Ako si môže 12-ročný syn zarobiť?

anonymny_typek
26. aug 2023

Mám 12 ročného syna a chce si zarábať na brigáde, a na to aby sme mu dali vreckové nemáme :(((

galganka
26. aug 2023

10 eur sa nenájde? Dve kávy, asi dve krabičky cigariet (netuším koľko stoja), či jeden a pol obedového menu.

betulinka1
26. aug 2023

@anonymny_typek Ved mu daj doma brigádu. Pokosiť, upratat auto, upratat byt…..Mne takto rodicia davali zarobit, cennik bol dohodnuty vopred a od 16 uz na brigády. Vreckové som nedostavala. Iba to co som zarobila.

deti95060810
26. aug 2023

12 r. vreckové? Moja dcéra má 15 r a vreckové ešte nikdy nedostala...
to nie je zas až tak nutné v tomto veku...
ak máte problémy s financiami tak vreckové musí počkať...

sissy27
27. aug 2023

@anonymny_typek detska praca je v tejto krajine nelegalna, takze vy ako rodicia si najdite brigadu a z toho mozete dat synovi vreckove, resp ho odmenit za dobre znamky, pomoc v domacnosti, kosenie travnika atd. Ak je na smartfon / notebook / tablet, internet, cigy, pivo a kavu, tak sa najde aj par € pre syna. A verim, ze bude lepsie hospodarit ako jeho rodicia.

nelca84
27. aug 2023

@deti95060810 no podla mna je to nutne. Nie preto, ze by dietatu nieco chybalo, ale v tomto veku uz maju mat moznost narabat s malym mnozstvom penazi. V 15-tich by uz mala vediet pouzivat aj bankomatovu kartu. Potom tak vyzera nasa financna gramotnost...
@anonymny_typek tiez neverim, ze ak ste pracujuci, tak sa nenajde 10e, to v jeho veku uplne staci

nelca0510
27. aug 2023

@anonymny_typek tak po susedoch nech pomáha. Sa trošku uskromnite a apson pár eur kvôli hospodáreniu mu dajte

dzina007
27. aug 2023

@deti95060810 nasi vreckove maju a to maju 8 a 10. A je to pre nich da sa povedat dobra skola. 🙂 lebo si fakt mysleli ze snad peniaze rastu na strome. 😀

Vzdy ked sme niekde na vylete a nieco "velmi potrebuju kupit" tak to chcu do chvile kym im nepoviem jasne ze si to kupit mozte ale zo svojich penazi. Vtedy prehodnotia ci to naozaj tak "velmi potrebuju". Ak ano kupia si to z vlastnych ak nie su spokojni ze usetrili lebo si setria na vacsie polozky. Mladsi 8 rocny si setri napriklad na playstation 5. Povedali sme mu ze ked nasetri 300e polovicu mu doplatime. Uci ich to hospodarit s peniazmi a to ze musia si vyberat ci naozaj vsetko potrebuju a ak naozaj chcu nieco velke, nejde to hned ale musia na to pockat kym sa dosetri.
Aspon u nas to zredukovalo pocet haraburd v byte a na vyletoch niesu smutne tvaricky ze nedostali co sa im velmi pacilo. 🙂

moname
27. aug 2023

tak vreckové na zmrzlinu,kofolu či keksík aby nemalo dieťa-nefajčiť ,nepiť nekávičkovať,chodiť peši

sense
27. aug 2023

@nelca84 podľa man finančná gramotnosť nemá. Nič spoločné s používaním bankomatovej karty.

h2
27. aug 2023

Tiež si myslím, že vreckové je už v tom veku nutné, veď nemusí ísť o vysokú sumu. Neverím, že tých pár eur mesačne sa nenájde, človek aj tak kupuje kopu zbytočností, tak radšej dám dieťaťu.
Môj syn má tiež 12, vreckové dostáva pravidelne cca pol roka, od kedy si začal viac kupovať aj sám. Ale aj predtým mal peniaze. Odkedy chodí do školy, vždy má pri sebe v peňaženke cca 10-15€, keby bolo treba niečo platiť, nech má. Keď to minie, tak mu doplním. A to nehovorím o peniazoch, čo má našetrené od babiek a krstných, čo podostával na narodeniny...

guudy
27. aug 2023

@deti95060810 len ma zaujima, z akeho dovodu dcere nedavate vreckove?
Ked chce ist do kina/kofolu/cokolvek ine, musi si vzdy pytat peniaze? Ci?

guudy
27. aug 2023

Nasa 16 rocna ma mesacne vreckove, posielame jej na ucet. Okrem toho sme jej tento rok dali navyse peniaze na zaciatku letnych prazdnin (v podstate cele prazdniny bola mimo domu) s tym, aby sama hospodarila cele leto. Podla mna dobra skola do zivota. Dcera je financne gramotna a zodpovedna 🙂

1fifinka1
27. aug 2023

Odpovede úplne mimo témy. @autorka skus sa ho spytat, či nemá hračky, ktore by vedel posunúť, predať s ktorými sa nehrá už. Oblečenie, knižky. Skus mu s tým pomôcť. Inak v tomto veku legálne nezarobi nikde. Jedine od susedov, známych, vyvenčiť za 2/5€ malého psíka, zbehnúť niekomu na jednoduchý nákup. Chce si na niečo našetriť? Kúpiť? Alebo chce mať peniaze len tak, na koláčik, zmrzlinu?

slavomira236
27. aug 2023

@anonymny_typek moj ma 9sem vreckove nedostava. Do skoly všetky ma co sa tyka jedla pitia . Ma to mozno 10 domov po ulici a je v skole. Sam zatial nikde nechodi chodi so mnou takze zmrzlinu a podobne mu kupim ja. Ja som vreckove ziadne ako dieta nedostavala a som ok.

gab
27. aug 2023

@sense myslim, ze v prispevku od @nelca84 neslo o bankomatovu kartu, ale celkovo o financnu gramotnost, lebo ta, bohuzial, veru mohym ludom chyba. A zacina sa to aj drobnymi ciastkami vreckoveho. Aj ked svojim sposobom mozno aj ano, pretoze mnohi precerpaju limit, idu minus na karte a tiez si neustriehnu svoje prijmy a vydaje. A za par rokov budeme ako v Cine, platit sa bude prilozenim telefonu, kde vlastne viac menej spejeme.

fadama
27. aug 2023

Nech si užíva ešte detstvo chlapec, lebo potom sa napracuje až až 😃

zuzina1988
27. aug 2023

@anonymny_typek odkial ste?? potrebujem pokosit, umyt niektore okna… skuste takto na okoli, ci niekto nieco nepotrebuje, v rodine a tak. niektore babky napr. nakup potrebuju, tazke potraviny ako muka, mlieko…

guudy
27. aug 2023

@sense prave naopak, financna gramotnost a pouzivanie platobnej karty ma velmi vela spolocneho. Je velky rozdiel mat iba hotovost a s nou hospodarit, alebo mat kartu a fyzicky nevidiet odchadzajuce peniaze z uctu. Vela ludi vdaka fin. negramotnosti a pouzivaniu karty minie peniaze za par dni a potom im do vyplaty neostava…

guudy
27. aug 2023

@gab prilozenim telefonu sa plati uz niekolko rokov aj na slovensku ;)

sense
27. aug 2023

@gab napr ja som vreckové začala dostávať az keď som šla na strednú v 15 a rozhodne do skupiny negramotnych nepatrím. Moje dieťa má 10 a "vreckové" dostane max tak na dovolenku keď ideme alebo keď ide s otcom. Napriek tomu vie ze keď si minie hneď všetko prvý deň tak zvyšok dovolenky ma smolu. Takisto vie ze nemôže mať vždy všetko a hneď lebo to chce. Čiže k tomu ako pristupovať k peniazom vieš naučiť dieťa aj bez toho aby malo v 10 alebo 8 rokov vlastný účet, kartu alebo vreckové.
A áno čím ďalej tým viac je problém ze sa zadlzuju hlavne mladi ľudia ešte nastrocny preto ze karty ponúkajú rôzny debet, výhody a nie je nič jednoduchšie ako priložiť kartu.
Apropo raz v 5 rokoch mi povedala dcéra, mami prečo musíš chodiť do práce zarábať korunky, keď máš kartu

sense
27. aug 2023

@guudy t'ai jia dom stará škola, naučila som sa finančnei gramotnosti ešte za éry, keď žiadne karty neboli
A to nemám problém použiť ani kartu, ani IB, ani nákup cez internet ani nič podobné.
A každý finančné gramotny rodič, dokáže tejto finančnej gramotnosti naučiť aj dieta

apolka77
27. aug 2023

@guudy platí, ale nie je to tak bežné ešte u nás.

napr. v Číne hotovosť už vôbec nepoužívajú buď cez telefón alebo hodinky. Tam keď telefón "zdochne" asi je dosť veľký problém niečo zaplatiť niekam ísť všetko tam frčí na aplikáciách vraj dokonca aj v malých mestách, dedinách.

katka1389
27. aug 2023

@anonymny_typek letaky roznasat skusit.
..

guudy
27. aug 2023

@sense podla mna studentske ucty (pre neplnoletych) neponukaju debet…nemam to teda uplne nastudovane, ale znie to logicky, ci? 🙂

guudy
27. aug 2023

@sense ja som tiez vyrastla na hotovosti😄

guudy
27. aug 2023

@apolka77 jasne, v mensich mestach isto nie. Ale ked si to tak vezmes, tak ci platis bezkontaktne kartou alebo telefonom, uz velky rozdiel nie je 🙂

guudy
27. aug 2023

@anonymny_typek aby som aj odpovedala na polozenu otazku. V 12 rokoch moze syn pomahat doma, vy obetujete cast nedolezitych vydavkov (ako uz spominane cigarety, alkohol, sladkosti) a date mu vreckove.
Alebo sa moze po okoli popytat, ci niekto nepotrebuje pokosit travnik, nakupit alebo nieco pod. Okna umyvat by som si od 12 rocneho nedala. Ale nakupit v pohode.

veronikaszabova
27. aug 2023

@deti95060810 vreckove nie je nutne? Fakt? A keby sa zacnu ucit hospodarit s €? Aj moj mensi (9r) dostava vreckove
14r uz ma 2 roky aj svoj ucet v banke.

koniarova
27. aug 2023

Oficiálne nemôže 12 ročný brigádovať nikde.

rysavcek
27. aug 2023

Baby trosku sa sem votriem . Dávate deťom vreckové mesacne alebo týždenne a v akej sume približne. Dcere sme začali dávať ale nebolo to v nejakom pravidelnom intervale ale ide na druhý stupeň bude chodievať sama domov po skole s kamarátkami tak určite budú chcieť zájsť niekam na zmrzlinu cestou domov tak nech si začne pomaly zvykať a naučí sa narábať s peniazmi. Ďakujem