Ako sa učia vaše dievčatá narodené v 09/2013?

angel28
15. okt 2023

Ako sa učia vaše dievčatá narodené cca v septembri 2013? Moja je 4táčka. Neznáša vlastivedu a ani prírodovedu ju nebaví učiť sa. Niekoľko hodín denne zabijem, aby som jej niečo natlačila do hlavy. Všetko robí príšerne dlho, lebo škola ju celkovo nebaví vôbec. Má síce jednotky, ale potrebujem, aby bola rozumná a zodpovedná. Tvrdí, že načo jej tie vedomosti z PDA a VLA budú. Nie, nemá žiadne poruchy, len nie je vyslovene študijný typ. Žiadne rady nečakám, mňa len zaujíma, ako samostatné pri učení sú vaše dievčatá. Ďakujem za odpovede.

reanda
15. okt 2023

je rozumna a zodpovedna.. nechce sa ucit nieco, comu nevidi zmysel, len aby mala jednotky

ingrid16
15. okt 2023

Moja je júl 2013 , 5.rocnik. neznáša sa učiť. Nechce čítať knihy. domáce, čo môže mať za 20 minút, robí 2 hodiny. Diktáty katastrofa, teraz dostala 5. Aj keď vybrané slová vie, nevie to použiť v diktáte. Chcem aby sa už učila sama ale keď ju nenutim a nesedim pri nej, tak nič nespraví. Čistá katastrofa.

viestta
15. okt 2023

Veci z vlastivedya prirodovedy bude pouzivat cely zivot, len jej sa to zda zbytocne. Tieto vedomosti patria k vseobecnemu rozhladu. Mozno by nebolo od veci jej tie veci, ktore sa tam ucia priblizit prakticky. Alebo najst knihy, kde je podobna problematika popisana inac. Encyklopedie. Je ich mnozstvo na trhu, to iste tam je napisane inac ako v ucebnici. Castokrat zaujimavejsie. Vlastiveda sa da aj vyletmi priblizit.

angel28
autor
15. okt 2023

@reanda Áno, ale takto byť nastavená nemôže. Kým doštuduje, bude sa učiť priveľa zbytočných vecí, napr. na fyzike, čo nikdy nemusí využiť..

angel28
autor
15. okt 2023

@ingrid16 Neviem prečo ich to takto nebaví. Presne tak dlho nad tým aj moja zbytočne sedí. V lete začala konečne čítať, začala komixy, potom aj iné knihy, ktoré som jej čítavala ja. Mala som na ňu preniesť zodpovednosť v nižšom veku...teraz by sa len hrala.

reanda
15. okt 2023

@angel28 ak je skutocne mudra, tak vie, ze moze.. ale ty jej v tom asi napomocna nebudes, ze 🙂 tak to bude mat dievca tazsie, no

januska12323
15. okt 2023

Takže jednotky má len preto, že ju doma niekoľko hodín denne(!) driluješ. Čo keby si to nechala na ňu? Aj dvojka aj trojka je dobrá známka.

angel28
autor
15. okt 2023

@viestta Dopodrobna to budú mať na druhom stupni. Teraz sa len oboznamuje s učivom, ktoré ju nezaujíma. Čo píšete, sme robili a robíme. Všetky materiály máme...mám ešte ôsmačku...tá to nerobí. Každé dieťa je iná a ja hovorím o mojej, že školu má na háku.

slavomira236
15. okt 2023

@angel28 moj je 2013.4tak keby som mu nepovedala chod sa ucit tiez sa nebude. Velakrat ide s revom.Ked sa ho opytam co sa maju ucit nic. Tej prirodovedy a vlastivedy je tohto roku trosku viac..no nasi zatial napriklad z prirodovedy zacali preberat vemir zem su to zatial kratke clanky takw stvorceky 2krat 3krat si to precita a dost. Slovencinu mu dam kazdy den nejaku doplnovacku spravit na to co preberaju.(predavaju vselijake zosity pre kazdy rocnik pracovne) V 3tom sme pisali casto doma diktaty nech sa mu vryju vybrane slova do hlavy. Asi 3tyzdenne. matiku sa zatial tohto roku neucil. Anglina tu sa uci od prveho ale doma sa ju neucil nejak mu stacilo doteraz co bolo v skole zapamatal si a to co doteraz preberali vedel uz ked isiel do skoly. Asi z youtube ja som ho neucila. Citat cita knihy uz od malicka vela som mu citalA ked boll maly. V 5tich cital uz knihy pre 9rocnych takze take ako slabikar doma nikdy necital. Ulohy si spravi v druzine tak to doma odpada. Jeho ucenie je max tych 30 minut teraz v 4tom aj to pomedzi to odbehuje na wc pit a podobne.

macik9999
15. okt 2023

@ingrid16 presne ako u nas

angel28
autor
15. okt 2023

@januska12323 To by som musela byť nezodpovedná matka. Ak má dieťa 2 alebo 3, znamená to, že niečo nevie. Mojim cieľom je vysvetliť, naučiť, objasniť nové slová, priviesť k zodpovednému samostatnému plneniu úloh. Ja nikoho "nedrilujem ", to je brutálny výraz, lebo ja nemám vidinu jednotiek!!! Ja mám záujem na tom, aby chápala učivo a mala pozitívny vzťah k plneniu svojich úloh!! A tým pádom známky neriešim.

minenkak
15. okt 2023

@angel28 vďaka Bohu ,že moji fotrovci srali na to ako často sa učím,lebo sedieť hodiny nad učením asi by ma nik neudržal a ani ma neudržal

angel28
autor
15. okt 2023

@minenkak Ďakujem za príspevok, ale niečo iné som písala🙂.

laurikagab
15. okt 2023

@angel28 dcera 4.rocnik sa uci rada aj ked jej to trva dlhsie -vlastiveda, prirodoveda, ale tuzi ist na 8.rocne gymnazium tak sa sama snazi..syn 7.rocnik NENAVIDI skolu tusim od sameho zaciatku🙈..uci sa pomerne velmi rychlo, vela si zapamata z hodin-to je unho stastie..kazde rano vtava s tym ako on nenavidi skolu, lebo tam stale pisu poznamky, ktore on nepotrebuje!! a vlastne on uz vsetko vie🤪

oriesocek
15. okt 2023

ta prirodoveda a vlastiveda je robena dost divne pre stvrtakov. neviem kto to robil a co tym sledoval. Ked som si prelistovala vlastivedu, tak ma to aj dost zarazilo, kedze som geografiu vystudovala uctitelstvoa toto dávaju malým detom sa ucit naspamät nezmyselne vela veci, mesta, dediny... podla mna su obe ucebnice urobene zle. Dcéra má averziu voci vlastivede, kedze aj ucitelka im hovorila, ze kniha pre stvrtakov je velmi tazka.... takze tomu nepridala. ked pisu pisomky ja na to idem tak - ze dovysvetlujem veci nejako cez priklady, obrazky z googlu, atd... aby som to urobila putavejsie,.... je jednotkárka, skole jej ide ... ale dost sa hlavne vlastivede vyhýba a nechce sa ju ucit...

nifnea
15. okt 2023

Moja je uz starsia, ale ako 4tacka bola plme zodpovedna ani som nevedela ze chodi do skoly,mala same 1 v ziackej.

minenkak
15. okt 2023

@angel28 chcela som dať pohľad z druhej strany,podľa mňa učenie nemá,, bolieť",ak
,, bolí"treba ubrať

ullala
15. okt 2023

@angel28 a co je zle na tom, ze dieta nieco nevie? Este k tomu z predmetu, ktory ju nezaujima. Hlavne, ked nevie = vedela na dvojku. Chapem, ze chces, aby mala jednotky, ale nechapem tomu zhrozeniu, ze dieta nieco nevie...

micicka
15. okt 2023

@angel28 mam syna 05/2013 uz je piatak. Ucenie je cista katastrofa. Ucim sa s nim kazdy jeden den. Nebavi ho to, nebavi ho skola. Tento rok je to o nieco lepsie ako doteraz, ale asi som si len uvedomila, ze inak to uz nebude, zmierila som sa s tym. Vacsinou bol len krik a plac. Vsetko trva velmi dlho. Ked som mu kazala precitat si a potom mi povedat, co precital, tak ani tuk. Tak mi precita, ja mu davam otazky, a nakoniec mi povie, co si zapamatal. Takto mu to celkom ide. Diktat mozme pisat niekolko krat ten isty, zakazdym v nom urobi ine chyby. Sustredit sa vie len chvilu. Takze tento rok sa ucime postupne, napr 2 predmety potom prestavka a potom zase nieco. Cez vikend zacinam uz v piatok. Dost ma to vycerpava, ale inak to nejde. Ak by to mal nejakou mega zabavnou formou, napr vo videu, v komikse, tak by su hned zapamatal. Dcera je o 1,5 roka starsia, od 4 rocnika sa uci sama. Bola som zufala, ze preco sa nemoze aj syn uz ucit sam, ale proste nejde to. Tak som to prijala ako to je, venujem mu vela casu a ucim sa s nim. Myslim si, ze je mydry, lebo x krat ma prekvapil tym co vsetko vedel, ze som skoro odpadla. Proste prepol si v hlave pomyselny gombik, chcelo sa mu a zrazu to islo. Ja ale neviem prist na to, co mu ten gombik v hlave prepina. Casto mu hovorim, prepni gombik, aby to islo rychlo. Sam povie, mami neda sa mi to prepnut 🙂

angel28
autor
17. okt 2023

@micicka Aj ja to tak podobne vnímam, tiež sa jej musím viac venovať a každý deň, ale možno to začne zrazu robiť aj sama. Tiež ma zvykne prekvapiť..jednoducho niekomu to ide skôr a iný zas potrebuje viac času, ale verím, že neskôr predbehne ostatných. Netreba to len vzdať..🙂.

angel28
autor
17. okt 2023

@ullala Je na to celkom jednoduché vysvetlenie. Nemôže budovať na slabých základoch...Jednotky ma samé o sebe netrápia, ako píšem vyššie...ale vedomosti áno. A určite nechcem, aby všetko odflákla.

angel28
autor
17. okt 2023

@oriesocek Súhlasím, tie učebnice sú dosť divné obidve.

angel28
autor
17. okt 2023

@minenkak Tu nikoho nič nebolí, veď len uprednostňuje zábavu pred školou. A ubrať? Z učiva prvého stupňa? Veď dokopy sa nič neučia .. dieťa si predsa buduje základy a musí si uvedomiť so stúpajúcimi ročníkmi, že na sebe treba popracovať, lebo lajdáka nebude nikto v budúcnosti tolerovať. Postupne vysvetľujem, že vzdelanie je základ. Pekný deň.

yanni
17. okt 2023

@angel28 no vies, tie jej jednotky su tvoj dril. Su to vlastne tvoje jednotky. Nechaj ju,nech ma od hora az po spodok pätky, ci v jej hlavicke urobi klik. Mozno sa ani ucit nemusi a vsetko bude vediet a tie jednotky mat aj bez teba. Na SK je este stale to sproste myslenie, same jednotky. Nik nemoze vediet vsetko. Co ju bavi? Co rada robi? Ake ma hobby? Ja mam doma 4tacku (jul/2015) a ona doslova neznasa matiku. Ale robi vsetko, lebo som si s nou sadla a vysvetlila, ze zaklady potrebuje. Ano robia tam aj uplne stupidne ulohy, skor take hrajkanie, ale dobre na samostatne myslenie. Na prvom stupni ZS sa este neuci nejake extremne nezmyselne veci. Trochu iny koncept by nebol zly ale az take nezmyselnosti sa stvrtaci neucia.

bluka2
17. okt 2023

S mojou 4tackou som sa nikdy neucila okrem násobilky. Číta knihy, ma dobre známky, to mi stačí

minenkak
17. okt 2023

@angel28 mňa moje decko raz úžasné prekvapilo,spoluziaka ako spolužiačku mama tiež nútila sa učiť,aby boli jednotky a treba na budúcnosť myslieť a moje decko ,že toto nechápem ,veď život je najprv zábava a až potom povinnosti,narástla som do dvoch metrov, toto ,si v tak mladom veku uvedomiť.A asi má toho aj na tom prvom stupni dosť, keď sa učíte spolu hodiny

sense
17. okt 2023

Mam dcéru ale 04/2013, 5 trieda, učí sa dobre, do školy sa chystá sama, francúzštinu a angličtinu pre skúšam, zvyšok len ak príde ze potrebuje pomoc.
Neočakávam ale samé 6.Ale vie ze ak sa dostane pod priemer 5 lebo sa flaka a uprednostní mobil, tak sa mobil zábavuje. Ale ak dostane známku horšiu ako 5 lebo jej naozaj niečo nejde tak to nie je tragédia (mame opačnú stupnicu známková ia najlepšie je 6 a najhoršia 1)

pbra40
17. okt 2023

Mozno by som to skusila preniest na seba. Mne sa nechce prat, lebo ma to nebavi. Mne sa nechce varit, lebo ved na co, aj tak to zjete za 5 minut. Mne sa nechce ist do prace, netreba nam peniaze. ... su tu roznorode nazory, ale myslim, ze prvy stupen treba podchytit a mne sa napriklad paci, ze nepolavujes. Ono skola je jej "praca", nic ine na zodpovednost nema.
A nazor, ze netreba mat jednotky, nie je mozne aplikovat na vsetkych. Ked vidim, ze dieta ma rozum, pamat, schopnost sa naucit na 1, si myslim, ze ako rodic nepolavim. Tu ide skor o lenivost (mam to doma, len v modrom) 😃

angel28
autor
17. okt 2023

@pbra40 Úplne presne si to vystihla.

angel28
autor
17. okt 2023

@minenkak Rozdiel je aj v tom, na akú školu dieťa chodí. Na našej je toho dosť a bude omnoho viac. My sa "učíme " dlho preto, lebo to celé zdržiava a naťahuje, reálne to dlho netrvá. Keď sa naučí pracovať efektívne, zistí, že to nie je také zlé, a tam smerujeme.