Ako sa nebáť telesnej?

19. sep 2024

Nemáte nejaké rady ? Teraz som na strednej a zo základky mam asi traumu z učiteľky telesnej a tým pádom aj z telesnej a teraz mame tiež hrozného telocvikári a z telesnej ma zas strach nemáte tipy ako sa toho zbaviť ? Bojím sa hlavne loptových hier keďže mi nejdú 🙂

lele64
19. sep 2024

Treba si uvedomiť, že je to iba telesná. Nie je to matematika ani slovenčina. Nikoho nezaujíma ako ti išla telesná na strednej alebo základnej škole pokiaľ šport nechceš realizovať v budúcnosti. No a čo že ti nejdú loptové hry. Nech si každý hovorí čo chce, pokiaľ tvoji telocvikári nemajú vyštudované aj dodatok k telesnej, treba si povedať že asi na viac nemali a hotovo. Seriózne pokiaľ vieš behať a chytiť loptu sem tam hodiť, nevidím problém. Každý nemôže mať talent na telesnú. A príde mi úbohé kričať za to na niekoho.

kvadrinkaaa
19. sep 2024

Každému ide niečo iné, nemôžeme vedieť všetko. 🙂 Al sa bojíš, že na teba bude telocvikár zvyšovať hlas alebo ťa strápni pred spolužiačkami, nachystaj si odpovede, ktorými ho uzemníš a budeš sa cítiť fajn. Slušne, ale rázne.

autor
19. sep 2024

@kvadrinkaaa a aké odpovede by ste nachystali ?

lonely66
19. sep 2024

@kvadrinkaaa uzemniť učiteľa? žiačka? to naozaj? no to hádam nie... ak by o radu prosila matka alebo otec dotyčnej, nepoviem. ale radiť decku, aby UZEMNILO učiteľa? nech by bol akýkoľvek blb? to už kam kráčame?
autorka - treba informovať rodičov o tom, aké máš problémy, prípadne stretnutie s lekárom (po psychickej stránke) a s triednym učiteľom prípadne riaditeľom (vzťah rodina-škola). ak je učiteľ blb, nezávidím a chápem. ale ty, ako žiačka nemáš najmenšie právo byť drzá. urobíš iba sama sebe zle. nechaj rodičov, aby to riešili.

ešte by ma zaujímala jedna vec. ten krik..... si si istá, že kričí iba na teba? alebo kričí preto, lebo vás je v telocvični 30 a aby ho bolo počuť, jednoducho kričať musí? lebo to je rozdiel. ak je to tá prvá alternatíva, že kričí iba na teba, lebo máš problém s loptou, riešiť prostredníctvom rodičov, navštíviť psychológa prípadne rozhovor s triednym a riaditeľom. hoci na druhú stranu, mne osobne, ako telocvikárke je divné, že žiak sa na SŠ bojí lopty. akože chápem vážne úrazy hlavy apod. ale podľa úvodného príspevku mi to pripadá tak, že sa bojíš lopty pomaly aj dotknúť.

no... a ak ide o tú druhú možnosť, že kričí preto, lebo vás je mnoho a on vás musí prekričať, aby ho každý počul, tak tu niet čo riešiť... alebo mu kúpte amplión a bude hovoriť pokojným hlasom, ktorý sa bude rozliehať po celej telocvični či okolí...

veselo_neveselo
19. sep 2024

Lopty sa neboj, je to hracka. Chytis, dobre. Nechytis, tiez dobre.
Na telesnej o vela nejde, len o to, aby ste sa obcas trochu hybali 🙂
Ber to ako mentalny oddych od ucenia sa veci naspamat, od sustredenia sa na pisanie poznamok, pocuvania a tak. Skus v tom najst tu zabavu a volnost, ze mozes byt vonku, behat, skakat...

mane01
19. sep 2024

Uplne ti rozumiem! Ja som nenavidela telesnu v skole. Kazdu jednu hodinu som pretrpela. Najma ked v nasich skolach je sport cely rok volejbal alebo hadzana a bodka! Pritom ja som bola vzdy dobra bezkyna, len loptove hry mi vobec nesli. Zial, nemam radu, ale vecna skoda, ze sa nic nezmenilo a deti sa neucia radosti k pohybu.

marianarem
19. sep 2024

Tak jedna moznost je zacat trenovat. Ja som bola tiez v telesnej hrozna. Raz asi v 7. triede nam ucitelka oznamila, ze sa bude behat 12minutovka. To ma vydesilo, lebo som mala pocit, ze 12 minut vkuse proste nedam. Tak som zacala po kuskoch behavat a postupne som prisla na to, ako mam dychat a uz to islo. Popri tom sme s deckami na sidlisku zacali hravat vybijanu. No vysledok.bol taky, ze zrazu mi isiel aj beh, aj skok do dialky. aj loptove hry, aj hody kriketkou, vrh gulou...V behu som to dotiahla na reprezentaciu skoly a tiez ma ucitelka zlanarila do hadzanarskeho druzstva. Velmi ma to ale nebavilo, tak som sa casom na to vykaslala.
Druha moznost je nebrat ucitela az tak osobne. Ze je pako a snazi sa vas drezurovat alebo deptat, je jeho problem. Ja som si poznamky telocvikarov nikdy nebrala k srdcu, na svojich "vykonoch" som sa zabavila, ked som sa bala skakat cez kozu, tak som proste neskocila. Ani neviem, preco som sa zlakla zrovna tej 12minutovky, kvoli ucitelke nie, skor mozno ze nejako odpadnem alebo co 🙂 A ta vybijana prisla nahodou, ale hrali sme to iste obdobie vkuse. Bola to ale zaujimava skusenost, ze aj nemehlo sa treningom dokaze vypracovat az k reprezentacii.

estellas
19. sep 2024

@mane01 Ja tiež, všetkým rovesníkom išli loptové hry lepšie ako mne, cítila som sa úplne ako outsider.
Mne najviac vadilo že si ma nikto nechcel zobrať do tímu.
Ja mám taký problém len pri loptových hrách mám veľmi zlú hrubú motoriku. 🫤
Mne išlo behanie dosť dobre, nemám zlú kondičku.

liusa82
19. sep 2024

daj sa oslobodiť od telesnej a máš pokoj🙂 ja som tak spravila na strednej ale mala som dobrého detského doktora čo mi to bol ochotný opečiatkovať.Tiež som neznášala loptové hry.Celkovo mi to ani nebolo treba moc pohyb lebo odjakživa som bola ako trieska

btus
20. sep 2024

Neznášala som a dodnes naznášam loptové hry. Pre mňa je nepochopiteľné, ako niekto môže na dovolenke alebo teambuildingu hrať volejbal. Brrr. Milovala som gymnastiku. Napriek tomu som chcela ísť študovať telesnú. Ber to ako formu zábavy, oddychu, hru. Nikto nie sme dokonalý. Telesná nie je o dosahovaní výsledkov, ale na to, aby sa deti v škole hýbali. Lebo niektoré to majú ako jediný pohyb. Doma už nerobia nič. Ja som individualista. Mám rada individuálne športy, kde som sama za seba. ( lezenie, beh, teraz aj bicykel). Nuž, ale loptové hry sa dajú pretrpieť. 🙂

thekacicaa
20. sep 2024

Ja som bola na telesnej vzdy gramblava. Na volejbale som si vzdy vyvrtla rameno, na vybijanej som bola cela modrinova, nezvladala som gymnastiku, ani len stojku, mlynske kolo alebo kotrmelec. Vzdy som prisla dokalicena. Na strednej som sa dohodla s telocvikarmi, ze budem robit len tie veci, pri ktorych sa nedolamem (napr. beh, basketbal, splhanie, skok do dialky) a namiesto tych, ktorych sa bojim alebo neviem, budem robit kliky, drepy, brusaky. Nebola som jedina, bolo nas asi 5 v triede, ktori hodinu takto preklikovali, drepovali.

mantilka
20. sep 2024

Skús behávať ...zlepšis si kondičku a s kamoškou hádzať loptu. Je to aj cvik. Možno nebudeš medzi najlepšími, ale zlepšis sa, uvidíš.

liv1
20. sep 2024

@lele64 by som dodala, ze nikoho nezaujima NIČ ako ti išlo na strednej 😁 ani nikdy inokedy 😁

jankafresova
20. sep 2024

eh... najviac mi pomohlo celkovo ten strach odstrániť dychovými cvičeniami na ukludnenie a nacvičenými reakciami a slovami pre situácie kebyže je zase zlý telocvikár(ka), už dopredu slušne vedieť, čo odpovedať. Prehnane sladkým úsmevom mu povedať nacvičenú frázu, áno, áno, máte pravdu, a v duchu sa smiať,
že ty absurdný chumajko čo si na deťoch vybíja svoje problémy.

a tiež mi pomohlo že som mala kamarátku s ktorou sme sa na bezcitných učiteloch vždy vedeli potom dobre zasmiať a robiť si z nich vtipy a tak to nebolo také zlé dodatočne, ten pocit.

jurly
22. sep 2024

V com ta asi trauma spociva?

mooonika1975
22. sep 2024

Ak budeš zdeptana zo svojho neúspechu, tak ti pridajú ešte spolužiaci. Ak to budeš brat v pohode, nikto sa do teba neobuje. Ak teda ide o spolužiakov. Učiteľ je na motiváciu. Nie na strašenie. Ak ti to nejde, on nič nespraví. Je to len vychova

glorikarebeka
23. sep 2024

@kvadrinkaaa no to si jej poradila, chcem vidieť ako ty uzemniš šéfa alebo riaditeľa

kvadrinkaaa
23. sep 2024

@glorikarebeka slušnou komunikáciu sa dá všetko, ale to ty asi nepoznáš, keď ti to nedoplo. Asi sa necháš bežne ponižovať 🙂 Veď je na strednej a nie je malé dieťa.

glorikarebeka
23. sep 2024

@kvadrinkaaa slušná komunikácia vyzerá úplne inak, ale to asi nepoznáš ty.....
Stačí ísť za učiteľom do kabinetu a si to treba vysvetliť

kvadrinkaaa
23. sep 2024

@glorikarebeka ak sa chceš hádať, na to máš muža, ak vôbec nejaký pri tebe vydržal. Alebo máš komplexy?

glorikarebeka
23. sep 2024

@kvadrinkaaa pekný deň ti prajem