Ako si zarábajú maloletí?

mama004
5. jún 2020

Ahojte, moja dcéra má 12 rokov no je dosť vyspelá je už v puberte. Tento týždeň mi povedala že by si chcela niečím zarábať nejakou brigádou alebo čím ale mňa nenapadá nič čím by si 12 ročné dieťa mohlo zarábať. Bola by som vám vďačná keby ste mi niečo poradili, ďakujem.

mareka49
5. jún 2020

@mama004 no myslim, ze praca na svk je pod 16 rokov oficialne protizakonna.
Mozno tak, ze starsi kamarat roznasa letaky, ma to na seba a podeli sa zo zarobkom, ked bude dcera "nacierno" pomahat

heln
5. jún 2020

Ahoj, legálne ničím, oficiálne sa dá až od 15r. Ale môže roznášať letáky (na zmluvu pôjdeš ty), venčiť psov, pomáhať známym, ktorí jej zaplatia - umyť auto, upratovať v domácnosti, doučovať.

melisa16
5. jún 2020

Môže predávať nejaké náramky (alebo nievo iné), čo vyrobí 🙂

ajka0207
5. jún 2020

@mama004 ja som si privyrabala ako pise @mareka49 , na 18 rocnu kamosku bola pisana zmluva a roznasala som ja.
Este ma napadaju handmade vecicky (hackovanie, sitie, montesorri aktivity...) a ich predaj na tvoje meno. Pripadne v 13 som doucovala kamaratov a niekedy mi ich rodicia nejake drobne dali. Nakup pre seniora ci vencenie psov by uz mozno tiez zvladla.

jumama
5. jún 2020

AJ ja viem tak, ze detska praca, dokonca aj dobrovolna, pre nejaku neziskovku, nie je mozna.

sissy27
5. jún 2020

@mama004 v 12 legálne nijako. Ako matka by som v takomto prípade dala dcére možnosť zarobiť si doma intenzívnejšou pomocou v domácnosti nad rámec bežných povinností.

liluska68
5. jún 2020

aktuálne si môže oficiálne privyrábať až po ukončení povinnej školskej dochádzky. Zmenilo sa to, myslím, minulý rok. Teraz je aj tak tažké nájsť brigádu, keďže všade sa prepúšťa. Navyše, kým nemá 18 sú tam dalšie obmedzenia...

patka06
5. jún 2020

môže napr. venčiť psov

ro_manka
5. jún 2020

my napríklad brávame k nám jednu dievčinu a jedného chalana od známych v tomto veku, aby nám pomohli strážiť deti. teda nie tak, že sú s nimi samé. ja som s nimi doma. len oni im vymyslia program a na hodku dve ich zabavia a ja zatiaľ robím, čo potrebujem.

elisabella
5. jún 2020

V Australii je to legalne mozne od 13, samozrejme za upravenych podmienok atd.

simonah73
5. jún 2020

moja, teraz uz 14rocna mi obcas pomaha triedit doklady, tak som jej za to nieco dala.

sisaka
5. jún 2020

U nás od 12. rokov môžu deti oficiálne babysittovať, neviem, či je táto veková hranica nejak obmedzená na Slovensku, ale pre dievča ideálna “robota”
Syn minulú a predminulú zimu odprataval sneh ako 10 a 11 ročný, v lete sa mu robiť nechce, behá von s kamarátmi, už by mohol oficiálne babysittovat ale on je divoký tak preňho to zatiaľ nie je.

daganov
5. jún 2020

@mama004 dostáva dcéra vreckové? A rozprávala si sa s ňou o tom, čo by si za tie peniaze kúpila? O čom sníva? Ja by som to tiež videla na to venčenie psov, alebo letáky.

sunny8
5. jún 2020

O maloletých sa majú starať rodičia

ibrunova
5. jún 2020

Oficiálne môže brigádovať, keď ukončí povinnú školskú dochádzku,

mama004
autor
5. jún 2020

@sunny8 dávam jej všetko čo potrebuje a ešte viac ale keď niečo robiť chce tak jej to zakazovať nebudem

mama004
autor
5. jún 2020

@daganov dostáva keď ide napríklad to mesta tak si vypýta. A áno rozprávala chce si šetriť na nejaké drahé topánky a ona vždy niečo chce takže sa nebojím že by si len tak odkladala🙂

daganov
5. jún 2020

@mama004 keď ide do mesta, vypýta si a ty jej dáš, no ona to zrejme v tom meste minie - kino, zmrzlina, džús...Možno by bolo lepšie jej dávať pravidelne nejakú čiastku, napr. raz týždenne a nech sa učí hospodáriť. Nech si rozmyslí, či minie v meste viac krát menšiu čiastku, pokúpi blbiny, alebo si našetrí na topánky.

simonah73
5. jún 2020

@daganov ja som nasim dvom zalozila ucty detske tam kde mame aj my ucet a cez trvaly prikaz im tam posielam kazdej vzdy na zaciatku mesiaca 10e. obidvom som k uctom zriadila aj smartbanking pasivny, takze si vedia skontrolovat stav na ucte, nevedia cez to nikam peniaze poslat, obidve maju karty k uctu aj ked mensia (9r) ju ma zalozenu v jej sanone s dokumentami. minuly mesiac mala starsia narodeniny tak som mensiu zobrala aby jej isla nieco kupit, sama vybrala, sama zaplatila. kedze maj bol trochu slabsi v trzbach a aby som nemusela ist do uspor na leto tak starsia (14r) navrhla ze zaplati sebe aj sestre tenisky, lebo tie co mala su skor na chladnejsie pocasie. toto jej samozrejme preplatim hned ako bude situacia na ucte lepsia.

sisaka
5. jún 2020

@sunny8 p o moje deti bolo a je postarané a to nadštandardne. Privyrábajú si lebo chcú, nie lebo musia. Neexistuje lepší spôsob ako pochopit hodnotu peňazí a čo za nimi je.
Taktiež mojej dcére sa nemôže stať, že na nejakom fóre napíše mám 28 rokov a nikde som ešte nerobila. Moja robí popri škole od 15. teraz ma 21 a ma pracovne skúsenosti z rôznych oblasti a to ešte ani neskončila univerzitu.

rencazranca
5. jún 2020

Naše deti upratovali schodisko vo vchode, nech sa skúsi popýtať po bytovkách či by im nemohla upratať.

macekovam
6. jún 2020

@mama004 alebo ty môžeš akože roznasat letáky.. A bude to robiť ona

hettinka
8. jún 2020

@mama004 12- rocne dieťa oficiálne zarábať nesmie. Až po ukončení povinnej školskej dochádzky.

sonnenshein
8. jún 2020

Moji si zarobili ucinkovanim v TV relaciach ako komparz. To je vsak extremne obcasne a vacsinou limitovane na Bratislavu.
Inak mi okrem spominaneho handmade napada este drobne programovanie - ak ma vztah k IT. Potrebne zaklady sa nauci vdaka kurzom od napriklad Aj Ty v IT, zvysok samostudium.

hettinka
8. jún 2020

@mama004 inak, moja dcéra tiež špekulovala s brigadami, tak som jej povedala, že ja jej tie peniaze na kino a zmrzlinu, oblečenie radšej dám a nech sa koncentruje na školu, užíva si život. Narobí sa v živote do 65-ky viac než dosť.
Teraz má 18, az teraz začala brigádovať, myslím, že jej nič neutieklo. Našla si oficiálnu brigádu, ziadnu čiernotu, kde bude drieť za 2-3€ na hodinu.
Počas školy doucovala matiku, no skôr za čokoládu, protislužby, prístupový kód na netflix a takéto veci.

hettinka
8. jún 2020

@sonnenshein na Aj ty v IT dcéra chodila hádam na všetko, čo mali v ponuke u nás v okoli, no s takými základmi môže tak robiť spolužiakom domáce úlohy, na zarábanie to nestačí.