Vytvaram tuto diskusiu nech si trochu utriedim ako dalej. Deti rastu,puberta robi svoje. Moje niesu vynimkou. Ako Vam doma pubertaci pomahaju? Su zodpovedni alebo im treba stale vsetko pripominat a do vsetkeho ich treba dokopat? Je trest zakaz telefonu trestom alebo rovno takmer obmedzenim osobnej slobody? ..
Je toho vela co riesime tak budem rada ak si tu o nich trosku pokecame nech naberiem pocit ze som stale normalnou mamou normalnych pubertiakov 🙂
u nas uplne v pohode.. ja som bola dost prisna , ked bola dcera mala, nekompromisna v zasadnych veciach...., viedla som ju k samostatnosti a tak.. takze nejake problemy neriesime, dcera uz ma 16r
Ano, vsetky decka chcu byt ale za zavretymi dvermi, obcas prevratia oci, alebo nieco nechcu komentovat, ak nieco, kludne vezmem telefon, alebo nieco zakazem ...
Velmi zalezi od povahy pubertaka, uvedomujem si, ze jaj mam stastie, ze moja dcera nerobi problemy, niektore deti robia... preto len ty si na tu svoju musis najst recept, co plati a co nie a ako na nu, lebo my ju nepozname...
Najlepsia pochvala je, ked sa dozvies, ze ex svokra, ktora ta nemala v laske povie dcere v jej 15r, ze ju mama dobre vychovala 🙂 .. lebo ano, pomaha, vie upratat lepsie ako ja niekedy :D, pomaha mi aj v kuchyni, ked treba, vie spravit palacinky, zapekane cestoviny a take zakladne veci, ranajky si robi sama uz asi do 4 triedy..... Obcas nieco upecie, bavi ju to. aj ked niekedy sa to neda jest :D, ale tak nech skusa 🙂, lebo niekedy je to naopak vyborne 🙂
Jedine, co sa trochu kazi, je jej pristup k uceniu, reps. ona sa uci, chodi na gympel, ale niektore veci si neda povedat, ze sa rozptyluje, ked hra hudba, mysli si , ze vie a nevie... a tak.... a potom zla znamka a precoooooo :D. no preto, lebo... som ti to hovorila.. :D .. kedysi to tak nebolo, bola viacej cielavedoma.. mam pocit, ze by mohla byt viac ctiziadostiva ... to ma asi jedine minus, inak mam pocit, ze mi pan Božko dal uzasne dieta , to sa nechvalim, to mu DAKUJEM 🙂
od 4. triedy.. preklep
@katrin21 super sa to cita ;) ja si myslim ze mam super babu doma. Ma 15. Tiez coto pomoze aj sama ale "radsej" ked poviem. Ked porovnam s dnesnymi jej veku kedy je cool nebit pannou fajcit hresit, tak toto je vdaka Bohu mimo nas. Ale uz ked z nejakej priciny pride k trestom tak mi vykrici ako ine deti nemusia upratovat,ako mozu stracat svoje veci a rodicia im hned kupia nove,ako ine mozu byt aj cez skolsky rok vonku do deviatej,ze su na nete a telke cely den..potom premyslam ze fakt som taka prisna?
@slovan2015 ci su naozaj vsetci rodicia taki super len my sme ti prisni
@slovan2015 ale nie.. to len skusaju.. urcite aj ine deti to maju doma prisnejsie.. a to ja som prisna dost, ale nezaujima ma vacsinou argument, ze kto co moze a nemoze... lebo to nemusi byt pravda...
teraz uz povolujem veci viacej, ale ked bola mensia, alebo este pred rokom nie... a vonku do 9? zabudnime.. :D
zdravím ... ja sa tiež pridám ... mám takmer 16 ročného syna ... o pár dní..no je to zaberačka, začína na strednej teraz, ešte to bude "kino" ... môj je zasa PC maniak... no to je na dlhé pisanie, ale budem vás sledovať, ak môžem a postupe prispievať...
@janinah toto mam taky inkognito nick ;) bo na mojom baby aj nakupuju..by penili keby videli ze o nich verejne 🙂
@slovan2015 ja mám veľmi dobrú pamäť na svoje dospievanie a veľmi dobre sa pamätám, čo mne liezlo na rodičoch na nervy... tak sa toho snažím vystríhať.
Ja osobne som niekedy prísna, niekedy láskavá, niekedy priateľská a niekedy autoritatívna, vždy podľa potreby. Moje deti majú predo mnou rešpekt, ale sú leniví obaja ako také lenivé neviem čo... vtedy zvýšim hlas a fičí sa u nás. Zákazy už v tomto veku nedávam, to bolo keď boli mladší, dnes sa s nimi dá celkom dobre dohodnúť, u syna platí povedať, nedostaneš vreckové a hneď klusá urobiť to, čo sa mu pred piatimi minútami nechcelo...
Ozaj Vaše decká do koľkej môžu byť von?
A tiež baby, aké majú Vaše dcéry vzťahy s otcami? Čo napr. spolu robievajú?
@0silvia0 to je ale vydieranie :D v podstate.. je to to iste, ako zakaz.... resp. zakaz moze byt aj ako nasledok.... nie vopred , ako vydieranie
@natalym moja chodi k otcovi na vikendy,ale ziju 100km od seba.... vztah maju dobry. napr. teraz chodia spolu na basket, na futbal dokonca ju berie obcas, nejako ju to chytilo, mna vobec :D, takze pri nom sa moze v tomto vyzivat ...
vonku - kym sa nezacne stmievat .... ak dlhsie, musi dat vediet vopred, ako , kde je , s kym , kedy pride apod..
do tej 21-21,30 hod von... ak vôbec ide.. ak náhodou ide von, tak to je akoby "sviatok" .. lebo je skôr pc-sed ... ale inak max do tej 21,30 hod., väčšinou ide s kamošmi do kina a aj s cestou je najneskôr o 21,30 doma... l
@katrin21 lenže ide do kina a ešte musí docestovať... takže skôr ako o tej 21,30 sa domov nijako nedostane kvôli spojom.. chodí s kamošmi vlakom. Ale o všetkom viem, informuje ma... že ktorý vlak stíha...ja ho beriem zo stanice domov . A ak je vonku "doma" .. teda mimo kina, do tej 20 hod.. resp. do zotmenia - 21,00 hod v lete.
@natalym o pár dní 16 r.,
@slovan2015 u nas doma si z upratovania musi dat po sebe kazdy veci do umyvacky ked doje, za stratene veci nie su tresty, telka a net nie je obmedzena. Problemy sa nastastie nevyskytli nikdy ziadne. Ako vyhrazka plati u nas vreckove ako napisala @0silvia0 . Vzdy zabrala samotna vyhrazka, takze este vlastne nikdy nedoslo k tomu, ze by ho nedostali.
Syn (17) urobí všetko, tvári sa hrozne ale pomôže.. umyje riad, povedia prádlo a v pohode pustí ďalšiu várku cm prať. Upece ľahký koláč, v lete si pol na pol varil sám. Vysáva takmer iba on ja nevládzem s krízami. Záclony mi obsluhuje on, ja nedosiahnem. Pomáha vonku s drevom keď treba. Ale pri všetkom sa tvári ako týrané dieťa... No zas dcerenka(20) uz se mnu nebyva, hrozba bordelarka, flakala sa, poza školu chodila, asi aj mariska bola, nervacka príšerná.. ledva mala 4 ky známky..ALE, Zmaturovala, hľadá si robotu, uvari, uprace, zkludnila sa. Ono kým sme bývali s babku a dedkom robila všetko na just.. už bývame sami,
@katrin21 mne je jedno či to nazveš vydieraním... ja to synovi nepoviem vydierajúcim tónom, ale skôr zo srandy... a ty nepoznáš môjho syna, nevieš čo na neho platí. Na každé dieťa platí niečo iné, takže nemôžeme vychovávať podľa šablóny čo platí na susedovie Evičku platí aj na našu Zuzku, ale s prihliadnutím na povahové a osobnostné črty vlastného dieťaťa. Vtedy je výchova správna a účinná 😉
@0silvia0 ved sa neurazaj, ved sa normalne bavime.. myslis, ze ja to niekedy nepouzijem? si ma zle pochopila 🙂 ja som na teba neutocila tym komentarom 🙂 len z psych. hladiska to naozaj JE vydieranie, aj ked to robime vsetci...
no a to, ze kazde dieta je ine a na neho ine plati, som pisala v mojom uplne prvom komentari 🙂 aj to, ze kazda mama si pozna svoje dieta.
@katrin21 no chápem, predsa,máš dcéru, to je trošku o "inom" .. vieš ako to myslím. ale ani chlapci nemajú vyhraté.. pamätám si, ako môjho staršieho brata už pri vchode do domu prepadli.. došiel celý doškrabaný - tvár mal doškrabanú a dodnes nevieme, čo sa stalo.. bol síce už starší už pracoval.. (24 r. mal...) a stalo sa.. lenže neokradli ho, nič .. celé zvláštne..
@erickatt to píšeš o mojom synovi 😀 .. preváti očami akoby ho celá zemegula otravovala 😀 ..no ale ja si tiež musím častokrát uvedomiť, že ved pubertou sme prechádzali všetci.. ty si si už zatiaľ prežila s dcérou.. snád so synom to nebude také divoké...
Ja tiež nemám rada také to, že zoberiem Ti mobil keď neurobíš toto a toto. Ale dakedy to funguje.
Ja sa skôr snažím spolupracovať, ja niečo potrebujem pomôcť napr. a decko chce ísť von napr. Tak sa dohodneme toto a toto urobíš a choď. Poďakujem samozrejme, ona poďakuje, a sme spoko.
@katrin21 ja sa neurážam, ale píšem, že mne na psychologických pomenovaniach absolútne nezáleží... a je obrovský rozdiel vychovávať dievčatá a chlapcov. Vidím to na mojich dvoch deťoch. Moja mama (boli sme tri sestry) často hovorí, že je šťastná, že nemusela riešiť chalanov, že ona im absolútne nerozumie a vlasy jej stáli dupkom čo chalani vedia postvárať (okrem môjho syna má ešte ďalších dvoch vnukov). S dievčatami sa dá viac rozumne komunikovať ako s chalanmi, ten chlapský gén im niekedy vyskočí a jednoducho musia urobiť niečo šialené...
@erickatt myslím, že keď je zásadový teraz, jeho 18ky sa vôbec nemusíš báť... niekto tú zodpovednosť má v sebe, také vnútorné mantinely, akoby niektoré deti nebolo treba vôbec vychovávať, s morálnymi zásadami sa rovno rodia... to máš možno zadosťučinenie potom, čo si si prešla s dcérou 🙂
@slovan2015 dcéra ma 15, pomáha mi takmer so všetkým, vie navariť jednoduché jedlá, v sobotu vie upratať celý byt, povysáva, vytrie podlahy, kúpelne ... svoju izbu si upratuje výlučne ona okrem umývania okien, to jej ešte nedávam robiť. ie dať do práčky, ak treba, aj si ožehlí svoje tričko. Ostatné prádlo žehlím ja, keďže ho je veľmi málo, väčšinu len skladáme. Syn ma 9 a pomáha tak isto ... vediem ich k tomu od malička, od 5-6 rokov už vo väčšej miere a problém nemám, že by som ich musela k tomu nútiť, alebo niečo zakazovať.
@natalym dcéra môže do maximálne 20:00, ale zvyčajne von takto dlho nechodí, ona tak po škole vybehne v piatok s kamoškami, ale inak sa ponáhla domov sa učiť a cez víkendy máme rodinný program. S otcom na super vzťah, ale nerobia spolu nič špeciálne, to tak rodinne, športujeme a tak... Alebo spolu rátajú matiku 😀
@katrin21 ani ja som nemala brata, vlastne sa čudujem, že som sa vôbec vydala 😝
Pre mňa v puberte rozprávať sa s chalanom bolo ako rozprávať sa s mimozemšťanom, vôbec som nevedela ako na to, dokonca aj otca sme mali takého zženštelého... vlastne ešte máme, ale vekom získal viac chlapačiny...
@0silvia0 tak zase s tymto nemam problem, s chalanmi som sa vzdy kamaratika tak od puberty , vlastne aj ako dieta, lebo na ulici ich bolo dost...ale proste mat dieta chlapca, jasne, ze by som si nejako poradila, ale bolo by to pre mna menej prirodzene, ako mat dievca proste.. lubila by som ho urcite rovnako, len ten strach by bol vacsi, ze nieco vyparati :D, alebo aj to hranie - buchanie, montovanie, auticka.. sport.. nic pre mna :D
Mamíííí,sa neopováž o mne na koňa písať.....moja dcéra pred pár rokmi,keď som s koníkom začínala 😉
Pri dcérach puberta prešla ani neviem ako,ale mám tušáka,že pri synovi to také jednoduché nebude.Bude mať 11r. a pomaly ,ale isto sa začína meniť z mojkáčika na veľkého chlapa.Pozná však moje heslo "aj keby krv z teba mala striekať,tak chlapa z teba vychovám" ,takže poslúcha....zatiaľ 😉