ale kvitujem, ze ma baba elan a odhodlanie, je takych dost a zvladnu to. Mne zajtra moja cerstva 19-tka zacina 2.rocnik VS, dnes odletela (2000 km) a ja tu revem ako krava, lebo mi je strasne smutno. Velakrat to deti zvladnu lepsie ako rodicia.
@tenerifka úplne sama by to 15r, bez znalosti miestneho jazyka a praktických vecí nezvládla, nebudeme si klamať. Teda ak sa bavíme o dieťati z bežných rodín, nie trebárs sirota, ktorú vychováva o dva roky starší brat. Dokonca si ani nemyslím, že je legálne nechať niekde neplnoleté dieťa bez dozoru, veď aj u nás ak sú sš študenti na intrákoch, tak majú aspoň nejakú kontrolu nad sebou v podobe vychovávateľov.
Tu si netreba zamieňať elán a odhodlanie s naivitou. Bez výdatnej finančnej podpory rodičov a niekoho dospelého v mieste štúdia to proste nepôjde.
A tebe aj tvojej dcére prajem veľa šťastia a žiadne slzy 😉
Aké sú momentálne konkrétne podmienky pre stredoškolské štúdium, netuším. Vysokoškolské je bezplatné, a plus výdatná pomoc a podpora pre študentov.
Hľadaj strednú školu ,ktorá prijíma medzinárodných študentov. Čiže bude zabezpečený internát, alebo teda celkovo internátna škola. Je to u nich bežné. Tie školy majú na svojich stránkach zverejnené základné informácie, aj o možnosti štipendií pre medzinárodných študentov. Nás rok štúdia na komplet s ubytovaním, stravou, školné, učebný materiál stál smiešne peniaze. Doma by ma dcéra stala minimálne tak isto.
Kľudne kontaktuj študentské agentúry, ako vyššie píšu dievčatá. Vedia poradiť a nasmerovať. Ale doporučujem hľadať aj sama s rodičmi na nete, medzi známymi. Nám sa tak dvakrát podarilo za smiešne peniaze sa agentúrnej pomoci vybaviť školy priamo.
Ak by sa ti aj nepodarilo celé štúdium absolvovať v zahraničí, každý rok je úžasný benefit. Držím päste.
@sissy27 Niektoré školy ponúkajú štúdium pre medzinárodných študentov. Je zabezpečený internát, štipendium, študuje v angličtine, plus sa učí jazyk krajiny.
Čiže skutočne to nie je žiadne nereálne sci fi. Študent nie je bezprizorne na ulici, má normálne zdravotné poistenie ako domáci. A nemusí byť ani sirota, ani dieťa milionárov.
@abbey1 Ďakujem Vám pekne za ochotu a rady. A je aj možnosť bývať v dobrovolníckych rodinách?
Mala by si mať povinnú 10 ročnú školskú dochádzku v SR.