Ako sa stať sestričkou na gynekológii?

Dnes o 06:32

Ahojte, chodím na strednú odbornú školu, praktickú sestru, ale externou formou popri inom zamestnaní úplne mimo zdravotníctva. Po skončení by som sa chcela zamestnať u nejakého doktora gynekológa na ambulancii alebo na gynekologickom oddelení v nemocnici. Je to iba po skončení SZŠ možné ? Lebo denné štúdium pôrodnej asistencie na vysokej škole už nie je u mňa reálne vyštudovať. Potrebujú sestry na gynekológii špecializáciu ba túto prácu a ak áno, je možné si ju urobiť aj so stredoškolský vzdelaním alebo mám na túto sféru v zdravotníctve v mojom prípade zabudnúť ak už na VŠ nie som schopná študovať z časových dôvodov. Ďakujem za odpovede kto sa vie vyjadriť

jane1987
Dnes o 06:40

Pozor, nemyl si pojmy, ty vystudujes prakticku sestru, nie osetrovatelstvo alebo diplom. Takze mozno na oddeleni by to slo, ale na ambulancii si to velmi neviem predstavit, kedze okrem odberov a nachystania pomocok,dokumentacie, dezinf a sterilizacie, prip natocenia ctg, tam moc toho robit samostatne nemozes.

jaskolka
Dnes o 06:42

Na ambulancii nemôžeš pracovať, keď si "len" praktická sestra. Potrebujes vyššie vzdelanie, plus myslím ze aj nejaký čas praxe pri lôžku, teda normálne na oddelení. Na gynekologickom oddeleni môžeš pracovať, ale tiež zrejme nie ako samostatná službukonajúca sestra, keďže prakticka sestra je niečo medzi všeobecnou sestrou a sanitarkou. Jednoducho na to, aby si robila sestru ako takú so všetkým "právom" na všetky ošetrovateľske úkony, musis mat aspoň 1.stupen vysokej školy

autor
Dnes o 06:48

Aha takže najskôr sa pokúsiť dostať sa na gynekologické oddelenie v nemocnici, získať tam prax a prípadne popri tom externe aspoň Bc ošetrovateľstvo, aby som raz mohla ísť do gynekologickej ambulancie. A do nemocnice na gynekologické oddelenie berú aj praktické sestry ?

autor
Dnes o 06:50

Či tam nerobia len pôrodné asistentky alebo sestry s nejakou špecializáciou na gynekológiu? Alebo sa to považuje za oddelenie ako každé iné a sú tam aj praktické sestry?

jaskolka
Dnes o 06:51

Áno, tak ako píšeš. Na oddelenie berú aj praktické sestry, ale neviem aký počet a ako presne sú zaradené.
Kedysi boli všeobecné sestry hneď po strednej a nebol chaos v tom, tak ako teraz. Netuším, prečo to tak urobili, keďže SZŠ boli zvyčajne školy "výberové" a na vysokej úrovni.

jaskolka
Dnes o 06:55

Takto - rovno poviem, ze na oddelení sa praktická sestra neberie ako "plná" sestra. Ja síce poznám len z interného a chirurgie dievčatá, ktoré sú praktické sestry, ale ony robia síce niečo viac ako sanitarky(trebárs podávajú lieky, prevazuju rany, môžu napojiť infúzie do IV kanyly) ale nie su "plné" sestry, teda nemôžu slúžiť samostatne, vždy sú na oddelení s inou sestrou, ktorá má Bc, alebo Mgr.
U nás to akoby nie je ešte zaužívané, je to stále nové a jednoducho sa nevie, akú presne funkciu má praktická sestra.

lilianka28
Dnes o 06:59

Ako plnohodnotná sestra na gynekológii potrebuješ mať dosiahnuté Bc. vzdelanie pôrodná asistencia.
Možno niektoré nemocnice ťa zoberú aj ako praktickú sestru, ťažko povedať.

3princezne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anavixy
Dnes o 08:07

Ano, na gyn odd beru aj prakticke sestry a aj vseobecne sestry, len na sale mozu byt len PA a aj na sestonedeli by mali byt, ale realita byva ina. A ked budes zamestnana, mozes si popri tom urobit VŠ. Dokonca zamestnavatel ti to niekedy aj preplati (napr. Agel urcite), ked sa im “upises”.

autor
Dnes o 08:36

@3princezne Dá sa, je to pomaturitné vzdelanie ako na hocijakej inej strednej škola - nadstavba pre ľudí, ktorý už jednu maturitu majú, ale chcú zmeniť odbor. Ponúka to asi každá SZŠ, treba si pozrieť tú, ktorú máš ty najbližšie , aké majú prijímačky , rozvrh a tak, či by ti to vyhovovalo

3princezne
Dnes o 09:53

Srdecne dakujem 🙂

trgypadl
Dnes o 10:04

Odporucam dorobit si PA,na gyn Ta ako prakticku nemusia zobrat,a gyn Dr tiez uprednostni PA

autor
Dnes o 10:41

@trgypadl tu ale nie je možné študovať externe ☹

anavixy
Dnes o 10:48

Preco by nebolo? U nas normalne dievcata zo saly studovali popri zamestnani.