Ako si zarobiť v 11. rokoch?

janapaf
24. okt 2020

Dcéra bi si chcela zarobiť ponúkla som jej roznos letákov ale jej sa zas nechce chodiť po celom meste

simsalabim
24. okt 2020

@janapaf no tak si nezarobi 🤷‍♀️

sissy27
24. okt 2020

@janapaf 11 ročné dieťa má plniť povinnú školskú dochádzku a živiť ho majú rodičia. Keď tak jej zvýš vreckové za nejaké práce v domácnosti, ale hnať na brigádu 11r decko a ešte v tejto dobe, kedy je aj zákaz vychádzania, je fakt pritiahnuté za vlasy.
Čo také si potrebuje dcéra kúpiť za vlastné čo jej neviete / nechcete dať ako rodičia?

jankapepe
24. okt 2020

@janapaf keď sa jej robiť nechce tak si nezarobí. To platí či má 11 či 40

janka_266
24. okt 2020

11 ročne dieťa si ešte ani nemôže zarábať na zmluvu na svoje meno 🤦‍♀️A už len teraz je super nápad robiť roznos letákov, keď nemôžeme ísť ani na vlastnú ulicu poriadne.

pribinak
24. okt 2020

Sa skús zamyslieť, ty ako nejaký podnikateľ či živnostík, by si akú pracu zverila 11 ročnému dieťaťu? No asi žiadnu, veď to decko nie je ani hmotne zodpovedne. Nič.

11 ročne sa má učiť a hrať sa, robiť ešte bude. Tak jej daj Ty za niečo finančnú odmenu, alebo častejšie vreckové

Bez urážky, ak je šikovná v škole, nech Tá učí SJ.

princeznasevera
24. okt 2020

@sissy27 asi iphone

janka_266
24. okt 2020

@princeznasevera a keď mu ho kúpia tak o týždeň bude téma, že dieťa rozbilo iPhone, čo s tým 😂

sissy27
24. okt 2020

@princeznasevera no len aby to nebolo na základné životné potreby v tomto prípade. 11r decku proste iphone nedovolím keď na to nemám / nechcem kúpiť, vysvetlím a nie že mu poviem “tak si zarob”.

tilko
24. okt 2020

Ja mám 11r. aj 8m starého syna....nikdy by ma nenapadlo dovoliť mu v tomto veku brigádu u cudzích ľudí...a v tejto situácii už vôbec nie...ale...
Chcel veľmi reprák...tak si naň zarobil tak, že celej rodine za peniažky povysával autá (dedkove, strýkove dve, naše dve), strýkovi keď tam bol na prázdninách pomohol kosiť trávnik a na chate s babkou a dedkom chystal drevo na zimu...

princeznasevera
24. okt 2020

@tilko moj brat detom nikdy nic nekupil na vsetko si museli zarobit. A tak by to malo fungovat. Ja mat dieta tiez mu iphone nekupim podla mna je to predrazena cetka

sissy27
24. okt 2020

@princeznasevera akože 11 ročnému (prípadne aj mladšiemu) sa nemá kúpiť nič, má mať len strechu nad hlavou, teplé jedlo a školské pomôcky, hej? Zlatá moja, dieťa má nárok na rovnakú životnú úroveň ako rodičia. Takže ak si rodičia doprajú cigarety a pivo alebo iné zbytočnosti, tak decku môžu dopriať nový telefón, knihu alebo hračku a nie že si má na to zarobiť. Žiadny normálny rodič nebude posielať maloleté decko na brigádu, keď tak mu umožní “zarobiť si” v rámci domácnosti.

horalka1986
24. okt 2020

@sissy27 chudence deti. 🤦‍♀️
A k autorke.... 11 rocne dieta nema co brigadovat. Ma sa ucit a uzivat si detstvo. Neviem na co setri a nech je to aj iphone, ale moj 9,rocny chce novy pocitac a setri tiez. Ma vreckove ktore neminie, obcas mu da babka nejake to euro za dobru znamku, dostane co to na narodky a ine sviatky alebo od nas ked spravi,nieco zo svojich domacich povinnosti na vyse.

sissy27
24. okt 2020

@horalka1986 presne tak. V 11 má mať dieťa vreckové od rodičov a s tým hospodáriť, prípadne nejaké bonusy tiež v rámci rodiny. A nie pracovať. Ak si rodičia nemôžu dovoliť dať svojmu dieťaťu vreckové, tak by si mali v prvom rade sami nájsť extra príjem a nie posielať zarábať dieťa. Nehovorím, že dieťaťu treba kúpiť a dať všetko na čo si zmyslí, to je opačný extrém od toho aby maloleté dieťa muselo zarábať.

horalka1986
24. okt 2020

@sissy27 ano, treba mat hranice. Moj syn ma počítač. Staru sunku ale funkcny, cize ma to co potrebuje. Ak chce nieco naviac a chce lepsi pocitac, nech sa paci. Moze si na neho nasetrit.

lujza123
24. okt 2020

@janapaf môžeš jej zaplatiť za pomoc v domácnosti, vynášanie smeti.
Letaky by som ju neposielala nosiť samu, len s niekym dospelým pripadne 15 + že by pomáhala, je to fyzicky náročné, letáky sú ťažké v batohu, v zime omrznute prsty.

lujza123
24. okt 2020

Mne príde normálne ze 11 ročne už pomáha s chodom domácnosti aj prácami na zahrade a keď sa rodic rozhodne dat mu za to vreckové ako odmenu prečo nie. Nevidím na tom nič zlé. Moju zapajam do všetkých prác co doma sú. Povesia pradlo, vylozi umývačku, osupe zemiaky, zalozi oheň v kachliach, izbu si vysáva, umyva, na záhrade tiež co treba pomôže aspoň trochu. Pol hodina povinnosti denne ju nezabije a zvyšok dna si môže užívať detstvo v posteli s mobilom v ruke.

Ved to je už veľké dieta. Ak prejaví samé záujem o zarobenie peňazí a je ta možnosť primerane veku a fyzickým moznostiam kľudne. Ja som celú pubertu roznasala letáky. V 12 tích spolu s mamou, od 14 tích s kamoškou. 2 hodiny práce za týždeň a vlastne prachy s ktorými som si mohla robiť čo som chcela.

nistika
24. okt 2020

a co je na tom nepredstavitelné ak jedenásť ročné dieťa chce brigádu??ved nemusí otrocit niekde každý den po škole predsa....za mojich základoškolských čias si vela detí privyrábalo roznosom reklamných letákov a ja som bola medzi nimi...myslím že z nikoho neubudlo. mali sme radosť že zarábame vlastné peniaze, s ktorými môžme naložiť ako chceme a nemusíme sa nikomu prosiť. ja som si napríklad "mesačnú výplatu" čo nebolo ani 400sk minula na drahú kozmetiku no a čo....bola to moja zbytočná volba. bola som hrdá že mi niekto za niečo platí a zodpovedná....ak by som to nerozniesla, prišla by som o brygádu logicky. dieťa nemusí dostať naservírované všetko o čo si požiada, potom to tak vyzerá....nech sa naučí vážiť si peniaze, čo je to práca, čo kolko stojí kolko je to roboty...a naozaj neviem NEVIEM prečo by malo byť dieťaťu platené za to že ide vyniesť smeti???? to ako ono v tej domácnosti nebýva, ked by mu z vynesenie smeti zadarmo odpadli ruky????

evica01
24. okt 2020

Daltonsky meter 👍 googli

tilko
24. okt 2020

@nistika je to nezákonné....brigádnicku činnosť môže vykonávať osoba, ktorá už má 15 rokov a ukončila povinnú školskú dochádzku...

nistika
24. okt 2020

@tilko neviem ako stoja zákony, viem že zmluvy boli aj vtedy písané na rodičov....ale zeby zrovna pokuta chodila alebo sankcie....neviem co presne hovorí zákon, ale určite viem že o môže byť prospešné-všetkého vela škodí samozrejme

sissy27
24. okt 2020

@nistika ja len toľko, že legálne môžu mladiství pracovať až od 16 rokov a po ukončení povinnej školskej dochádzky. Detská práca je v našich končinách nelegálna. Tam nech idú letáky roznášať tí, čo poberajú sociálne dávky polovicu života. Plné úrady práce dlhodobo nezamestnaných, tým sa tiež nič nestane ak sa prejdú s batohom plným letákov, a na rozdiel od detí iné na programe nemajú.

lintu
24. okt 2020

Oficiálne nikde. K peniažkom sa ale môže dostať cez vreckové, šetrením za narodeniny/meniny, výpomocou známym (záhradné práce, umytie auta, venčenie psa, práca na počítači,....). A ak je zručná a šikovná pokojne aj predajom vlastných výrobkov.

nistika
25. okt 2020

@sissy27 vidiš a toto je to nešťastie, zrovna takým čo si opísala sa nechce, a deti to zoberú s radosťou :D no som názoru dajme prácu tomu, kto o ňu stojí. okrem toho ak niekto dve hodiny v týždni roznáša letáky alebo jedno poobedie neviem či sa jedná o prácu...skôr úvazok na dohodu.

sissy27
25. okt 2020

@nistika pokiaľ vykonávaš nejakú činnosť za účelom zárobku tak je to práca a je jedno koľko času alebo námahy tomu venuješ. A naozaj nevidím jeden jediný dôvod, prečo by mali maloleté deti zarábať. Máme tu niečo ako vyživovaciu povinnosť medzi deťmi a rodičmi a vieš, aby sa to raz neobrátilo a dieťa svojim nevládnym rodičom nepovedalo “vieš čo, ja už som sa v živote nerobil dosť, veď pracujem od svojich 11rokov, tak aj ty si na svoje potreby zarob”.
Dieťa má na starosti školu a vzdelanie, plus samozrejme podieľať sa na fungovaní domácnosti, na zárobkovú činnosť má dosť času po skončení povinnej školskej dochádzky.

nistika
25. okt 2020

@sissy27 ale ty asi nechápeš stále pointu, že niektoré deti chcú si zarobiť peniaze dobrovolne. akože nie že rodič ich vyženie do práce, ale že oni z vlastnej iniciatívy chcú mať vlastné peniaze a zodpovednosť. tým žiadnemu rodičovi nepadne vyživovacia povinnosť....ak dieťa chce roznášať letáky, nevidím dôvod aby ich neroznášalo....neviem prečo na koňovi stále niekto musí chodiť z extrému do extrému....ty máš hned asi predstavu cínskeho dieťaťa v továrni....

sissy27
25. okt 2020

@nistika ak si 11r dieťa chce zarobiť, tak mu ten priestor majú dať rodičia - umyť auto, pokosiť trávnik, postarať sa o mladšieho súrodenca atď, vždy sa v domácnosti nájde niečo navyše. A nie riešiť mu brigádu niekde po agentúrach. Keď to decko zrazí auto pri roznášaní letákov? Alebo agentúra hodí naňho nejaký prúser, teda hodí to na toho, na koho je zmluva? Kto bude na vine, kto ponesie zodpovednosť?

nistika
25. okt 2020

@sissy27 to sa môže samozrejme stať....ale skôr mi to príde ako kto nechce hladá dôvod, kto chce hladá cestu.....ved je to na rodičoch ci chcu si uviazat tuto zodpovednost alebo nechcu....preto boli pisane zmluvy na rodicov...je to na kazdeho zvazeni....ak by moje deti prejavili zauem, skusila by som im s tym helfnut....

sissy27
25. okt 2020

@nistika ešte raz a skús čítať s porozumením - práca maloletých do 16r je nelegálna. Je naozaj nutné učiť deti klamať, podvádzať a obchádzať zákony už od malička? Príde ti to normálne? Mne nie. Ak chceš ako rodič splniť dieťaťu sen o našetrených / vlastných peniazoch, tak mu vysvetli aké sú aktuálne zákony, a umožni mu ten sen dosiahnuť ty ako rodič - nech napr pracuje v domácnosti navyše a ty mu to zaplatíš.

nistika
25. okt 2020

@sissy27 toto je neuveritelné ako niektoré ženy dokážu na modrom koníku z teba bezpríčiny spraviť psychopata s problémom dodržiavania vyšších autorít....ved si rob po svojom ja ta nesúdim za tvoj prehnane opičí názor tak nechaj ostatných dýchať tiež. vidíš len to negatívne na všetkom či len čo sa zákonov týka?
ešte raz a teraz čítaj s porozumením ty: AK MOJE DIEťA PREJAVí ZáUJEM - znamená nikoho do nelegálnej práce nenútim ani mi tým neSpadne vyživovacia povinnosť, TAK MU SKúSIM S TýM POMôCť - znamená že zmluva bude písaná na mňa a tým preberám zodpovednosť.
hypoteticky ak (bavíme sa stále o roznášaní letákov, nie o dávaní úverov v banke) niečo pokazí - teda bude lenivé a neroznesie letáky alebo ich roznesie zle, jednoducho ho vykopnú. nič viac sa nedeje zmluva končí.
netreba vsade vidieť psychopatizmus ale možno a lepšiu stránku - zodpovednosť dieťaťa, jeho vzťah k vlastným peniazom, podporu jeho sebavedomia- lebo ono je za niečo platené, schopnosť stávať sa pomaly samostatným
ak nesúhlasíš je to ok, ale ja sa v budúcnosti zariadim po svojom a je mi jedno ze za monitorom vybuchnes.

vevesh
25. okt 2020

@sissy27 len taky detail. Pracovat moze aj dieta mladsie ako 15r, ak splni podmienky dane inspektoratom prace a pracovna cinnost je usposobila veku. Klasicka praca - 5dni v tyzdni po 8h moze az po dovrseni 15r. a zaroven aj skolskej dochadzky. Hmotnu zodpovednost ma dieta az po dovrseni 18r...cize take roznasanie letakov moze robit aj 11r. po odobreni uradom.
K autorke- i ked dieta moze pravne pracovat, v tomto veku by som ho veru na brigadu neposielala, nehovoriac o tom, ze takych prac je velmi malo . Nech si zaraba az po dovrseni 15r.- hlavne kvoli vyzretosti, a v 15tke si potom moze brigady naozaj vyberat a dovtedy sa musi usposobit s tym, co mu bude ponuknute...