Ako postupovať pri prestupe na inú strednú školu?

ivetka0981
4. jún 2021

Dobrý deň, chcela by som poradiť. Mám 15 rokov a v septembri nastupujem do prvého ročníka na strednú školu. Hlásila som sa na dve školy (obidve sú odborné).Do “vysnívanej” školy ma bohužiaľ nevzali kvôli nedostatku miesta. Podávala som aj odvolanie, no čakám už 3 týždne a stále nič. Už som nemohla čakať ani o deň skôr, takže som potvrdila, že záväzne nastúpim tam, kde ma vzali. Ak by vás zaujímalo kam smerovali moje prihlášky, tak prvá škola je súkromná(Tatranská akadémia v Poprade), kde sa vyučujú 3 odbory. Ja som si vybrala odbor,ktorý je zameraný na právo. Druhá škola je obchodná akadémia (Stará Ľubovňa)-od tej školy ma odpudzuje hlavne to cestovanie, pretože nechcem byť na internáte. Ďalšia vec je tá, že predsa tá súkromná sa mi zapáčila o 100x viac, už len to prostredie, možnosti,ktoré škola ponúka, možnosť doučovania rovno v škole, všetky poplatky už sú zahrnuté v každoročnej školnej platbe,vlastný notebook,kvalitné vyučovanie priam s advokátmi, simulované súdne spory,veľmi kvalitné vyučovanie angličtiny s možnosťou Cambridge certifikátu pri maturite a mnoho ďalšieho.Obchodná Akadémia mala byť ako “poistka” (je tam vlastne tá akonómia,atd..) Názvy škôl píšem hlavne preto,ak by náhodou mal niekto s nimi už nejaké skúsenosti.

Poďme rovno k veci. Plánujem prestúpiť na tú prvú a lepšiu školu do 15.septembra. Brali tam len 30 žiakov a z toho všetci záväzne nastúpili, čiže preto nebolo žiadne voľné miesto pre mňa a iných ani po odvolaní. Keďže vyjadrenie z odvolania stále neprišlo, môže to vlastne znamenať, že to budú riešiť neskôr.
Takže moja otázka znie, či to je vôbec možné prestúpiť na inú strednú školu a ak áno, tak ako? Našli by sa tu moji rovesníci alebo rovno mamičky, ktorí/é majú s mojim problémom nejaké skúsenosti? Ako ste to riešili vy? A HLAVNE KEDY JE NAJLEPŠIE kontaktovať školu, na ktorú chcem prestúpiť?
Ešte som uvažovala nad gymnázium,ale neviem či je možné prestúpiť z odbornej školy na úplne iný zámer tej druhej školy.

Budem rada za každú stručnú odpoveď, ktorá odpovie na moje otázky.
Ďakujem, prajem pekný deň.

nafka0483
4. jún 2021

@ivetka0981 Pocuj moja, naco si zakladas novy nick a zas tu istu temu? Neverim, ze nie si ta co tu uz x-krat pisala o tom ako ju nevzali na vysnivanu skolu a ako chce do 15. septembra prestupit.

Ak skola, na ktoru chces ist ma naplnenu kapacitu a vsetci studenti jej nastupia, tak co chces aby kvoli tebe nafukli triedu? Lebo ty si sa tak rozhodla? Ved toto si moze povedat 10 dalsich co boli pod ciarou a nevzali ich pre nedostatok miesta.

Ano, da sa prestupit na inu skolu, treba s tou skolou kounikovat, zistit ci maju volne miesto, ci maju nejak poziadavky (napr. urobene prijimacky, alebo prospech z ZS...) a aky je postup pri prestupe. Nikto z nas ti to tu nepovie inak, musis komunikovat s danou skolou.

A do skoly si zavolaj, opytaj sa ako je na tom tvoje odvolanie a rvno sa opytaj sa moznosti prestupu k nim.

3009
4. jún 2021

@ivetka0981 veď toto si tu už riešila. Každý ti vtedy napísal, že prestup na inú školu je len ak je tam voľné miesto a so súhlasom danej školy kde chceš prestúpiť. To si myslíš, že na každej škole majú pre teba voľné miesto? Veď čo by mnohí dali ak by sa na obchodnú akadémiu dostali. Ak si tam nechcela ísť, tak zbytočne zaberáš miesto niekomu kto by tam rád chodil. A to si nemysli, že tá súkromná škola "akože práva" to po skončení môžeš robiť tak zapisovateľku na súde, alebo u nejakého advokáta. Myslím, že OA je lepšia.

ivetka0981
autor
4. jún 2021

@nafka0483 Ďakujem za odpoveď, Nie to nie sú moje nicky. Kamarátka sa tiež hlásila tam kde ja ale na odlišný odbor. Urobila som si účet len kvôli tejto téme. Sama mi poradila, aby som sa poradila tu.

ivetka0981
autor
4. jún 2021

@3009 Ahoj,veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Chcem len upozorniť ľudí, aby si ma nemýlili s kamarátkou, pretože som tu prvy krát za život. Ale ďakujem každému za odpoveď.

nafka0483
4. jún 2021

@ivetka0981 Tak si tu precitaj kamaratkinu temu: https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/da-sa-prestupit-na-inu-strednu-skolu-2/
Neporadime ti nic ine, kedze pisete presne to iste. Dve skoly, jedna vysnivana, neprisla z nej odpoved na odvolanie, nastupujete teda na tu druhu a do 15. septembra chcete prestupit. neverim, ze nie ste jedna a ta ista, ale dobre... staci si precitat jej temy, na rovnaku situaciu budu rovnake odpovede.

ivetka0981
autor
4. jún 2021

@nafka0483 Ďakujem. Nevedela som, keďže neviem ako to tu funguje.

masinka
4. jún 2021

@ivetka0981 este skontroluj spam v maile u rodica co bol uvedeny na prihlaske ako kontaktna osoba ci tam neskoncilo vyjadrenie k odvolaniu - aj moja dcera sa tento rok hlasila na strednu skolu a neprislo nam nic postou, vsetko islo len mailom alebo cez edupage

sissy27
4. jún 2021

@ivetka0981 no hlavne ty v 15 rokoch nevyriešiš nič, musí jeden z tvojich zákonných zástupcov...

ivetka0981
autor
4. jún 2021

@sissy27 ano, to je samozrejmosť.

sissy27
4. jún 2021

@ivetka0981 no som si takmer istá, že zákonný zástupca ako dospelá osoba si s týmto poradí.

simsalabim
4. jún 2021

@ivetka0981 urcite sa v skole informuj posledny tyzden pred zacatim skolskeho roka. Vtedy sa moze stat, ze niekto oznami, ze predsa nenastupi. Kamaratke takto vzali syna na 8rocny gympel, ale uz to je asi 5 rokov dozadu. Bol 2.pod ciarou.

tomas97
6. jún 2021

@ivetka0981 počet uchádzačov musí odsúhlasť VÚC. Takže počet je pevný. Do 15 sepmtembra bez problémov sa budú meniť stavy na školách nakoľko normatív sa platí na žiakov ktorí sú k 15.9 v školách. Samozrejme, že ak by niekto odišiel 20.9 a mali by voľné, a ak by si sa dohodla tak ťa zoberú. Len bude problém s klasifikáciou na štvrť roka ... Potom sa ešte zvykne často prestupovať po pol roku...