Zdravím vás. Poprosím o názory, samozrejme akékoľvek.
Situácia: Nová stredná škola po základnej, samozrejme nový mladý triedny. Dostali sme prípis v tom zmysle, že si vyhradzuje akceptáciu ospravedlneniek typu "Rodinné dôvody". Podmieňuje ju , že chce vedieť o aké presne rodinné dôvody ide a vyžaduje k tomu adekvátne potvrdenie. Ako príklady uviedol napr. pohreb alebo súdne konanie /maloletí bežne chodia po súdoch/. Pre upresnenie, jedná sa o veľmi dobrú školu, a o rodičov ktorí určite nenechajú mimo školy dieťa bezdôvodne. Na základnej škole , tak isto dobrej a aj prísnej nebol nikdy problém , že sme museli dávať vystavovať funebrákovi potvrdenie, bola dôvera a vzájomný rešpekt. Nakoľko sa moje dieťa veľmi dobre učí a my robíme všetko preto aby ani minútu nechýbalo, tak ma to nasralo a určite nemám chuť mu objasňovať naše rodinné dôvody.
Moje otázky znejú:
1. Má na to právo? Keď zo zákona mám právo ospravedlniť dieťa určitý počet dní?
2. Treba mu to vysvetliť a ukorigovať premotivovanosť ? Aby boli vzťahy na báze dôvery a rešpektu?
3. Alebo dať len palec hore /momentálne 4 ks/ ako iný rodičia?
Nás sa táto situácia zatiaľ netýka ale stáva sa. Napr. keď zostane dieťa v piatok na "kašu" a pomôže mu sa dať dokopy do pondelka, bez lekára alebo bolestivá menštruácia.
Ďakujem.
@januska12323 teraz to prezeniem ale predstqv si ze je doma bordel, decko nevyspate lebo napr v noci bol curbes a co napises? Rodinby dovod- otec pije ?
a co sa ti z toho jezi chrbat ? pozri si poriadok skoly. tam najdes odpoved a druha vec jasne ze je dolezite preco ak ma zle skusenoti..
netreba byt vztahovacny,,, ani v robote si nedovolis neist len tak do prace,..
ak nemas problem ze tvoje dieta to nerobi tak co ta to dviha zo stolicky...
@anka2015 mozno to netreba brat tak vazne, mozno to bolo myslene pre tych rodicov, ktori proste nechaju dieta doma len preto, lebo maju dovolenku a nechce sa im dieta zaviezt do BA. V skolach mojich deti je dost anarchia, ja sa snazim nebrat deti z vyucovania ani na dovolenky a take veci, moji potom frflu, lebo spoluziaci tam chodia niekedy ako do holubnika. Ja inak vzdy napisem triednej spravu, o co ide a do ospravedlnenky uvediem uz len rodinne dovody.
myslim, ze to maju prikazom, syn je na strednej skole a tiez im to bolo tak nejak povedane, par dni na to, co tu riesila jedna mamicka, ze ma zaplatenu dovolenku k moru a riaditelka jej dceru nechce pustit, dostali nejaky plosny prikaz podla mna, este vravel, ze nastastie kym nevymyslali sme dovolenku junovu stihli, mala som pol roka kupenu
@eeffka v takom prípade by som dieťa poslala do školy
Ak ideš na pohreb, dajú ti "paragraf" ak ideš na súd, to isté. A iné rodinné dôvody ako oslava, či dovolenka počas školy, sa dá tiež vysvetliť. Vždy som dcére písala - rodinné dôvody. A keď potrebuje triedna vedieť, aké rodinné dôvody, môže sa opýtať dcére, alebo mne 🙂
Dieťa bolo na "kašu"? To je čo ? Neviem co si pod tým mám predstaviť. Za bolestivú menštruáciu neísť do školy akože dosť odveci aj do práce bude musieť chodiť s takou ms. Nerobme z deti snehové vločky. My sme tiež museli. Teraz sa mazne každý druhý tínedžer a potom nevedia čo so sebou keď príde prvá kríza.
Inak my to tu máme celkom benevolentne. V zahraničí musíš rozmýšľať aj keď má decko teplotu či ho môžeš nechať doma bez lekára.
@barbie2023 ja len k tej menštruácii. Mne by napr bodlo,keby ma nechávali prvý deň doma. Pravidelne museli po mňa rodičia prísť už na ZŠ, a potom aj na SŠ, pretože vždy mi bolo tak zle, že som zvracala, odpadávala. Ak to má podobne ,.. tak sa nečudujem. Aj to, že možno nechce zakaždým písať učiteľovi, že ide o menštruáciu... Možno by bolo iné,keby je triednou žena 🤷
Rodinné dôvody môžu byť predĺžený víkend niekde . Výnimočne sa to deje, môže to byť napr nejaká súťaž, ktorá sa organizuje bez zapojenia školy , ale určite nie bolestivá menštruácia a dieťa bolo na kasu. 🙄 To mi príde absurdné.
@ari1712 keby odpadávala tak je to zdravotný dôvod a je to niečo čo treba riešiť. Dievčatá bežne pri ms neodpadavaju. A ver mi,viem o čom hovorím. Presne také som mávala. No našťastie ma v tom mama nenechala a riešila to.
@anka2015 myslim, ze je to opatrenie voci rodicom, ktori nechaju doma decka kvoli hocijakej somarine.
Nie je to na ukojenie zvedavosti triedneho ucitela. Nejake pravidla musia byt a on podla skusenosti vie, ze su aj benevolentni rodicia, aj prisni, aj rozumni, aj kasluci na decka.
Neviem co znamená "na kašu", ale školská dochádzka je povinná a preto sa ma ospravedlňovať iba pre relevantné dôvody. Bud je dieťaťu zle a ma papier od lekára alebo bolo na pohrebe a má papier. Asi ma učiteľ s skúsenosti, že rodinné dôvody sú v štýle, nechcelo sa mi ráno vstávať.
bolestivú menštruáciu by som uviedla ako zdravotný dôvod.
Mne to príde absurdné. Ale viem, že moja mama musela vždy volať učiteľke a sama povedať, že neprídem, aby sme nefalšovali ospravedlnenky. Ale rodič ako zákonný zástupca má právo nechať dieťa 5 dní doma, napr ak sa necíti dobre a pod. Veď potom sa sťažujú pediatri, že ich je málo a ešte takúto trápnu agendu musia riešiť. A áno, bolestivá menštruácia je relevantný dôvod na to zostať doma. Rovnako ako napr sa dieťa dobre nevyspi, nemusí sa z nejakého dôvodu cítiť dobre a pod. Sú deti, čo mávajú migrény, takže nepôjde určite s migrénou hneď k doktorovi, ak má pravidelne a potrebuje sa prespať. Je to ale vec tej konkrétnej rodiny
5 dní keby dieťa vymeskalo aj pre nič za nič je absolútne minimum času prepana. Hlavne ak sa dobre uči. Ale pre pokoj môžeš vždy zavolať a vysvetliť situáciu, keď tak veľmi chce....
@alex49 ty vždy, keď je dieťaťu zle s ním ideš k lekárovi?
Akceptovanie ospravedlnenia rodinných dôvodov upravuje Školský poriadok školy. Pozri si v ňom ako to má škola uvedené.
A pointa otázky? Je to povinnosť oznámiť školský poriadok, však napíšem dôvod dieťa ma soplik, dieťa bolí brucho nechapem odveci reakcii, chápem len tomu , že rodič chce asi vymýšľať
Mozes objasniť to že “dieta je na kašu” v piatok?
@anka2015 tá kaša by aj mňa zaujímala že ako je to myslené 🤔
U nás slovo “bol na kašu” znamená ze sa strašne opil 🤷🏼♀️😂 To ale hadam autorka nemyslela ako ospravedlnenku pre stredoškoláka,
@barbie2023 ty si asi nemavala taku menstruaciu od 5 triedy,ze ti nezaberali lieky od bolesti a ze si nevladala vstat.sestra mala zial taketo stavy v prve dni,extremne bolesti,biela ako stena,menstruacia velmi silna a v triede jedina ktora mala takto skoro menstruaciu.triedny ucitel ich ucil aj telesnu a nikdy neakceptoval tieto dovody na necvicenie ci uvolnenie z hodiny.vtedy museli nosit kratke sortky a biele tricka na telesnu,a ona v podstate este decko nevladala ani chodit nieto este behat,velmi sa hanbila-vtedy to bolo ine ako teraz-decka sa jej posmievali.doteraz mava problemy a ani antika ani lieky nepomahaju.gynekolog nikdy nezistil dovod 🤷♀️ takze netreba to zlahcovat
Ja chápem dieťa na kašu: možno bol naozaj ťažký týždeň, stresujúci, písomky, skúšky, veľa učenia, proste viac ako obvykle, možno aj zle spalo (menzes a pod) a v piatok je už vyčerpané, tak ho nechám doma, nech si oddýchne. Podľa mňa nič trestuhodné
@anka2015 nemyslím si, že je to výmysel a premotivovanosť mladého učiteľa.. je to úplne bežná prax na školách. Ja som napríklad na gymnáziu a ospravedlnenky z rodinných dôvodov bez dodatočného vysvetlenia neuznávame.. Školský zákon umožňuje ospravedlnenie z vyučovania rodičom najviac 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z "dôvodu choroby".. Vynechanie vyučovania z "rodinných dôvodov" je možné len v prípade mimoriadnej situácie v rodine..
@anka2015 a nechceš sa opýtať priamo triedneho, prečo to chce takto detailne? Možno ti to vysvetlí a ty pochopíš, prečo je vhodné uviesť presný dôvod. A vo vašom prípade to bude možno aj banalita. Ale ver tomu, že kým jedna rodina k škole pristupuje zodpovedne, iná to naozaj fláka.
Stredoskolak je uz skoro dospely, takze mal by si pomalicky zvykat, ze do roboty bude musiet chodit aj ked bude na kasu, dokonca aj v piatok po tazkom tyzdni, aj v pondelok po "narocnom" vikende.
No a ked chces nechat dieta doma kvoli takemu, tak tam napis, zdravotne dovody. Ospravedlnenka kvoli vyletu, dovolenke a co je viem comu sa da s ucitelom normalne vykomunikovat. A na pohreboch "funebraci" uplne bezne rozdavaju potvrdenia o ucasti pre potreby dokladovania v zamestnani. Nie je problem vypytat jedno aj pre stredoskolaka, pripadne do edupage odfotit to svoje, ktore davas do roboty na paragraf
Je nejaký problém napísať konkrétne prečo dieťa ostalo doma? Áno má právo neuznať ospravedlnenku ak sa mu zdá ako klamstvo.