Potrebujem sa chvíľu čas každý deň naučiť 5 až 10 strán, husto zapísaných s minimom obrázkov, formát cca medzi A4 a A5. Ako na to? Sú nejaké metódy ako si to zapamätať jednoduchšie a rýchlejšie alebo ani nie? Ďakujem
@random_ucet2838 cize v skratke.. priebezne
To je ťažko povedať, keďže na každého platí niečo iné...ale nám na prednáške z psychológie hovorila vyučujúca, že existuje taký postup. Učiť sa na rôznych miestach to isté učivo (nie stále na tom istom mieste), potom tesne pred testom si nechať ešte 3 dni odležať hlavu a následne si to znovu prejsť.. ja mám odskúšané tie miesta, to na mňa funguje. Tie 3 dni nemám odskúšané, lebo to nikdy nestíham 😅
Ja si myslím, že každý si musí nájsť ten svoj štýl. Napr.ja si musím zvýrazňovať - a každá farba zvýrazňovačky je na niečo iné 😁, zároveň si to musím hovoriť nahlas, resp. šepkať.. a zároveň musím pri tom chodiť 🙈😂 (áno, niekedy som celé dni len pochodovala hore dole po izbe).. Plus si to musím opakovať v štýle - naučiť sa stranu, zopakovať, naučiť sa druhú stranu, zopakovať prvú a druhú, atď..
mne pomáha zvýrazňovanie záchytných alebo hlavných bodov fixkou a hlavne robenie poznámok, vtedy zapojíš viac centier v mozgu ako ked len to čítaš a snažíš sa zapamätať.
@random_ucet2838 ja som sa ucila prepisovanim teda robenim si poznamok toho doleziteho a ano trvalo mi to mega vela hlavne take co boli rizselenia 1-30 a kazde sa delilo este A-Z a z toho kazde este kopu odrazok 🤢.
Najlepšie sa ti to zapamätá keď fakt musíš lebo si v časovom strese :D
To nie je veľa. Na VŠ som musela zvládnuť iný objem učiva. Neexistuje univerzálna metóda. 🤷 Musíš skúšať, čo bude vyhovovať tebe
precitaj si odstavec alebo 2 aj viackrat a potom si to skus povedat.. a dalsi a dalsi.. na zaver raz precitaj a vies.. alebo si to nahraj ked to citas a pustaj si po castiach
od slova do slova to asi nepotrebujes, nie? tak si citaj po nejakych castiach a vzdy si povedz, co si si zapamatal. a pridavaj tie casti a vzdy si povedz dalsie info, co si si zapamatal. tak prejdes tie strany, co mas na jeden den a nakoniec si zas vsetko precitaj cele a povedz, co si si zapamatal. k tomu si mozes spravit karticky so zachytnymi bodmi.
@random_ucet2838 mne sa najlepsie ucilo pisanim rukou na papier. Normalne som si napisala otazku a hned aj odpoved. Potom som to druhykrat skusala pisat uz z hlavy a opakovala som to, kym som nebola spokojna. Plus na druhy den som si to vzdy este tymto sposobom zopakovala. A isla som na nove. Stromy asi zaplakali, ale ja som uspesne dostudovala 😁
Mne veľmi pomohlo zmeniť pohľad na učivo. Keď som ho prestala brať ako more súvislého textu ktorý si musím zapamätať a začala ho vnímať ako obsah nejakej informácie, resp. že to čo čítam má nejakú logickú nadväznosť a čítala som skôr text, ktorý mi tú nadväznosť mal vysvetliť. Možno si niekto povie že veď to je úplne jednoznačné a logické ale mne to trvalo až do začiatku štúdia na výške kým som pochopila o čom učenie je.
Súhlasím s @heni79 My sme iné kvantá valili na vysokej. Len možno záleží aj na tom, o čom to je a či ťa daný odbor baví.
@diefca presne. Ja som prepisovala text zo skriptá prednášok tak,ako som tomu porozumela. Vlastnými slovami. Často som si to opätovne vzhľadom na kvantum učiva nestihla po sebe prečítať. Ale v hlave to už bolo...autor: pomáhalo mi aj rozprávať sa o téme s iným človekom,či pripodobnovanie k niečomu, asociovanie...
Precitaj, pocas citania podtrhuj iba dolezite, vacsinou hole vety a potom sa uc iba podtrhnute casti. Text sa min o 1/2 zkrati.
@sweet20 ved to aj chcem robit, tych 5-10 stran kazdy dej je oriebezne, inak to je cca 400 stran
@random_ucet2838 za mňa určite sa učiť nahlas plus zvýrazniť . Mám fotografickú pamäť....a to chodenie mi tiež pomáhalo ako už bolo spomínané vyššie. Inak aj opakuj denne čo si sa už naučila, nie len nové strany...
Zavisi od toho, aku mas pamat. Ja som sa na statnice ucila 150 A4 stranovy vycuc, ale boli tam same matematicke vzorce a definicie ci vety, ktore museli zazniet od slova do slova a poucky, takze vyzera to ako male mnozstvo, ale dalo tiez zabrat. Mala som na to 20 dni - rozdelila som si to na dvakrat 9 dni plus posledne 2 dni opakovanie. To je velmi dolezite, lebo na konci uz zabudnes to, co si sa ucila ako prve. Aaa mne sa dobre uci, ked to sama sebe nahlas vysvetlujem 😄
@random_ucet2838 treba sa ucit kazdy den nieco..