Ako sa učiť veľa učiva?

random_ucet2838
23. nov 2022

Potrebujem sa chvíľu čas každý deň naučiť 5 až 10 strán, husto zapísaných s minimom obrázkov, formát cca medzi A4 a A5. Ako na to? Sú nejaké metódy ako si to zapamätať jednoduchšie a rýchlejšie alebo ani nie? Ďakujem

sweet20
23. nov 2022

@random_ucet2838 treba sa ucit kazdy den nieco..

sweet20
23. nov 2022

@random_ucet2838 cize v skratke.. priebezne

maribell
23. nov 2022

To je ťažko povedať, keďže na každého platí niečo iné...ale nám na prednáške z psychológie hovorila vyučujúca, že existuje taký postup. Učiť sa na rôznych miestach to isté učivo (nie stále na tom istom mieste), potom tesne pred testom si nechať ešte 3 dni odležať hlavu a následne si to znovu prejsť.. ja mám odskúšané tie miesta, to na mňa funguje. Tie 3 dni nemám odskúšané, lebo to nikdy nestíham 😅

estrella5
23. nov 2022

Ja si myslím, že každý si musí nájsť ten svoj štýl. Napr.ja si musím zvýrazňovať - a každá farba zvýrazňovačky je na niečo iné 😁, zároveň si to musím hovoriť nahlas, resp. šepkať.. a zároveň musím pri tom chodiť 🙈😂 (áno, niekedy som celé dni len pochodovala hore dole po izbe).. Plus si to musím opakovať v štýle - naučiť sa stranu, zopakovať, naučiť sa druhú stranu, zopakovať prvú a druhú, atď..

marsmykkok
23. nov 2022

mne pomáha zvýrazňovanie záchytných alebo hlavných bodov fixkou a hlavne robenie poznámok, vtedy zapojíš viac centier v mozgu ako ked len to čítaš a snažíš sa zapamätať.

nwnw
23. nov 2022

@random_ucet2838 ja som sa ucila prepisovanim teda robenim si poznamok toho doleziteho a ano trvalo mi to mega vela hlavne take co boli rizselenia 1-30 a kazde sa delilo este A-Z a z toho kazde este kopu odrazok 🤢.

bennn
23. nov 2022

Najlepšie sa ti to zapamätá keď fakt musíš lebo si v časovom strese :D

heni79
23. nov 2022

To nie je veľa. Na VŠ som musela zvládnuť iný objem učiva. Neexistuje univerzálna metóda. 🤷 Musíš skúšať, čo bude vyhovovať tebe

macekovam
23. nov 2022

precitaj si odstavec alebo 2 aj viackrat a potom si to skus povedat.. a dalsi a dalsi.. na zaver raz precitaj a vies.. alebo si to nahraj ked to citas a pustaj si po castiach

kofa77
23. nov 2022

od slova do slova to asi nepotrebujes, nie? tak si citaj po nejakych castiach a vzdy si povedz, co si si zapamatal. a pridavaj tie casti a vzdy si povedz dalsie info, co si si zapamatal. tak prejdes tie strany, co mas na jeden den a nakoniec si zas vsetko precitaj cele a povedz, co si si zapamatal. k tomu si mozes spravit karticky so zachytnymi bodmi.

diefca
23. nov 2022

@random_ucet2838 mne sa najlepsie ucilo pisanim rukou na papier. Normalne som si napisala otazku a hned aj odpoved. Potom som to druhykrat skusala pisat uz z hlavy a opakovala som to, kym som nebola spokojna. Plus na druhy den som si to vzdy este tymto sposobom zopakovala. A isla som na nove. Stromy asi zaplakali, ale ja som uspesne dostudovala 😁

kofa77
23. nov 2022

@diefca och, to bolo narocne aj na cas, nie? furt pisat🙂
ale hlavne, ze fungovalo. pri velkom mnozstve uciva sa musi selektovat, co treba a co nie. ja som mala celkom fotograficku pamat, bohuzial, ako rybka Dory, vydrzalo mi to na skusku a potom bolo fuc😀

beatrixx1525
23. nov 2022

Mne veľmi pomohlo zmeniť pohľad na učivo. Keď som ho prestala brať ako more súvislého textu ktorý si musím zapamätať a začala ho vnímať ako obsah nejakej informácie, resp. že to čo čítam má nejakú logickú nadväznosť a čítala som skôr text, ktorý mi tú nadväznosť mal vysvetliť. Možno si niekto povie že veď to je úplne jednoznačné a logické ale mne to trvalo až do začiatku štúdia na výške kým som pochopila o čom učenie je.

aurelia2000
23. nov 2022

Súhlasím s @heni79 My sme iné kvantá valili na vysokej. Len možno záleží aj na tom, o čom to je a či ťa daný odbor baví.

diefca
23. nov 2022

@kofa77 no, stihala som to prevazne v praci a doma som sa uz ucit nemusela, takze ani nie 😁 ale zalezalo od predmetu, to co sa da obkecat som sa az takto nedrtila. Ale na presne definicie z lingvistiky to bolo dobre.

zuzudrnda
23. nov 2022

@diefca presne. Ja som prepisovala text zo skriptá prednášok tak,ako som tomu porozumela. Vlastnými slovami. Často som si to opätovne vzhľadom na kvantum učiva nestihla po sebe prečítať. Ale v hlave to už bolo...autor: pomáhalo mi aj rozprávať sa o téme s iným človekom,či pripodobnovanie k niečomu, asociovanie...

roja01
23. nov 2022

Precitaj, pocas citania podtrhuj iba dolezite, vacsinou hole vety a potom sa uc iba podtrhnute casti. Text sa min o 1/2 zkrati.

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
random_ucet2838
autor
24. nov 2022

@sweet20 ved to aj chcem robit, tych 5-10 stran kazdy dej je oriebezne, inak to je cca 400 stran

macicka52
25. nov 2022

@random_ucet2838 za mňa určite sa učiť nahlas plus zvýrazniť . Mám fotografickú pamäť....a to chodenie mi tiež pomáhalo ako už bolo spomínané vyššie. Inak aj opakuj denne čo si sa už naučila, nie len nové strany...

basska_b
25. nov 2022

Zavisi od toho, aku mas pamat. Ja som sa na statnice ucila 150 A4 stranovy vycuc, ale boli tam same matematicke vzorce a definicie ci vety, ktore museli zazniet od slova do slova a poucky, takze vyzera to ako male mnozstvo, ale dalo tiez zabrat. Mala som na to 20 dni - rozdelila som si to na dvakrat 9 dni plus posledne 2 dni opakovanie. To je velmi dolezite, lebo na konci uz zabudnes to, co si sa ucila ako prve. Aaa mne sa dobre uci, ked to sama sebe nahlas vysvetlujem 😄