Ako šetriť na strednej škole?

13. aug 2021

Zaujímali by ma rady, ako šetriť peniaze na strednej škole. Mám menej peňazí ako moje kamarátky a chcela by som si nejaké aj ušetriť, ale veľmi sa mi to nedarí. Najviac peňazí míňame na pizzu, Kofolu, nejaké to jedlo na výlete...
Viem, ze poviete brigada, tu sa mi ale nepodarilo zohnať na leto, ale budem mať brigádu od septembra, kde zarobím nejakých 80€ mesačne (keď budú prázdniny možno viac), ale to si chcem celé ušetriť na autoškolu.
Nejaké rady okrem toho nechodiť vonku s kamarátmi :D?

marsmykkok
13. aug 2021

nekupovať toľko jedla, brať si niečo aj z domu a na výlete si kúpiť len kofolu alebo napríklad polievku, hot dog a tak. Dať si pizzu a k tomu ešte kofolu napríklad stojí dosť.

sissy27
13. aug 2021

či na strednej škole, či v dospelosti, sú len dve možnosti: zvýšiť príjem a znížiť výdavky. Tak nepôjdeš na pizzu a kofolu 3x za mesiac, ale len raz alebo 2x. Nedáš si pizzu za 10€, dáš si nejakú za 7€. Nedáš si veľkú kofolu, dáš si len malú...
Nájdeš si brigádu, kde zarobíš nie 80€, ale 100€, prípadne si nájdeš aj dve brigády...Za 80€ na mesiac to asi nebude niečo, čo ti zaberie veľa času, takže kľudne k tomu zober ešte niečo extra.

denjelka
13. aug 2021

Prvá otázka koľko máš rokov? Čo študuješ? Pracovala som popri škole od 15rokov. Zohnala som si brigádu ako čašníčka na svadbách,plesoch a pod. v miestnom kultúrnom dome. Popritom som pár razy roznášala letáky a noviny. Myslím, že to nieje taký problém niečo nájsť keď hľadáš. Samozrejme to závisí ako som písala vyššie, aj toho koľko máš rokov.

autor
13. aug 2021

@sissy27 no je to dva krát do týždňa na dve hodiny po škole, cez týždeň viac už nestíham, lebo dom na ťažkej škole v deň brigády prídem domov o 8 keďže dochadzam ďalej do mesta a to sa už moc nestíham učiť, tak aspoň zvyšné dní chcem mať na učenie a v piatok vonku... cez víkendy by sok kľudne aj oba dva dni a na dlhšie, len nemôžem nič nájsť

autor
13. aug 2021

@denjelka som na gympli a mám 16... Čo som sa pýtala na miesto čašníčky, tak hľadali od 18 prípadne s praxou s to nemám, ale skúsim sa poobzerať na to roznasanie letakov, to mi ani nenapadlo

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimka1402
13. aug 2021

Neviem aký máš rozpočet, ale ja som dostávala max 10€ na mesiac... Takže ak som niekde šla snažila som sa neísť do podnikov, nejesť v meste ak sa dalo, ísť radšej na piknik, namiesto kina film u kamosky atď... Človek, keď nemá možnosť, musí sa uskromniť.

leuchtturm
13. aug 2021

ber si lepenaky a vodu z domu a usetris 😉

sissy27
13. aug 2021

neviem, najlepšie sa hľadajú brigády na leto podľa mňa, to si ale trošku prešvihla... u nás v meste stredoškoláci brigádujú v bufetoch na kúpaliskách, ako animátori v rôznych detských táboroch, dá sa zaregistrovať v rôznych agentúrach a oni ti potom nájdu brigádu (je pravda, že dostaneš možno trošku menej peňazí ako keď si zoženieš sama, ale zas nemusíš hľadať) - dokladanie tovaru, lepenie krabíc v skladoch, upratovacie práce, pre chalanov aj fyzicky náročnejšie veci ako sťahovanie nábytku. V každej reštike / krčme / bufete potrebujú študentov na pomoc...

littlebubble
13. aug 2021

Niektoré čo tu radíte brigádu, tak v ktorom roku ste brigádovali vy? Väčšinou chcú všade od 18.

autor
13. aug 2021

@mimka1402 Nemám pravidelne vreckové, priemerne dostanem možno 15€ ale ako kedy teraz cez prázdniny nedostavam nič, ale cez školský rok som skoro nikde nechodila, takže mám nateraz našetrené

autor
13. aug 2021

@leuchtturm čo sú lepenky

autor
13. aug 2021

@sissy27 som registrovaná v 2 agentúrach a po podpisani registračných formulárov mi povedali že nemajú miesto

sissy27
13. aug 2021

@littlebubble od 15, a robila som všetky víkendy, občas aj niektoré večery po škole, stíhala školu aj bohatý spoločenský život 😃 spánku bolo pomenej ale nesťažovala som sa, v tom veku telo znieslo 😂 brigádovala som až do skončenia školy a potom začala robiť už normálne.

Pre autorku: neviem, ja mám pocit, že pre študentov je práce stále dosť, len asi netreba byť fajnová a hlavne nečakať, že príde brigáda za tebou. Zvládla si sa vyžalovať na mk, tak si zvládneš vyhľadať na fb skupiny s ponukami prác, brigád, otvor profesiu, popýtaj sa kamošiek, kamošov, sadni na bus / vlak, odvez sa do najbližšieho mesta a pobehaj tam nejaké nákupné centrum, zmrzlinárne, bagetérie, kaviarne… ako puberťáci sme si cez prazdniny na dedine vedeli zarobiť na zemiakovej, uhorkovej brigáde, tam vždy na poli alebo okolo zvierat bolo dosť roboty, síce makačka ale aj kopec srandy a zážitkov.

littlebubble
13. aug 2021

@sissy27 Ale v ktorom to bolo roku a čo si robila 🙂?
Pýtam sa zo zaujímavosti pretože väčšina brigád je od 18.Aj u nás len od 18 a víkendy chcú zamestnanci.

Možno v McDonald's sa dá aj skôr kedže mi tam kamarátka brigádovala, ale inak neviem o ničom.

autor
13. aug 2021

@sissy27 Ja som chcela len rady a nie sa žalovať a fajnová na brigády fakt nie som, to čom nám teraz je upratovanie takže... S ns dedine fakt takéto nič nemáme, tu ani poľnohospodárske zvieratá nie sú, a zemiaky si ľudia pestujú samy na záhrade... A skupiny nášho mesta a profesiu pozeram, ale na profesiu brigády ani moc nie sú a inde keď volám tak chcú väčšinou od 18. Zmrzlina a podobne je s peniazmi, takže ti tiež neberú (áno, aj som ss volá opýta, nehovorím to len tak že neberú)

autor
13. aug 2021

@littlebubble v akom meste berú pod 18? Ja som sa bola u nás v Mc pytatv juni a povedali mi, že len od 18 berú 😅

littlebubble
13. aug 2021

Tak uz potom ani tam nie 😂.Na vychode.

sissy27
13. aug 2021

@littlebubble ano, bolo to dávno ale teraz má dcéra 17 a prvú “brigádu” mala už v 14 tuším (doučovanie). Teraz sa dá oficiálne od 16 ak sa nemýlim, treba mať ukončenú povinnú školskú dochádzku. Keď sa chce nájde aj v 16r brigádu, len hovorím, nemôže byť fajnová. Mne napríklad 16r kočka strážila dcéru kým som prišla z práce. A dcéra kadečo robieva, pozháňa cez rovesníkov, cez agentúru, cez fb, odporučia ju…

Autorka: ak sa nedá tak sa nedá 🤷‍♀️ Potom neostáva nič iné, len šetriť z toho čo je, ako som písala, uskromniť sa do tej 18 a potom začať brigádovať keď teda všade až od 18 berú…

autor
13. aug 2021

Inak asi to vyriešim tak, že z tej brigády si budem odkladať len tak 60€ a síce nenasetrim do budúceho leta na vodičák, ale asi až o dva roky, ale budem mať nejaké tie peniaze a možno sa mi podarí nájsť niečo aj na víkendy cez rok 🙂

autor
13. aug 2021

@sissy27 akoze asi som fakt znela moc fajnovo, ale no nie je teda pravda, že všetci berú od 18, ale väčšinou hej, úprimne som začala brigádu ka leto zháňať az koncom júna, možno keby začnem skôr, tak ju aj mám

1katus1
13. aug 2021

Skús letáky sestra ich roznáša popri práci každý víkend plus poštu , ktora nejde cez bežnú poštu. Má mesačne za to cca 180€ a má.vzdy na to cca 4 dní aby všetko rozniesla . Sestra robí cez týchto https://www.cromwell.sk/

autor
13. aug 2021

@1katus1 skúsim pozrieť, ďakujem 🙂

littlebubble
13. aug 2021

@sissy27 No len nie kazdy vie doucovat.Ak by dcera mala pre niekoho pracovat tak by robila kde?

Co daju robit 16stke? 16stke mamicky nedaju dieta, maloktora.Obracat burgre som mohla tiez az v 18tich, v kase tiez az v 18tich.A zber sa konal ked moja mama maturovala.

Nemam prehlad, ze kde kto brigaduje, preto sa pytam lebo mam tiez skusenost, ze az od 18.Mozno roznasanie letakov je este moznost.

sissy27
13. aug 2021

@littlebubble ja som tú 16r. babysitterku mala po známosti, teda na odporúčanie cez kolegyňu. Dcéru na doučovanie tiež oslovila moja kamoška. Cez fb našla dcéra niekoľko brigád typu hosteska (ochutnávky syrov v predajni, letáčiky v nákupnom centre rozdávať).Cez spolužiačku zas robila animátorku pre deti na nejakom firemnom “family day”. Ako fakt kadečo, a to nie že moje decko je nejaká extra, väčšina jej rovesníkov / spolužiakov má nejaké brigády, poposúvajú si info medzi sebou. A to ešte niektoré veci odmietla, lebo nevie byť na dvoch miestach naraz. Ozývajú sa jej aj takí čo už pre nich robila a boli spokojní, na každej brigáde sa s niekým zoznámi a má další kontakt. Takže naozaj je z čoho vyberať, aj keď chápem, že iné možnosti sú v mestách a iné v menších dedinách.

skeblicka77
13. aug 2021

@sissy27 od marca tohto roka sú povolené brigády už od 15,samozrejme s podpisom zákonného zástupcu a musia to byť na papieri "ľahšie" práce. Popravde taka brigáda pre babu v tomto covid období, mi neviem. Pre chalanov je kadečo, stavby, záhrady a podobne.
Autorka skus ešte upratovacie agentúry, veľa z nich robí upratovanie vo vchodoch cinziakov. Teraz sa dá ešte zarobiť aj na sezónnych zberoch, síce to už pomaly končí, ale jablká, broskyne, hrozno možno ešte nájdeš niečo.

littlebubble
13. aug 2021

@sissy27 Tak to je super 🙂.
Ja už som dlhšie v pracovnom živote tak ma zaujímalo, že kde sa všade dá brigádovať okrem potravín, obchodov pre baby.

sissy27
13. aug 2021

@littlebubble ešte teda rôzne komparzy, bufet na kúpalisku, skladanie nejakých kartónov v sklade, aj čašníčky robia baby v jej veku…

elanor
13. aug 2021

@skeblicka77 ano, 15. rocni, ale musia mat ukoncenu povinnu skolsku dochadzku. Co bezny student nedosiahne. Lebo je 10 rocna povinna sk. dochodza. Ak nastupi ako 6 rocny do ZS, sk. dochadzka skonci ked bude mat 16r.

littlebubble
13. aug 2021

@sissy27 No u nas pokial viem tak na kupku v bufete robia od 18 pretoze pracuju s kasou a casnicky nemozu robit s peniazmi.

Ale to uz zalezi od zamestnavatelov, ze co im daju robit a ci sa im oplati mat cloveka zvlast na kasu a zvlast na nosenie jedal atd.