Ako sa rozprávať s mladšou sestrou?

4. nov 2021

Ahojte je tu niekto kto by vedel poradiť. Som staršia sestra ja mám 23 a sestra 12. Samozrejme rozprávame sa o bežných veciach ale chcem ten náš vzťah zlepšiť. Aby vedela že mi môže všetko povedať a ja to hneď nebudem hovoriť máme. Keď sa boji alebo nechce mamke povedať aby vedela že stále môže ku mne prísť. A neviem ako presne na to. Máte tu niekto staršiu sestru a vedeli by ste poradiť ako ona sa k vám správala. Čo sa vám páčilo a čo nie. Chcem byť taka staršia sestra ako som ja stále chcela mať v jej veku. Ďakujem sa rady

sona96
4. nov 2021

Mne raz poradili, že ak si chcem získať dieťa, máme mať spolu tajomstvo. Takže ak by som chcela, aby si raz ona ku mne prišla po radu s niečím tajným alebo chulostivym, najprv by som ju o radu požiadala ja. Zver sa jej s niečím osobným (a veku primeraným). Môže to byť pre teba banalita, alebo pokojne aj niečo vymyslené, ak ťa teraz nič netrapi. Rozprávajú sa s ňou ako s dospelou, vypytaj si jej radu a poziadaj ju, aby to ostalo medzi vami. Takto bude vedieť, že aj ona môže prísť s niečím takým za tebou.

autor
4. nov 2021

@sona96 to je super rada. To ma vôbec nenapadlo. Ďakujem

dadula_15
4. nov 2021

Ono niekedy je to po pravde veľmi ťažké. Hlavne musí vedieť, že ti môže dôverovať, že ju podržíš, poradíš.

cervenaruza123
4. nov 2021

Ja som starsia a mam mladsie sestry. Okrem rady od sona96 sa mozes zaujimat o to, co sestru zaujima. Aku hudbu pocuva, co pozera, skus zistit, ake ma konicky a aj cez to viete zacat rozpravat. Jasne, ze nebudete uplne na jednej vlne, lebo vekovy rozdiel robi svoje, skus si ale spomenut aka si bola v tom veku, co ste v tom veku s kamoskami rozoberali, ako ste svet vnimali a skor pochopis o com chce rozpravat a co je pre nu dolezite. V tomto veku je dost mozne, ze do vztahu budes ty viac davat a nedostavat spat vela, lebo mladsia sestra nebude vediet pochopit mnoho situacii, v ktorych sa ty mozes nachadzat, ale naopak ty vies pochopit a podporit ju, kedze si v tom veku uz zazila. Ale casom budes vdacna za vztah, co ste si vybudovali a uz bude vediet aj ona tebe byt vacsou oporou. Odporucam nezlahcovat jej trapenia a situacie v style "to je blbost, co ta trapi, ja mam horsie problemy", lebo my starsi casto mame tendenciu zlahcovat problemy mladsich, lebo sme si uz zazili horsie. Ale kym nezaziju aj oni horsie, tak ich tie menej podstatne problemy trapit budu. Podporuj ju, majte spolu tajnosti, vystrajajte spolu... Sestry su sestry vzdy, aj ked je medzi nimi ktovie kolko rokov. Ja som sa napriklad minule pohadala so 6-rocnou sestrou na somarine, lebo sme sestry, tak sme sa "pohadali" a potom sme z toho mali velku srandu 😀 . Pre mna to samozrejme bola somarina a pri vlastnom dietati by som v takej chvili reagovala inak a skor vychovne, lenze sme sestry a ona tiez potrebuje zazit sesterske hadky, sesterske tajnosti a sibalstva.