Ako naučiť puberťáčku, aby pomáhala v domácnosti?

21. júl 2024

Moja dcéra nechce vôbec pomáhať nemá záujem o domáce práce. Raz za mesiac keď umyje riad, no ostatné všetko ju musím x krát napomínať. Izbu neupratuje, keď k nej idem do izby všetko na zemi. Špinavé oblečenie hovorím jej nech hodí do práčky. Knihy zošity nech dá do skrinky, plysaky na posteľ, prázdne obaly patria do koša. Všetko jej hovorím ona sama od seba nič nerobí. Keď má plný kôš hovorím jej nech to vynesie von. Ostatný členovia normálne fungujeme. Povedala som jej že aspoň izby nech upratuje ale ani to nič. Zavrie dvere že ide upratovať, o pol hodinu ju pozriem a leží s mobilom v ruke. Varím upratujem väčšinou len ja. Manžel mi pomáha keď mu poviem. Jedine čo neznášam je utrieť prach som povedala dcére že by to mohla pomôcť. Myslíte že to robí, nie. Absolútne nič. Sama od seba nič nerobí, aj keď má v izbe zbytky jedla a smrad ani to nevynesie kôš a neotvorí okno. Ja ju na všetko napomínam. Som bezradná čo s ňou.

marcellka32
21. júl 2024

Beriem mobil a to ma 16 rokov moja...keď porobi vrátim, inak to nejde ani u nás
Ale moja má občas (1x za týždeň) upratovaci hormón, a vtedy ide sama a všetko uprace

glorikarebeka
21. júl 2024

Vezmi mobil a keď porobí čo má vráť jej ho

i_vu_li_cek
21. júl 2024

No myslím, že v pubertálnom veku ju už máločo naučíš. Ja som doma pomáhala odmala, vždy sa dá nájsť niečo, čo dokáže aj škôlkar/prváčik. Potom je prirodzené, že dieťa naďalej pomáha.

pribinak
21. júl 2024

Beriem mobil a vraciam až keď je v izba v normálnom stave
Nedebatujem

babulkomale
21. júl 2024

Naucit si ju mala doteraz, teraz uz len donutit 🤷
Mam chalanov ale teda odmalicka robia vela veci primerane veku. Ohybaj ma mamko....

kiki68
21. júl 2024

To tazko, to je taky vek asi. Vsak o par rokov pojde z domu a uvidi co to bude. Hadam ju nebudes mat do 30 doma. Na vysku a nech si sama gazduje. Zrazu budes mat cisty dom

autor
21. júl 2024

Práveže ona keď bola maličká do všetkého som ju zapájala, aj ju to bavilo pomáhať. No cca od 10 rokov vôbec.

egonsk
21. júl 2024

co dieta nenaucis v zakladoch do 6 rokov, to uz ani bagrom donho nedostanes, ked nebude samo chciet.

tinkatomas
21. júl 2024

Úplne rozumiem, môže si s našou ruku podať....a to má moja dcéra už 20 rokov. Učila som ju odmalička, viedla k poriadku....ale vždy to bolo len z prinútenia a nasilu. Sama od seba nikdy nič neupratala. Izbu má s bratom a niekedy aj jemu rupnú nervy a nakričí na ňu, lebo už sa nemôže pozerat na ten jej chliev. Pubertu nemala žiadny, nikdy som s ňou neriešila žiadny problém len toto už celé roky. Vychovávala som ich oboch rovnako a syn je s upratovaním úplne inde ako dcéra. Nepomáha ani dobré slovo, ani krik. Niekedy uvažujem nad tým, že to musí byť diagnóza, aby bolo niekomu prirodzené celý deň fungovať v takom neporiadku v izbe.

earlgrey
21. júl 2024

@tinkatomas A si predstav, že si nejaký muž takú ženu zavesí na krk 🙂

januska12323
21. júl 2024

Nerob veci za ňu a naučí sa. Per len to čo je v koši, nedá ich tam nebudú čisté. Mobil zobrať nebude mať zábavku. Nechce sa jej umyť riad? Ani mne variť. Sprav systém kto má čo na starosti každý deň /týždeň a trvaj na tom.

lucka_ke
21. júl 2024

výchovou to nebude, lebo môj syn ako sa naučil chodiť mi so všetkým pomáhal, vysával, umýval dlážky, pomáhal mi variť - samozrejme všetko úmerne jeho veku a schopnostiam, postupne vedel veľa vecí urobiť celkom sám, rád piekol, jednoduché veci vedel uvariť a potom ako keby uťal, teraz má 16 a ani párom volov nič, až keď sa veľmi nahnevám tak so šomraním ide a urobí... neviem tiež čo s ním lebo on vie, urobí to rýchlo, ale nič sám od seba, ešte si ani jedlo neohreje, radšej si zoberie keksy alebo niečo iné rýchle do ruky

tilonka
21. júl 2024

Urob pre nu zoznam prac, denne, tyzdenne, prípadne mesacne, podla toho co ti vyhovuje. Vylep jej to niekde na skrinu. Radsej menej uloh, ale s tym, ze tie musia byt urcite hotove, postupne mozes pridavat. Podla toho ako jej to pojde, dostane resp. nedostane vreckove, obmedzi sa resp. neobmedzi net na mobile, pripadne ine tresty. Zial, musite byt neoblomni a musi ju to "boliet" aby pochopila, ze to myslite vazne. Vyhoda je, ze ked mate jasne stanovene pravidla, netreba ani kricat, staci na nich trvat. Radim, dobre si nadstavit obmedzenia, v pripade ze to nedodrzi, nech s vami nemanipuluje. Nemusite zobrat napriklad cele vreckove, len cast, ak nieco urobi, nieco nie. Pokial ju obmedzenia nebudu "boliet" je to zbytocne. Drzte s muzom v tom spolu, nech vie, ze vas nezlomi.

kristinka92
21. júl 2024

pubertiaka ešte zďaleka nemám, ale nestačilo by jej zavrieť dvere od izby nech to ty nevidíš? keď jej tam bude smrdieť, nespamätá sa sama? lebo takto zakaždým keď je to už moc, je zvyknutá že ty prídeš a upraces… kamošky si domov do tej izby vodí? možno keby áno, by sa aj hanbila

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tinkatomas
21. júl 2024

@earlgrey hej, vieš koľko krát mi toto napadlo? Nešťastný chlap....

lucka_ke
21. júl 2024

dá sa naučiť aj v puberte, ja som mala na VŠ internáte kamarátky, čo absolútne nevedeli variť a tam ich to "pritlačilo" a naučili sa... je to o motivácii

bublinka1426
21. júl 2024

ani som to necitala.
si asi zaspala v case ked teraz chces do toho nutit pubertiacku
ja som pomahala uz ako 10rocna
takze tolko k tomu.

earlgrey
21. júl 2024

@tinkatomas Možno ju jedného dňa kopne "múza" 🙂

kristinapetronela
21. júl 2024

Už to mala mať v sebe naučené že vidí plný kôš smeti tak ho vysypať

lujza123
21. júl 2024

Koľko ma rokov?
Ono určitá hnilosť a egocentrizmus k tomuto veku patrí, aj odmalička aktivne pomáhajúce dieťa vo veku xxxxnásť zvlčie a nechce sa mu nic. Len ležkať s mobilčekom v ruke a venovať sa same sebe .

Musíš jej nastaviť pevne pravidla a hranice, nenapominat a nežiadať, nechat ju nech je zodpovedná sama za seba. Naučiť ju ze výhody idú ruka v ruke s povinnosťami

- daj jej pevnú, nemennú povinnosť v domácnosti. Moja napríklad robí raz denne riady - vyloží a naloží umývačku, utiera prach a dáva psovy žrat.
Ak chce dostavať vreckové, nové oblečenie, mať kredit na telefóne a wifi v dome tieto povinnosti musí robit.

- izbu a starostlivosť o jej veci nechaj na ňu. Základ je aby raz tyzdenne povysavala a neroznasal sa ten bordel do bytu. Ostatne nech je na nej. Nerieš.

- Nechaj ju nech si perie sama. Jasne ze je jednoduchsie ked sa prádlo celej rodiny perie spolu, ale to mladú nic nenaučí. Ale dokym sa jej budú špinavé veci zbierať same zo zeme a objavovať čistucke uložené v skrini nepochopí nic.
Ked sa bude musieť starať sama zisti ze zmuchlane špinavé oblečenie treba riešiť

- ak by mala vo veciach naozaj otrasný bordel daj jej pevný dátum, napríklad vzdy prvého v mesiaci kedy prídeš na kontrolu izby, k tomuto dátumu nech ma v izbe ako tak poriadok. Ostatne nech je na nej.

Ked nebude sú staré osvedčené metódy ktoré používali naše mami a ich mami … vyhadzat zo skrine všetko von, pripadne pozbierať všetok neulozeny bordel do veľkého smetného vreca a vyhodiť

Hlavne treba mať pevne nervy, klud angličana, nekričať a nerozčuľovať sa zbytočne. Raz to prejde, všetci sme taky boli. Ja som mala hrozný chaos vo veciach až okolo 20 tky a som si ako tak začala upratovať sama od seba.

slavomira236
21. júl 2024

Ja som nikdy doma nic nerobila. Maximalne isla so sietkou do obchodu ked mama povedala..a spinave veci som si davala do kosa riad do drezu. Aj som ho umyla niekedy raz za cas..a to mobili neboli. Ale zas som nerobila ani bordel a kedla v kuchyni za stolom

majlo1234
21. júl 2024

Kto v 16tich pucoval svoju izbu? Ja teda nie😂 este nemam decka v puberte, ale zavrela by som jej tam dvere a nech si hnije v bordeli, a sama uvazi, ze by bolo dobre obcas upratat. A vyprala len to, co mi donesie, nebude mat ciste veci, jej problem. A zaroven by som vyzadovala ucast na spolocnych domacich pracach-varenie, umyvanie riadu, kupelni…proste vsetko, co pouziva aj ona, treba prispiet ruku k dielu

vroni
21. júl 2024

A čo? Tak má v izbe bordel. Párkrát jej tam prídu kamošky, bude mať hanbu, uprace aj sama. Prádlo detto. Čo je v koši, periem. Čo nie je, neexistuje. Ja upratovanie bytostne nenávidím dodnes a vôbec mi rozmetana domácnosť nevadí. Oveľa viac mi vadí zabíjanie času upratovaním. Muž sa kvôli tomu za chudáka nepovažuje. Teda, asi, nakoľko sa už vyše 20 rokov dobrovoľne vracia každý deň do chaosu. A je rovnaký bordelar ako ja 🤣🤣🤣 Bolo mi úplne fuk, či si dcéra upratuje izbu či nie, prešlo ju to samé, nebolo proti čomu rebelovat, tak spratala dobrovoľne.

euka210
21. júl 2024

Tak to trebalo skor naucit dceru pomahat a brat to ako samozrejmost, v puberte sa to len zhorsi. Mam 3ch 8,10,12r a tiez nic sami od seba neurobia...jedine zapnu si mobil 🙂 Ale neexistuje, aby neurobili co sa im povie...vyniest kos, povysvat, pozametat, najstarsi pokosi dvor atd...ale neporiadok v izbe maju, to ich netrapi vobec ze stol zalozeny a nemaju si kde nieco kreslit atd.
U nas ked neurobia co treba, zablokujem im mobil, ziadna Tv, pc...a hned robia co sa im povie 🙂.

sissy27
21. júl 2024

Zobrat mobil bude prva vec. A druhykrat zober velke cierne vrecia a lopatu, vsetko to nahadz lopatou do tych vriec a odnes na smetisko. Ani pohar vody by som jej do izby nedovolila zobrat a do skoly nech si chodi aj v pyzame - ked si nevie upratat tak proste tie veci mat nebude. Samozrejme zrusit vsetky benefity ako vreckove, pausal, atd.
@majlo1234
@vroni jedna vec su rozhadzane veci - to by som sa v pohode povzniesla. Druha vec su zvysky jedla a odpadky, ktore hniju, plesniveju a pachnu - to uz zatvorenymi dverami nevyriesi. A aby ma niekto takymto sposobom obtazoval v mojom vlastnom byte, tak taku nehrali…

vroni
21. júl 2024

@sissy27, to nie, ale to vyriešim nevynesenim jedlá z kuchyne.

sense
21. júl 2024

Koľko ma. Rokov teraz? Píšeš ze od 10 nepomáha, prečo si to neriešila už vtedy? A teda puberta nepuburta, nespraví povinnosti nie je mobil a dokonca ani vreckové, nakoľko dohoda u nás je ma vreckové ale aj činnosti v domácnosti ako protihodnota za vykonanie tých činnosti.
A teda u nás sa jedava zásadne v kuchyni za stolom, co jie je v koši na prádlo po delené neperiem. A čierne vrece na smeti som zobrala raz a odvtedy je ma v izbe ako tak poriadok

luccija
21. júl 2024

Zober mobil na 2 dni a uprace ti celý byt🙂

som_realistka
21. júl 2024

Moje som od mala zaujala primerane veku, asi do 10 obe medvedík čistoty, po 10 narodeninách, ako keby ich vymenil, to co fungovalo bezne, zrazu nešlo. Zabrali pravidlá, a ich nekomromisne dodržiavanie, a samozrejme rozhovor, že ak nebudú pomáhať tak aj oni dostanú iba "zákonné minimum" tzn žiadne výlety, žiadne kino, žiadne vreckové na zmrzku s kamarátkami , ziadna extra kozmetika a pod, a z peňazí co takto ušetrím si zaplatím gazdiná. 😄😄😄