Ahojte chcela by som sa vás opýtať ako riešite problémové dieťa kľudne aj súkromná správa a teraz nemyslím len správanie ale skúšanie alkoholu a cigariet ..
odvravanie pochopím puberta nimi plieska ale skôr či je to zákaz prikaz alebo vysvetľovanie a pekne do zblbnutia
Najhoršie je že doma vie byt ako cukrík lebo sa správa ešte ako decko (niekedy vykrikuje tie klasické decke vyhrážky že to je môj život a moja vec a najlepšie by Vám bolo bezomna) … mám taký dojem že vytiahne päty z tomu a particka s ktorou sa stretol na kolobežkách ho zoznámila s týmito aktivitami
A vidím sama že z davu absolútne nevyčnieva horšie veci sa tam zjavne robia neviem či to ich rodičia doma neriešia alebo nevidia ale mna toto osobne strašne trápi … mal dobre základy vo výchove a je stále slušný len príliš skoro dospel asi aj tým že mu zomrel otec
Ďakujem za každú radu
Bohužiaľ, v puberte rebeluje každé druhé dieťa, možno si tak lieci zlomené srdce zo straty otca. Možno by bolo dobre ho nasmerovať a ukazat mu, ze s bolesťou sa dá vyrovnať aj inak ako v nejakej divnej partii. Skôr by som ho uistila, ze ho mám stále rada, ale teraz ma za rodinu väčšiu zodpovednosť, lebo už nemá otca a ty muza . Skôr ho naviezť na to, ze sa už musí správať ako “dospelák” a byt zodpovednejší. Vysvetlit mu, ze na teba samotnú je toho smrťou muza veľa, ze neunesieš, aby ti on ešte pridával takýmto správaním problémy, keď sa tomu dá predísť. Ze už musí viac rozmyslat nad svojim konaním a ze aj jeho otcovi by sa určite nepáčilo, ze skúša alkohol a cigarety.
@bianca225 z toho čo pises nevyplýva koľko má rokov, iné faktory. Pises iba že je ako cukrík doma ale že má občas pubertálne maniere. Pozri. Ak má 12 alebo 13 tak určite urobiť poriadky čo sa týka partie s ktorou sa stretáva. Keď vieš kto je vinník tak treba zakročiť. Ale ak má už tých 16-17 tak by som to riesila dohovorom, skôr kamarátsky, lebo taký pubertiak je už skoro dospelý a nemala by si mu dávať najavo ze mu chceš niečo zakazovať. Lebo keď budeš zakazovať tak aj tak si cestu nájde. Ja tiež keď som mala 16 tak som skúšala aj cigy aj sme s kamarátkami skúšali piť alkohol ale sme vedeli ze to nie je pre nás tak sme sami od seba s tým prestali. Treba nehat nech si vyskúša ale samozrejme to treba mat pod kontrolou a aj dohovoriť.
@bianca225 a další faktor môže byt aj tá strata otca. Možno pri tej partii na to nachvíľu zabudne, lebo robia blbosti a keď pises že popíjajú tak musia mat z toho ohromnú srandu. Ale treba to mat ako vravím pod dohľadom. Ale to všetko závisí aj od toho veku
Ja som bola toto problémové dieťa, ovplyvnilo má určite aj to, že môj otec dostal ťažku mozgovú porážku keď so bola malá a celá rodina tým trpela.. ja som máme pridávala.. pila som a fajčila, bola som drzá.. našťastie nikdy nie natoľko aby som sa dostala do ozajstne vážnych problémov..
Všetci v rodine (mám o dosť starších súrodencov) sa tým trapili a riešili ma, hresilo, dohováralo.. keď som si našla ako 17r o 5r staršieho priateľa tak som sa viac menej ukludnila, už som riešila len vzťah a problém už nastal len keď sme sa rozišli o 2r.. najviac ma bohužiaľ prebrala tragédia, keď mi zomrela mama mesiac po maturite.. dospela som a musela sa zacat starať sama o seba..
Podľa mňa puberťák vždy bude mať vždy pocit že môže všetko.. treba ďalej len skúšať viest správnym smerom dohovaranim a dúfať že správny základ sa znova prebudí.. zákazy asi moc nedosiahnu.. veľmi blbé obdobie a neteším sa že má čoskoro čaká..
V dnesnej dobe sa ta puberta na deckach asi najviac odraza. Moj brat ma 15, sice nie je taky ze by chodil s partiou kamaratov a robil hluposti, ale co sa tyka odvravania a odstrkovania vsetkych naokolo ked ma svoju fazu-to je citit.
@bianca225 ja som vysvetľovala. Raz sa ozral tak že vracal. Odvtedy mu to nechutí. Cigarety ešte hádam neskúšal. Aspoň som to necitila